Mam hdd, rozdeleny takto:
sda1 - /,
sda2 - /home,
sda3 - /media/Data,
sda4 - swap
a chcem preinstalovat ubuntu z 32bit na 64bit ktore je na sda1, ale potrebujem aby kazdy pouzivatel mal pristup k svojim suborom, cize ak ja som miroslav tak by som mal aj potom pristup k /home/miroslav, ale aj kazdy iny pouzivatel k svojmu a este ja som si pri instalacii ubuntu nastavil encrypt your home dir(zasifrovat moj /home/miroslav), ako to mam urobit?? staci len reinstall a vytvorit uzivatelov alebo este neco??
Fórum › OS - GNU / Linux
Preinstalacia Ubuntu
myslim ze existuje-li pri instalaci home directory odpovidajici nejakemu uzivateli, system sam priradi spravne uid. pokud by uzivatele nemeli pristup ke svym diskum, bylo by to proto ze je nevlastni - pak staci napsat jakozto superuzivatel do konzole chown miroslav -R /home/miroslav. co se tyce encryption, nemelo by to delat problem
problem je v tom ze ak som pouzil predchadzajuce meno a heslo tak mi to ani neprihlasilo tak som reinstalloval s novym profilom, miro, tak mi to uz ide, ale ako desifrovat tamtu moju zlozku raz mi neco vyskocilo s nejakym klucom pre desifrovanie a ten mam, ale ako vobec pripojit tych uziv. ked skusim tak mi vypise home dir. exist. Co s tym??
no pokud uz k te slozce mas pristup (tedy ji desifrujes a tak), tak pouzijes utilitu na zmenu vlastnictvi o ktere jsem mluvil, tedy chown -R miroslav /home/miroslav, a pote presunes vse ve slozce /home/miroslav do slozky /home/miro; a melo by byt hotovo. Tedy pokud jsem ti spravne porozumel (trochu nerozumim tomu co znamena "pripojit tych uziv[atelov]" a "vypise home dir. exist" -- cekal bych spis "home dir does not exists" ;) ).
Zdravím
je to podivný, osobně by mě zajímalo jak uživatele vytváříš, každopádně zkus tohle:
$ useradd -d /home/medvidek -M
+ další potřebné příznkay důležité je to -M viz man useradd
-M
The user's home directory will not be created, even if the system wide settings from /etc/login.defs is to create home dirs.
prostuduj si man useradd především příznaky -d -b -m -M
ze som cez graficke rozhranie dal vytvorit uziv. ale neslo bo uz existovali zlozky s ich menami, ale to som vyriesil cez konsolu useradd, ale aj ked ma profil miroslav pristup k svojmu /home/miroslav tak mi ho nenacita a ked skusim si otvorit ten priecinok cez sudo nautilus tak mi sa tam zobrazia 2 subory
ale este mam problem desifrovat svoju zlozku s ecryptfs-mount-private, vypise mi Encrypted Private is not setup properly.
Pouzil som cez druhy profil.
miro@miroslav-desktop:~$ su miroslav
Heslo:
miroslav@miroslav-desktop:/home/miro$ cd /home/miroslav
miroslav@miroslav-desktop:~$ ecryptfs-mount-private
ERROR: Encrypted Private is not setup properly
miroslav@miroslav-desktop:~$
neviem, ako myslis lebo ja som v linuxe len amater.
Teraz som skusil:
miroslav@miroslav-desktop:~$ ecryptfs-setup-private
mkdir: nie je možné vytvoriť adresár `/home/miroslav/.ecryptfs': File exists
ERROR: /home/miroslav/.Private must be empty before proceeding
No tak home mas prirazenej.. takze asi bude problem v tom sifrovani.. ale jak rikam nemam s tim zkusenosti. Jestli mas nekde zalohovanej ten domovskej adresar tak zkus smazat ten .Private a .ecryptfs.. a zkus znova ten ecryptfs-setup-private.. Ale je to takovy strileni do vzduchu, poradit ti bude muset nekdo jiny...Miro1701 napsal:
otvoril som si ho a toto je koniec:miroslav:x:1000:1000:Miroslav Kravec,,,:/home/miroslav:/bin/bash
D-Fox napsal:
.Private a .ecryptfs.. a zkus znova ten ecryptfs-setup-private.. Ale je to takovy strileni do vzduchu, poradit ti bude muset nekdo jiny...
ale .Private obsahuje vsetky subory: https://help.ubuntu.com/community/EncryptedPrivateDirectory, http://bodhizazen.net/Tutorials/Ecryptfs/
zkousel si ten prikaz:
sudo mount -t ecryptfs /home/username/.Private /home/username/Private
to ecryptfs-setup-private by melo slouzit k vytvoreni noveho sifrovaneho adresare.. a to ty nepotrebujes.... ty potrebujes jen otevrit stavajici
ok to som skusil, islo mi to ked som dal dir Private, bolo ok.
Ale ked som potom dal zapisat neco do nejakej cache na yes tak mi to uz zle otvaralo, nazvy suborov boli zasifrovane
Edit: Nepomohlo ani komplete odstrannie ecryptfs-utils vratane konfiguracie
To Miro1701 :
Teďka nevím kde jsi se přesně ztratil??
Když použiješ ten příkaz tak je tam tusím jedna Y/n otázka tady to nejde? Je tam něco jako Enable plaintext passthrought y/n pokud si to dobře pamatuju tak by to mělo být Y: pokud chces používat nedešiforvané soubory uvnit té složky ne N: pokud ne (tak zkus ne)
EDIT :jinak koukni sem http://www.ubuntugeek.com/how-to-create-a-private-encrypted-folder-on-ubuntu-810-intrepid.html takovej spouštěč by se ti moh hodit :-)
Tak v tomhle ti už neporadím dneska rano (když sem se v praci nudil) tak jsem to zkoušel 32bit debianu a šlo mi to vpořádku ani jsem nic kloudnýho nevygooglil tak zkus napsat na forum.ubuntu.cz
rezignujem, ale este svoje udaje neodstranujem, nemam tam extra potrebne veci ale nebude sa ich znova chciet stahovat, tak to tak nateraz necham, mozno ked vyjdu nove verzie tak to bude opravene, alebo skusim live ubuntu
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Preinstalacia — založil myky
Ubuntu na VMware — založil blaumro
Ubuntu problém — založil sleepy
Instalace na Ubuntu 6.06 — založil Bunnysh
Problém s ubuntu — založil Smrtelnik