Adsl wifi a bezpečnost – Sítě – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Adsl wifi a bezpečnost – Sítě – Fórum – Programujte.comAdsl wifi a bezpečnost – Sítě – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
13. 10. 2009   #1
-
0
-

Během pár dní mi bude domu připojený internet adsl a tento modem (router nebo jak se to jmenuje):
https://shop.client.tmo.cz/yourPackage.jsp;jsessionid=5sChKJHZ8cT5dYBGkZSBSBChQTQ5t12MQv5L39R2ZWY370HjHhcP!-1457463475?action=viewOnly&routeStepId=device

Chci internet doma pomocí wifi. Potřebuji jej mít ale pořádně zabezpečený, tak aby se mi tam nikdo nedostal (a nezničil mi data a nezaviroval pc). Jak se tak ale dívám, tento router sice wifi má, ale Zabezpečení WEP (viz založka technické parametry).
Co jsem se došetl, tak to wep se dá prý během pár minut jednoduše prolomit.
Proto by mě zajímalo, jestli se to dá nějak zabezpečit? Popřípadě jestli je k tomu routeru možné přes kabel připojit nějaký wifi "vysílač" (nevím jak se to jmenuje) bezpečnější a to wifi v tom routeru od t-mobilu vypnout.

Je možné s tím něco udělat? Prosím o pomoc, jsem zoufalý...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.239.242.–
Reklama
Reklama
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #2
-
0
-

Tak pokud je to ten Zyxel Prestige tak ti muzu rict ze podporuje i WPA2 (sam ho pouzivam (jsem tak trochu paranoik :-D) jinak ti muzu rict ze i WEP je dostacujici a pochybuju ze se ti tam bude chtit nekdo nabourat( vetsina lidi to vzda pri sebemensim naznaku zabezpeceni (proste to nestoji za tu namahu , nezabezpecenych siti je po vetsich i mensich mestech dost)) navic i kdyby tu namahu chtel vynalozit tak jiste pouzivas firewall a nemas nazdileny cely C:\, navic muzes pouzit MAC tabulku (tu ma naprosta vetsina (rekl bych vsechny) zarizeni (i tenhle Zyxel) a muzes vylozene rict ktery zarizeni se smeji k siti pripojit. K tvé otázce jestli by se dalo pripojit kabelem dalsi wifi zarizeni tak dalo a jednoduse ale je to zbytecny prave z tech duvodu ktery jsem uvedl vyse.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #3
-
0
-

Nech si ten co je ve Vistach, pouzival(ted mam Win7) jsem ho 2 roky a nikdy me nezklamal :-) (Nekdo jiny ti asi rekne neco jineho a memu nazoru se vysmeje ale tohle je muj nazor).
Tenhle router se nastavuje pres webovy rozhrani (tzn. ve webovým prohlížeči zadáš adresu routeru (vetsinou 10.0.0.138) a uz nastavujes) je to celkem jednoduchy.Tam nastavis šifrování a všechno ostatní co potřebuješ k nastaveni sítě. K routeru dostanes urcite i ceskej navod, v nejhorsim pripade reseni najdes na netu. Zyxel Prestige 660HW mám a šifrování wpa i wpa2 podporuje.
Doporucuju si dojit do mistni knihovny a najit si nejakou knizku o wi-fi.
Podle mě jsi paranoidni az moc. Jediny co ti hrozi je opravdu jen to ze nekdo cizi bude vyuzivat tvuj internet.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
13. 10. 2009   #4
-
0
-

Vy máte adsl internet?

Chtěl bych se ještě zeptat jak se domu pak instaluje to adsl. Do 30 dnu mi má přijít nějaký technik nainstalovat nějakou přípojku. Pak mi poštou přijde modem a ten zbytek.

Zajímalo by mě o jakou přípojku se jedná. (asi mi jí prý hodí někam na chodbu) Ten modem musí být na chodbě? Jelikož pravděpodobně si asi bere "šťávu" z elektriky a na chodbě nemáme žádnou volnou el. zásuvku. Je možné kabel nějak prodloužit a hodit si ten modem až to pokoje? (i když je fakt, že pokoj je až někde přes celou chodbu :( )
Přece jen pokud se ten router zapíná/vypíná tak bych to měl v pokoji po ruce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #5
-
0
-

Ano mám ADSL internet od O2. Pokud nemate pevnou linku(telefon) tak asi opravdu musi nekdo prijit a pripojit Vas. Jedná se tedy o telefonní přípojku. ADSL Modem(tedy ten router) potřebuje napájení ze sítě ale nic vám nebrání koupit telefonní kabel a dovést si to tam kam potřebujete. Technik co vám to bude zapojovat vám určitě s tímhle poradí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #6
-
0
-

jo a jestě router nemusíte vypínat:-) ten můj už běží nepřetržitě 2roky. Nemusíte se bát účtu za elektřinu ten router bude mít 100% nižžší příkon než 20W.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
13. 10. 2009   #7
-
0
-

ADSL Modem(tedy ten router) potřebuje napájení ze sítě ale nic vám nebrání koupit telefonní kabel a dovést si to tam kam potřebujete.



A když bude ten telefonní kabel delší, tak nesníží se tím pak i rychlost?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #8
-
0
-

Nee to se opravdu nesnizi. :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
SeraphCZ0
Stálý člen
13. 10. 2009   #9
-
0
-

V některých počítačových obchodech vám kabel udělají na objednávku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
13. 10. 2009   #10
-
0
-

Díky moc. Snad s tím nebude problém.
Zatím ještě jednou díky za všechny rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
14. 10. 2009   #11
-
0
-

Nee to se opravdu nesnizi.



:smile1: To jsem rád protože ten kabel bude asi třeba tak kolem 20 - 25 metru, tak doufám že to pujde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.96.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
14. 10. 2009   #12
-
0
-

Jen takový menší dotazek k tomu routeru. Když si propojim pc přes kabel z routeru a tím pádem nebudu používát wifi, je možné ji vypnout?
Jde o to, že když zrovna wifi nepotřebuji a sedím u pc, tak mi přijde zbytečné aby mi jela..

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.245.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
15. 10. 2009   #13
-
0
-

Ano, Wifi AP můžeš kdykoliv zapnout i vypnout, ale je to zbytečné. Navíc kdykoliv by si ho vypnul a chtěl se připojit na Wifi AP, tak by ses nejdříve musel připojit přes kabel a aktivovat ho.

OHledně zabezpečení. Já bych tam nedával nic, vždycky se najde nějaký dobrák, který odcení možnost serfovat zdarma na internetu :smile7: :smile3: A ještě si na routeru nech defaultní hesla, ať Ti může odříznout přístup na internet... :smile6:

Ale ať už si dam dáš cokoliv, hesla, či filtraci podle MAC adres, tak není zas tak velký problém odposlechnout jak heslo, tak i MAC adresy jednotlivých počítačů. A když nejsi připojený, potom už stačí jen změnit MAC adresu síťovky, zadat heslo a jedeš... :smile20: Navíc, dneska na to seženeš pěknou řádku programů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.77.163.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
15. 10. 2009   #14
-
0
-

No já právě přemýšlel nad vypnutím wifi a používání kabelu (i když pro notebook a netbook to není moc pohodlné když jej používám na více místech). Jde mi hlavně o vliv wifi na zdraví. Někde jsem četl že to není dobré a i dokonce to muže způsobit rakovinu. Nevím co je na tom pravdy.

Ale kdybych ten router si natáhnul do pokoje (to znamená místnost kde se spí) a měl bych jej na stole kousek od pc takže kousek od hlavy, tak nevím jestli by to nemohlo nějak škodit.

Zase ale nevím jak moc bych si pomohl tím že bych jej nepoužíval, protože když se podívám na wifi sítě co mám doma v dosahu tak jsou zde asi dvě od sousedů (i když je fakt že ten signál je ale slabší - dvě až 3 čárky), plus ještě mobilní telefony atd. (i když s tím zase moc nevolám a používám jej spíše na net, sms, hry atd...)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.75.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
17. 10. 2009   #15
-
0
-

SeraphCZ: Ty máš s tím routerem asi zkušenosti. Můžu se tě zeptat ještě na jednu maličkost? Ta anténa vzadu která se používá asi k wifině se dá z toho routeru oddělat? Pokud ne, lze s ní aspoň otáčet? Potřebuji ten router hodit do takové nízké poličky a ta anténa pokud bych nepoužíval wifi by mi tam asi překážela a router by se tam nevešel, proto mě zajímá jestli jde sundat nebo aspoň otočit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.239.242.–
rainbof
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
18. 10. 2009   #16
-
0
-

jo da se odsroubovat; je dobre pohybliva treba do boku...

ohledne zabezpeceni nevim co v kompu mas, ale pokud to chces mit bezpecny a bezdratovy pouzij jiny "vysilac" (rika se tomu AP = Access point) ktery umi sigrovani tkip idealne v pasmu 5ghz kde staci mnohem nizsi vysilaci vykony.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.117.140.–
Návštěvník
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
18. 10. 2009   #17
-
0
-

rainbof: díky, já právě myslel že se nedá oddělat, jelikož v alfě u toho routeru píšou "neodpojitelná anténa".
Jinak tento router to šifrování tkip neumí? Jinak pokud ti dobře rozumím tak myslíš asi jako vypnout tu wifinu v tom routeru a přes kabel tam připojit to AP?

"nevim co v kompu mas"
nechápu? Co má vliv v notebooku na bezpečnost wifi?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.239.242.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
21. 4. 2010   #18
-
0
-

@ SeraphCZ: můžeš mi prosím poradit a přesně popsat kde nastavím zabezpečení WPA2-PSK?
(ZyXEL P-660HW-T3)
Já to v nastavení nemůžu najít a v tom anglickém manuálu se se zvou znalostí angličtiny moc nedočtu. Já tam vidím jen wpa ale ne wpa2.
Jak a kde to nastavit? Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

ADSL internet a rychlost — založil Návštěvník

Wifi ? — založil Luk4Senko

Wifi — založil anonym

Wifi — založil ja

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý