Dopocitani chybejicich dat – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Dopocitani chybejicich dat – C / C++ – Fórum – Programujte.comDopocitani chybejicich dat – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Pepek7
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
23. 8. 2009   #1
-
0
-

Zdravim.

Potrebuju poradit. Delam program na zpracovani dat. Jedna se o prumerne denni teploty behem roku, ktee zobrazuju v grafu. V datech jsou ale obcas diry kde chybi data. Takze bych je potreboval nejak dopocitat aspon priblizne ale co nejpresneji. Prumerne teploty behem roku maji urcity prubeh ktery je priblizne porad stejny. Nevite nekdo jakym zpusobem to udelat?? Matematicky moc nevim jak na to. Nejaka interpolace nebo extrapolace....

Diky moc vsem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.184.–
DooFy930
Stálý člen
23. 8. 2009   #2
-
0
-

Tak na ty díry dosaď průměrné teploty za ten měsíc (týden), kde se ta díra vyskytuje.

PS: To mně jen tak napadlo, matematicky jsem to neřešil :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
Pepek7
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
23. 8. 2009   #3
-
0
-

To DooFy93 :
to nemuzu. ty teploty jsou merene v urcitych podminkach. takze to potrebuju co nejpresneji dopocitat a ne si tam jen tak neco dosadit. behem roku se teploty pohybuji v nejake krivce a mne kus te krivky chybi i kdyz v jinem rozmezi a potrebuju ho nejak dopocitat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.184.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
23. 8. 2009   #4
-
0
-

Pokud to chceš dopočítat, tak to už z principu nikdy přesně nebude. Počasí se neřídí žádnou závislostí, která by šla popsat jednoduchou rovnicí. U teploty se nedá ani moc použít proložení dat polynomickou funkcí, protože příroda si z oblibou dělá co chce :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Sergei0
Newbie
23. 8. 2009   #5
-
0
-

To z_moravec : Jo ale vzhledem k tomu, že nějaký graf mu průběh teploty zobrazuje, tak právě rovnicí tohoto grafu by mohl chybějící údaj vysledovat. Myslím si, že právě polynomická regrese křivky by mohla být adekvátním řešením. Asi bych začal tím, zjistit, jak tyto regrese dělá MS Excel a pak to nějak opajcovat (obšlehnout) :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.129.41.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
23. 8. 2009   #6
-
0
-

Tojo, ale přesně to nebude. Teplota ti může vyletět během jednoho dne nahoru nebo dolů o dost významný počet stupňu. Tyto extrémy se velmi špatně hledají, zvlášť pokud se jedná o malé časové úseky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Sergei0
Newbie
23. 8. 2009   #7
-
0
-

To z_moravec : Tak pak už jedině věšteckou kouli. :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.129.41.–
tmi0
Věrný člen
23. 8. 2009   #8
-
0
-

no, ja bych se prokladani polynomem radsi vyvaroval, obzvlaste u vysokych stupnu by to mohlo litat trochu nahodne. zkusil bych radeji neco logictejsiho, treba predpokladat ze se pocasi nemeni zas az tak rychle (coz polynomy vyssich stupnu delat mohou, jejich derivace je polynom s jen o jedna mensim stupnem a vetsimi koeficienty) , a pro doplneni der vzit prumer okolnich hodnot vazeny jejich vzdalenosti, tedy hodnotu zapocitat tolikrat, o kolik (napr.) hodin je vzdalena od diry... nevyhodou tohoto modelu jsou napr. trochu "obracene" extremy (pokud by teplota v dire dosahla lokalniho maxima, pak by ta prumerovana byla naopak mensi nez sousedni hodnoty, coz by se polynomialni aproximaci stat nemuselo -- pokud by se ovsem aproximovalo skutecne jen to okoli diry ve kterem je lokalnim maximem, pokud by se aproximovalo na vetsim okoli (a nejvhodnejsi velikost okoli pro aproximaci asi dost dobre odhadnout nejde) mohlo by se stat cokoliv); clovek se ale muze spolehnout ze mu nevyskoci uplne scestna hodnota a dira se pravdepodobne od skutecne hodnoty moc lisit nebude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.226.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
Spectator0
Věrný člen
23. 8. 2009   #9
-
0
-

Myslim, že neexistuje nic, co by mohlo nějak přesně doplnit chybějící hodnotu takovéhoto charakteru. Teplota a vůbec počasí je věc prakticky nespočítatelná. Já osobně bych to neřešil a díru bych zaplácnul z průměrných teplot např tří dnů před a tří dnů po. Vážně si myslim, že hledání čehokoliv složitýho nic nevyřeší

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
don_Dominique0
Super člen
23. 8. 2009   #10
-
0
-

Souhlasím s Spectator Teplota je jev, který asi nejde přesně určit podle toho jak bylo včera nebo předevčírem a jak bude zítra. Mezi jednotlivými teplotami žádná závislost nebude, takže bych je doplnil průměrem. Ale psal jsi, že to počítá průměrnou denní teplotu ne? Tak to snad nevadí, když tam pár údajů bude chybět, podle mě je jedno jestli průměr udělam z 200 měření denně nebo ze 183 (na celoroční graf to zas tak velký dopad mít nebude). Jestli děláš graf teplot za den, tak těch pár děr doplň průměrem z čísel před a za dírou, protože během patnácti minut mezi měřeníma se asi tak rapidně nezmění.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.211.–
Sergei0
Newbie
25. 8. 2009   #11
-
0
-

To Spectator : Hmm když se tak ale nad tím zamýšlím, kdyby jsi to vzal z opačného hlediska a tvrdil, že teplota je jev náhodný, tak se ptám...
Jaká je šance, že zítra (26.8.2009) bude teplota -14° C ??? Oba víme, že téměř 0%
, když se takhle budu ptát dále a dále, pak příjdou na řadu jevy více pravděpodobnější a třeba se dostaneme k:
Jaká je šance, že zítra (26.8.2009) bude teplota 22° C ??? Teď už by mohlo jít o pravděpodobnost např.70%

Takže je možná lepším řešením se na tento problém dívat statisticky, ale nevím jak teda určovat tu pravděpodobnost - nejsem rosnička :D .
Jinak vědci se dívají na počasí na Neptunu, kde se vítra žene rychlostí 2000Km/h, aby dokázali trochu lépe pochopit počasí na Zemi, myslím si, že jsme si tady ukrojili příliš velké sousto.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.129.41.–
Spectator0
Věrný člen
25. 8. 2009   #12
-
0
-

To Sergei : Pravda, úplně náhodná neni, ale do toho zpracování, když ta teplota takhle razantně klesne např. z 22 > -14 tak průměr budou 4 stupně a myslim, že pravda nebude daleko.
O té náhodnosti si myslim, že v určitém rozsahu v daném období, třeba v dnešních dnech, bych řekl, že celkem náhodná je. dejme tomu od 22 do 28 stupnu se to tak nějak "náhodně" pohybuje, tu zafouká větřík, tu mráček, u zaprší atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
25. 8. 2009   #13
-
0
-

O ake teploty coho ide? Nedaju sa vytiahnut z wolframalpha.com ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.136.–
DooFy930
Stálý člen
25. 8. 2009   #14
-
0
-

A co takhle je tahat ty chybejici data z internetu? Jak treba navrhoval frostwyrm333.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
Pepek70
Duch
3. 9. 2009   #15
-
0
-

Zdravim. Byl jsem nejakou dobu pryc tak jsem nemohl reagovat. Teploty jsou mereny ve specialnim prostredi. Takze je nemuzu z nikama vycist a doplnit. Jinak jde mi hlavne o priblizne dopocitani tech co nemam a jejich zobrazeni do grafu kde je zobrauju tak aby tam sedeli a doplnily ktrivku. Zatim jsem udelal tohle. Mam teploty treba za obdobi od rijna do cervna a potrebuju dopocitat zbytek cervna az konec zari. Tak jsem si sestavil soustavu rovnic je jich teda asi 250. Rozhodl jsem se pro polynom 4 stupne takze rovnice jsou tvaru napr. pro 2.leden: 1 + 2a1 + 4a2 + 8a3 + 16a4. Jedna se tedy o preurcenou soustavu rovnic. A pomoci metody nejmensich ctvercu jsem dopocital ty doeficienty a1, a2, a3, a4. Mam ted jendu rovnici ktera by me mela urcovat ten prubeh ne? A co ted s tim? Mam dosadit den co neznam a pomoci te rovnice ho dopocitat? Napr pro nejaky neznamy cerven dosadit do rovnice: 1 + 170na1 * a1 + 170na2 * a2 + 170na3 * a3 + 17na4 * a4?? Nebo co ted s tim mam delat abych dopocital ty nezname hodnoty? Nebo to mam cely blbe a chapu to blbe?

Diky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.184.–
Sergei0
Newbie
3. 9. 2009   #16
-
0
-

To Pepek7 : No teoreticky by mělo stačit dosadit jen to číslo z osy x (tedy konkrétní den) a na základě te polynomické rovnice by jsi měl vypočítat hodnotu osy y (tedy teplotu). Ale ty rovnice musí být strašně složité.. Jak jsem už psal: zkus nějak zjistit, jak to počítá excel

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.129.41.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Dopocitani dat — založil Pepek7

Hledání chybějících záznamů — založil hlucheucho

Stoj.dat + 20 = bezi.dat — založil Leopik

Výpis dat — založil Crasher

Odolsanie dat do db — založil jurinecko

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý