Pomoc začátečníkovi – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pomoc začátečníkovi – C / C++ – Fórum – Programujte.comPomoc začátečníkovi – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

doonio0
Newbie
12. 10. 2009   #1
-
0
-

Jsem velice rád že existuje web, tohoto typu, kde úplní začátečníci se jakš takš naučí programovat.
Můj problém tkví v tom ,že nyní jsem nastoupil na školu kde cvičíci předpokládá že jeho studenti už umí programovat v C++,ale ono je to trochu naopak,C++ vydím cca 2 týden, a ještě jsem se nastačil ani zorientovat a už tam do nás hustí konstruktory a destruktory.Jakože chápu základy, ale styl našeho cvičícího je takovej, že zadá úkol, a kdo ho má, tak může odejít. a kdo ho nemá tak se může trápit a na konci hodiny, řekne at si to zjistite od kamarádu.Prostě učitel na hovno. Dnes třeba dělali program viz. níže, a já bych poprosil někoho zkušenějšího jenom ve zkratkách vysvětlit proč to tam je,nebo jak se tomu říká.Díky moc

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
/*
class LCD{
public:
int uhlopricka;
string vyrobce;
string typ;


void infoUhlopricka(){
cout << "Uhlopricka je: " << uhlopricka;
}
};

int main () {
LCD *mojeLCD;
mojeLCD = new LCD;

mojeLCD->uhlopricka = 17; //17 palcu
mojeLCD->vyrobce = "Acer";
mojeLCD->typ = "matny";

cout << "Vyrobce je " << mojeLCD->vyrobce << endl;
cout << "Typ je" << mojeLCD->typ << endl;
mojeLCD->infoUhlopricka();

delete mojeLCD;
system("PAUSE");
return 0;

}

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.90.128.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
12. 10. 2009   #2
-
0
-

NO, s C++ sice nedělám, ale tento program je celkem jasný. Na začátku si nadefinuješ třídu LCD, která má jednu metodu (infoUhlopricka()). Ta metoda jen vypíše info o uhlopříčce. Dál jenom nasypeš data do proměnných (uhlopricka, vyrobce a typ) a vypišeš je. Na konci uvolníš paměť a skončíš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Lordest0
Super člen
12. 10. 2009   #3
-
0
-

nojo ako povedal z_moravec includnes si iostream a cstdlib na zaciatku ( "prilozis" ),
povies kompilatoru ze pouzivas std knihovnu aby vedel zkade zobrat cout ( inak by si musel pisat std::cout ).
potom zacina /* co povie kompilatoru ze to je prosty komentar, a prave toto nechapem ze nikde to neukoncujes */..
to vam pisal ucitel? tak to je potom pekna chyba toto kompilator neskompiluje alebo skompiluje ako cisty program.. (neviem naisto)
potom si vytvoris triedu LCD no verejnej casti si nadefinujes premenne a void funkciu (teda funkcia nic nevracia).
tiez sa cudujem pretoze premenne by sa mali davat do private casti a pristupovat k nim cez funkcie, dalsia chyba ucitela ak to pisal on, mozno to nechcel komplikovat ale inak neviem.
potom zacina zakladna funkcia main kde vyhradis miesto v pamati pre vytvorenu triedu, nastavis premenne, a iba ich zobrazis,
uvolnis pamat ( dalsia "chyba", spravne by sa malo pre bezpecnost inicializovat ukazatel na 0 po uvolneni pamate, tak ale ok ), zavolas funkciu system (tiez nie dobra volba) a koniec..

mozno sa niekde zle vyjadrujem za to sa hlboko ospravedlnujem nikdy som sa nevedel nejako vynikajuco vyjadrovat, alebo som sa pomylil, pisem rychlo no..

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
doonio0
Newbie
12. 10. 2009   #4
-
0
-

To Lordest : Díky
a ten*/ tam nepatří, to byla moje chyba. Vkládali jsme pod to ještě jeden program, a ten původní jsme měli jakoby schovat

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.90.128.–
doonio0
Newbie
16. 10. 2009   #5
-
0
-

K čemu slouží v C++ return, vím že to něco vrací, ale endokážu pochopit jak to funguje, a k čemu je to dobrý?Vím co dělá return na konci,ale třeba v průběhu programu?
Viz příklad
#include <iostream>
using namespace std;

class Student{
public:
string jmeno;
string obor;
int rocnik;

void vypisInformace(){
cout << "Jmeno: " << jmeno << endl;
cout << "Obor: " << obor << endl;
cout << "Rocnik: " << rocnik << endl;
}

void nastavJmeno(string jm){
jmeno = jm;
}

string vratJmeno(){
return jmeno;

}

void nactiObor(){
cout << "Zadejte prosim obor: ";
cin >> obor;
}
};

int main()
{
Student* karel = new Student;
Student* pepa = new Student;

karel->nastavJmeno("Karel Kos");
karel->nactiObor();
karel->rocnik = 10;
karel->vypisInformace();

pepa->jmeno = "Pepa Kos";
pepa->obor = "Ekonomika";
pepa->rocnik = 3;
pepa->vypisInformace();
cout << "Jmeno: " << pepa->vratJmeno() << endl;

delete karel;
delete pepa;
return 0;
Nebo,

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.90.128.–
entity0
Newbie
16. 10. 2009   #6
-
0
-

To doonio : No vracia to nejaku hodnotu a zaroven ukoncuje danu funkciu. Napr mas funkciu

int mocnina(int vstup){
return vstup* vstup;
}

a potom ju niekde v main funkcii zavolas asi takto

cout << mocnina(5);

tak to na vystup vypise 25.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.169.–
"long long long is too long" - MinGW
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 28 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý