Vznik Windows – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vznik Windows – C / C++ – Fórum – Programujte.comVznik Windows – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Algon0
Newbie
7. 7. 2009   #1
-
0
-

Dobrý den,
asi je to hodně blbá otázka, ale nevím co s tím.
Kde vzali tvůrci Windowsu informace o tom, jak třeba vytvořit GUI, kontrolu procesů a tak? To mi nejde hlavou, když jsem ted', v době "zahlcené informacemi" nenašel nic ( našel, ale jen ve spojení s Windowsem ) , tak kde brali ty informace oni? Knih o C a C++ je opravdu hodně, ale nikde nic takového nepíšou - nebo to snad nepíšou schválně aby lidi nemohli psát třeba vlastní systémy, prohlížeče apod. a nestali se konkurencí?

A jak se třeba vytvořilo Win API, to museli nějak pixel po pixelu kontrolovat co se stane třeba když je pozice myši na X: 200 a Y: 350 a klikne se a zapsat to do toho programu, tak se třeba spousta těch pixelů představujících okno přesunulo dolů ( na lištu ) nebo jak?

Prosím nemyslete po přečtení tématu že jsem úplný blbec a lama, prostě nedovedu pochopit, jak se vlastně tvořilo něco "prvního"...

Předem děkuji za odpověd'.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 7. 2009   #2
-
0
-

snadno.. musel to proste nekdo vymyslet, navrhnout a vytvorit...

da se rici ze to neni zase tak slozite jak to vnimas..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Algon0
Newbie
7. 7. 2009   #3
-
0
-

A ty bys to uměl?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
7. 7. 2009   #4
-
0
-

Jde o to pochopit základ. Stejně jako musíš pochopit že při otázce "Co bylo dřív, vejce nebo slepice?" je odpověď úplně jiná, než ti ji nabízí samotná otázka :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.25.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 7. 2009   #5
-
0
-

troufnu si tvrdit ze neco hodne zjednoduseneho sem pred lety uz i delal...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
AdamHlavatovic0
Stálý člen
7. 7. 2009   #6
-
0
-

> Kde vzali tvůrci Windowsu informace o tom, jak třeba vytvořit GUI, kontrolu procesů a tak? ...
Musite si uvedomit, ze to co je tu dnes je postupnou evoluciou v oblasti navrhu OS za poslednych viac ako 30 rokov. GUI, kontrola procesov a ostatne casti systemu su take ake su vdaka postupnemu vylepsovaniu, zdokonalovaniu a prisposobovaniu potrebam HW a SW dannej doby.

No a co sa tyka knih a prac popisujucich jednotlive casti OS, tak tych su mraky. V knihach pojednavajucich o c/c++, alebo inych jazykoch sa o tom nepise, pretoze tieto temy nemaju zo samotnym jazykom nic spolocne a teda daleko presahuju ramec ktorej kolvek ucebnice prislusneho jazyka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.229.32.–
Víťa
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
7. 7. 2009   #7
-
0
-

To Algon : Co takový zakoupený DOS, to byl malý zdroj informací o OS, viď:), navíc až po Win ME (mimo větev Win NT) je Win více-méně hlavně ale nejen grafickou nadstavdou Dosu, která se od Dosu liší hlavně WinAPI - takové černé skříňky, co fungují, ale moc se nikdo nezajímá jak...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.26.–
Algon0
Newbie
8. 7. 2009   #8
-
0
-

To AdamHlavatovic : Tím myslíte knihy typu "Linux - Dokumentační projekt" a tak? S tím mi asi nikdo neporadí, ale kde začít s tvorbou vlastního systému? ( Že je to hodně složité a náročené mi říkat nemusíte. ) Nebo je to už v dnešní době není pro normálního "nezasvěceného" člověka nemožné?

Vít'a: DOS se ještě někde používá? Myslím že Microsoft kromě poznámkového bloku nedal ještě nic zdarma, takže DOS asi už nikde neseženu. :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
DragonBehemont0
Super člen
8. 7. 2009   #9
-
0
-

To Algon : Existují ještě programy, které běží v prostředí DOS (nebo jak to nazvat), např. takové účto. A je jich mnohem více.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.77.163.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
bukaj_0010
Věrný člen
8. 7. 2009   #10
-
0
-

Algon
takže DOS asi už nikde neseženu
DOS od MS asi těžko. Ale existují open-source klony -- např. FreeDOS[1].

Nebo je to už v dnešní době není pro normálního "nezasvěceného" člověka nemožné?
Určitě to možné je. Třebas takový český HelenOS[2] není snad zas tak starý a je na něm vidět, že když se chce, všechno jde.

kde začít s tvorbou vlastního systému?
Tím systémem je asi myšleno jádro... Existují různé návody na internetu, jak na boot, různé periferie atp., ale chce to hodně chuti, času a docela dobrou znalost angličtiny (česky toho moc není). Dále se dá podívat, jak to řeší jiné otevřené systémy (Linux je asi na začátek moc složitý, ale již ten zmíněný HelenOS, nebo třebas Minix[3] /oba jsou to mikrokernely/, nebo třebas ZexOS[4] /asi monolitický kernel, nevím/).

[1] http://www.freedos.org/
[2] http://www.helenos.org/
[3] http://www.minix3.org/
[4] http://www.zexos.org/

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Algon0
Newbie
8. 7. 2009   #11
-
0
-

To bukaj_001 : Moc děkuji za ty odkazy, je tam hodně užitečných informací. Akorát mám otázku: Jak se používají soubory Makefile a .TREE u Minixu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
bukaj_0010
Věrný člen
8. 7. 2009   #12
-
0
-

Algon
Jak se používají soubory Makefile a .TREE u Minixu?
Makefile je konfigurační soubor sestavovacího programu make, více viz Google. O .TREE nic nevím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Algon0
Newbie
8. 7. 2009   #13
-
0
-

Ted' mě napadla jedna věc: Dejme tomu že budu psát OS na Windows, budu mít třeba 100 souborů v C++, ty zkompiluju... Ale do .exe, a jak to pak spustím jako systém?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
8. 7. 2009   #14
-
0
-

To Algon : OS jako exe asi nepůjde :-). Někde tu IMHO byl odkaz na to, jak vytvořit kód, který se spustí při bootování, tak si to přečti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
bukaj_0010
Věrný člen
8. 7. 2009   #15
-
0
-

Algon
Ted' mě napadla jedna věc: …
Taky mě napadla jedna věc: vykašli se na to. S takovými znalostmi nemáš šanci něco zplodit. Z toho, co píšeš, úplně čiší, že o systémovém programování víš „kulový“, takže jediná dobrá rada zní, nech to plavat. Doporučuji si pročíst vlákna tady na fóru zabývající se tvorbou vlastního „systému“ (lépe řečeno jádra)[1], je tam hodně cenných slov, která tě snad odradí.

[1] http://www.google.com/search?q=vlastn%C3%AD+os+site:programujte.com

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Foowie0
Newbie
8. 7. 2009   #16
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 62.129.36.–
Algon0
Newbie
9. 7. 2009   #17
-
0
-

bukaj_001 napsal:
Algon
Z toho, co píšeš, úplně čiší, že o systémovém programování víš „kulový“. [/url]



Tak se nediv že o tom nic nevím, když jsem rok dělal jenom v PHP a C# ( Což podle mně jako jazyk jenom vypadá ). Ale někde se učit začít musím...
Jinak děkuju všem lidem co se mi snažili pomoct a něco vysvětlit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
DooFy930
Stálý člen
9. 7. 2009   #18
-
0
-

To Algon : A to se jako chces zacit ucit C++, při programování vlastního OS? To mně připadá trochu nemožné. První bys měl začít nečím jednoduším, třeba si o C++ koupit knížku a studovat :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
9. 7. 2009   #19
-
0
-

To DooFy93 : vetsina zacatecniku ma ponekud nerealne predstavy o svych schopnostech...
jestli chce delat "operacni systemy", tak muze zacit firmwarem pro nejaky atmely a tak

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
DooFy930
Stálý člen
9. 7. 2009   #20
-
0
-

To KIIV : Souhlasím s tebou :-). Já se taky priznám ze sem takovy pokrocilejsi zacatecnik v oblasti C++ a rozhodne se nepoustim do takovych projektu :-D.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
Algon0
Newbie
9. 7. 2009   #21
-
0
-

DooFy93 napsal:
To Algon : Třeba si o C++ koupit knížku a studovat :-)



Koupit? www.freebookspot.in

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
10. 7. 2009   #22
-
0
-

To je bez komentáře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.154.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 38 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý