Co je lepší?:ehh:
Fórum › PHP
PHP5 vs ASP.NET
XKrik napsal:
Co je lep????:ehh:?
To n?m tu je?t? chyb?lo. PHP5 = interpretovan? jazyk. ASP.NET = webov? framework + kompilovan? jazyky. To jsou z?kladn? rozd?ly, kv?li kter?m to prakticky nen? mo?n? srovn?vat.
V?c rad?i ps?t nebudu, proto?e bych nerad urazil p?chu n?kter?ho PHP?k??e a nav?c jsem v posledn? dob? absolvoval jeden p?knej flame na podobn? t?ma.
Co psal DeaLer je jedna věc. Druhá jsou hostingy (s ASP.NET jsou velmi (z mého pohledu) drahé, a navíc zatím musí běžet na M$ Windows, což je druhá věc (která by mně osobně vadila)). A třetí i podpora na fórech. Zeptáš-li se na něco o ASP.NET, najde se minimum lidí, kteří ti dokáží poradit. V případě PHP je tomu naopak - takových lidí je tu mnoho, takže se nemusíš bát, že bys odešel bez rady. Dále je na webu velmi málo (a kvalitních ještě méně) seriálů o ASP.NET, takže se povětšinou musíš učit z knížky. O PHP se sice píše relativně hodně, ale často ne moc kvalitně, takže se i tady knížka vyplatí (přesto u nás vychází seriál, který je podle mne velmi kvalitní).
Ještě k těm hostingům - velmi populární jsou spíše freehostingy. Jenže ten je snad u nás jen jeden nebo dva (kdyžtak mne prosím opravte), takže výběr opravdu moc není. :?
Rozhodni se: open source (PHP) versus proprietaly software (ASP.NET). PHP si můžeš upravit (pokud ti to však bude něco platné :))), doladit, kdežto u ASP.NET tu možnost nemáš. Avšak konečné rozhodnutí je vždy na tobě. :ok:
xHire napsal:
Co psal DeaLer je jedna věc. Druhá jsou hostingy (s ASP.NET jsou velmi (z mého pohledu) drahé, a navíc zatím musí běžet na M$ Windows, což je druhá věc (která by mně osobně vadila)). A třetí i podpora na fórech. Zeptáš-li se na něco o ASP.NET, najde se minimum lidí, kteří ti dokáží poradit. V případě PHP je tomu naopak - takových lidí je tu přehršel, takže se nemusíš bát, že bys odešel bez rady. Dále je na webu velmi málo (a kvalitních ještě méně) seriálů o ASP.NET, takže se povětšinou musíš učit z knížky. O PHP se sice píše relativně hodně, ale často ne moc kvalitně, takže se i tady knížka vyplatí (přesto u nás vychází seriál, který je podle mne velmi kvalitní).
Ještě k těm hostingům - velmi populární jsou spíše freehostingy. Jenže ten je snad u nás jen jeden nebo dva (kdyžtak mne prosím opravte), takže výběr opravdu moc není.
Rozhodni se: open source (PHP) versus proprietaly software (ASP.NET). PHP si můžeš upravit (pokud ti to však bude něco platné :)), doladit, kdežto u ASP.NET tu možnost nemáš. Avšak konečné rozhodnutí je vždy na tobě. :ok:
Máš v podstatě pravdu. Hostingů je víc a mnohdy jsou levnější. Tutorialů je jistě taky víc, ale není možné tvrdit, že kvalitních informací o ASP.NET (i v češtině) je na internetu nedostatek. Pokud chceš radu týkající se .NETu, tak je logické, že ti neporaděj na komunitním serveru PHPčkařů - musíš do specializované diskuse (především na forum.builder.cz) a tam je dostatek profesionálů a určitě ti někdo poradí.
Pokud jde o cenu ASP.NET hostingů, tak je možné sehnat velmi levné hostingy. Pokud vím, tak kvalitní český freehostingy jsou myslím skutečně jen dva - http://www.aspweb.cz/ a http://www.asp2.cz/. Ale stačí mrknout kousek do zahraničí a hned je větší výběr.
ASP.NET si sice "nemůžeš" upravit, ale můžeš si ho kdekoliv rozšířit.
Ale jak už bylo řečeno - konečné rozhodnutí je na každém z nás. Pokud si mezi ASP.NET a PHP nemůžeš vybrat, tak ti nic nebrání to zkombinovat nebo si vybrat úplně jinou platformu.
BTW: tohle jsem psal z Win Vista
Je?t? bych cht?l dodat, ?e pokud se nem??e? "teoreticky" rozhodnout, tak se pod?vej na n?jak? p??klady obou jazyk? (resp. technologi?), a podle toho, co se ti bude v?c l?bit, tak si prost? vyber. ;-)
2 DeaLer: opravdu kvalitn?ch informac? je na webu opravdu relativn? m?lo (my?leno obecn?). Kdy? jsem se cht?l (ano, kdysi ano?:))?) nau?it ASP(.NET), tak jsem prakticky nic nenalezl (v zahr. jsem nehledal - cht?l jsem n?co ?esk?ho), tak?e jsem zvolil PHP, o kter?m jsem m?l informac? dostatek (rovn?? m? pot??ila p??v?tiv? komunita :D ). V zahrani?? je samoz?ejm? situace jin? ne? u n?s, ale tu nehodnot?m, proto?e tam p??li? nehled?m.
hmmm php je asi realictejsi:))ale o asp.net fak nikde nic neni, jenom tady.
Hmm jak sem se docet o ASP.NET je mozne tam pouzivat c# a VisualBasic, zajimalo by me jesli i neco jinyho
xHire napsal:
Ještě bych chtěl dodat, že pokud se nemůžeš "teoreticky" rozhodnout, tak se podívej na nějaký příklady obou jazyků (resp. technologií), a podle toho, co se ti bude víc líbit, tak si prostě vyber. ;-)
2 DeaLer: opravdu kvalitních informací je na webu opravdu relativně málo (myšleno obecně). Když jsem se chtěl (ano, kdysi ano :)) ) naučit ASP(.NET), tak jsem prakticky nic nenalezl (v zahr. jsem nehledal - chtěl jsem něco českého), takže jsem zvolil PHP, o kterém jsem měl informací dostatek (rovněž mě potěšila přívětivá komunita :D ). V zahraničí je samozřejmě situace jiná než u nás, ale tu nehodnotím, protože tam příliš nehledám.
Troufám si říct, že nejkvalitnější českej zdroj jsou kurzy "přímo od zdroje" - http://msdn.microsoft.cz/dotnetkurzy/. Sice se týká .NET 1.x a VS 2003 (už jsem jim několikrát psal ohledně aktualizace, ale odpovědi jsem se nikdy nedočkal), ale to není zas takovej problém - na naučení dostatečně širokých znalostí to stačí a novější aktuality už někde pochytíš. A taky to funguje jen v IE - škoda.
XKrik napsal:
hmmm php je asi realictejsi :)) ale o asp.net fak nikde nic neni, jenom tady.
Hmm jak sem se docet o ASP.NET je mozne tam pouzivat c# a VisualBasic, zajimalo by me jesli i neco jinyho
Jednou z výhod .NETu je jazyková integrace, takže můžeš používat jakejkoli .NET ready jazyk včetně PHP - myslím, že v ASP.NET nelze použít C++/CLI, ale nejsem si tím jistej. Více: http://www.programujte.com/view.php?cisloclanku=2006062008-Jazykova-integrace.
PHP v ASP.NET? to už sem vážně z toho blbej:((
XKrik napsal:
PHP v ASP.NET? To už sem vážně z toho blbej?:((?
Nevím proř? Jediné co pro to musíš udělat je použít českej kompilátor PHP pro .NET - Phalanger http://www.codeplex.com/Wiki/View.aspx?ProjectName=Phalanger.
Takže můžu hostovat na http://www.asp2.cz/ s PHP v ASP.NET?
XKrik napsal:
takže můžu hostovat na http://www.asp2.cz/ s php v asp.net?
S Phalangerem můžeš PHP používat stejným způsobem jako např. C#, ale nemusíš - můžeš klidně hostovat "čisté" PHP stránky bez podpory PHP na straně serveru.
EDIT: když už by ses pro tohle rozhod (je to naprosto zbytečné, protože C# je mnohem kvalitnější jazyk) a měl bys zájem k vývoji používat prostředí VS 2005, tak budeš potřebovat nějakou placenou edici.
du skočit po c#?:D?
To DeaLer: No tohle je hotová přednáška o .NET! Myslím, že by bylo lepší o tom napsat článek a fajšmekrovi, který by to chtěl srovnávat sem hodit jen odkaz. A víc se o to fórum nestarat!
Lukáš Chadraba napsal:
To DeaLer: No tohle je hotová přednáška o .NET! Myslím, že by bylo lepší o tom napsat článek a příštímu fajšmekrovi, který by to chtěl srovnávat sem hodit jen odkaz. A víc se o to fórum nestarat!!
Jako o že má O možnosti využití různých jazyků jsem už něco napsal. A s Phalangerem nemám žádné zkušenosti (a nic na tom nehodlám měnit) - vím jen to co je mezi vývojáři všeobecně známé - to není na článek.
Jj, taky mám takový pocit, že jsem se tady toho naučil víc než v lekci o ASP.NET :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Nový ASP.NET Webhosting a ASP.NET Freehosting — založil ASPIFY.com
Hledáme programátora ASP, ASP.NET, MS SQL - Praha — založil Michaela Vorlová
ASP.NET / ASP.NET MVC — založil Otazka
ASP.NET - VB.NET - Zákaz kopírování webu, Context menu — založil Standa
ASP.NET - VB.NET - Přesměrování stránky po provedení události — založil ASP.NET