Zdravím,
řeším následující problém. Na svém notebooku Asus N51vg mám nainstalováno Kubuntu 9.04 a JehoVisty zároveň. Konkrétně je jedinný disk který tu mám rozdělen na čtyři oddíly -
1)Kubuntu
2)Swap
3)JehoVista
4)Storage – disk ve formátu ntfs, na kterém jsou soubory společné pro oba systémy.
Problém není v tom se na disk Storage dostat (z kubuntu), ale v právech přístupu. Pokaždé, když totiž otevřu v kubuntu v nějakém filemanageru tento disk, otáže se mě to na heslo roota, což požaduji za správné. ALE ani pomocí filemanagerů ani pomocí bashe a příkazu chmod (přihlášen jako root) se mi nepodařilo změnit práva ať už vlastnická, nebo jen přístupová (rwx). Protože nastavím to, potvrdím, ale při dalším přihlášení do systému už je opět vlastníkem root a nastavení která jsem nastavil jako by nikdy neexistovala.
Problém se zdá být otravováním kvůli pohodlnosti a zčásti i je, ale považte toto: Na disku Storage mám výchozí pracovní adresáře např pro Netbeans či jakékoliv jiné často používané aplikace. A protože mám NetBeans i na Vistě, samozřejmě chci používat stejný adresář dostupný z obou systémů.
Vše samozřejmě funguje, ale až potom, co ve filemanageru při pokusu o přístup na Storage zadám heslo. Pak vše běhá jak má. Ale kdo to má stále dělat, že? :)
Za radu budu opravdu vděčný, páč lézt pokaždé do fm a zadávat heslo, to mě opravdu nebaví a zdržuje..
Díky za reakce a odpovědi,
Tom
Fórum › OS - GNU / Linux
Kubuntu 9.04; práva u oddílu 'ntfs'
Zjistit počet nových příspěvků
Přidej příspěvek
Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host
Podobná vlákna
Pripojeni diskovych oddilu - NTFS — založil Earl Cash
Sloučení dvou oddílů (Debian) — založil Phobos
Win. 7 - problémy po zvětšení oddílu — založil Matěj Andrle
Kubuntu — založil 5555
Moderátoři diskuze