Preinstalacia Ubuntu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Preinstalacia Ubuntu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comPreinstalacia Ubuntu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

Miro17010
Stálý člen
20. 6. 2009   #1
-
0
-

Mam hdd, rozdeleny takto:
sda1 - /,
sda2 - /home,
sda3 - /media/Data,
sda4 - swap

a chcem preinstalovat ubuntu z 32bit na 64bit ktore je na sda1, ale potrebujem aby kazdy pouzivatel mal pristup k svojim suborom, cize ak ja som miroslav tak by som mal aj potom pristup k /home/miroslav, ale aj kazdy iny pouzivatel k svojmu a este ja som si pri instalacii ubuntu nastavil encrypt your home dir(zasifrovat moj /home/miroslav), ako to mam urobit?? staci len reinstall a vytvorit uzivatelov alebo este neco??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
tmi0
Věrný člen
20. 6. 2009   #2
-
0
-

myslim ze existuje-li pri instalaci home directory odpovidajici nejakemu uzivateli, system sam priradi spravne uid. pokud by uzivatele nemeli pristup ke svym diskum, bylo by to proto ze je nevlastni - pak staci napsat jakozto superuzivatel do konzole chown miroslav -R /home/miroslav. co se tyce encryption, nemelo by to delat problem

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.226.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
Miro17010
Stálý člen
20. 6. 2009   #3
-
0
-

problem je v tom ze ak som pouzil predchadzajuce meno a heslo tak mi to ani neprihlasilo tak som reinstalloval s novym profilom, miro, tak mi to uz ide, ale ako desifrovat tamtu moju zlozku raz mi neco vyskocilo s nejakym klucom pre desifrovanie a ten mam, ale ako vobec pripojit tych uziv. ked skusim tak mi vypise home dir. exist. Co s tym??

Nahlásit jako SPAM
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
tmi0
Věrný člen
20. 6. 2009   #4
-
0
-

no pokud uz k te slozce mas pristup (tedy ji desifrujes a tak), tak pouzijes utilitu na zmenu vlastnictvi o ktere jsem mluvil, tedy chown -R miroslav /home/miroslav, a pote presunes vse ve slozce /home/miroslav do slozky /home/miro; a melo by byt hotovo. Tedy pokud jsem ti spravne porozumel (trochu nerozumim tomu co znamena "pripojit tych uziv[atelov]" a "vypise home dir. exist" -- cekal bych spis "home dir does not exists" ;) ).

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.226.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
ETNyx0
Newbie
21. 6. 2009   #5
-
0
-

Zdravím

je to podivný, osobně by mě zajímalo jak uživatele vytváříš, každopádně zkus tohle:

$ useradd -d /home/medvidek -M
+ další potřebné příznkay důležité je to -M viz man useradd
-M

The user's home directory will not be created, even if the system wide settings from /etc/login.defs is to create home dirs.

prostuduj si man useradd především příznaky -d -b -m -M

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.145.–
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #6
-
0
-

ze som cez graficke rozhranie dal vytvorit uziv. ale neslo bo uz existovali zlozky s ich menami, ale to som vyriesil cez konsolu useradd, ale aj ked ma profil miroslav pristup k svojmu /home/miroslav tak mi ho nenacita a ked skusim si otvorit ten priecinok cez sudo nautilus tak mi sa tam zobrazia 2 subory

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #7
-
0
-

ale este mam problem desifrovat svoju zlozku s ecryptfs-mount-private, vypise mi Encrypted Private is not setup properly.
Pouzil som cez druhy profil.

miro@miroslav-desktop:~$ su miroslav

Heslo:
miroslav@miroslav-desktop:/home/miro$ cd /home/miroslav
miroslav@miroslav-desktop:~$ ecryptfs-mount-private
ERROR: Encrypted Private is not setup properly
miroslav@miroslav-desktop:~$

Nahlásit jako SPAM
D-Fox0
Stálý člen
21. 6. 2009   #8
-
0
-

To Miro1701 : Nestacilo by priradit adresar v /etc/passwd ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.44.–
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #9
-
0
-

neviem, ako myslis lebo ja som v linuxe len amater.
Teraz som skusil:

miroslav@miroslav-desktop:~$ ecryptfs-setup-private

mkdir: nie je možné vytvoriť adresár `/home/miroslav/.ecryptfs': File exists
ERROR: /home/miroslav/.Private must be empty before proceeding

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #10
-
0
-

otvoril som si ho a toto je koniec:

miroslav:x:1000:1000:Miroslav Kravec,,,:/home/miroslav:/bin/bash

Nahlásit jako SPAM
D-Fox0
Stálý člen
21. 6. 2009   #11
-
0
-

Miro1701 napsal:
neviem, ako myslis lebo ja som v linuxe len amater.

No staci editovat passwd v nejakem editoru, najdi si radek s uzivatelem a predposledni polozka by mela bejt homedir.
Ale s tim sifrovanim nemam zkusenosti..

Nahlásit jako SPAM
D-Fox0
Stálý člen
21. 6. 2009   #12
-
0
-

Miro1701 napsal:
otvoril som si ho a toto je koniec:

miroslav:x:1000:1000:Miroslav Kravec,,,:/home/miroslav:/bin/bash

No tak home mas prirazenej.. takze asi bude problem v tom sifrovani.. ale jak rikam nemam s tim zkusenosti. Jestli mas nekde zalohovanej ten domovskej adresar tak zkus smazat ten .Private a .ecryptfs.. a zkus znova ten ecryptfs-setup-private.. Ale je to takovy strileni do vzduchu, poradit ti bude muset nekdo jiny...

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #13
-
0
-

ja som uz vyriesil pridanie uziv. s nesifrovanymi homedir, ale este som seba nevyriesil co mam sifrovanie

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #14
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
D-Fox0
Stálý člen
21. 6. 2009   #15
-
0
-

zkousel si ten prikaz:

sudo mount -t ecryptfs /home/username/.Private /home/username/Private

to ecryptfs-setup-private by melo slouzit k vytvoreni noveho sifrovaneho adresare.. a to ty nepotrebujes.... ty potrebujes jen otevrit stavajici

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
21. 6. 2009   #16
-
0
-

ok to som skusil, islo mi to ked som dal dir Private, bolo ok.
Ale ked som potom dal zapisat neco do nejakej cache na yes tak mi to uz zle otvaralo, nazvy suborov boli zasifrovane

Edit: Nepomohlo ani komplete odstrannie ecryptfs-utils vratane konfiguracie

Nahlásit jako SPAM
ETNyx0
Newbie
22. 6. 2009   #17
-
0
-

To Miro1701 :
Teďka nevím kde jsi se přesně ztratil??
Když použiješ ten příkaz tak je tam tusím jedna Y/n otázka tady to nejde? Je tam něco jako Enable plaintext passthrought y/n pokud si to dobře pamatuju tak by to mělo být Y: pokud chces používat nedešiforvané soubory uvnit té složky ne N: pokud ne (tak zkus ne)

EDIT :jinak koukni sem http://www.ubuntugeek.com/how-to-create-a-private-encrypted-folder-on-ubuntu-810-intrepid.html takovej spouštěč by se ti moh hodit :-)

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
22. 6. 2009   #18
-
0
-

myslim az za mount this ...; a potom bude neco ako add sig to the cache alebo neco take

Nahlásit jako SPAM
ETNyx0
Newbie
23. 6. 2009   #19
-
0
-

Tak to by chtělo nějaký výpis :-)

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
23. 6. 2009   #20
-
0
-

a na konci nastavenia mount toto sig-cache som raz dal na yes

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
23. 6. 2009   #21
-
0
-

tu je druhy vypis aj ked dam encrypt filename.

Mam ubuntu 9.04 64bit, predtym som mal 9.04 32bit.

Nahlásit jako SPAM
ETNyx0
Newbie
24. 6. 2009   #22
-
0
-

Tak v tomhle ti už neporadím dneska rano (když sem se v praci nudil) tak jsem to zkoušel 32bit debianu a šlo mi to vpořádku ani jsem nic kloudnýho nevygooglil tak zkus napsat na forum.ubuntu.cz

Nahlásit jako SPAM
Miro17010
Stálý člen
25. 6. 2009   #23
-
0
-

rezignujem, ale este svoje udaje neodstranujem, nemam tam extra potrebne veci ale nebude sa ich znova chciet stahovat, tak to tak nateraz necham, mozno ked vyjdu nove verzie tak to bude opravene, alebo skusim live ubuntu

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Preinstalacia — založil myky

Ubuntu na VMware — založil blaumro

Ubuntu problém — založil sleepy

Problém s ubuntu — založil Smrtelnik

Moderátoři diskuze

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý