Komilace programu – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Komilace programu – C / C++ – Fórum – Programujte.comKomilace programu – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

_Radek_
~ Anonymní uživatel
88 příspěvků
11. 10. 2009   #1
-
0
-

Zdravím,
potřebuji napsat program, který bude běžet bez OS - program bootuji z diskety. Boot loader mám napsaný v ASM, a chtěl bych se zeptat jak mám další kód v C/C++ vytvořit nebo zkompilovat tak, aby běžel bez OS ? Popřípadně nějaké odkazy na tutoriály. Používám Visual C++ Express Edition. Nevím jestli hledám špatně, ale nemůžu nic kloubného najít.
Předem díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.187.60.–
ondra.holub+1
Stálý člen
11. 10. 2009   #2
-
0
-

Je potřeba ten program slinkovat bez jakýchkoliv knihoven (kromě nějakých vlastních). Tzn. i bez standardní knihovny C/C++. Nejspíš na to bude nějaký parametr překladače.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.160.–
doesnt matter
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
12. 10. 2009   #3
-
0
-

Dufam ze ti je ale jasne ze potom uz napr.: printf() nezavolas, pamät si musis spravovat sam, ked chces citat/zapisovat na HDD musis si implementovat vlastny filesystem driver, multitasking mozes snivat, ... ,... , .................................................

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.175.184.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
12. 10. 2009   #4
-
0
-

Len tu trepete somariny ale aby ste mu naozaj postli nejaky link co by mu pomohol tak na to sa nezmozete.
http://osdever.net/tutorials.php?cat=0&sort=1
Tutorialov je tam cela kopa. Len sa obavam ze pre VC toho moc nenajdes, 1. vec co budes muset spravit je asi instalovat nejaky ten GNU toolchain.
uplne zaklady mas tu http://osdever.net/bkerndev/index.php ale predpokladam ze cely kernel pisat nebudes tak na vela veci sa tam mozes vykaslat(multitasking, pravdebodbne aj paging - tie sa tam vlastne ani nerozoberaju), ale take veci ako ten linker skript a aj samotny postup kompilacie su dolezite aj pre teba, ak chces mat nejaky vstup tak budes potrebovat aj GDT a IDT.
Predpokladam ze volat C funkcie (t.j. hlavne main()) z asm vies a keby nie, tak to je vsetko v tom tutoriale.
Keby si mal este nejaky problem tak sa ozvi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.199.–
_Radek_
~ Anonymní uživatel
88 příspěvků
12. 10. 2009   #5
-
0
-

Díky moc, pročtu si to a uvidím ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.187.60.–
_Radek_
~ Anonymní uživatel
88 příspěvků
14. 10. 2009   #6
-
0
-

Spousta zajímavých článků, ale teď mám pro změnu problém s překladem (konkrétně jsem čerpal z tutoriálu http://osdever.net/tutorials/basickernel.php). Mám dva zdrojové soubory. Oba zvlášť přeložím do objektového souboru a když se snažím pomocí linkeru vytvořit výsledný spustitelný binární soubor, linker mi hlásí chybu:"file not recognized: File format not recognized". Na internetu jsem našel, že prý linker bere soubory podle přípony, ale už jsem zkoušel ledacos a pořád nic :-(

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.187.60.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
14. 10. 2009   #7
-
0
-

Mozes napisat aky linker a do akeho formatu si to kompiloval ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.199.–
_Radek_
~ Anonymní uživatel
88 příspěvků
14. 10. 2009   #8
-
0
-

Linker je dodávaný s CodeBlocks - MingW. Jinak jsem to kompiloval do BIN formátu bez nějakých knihoven apod ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.187.60.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 22 hostů

Podobná vlákna

Prace v programu C — založil Pavel

Chyba v programu — založil choice_

Okometovanie programu — založil Peter K.

Vysvětlení programu — založil Seth1113

Uprava programu — založil Milan

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý