Ahoj,
prosim o radu, dnes jsem si napsal program ke graf. LCD a uplne jsem se do toho zamotal, kdyz jsem chtel vycitat z portu.
Vim, ze je treba prepnout port do vstupniho rezimu, ale jaktoze mi vycitani (napr. if (portb && 0x01 == 0x00) {}) fungije i kdyz mam port nakonfigurovany jako vystupni?
A pak jsem se chtel jeste zeptat, kdy se pouziva rezim pull up, protoze nacitani log urovne mi funguje v rezimu Hi - Z.,
Dekuji
Tomas
Fórum › Mikrokontroléry
AVR - nastaveni portu
tak zaprve nacitat z PORTx data - zjistis akorat stav vystupu (resp nastaveni pull-upu)
nacitej zasadne z PINx - tam sou data z venku a ne vnitrni stav vystupniho registru
pull upy se hodi pokud mas sbernici, ktera jen shazuje napeti na log. 0 ... vstupy maji urcitou kapacitu a ta logicka nula by tam bez pullupu vydrzela pekne dlouho.. na druhou stranu se to pak chova jako antena.. proste na to chytnes vsechno ruseni .. + zvysuje to poradne spotrebu..
ATo KIIV : A jaky je teda smysl nastavovat DDRx jako vstupni?
kdyz budes mit port jako vystup tak dokaze dodat urcitej proud (az ke 30mA) a kdyz na to hodis z druhy strany dalsi vystup, kterej bude mit opacnou logickou uroven, tak se budou s chuti zasobovat proudem dokud jedna z tech stran nezdechcne... krom toho mit todle na baterky tak je budes menit jak vzteklej
Aha, takze to muzu chapat tak, ze pokud do prepnu do Hi-Z nebo Pull Up, tak nedava zadny proud?
A jeste bych mel jednu otazku, proc kdyz jsem tedy pripojil zem na pin, ne kterem bylo 5V jako vystup, tak ten pin neodesel? Je to pravidlo ze by mel odejit, nebo je to pouze, ze muze odejit?
Dekuji, za odpovedi.
u vysoke impedance (Hi-Z) jsou uz jen svodovy proudy a ty sou naprosto minimalni..
u pullupu je tam pripojen zdvihaci rezistor na log 1... tusim proud jde maximalne do mikroamper...
hi-z se hodi kdyz mas plnohodnotnej budic.. kterej posila "strong" log 1 i log 0...
pullupy jsou hlavne pro tlacitka a treba sbernici s otevrenym kolektorem (nebo IIC sbernici a tak)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
WinAPI - nastavení COM portu - odřádkování — založil yaqwsx
AVR Toolchain 3.3.0 + AVR studio + ATTiny26 - mala rada — založil xhans69
Avr a C — založil pali6
AVR delay — založil tek
AVR inicializace — založil lolkas