PHP5 vs ASP.NET – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP5 vs ASP.NET – PHP – Fórum – Programujte.comPHP5 vs ASP.NET – PHP – Fórum – Programujte.com

Václav Žitek0
Návštěvník
4. 10. 2006   #1
-
0
-

Co je lepší?:ehh:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Alan0
Věrný člen
4. 10. 2006   #2
-
0
-

To se těžko srovnává, je to úplně rozdílná technologie. PHP má možná trochu navíc co se týče hostingů..

Nahlásit jako SPAM
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
DeaLer+2
Hero
4. 10. 2006   #3
-
0
-

XKrik napsal:

Co je lep????:ehh:?

To n?m tu je?t? chyb?lo. PHP5 = interpretovan? jazyk. ASP.NET = webov? framework + kompilovan? jazyky. To jsou z?kladn? rozd?ly, kv?li kter?m to prakticky nen? mo?n? srovn?vat.

V?c rad?i ps?t nebudu, proto?e bych nerad urazil p?chu n?kter?ho PHP?k??e a nav?c jsem v posledn? dob? absolvoval jeden p?knej flame na podobn? t?ma.

Nahlásit jako SPAM
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Michal Zima0
Super člen
4. 10. 2006   #4
-
0
-

Co psal DeaLer je jedna věc. Druhá jsou hostingy (s ASP.NET jsou velmi (z mého pohledu) drahé, a navíc zatím musí běžet na M$ Windows, což je druhá věc (která by mně osobně vadila)). A třetí i podpora na fórech. Zeptáš-li se na něco o ASP.NET, najde se minimum lidí, kteří ti dokáží poradit. V případě PHP je tomu naopak - takových lidí je tu mnoho, takže se nemusíš bát, že bys odešel bez rady. Dále je na webu velmi málo (a kvalitních ještě méně) seriálů o ASP.NET, takže se povětšinou musíš učit z knížky. O PHP se sice píše relativně hodně, ale často ne moc kvalitně, takže se i tady knížka vyplatí (přesto u nás vychází seriál, který je podle mne velmi kvalitní).

Ještě k těm hostingům - velmi populární jsou spíše freehostingy. Jenže ten je snad u nás jen jeden nebo dva (kdyžtak mne prosím opravte), takže výběr opravdu moc není. :?

Rozhodni se: open source (PHP) versus proprietaly software (ASP.NET). PHP si můžeš upravit (pokud ti to však bude něco platné :))), doladit, kdežto u ASP.NET tu možnost nemáš. Avšak konečné rozhodnutí je vždy na tobě. :ok:

Nahlásit jako SPAM
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Alan0
Věrný člen
4. 10. 2006   #5
-
0
-

No s tim doladit to ,pokud ovšem nebudeš mít vlastní server, je ti úplně na nic..

Nahlásit jako SPAM
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
DeaLer+2
Hero
4. 10. 2006   #6
-
0
-

xHire napsal:

Co psal DeaLer je jedna věc. Druhá jsou hostingy (s ASP.NET jsou velmi (z mého pohledu) drahé, a navíc zatím musí běžet na M$ Windows, což je druhá věc (která by mně osobně vadila)). A třetí i podpora na fórech. Zeptáš-li se na něco o ASP.NET, najde se minimum lidí, kteří ti dokáží poradit. V případě PHP je tomu naopak - takových lidí je tu přehršel, takže se nemusíš bát, že bys odešel bez rady. Dále je na webu velmi málo (a kvalitních ještě méně) seriálů o ASP.NET, takže se povětšinou musíš učit z knížky. O PHP se sice píše relativně hodně, ale často ne moc kvalitně, takže se i tady knížka vyplatí (přesto u nás vychází seriál, který je podle mne velmi kvalitní).

Ještě k těm hostingům - velmi populární jsou spíše freehostingy. Jenže ten je snad u nás jen jeden nebo dva (kdyžtak mne prosím opravte), takže výběr opravdu moc není.

Rozhodni se: open source (PHP) versus proprietaly software (ASP.NET). PHP si můžeš upravit (pokud ti to však bude něco platné :)), doladit, kdežto u ASP.NET tu možnost nemáš. Avšak konečné rozhodnutí je vždy na tobě. :ok:

Máš v podstatě pravdu. Hostingů je víc a mnohdy jsou levnější. Tutorialů je jistě taky víc, ale není možné tvrdit, že kvalitních informací o ASP.NET (i v češtině) je na internetu nedostatek. Pokud chceš radu týkající se .NETu, tak je logické, že ti neporaděj na komunitním serveru PHPčkařů - musíš do specializované diskuse (především na forum.builder.cz) a tam je dostatek profesionálů a určitě ti někdo poradí.

Pokud jde o cenu ASP.NET hostingů, tak je možné sehnat velmi levné hostingy. Pokud vím, tak kvalitní český freehostingy jsou myslím skutečně jen dva - http://www.aspweb.cz/ a http://www.asp2.cz/. Ale stačí mrknout kousek do zahraničí a hned je větší výběr.

ASP.NET si sice "nemůžeš" upravit, ale můžeš si ho kdekoliv rozšířit.

Ale jak už bylo řečeno - konečné rozhodnutí je na každém z nás. Pokud si mezi ASP.NET a PHP nemůžeš vybrat, tak ti nic nebrání to zkombinovat nebo si vybrat úplně jinou platformu.

BTW: tohle jsem psal z Win Vista

Nahlásit jako SPAM
Michal Zima0
Super člen
5. 10. 2006   #7
-
0
-

Je?t? bych cht?l dodat, ?e pokud se nem??e? "teoreticky" rozhodnout, tak se pod?vej na n?jak? p??klady obou jazyk? (resp. technologi?), a podle toho, co se ti bude v?c l?bit, tak si prost? vyber. ;-)

2 DeaLer: opravdu kvalitn?ch informac? je na webu opravdu relativn? m?lo (my?leno obecn?). Kdy? jsem se cht?l (ano, kdysi ano?:))?) nau?it ASP(.NET), tak jsem prakticky nic nenalezl (v zahr. jsem nehledal - cht?l jsem n?co ?esk?ho), tak?e jsem zvolil PHP, o kter?m jsem m?l informac? dostatek (rovn?? m? pot??ila p??v?tiv? komunita :D ). V zahrani?? je samoz?ejm? situace jin? ne? u n?s, ale tu nehodnot?m, proto?e tam p??li? nehled?m.

Nahlásit jako SPAM
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Václav Žitek0
Návštěvník
5. 10. 2006   #8
-
0
-

hmmm php je asi realictejsi:))ale o asp.net fak nikde nic neni, jenom tady.
Hmm jak sem se docet o ASP.NET je mozne tam pouzivat c# a VisualBasic, zajimalo by me jesli i neco jinyho

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
5. 10. 2006   #9
-
0
-

xHire napsal:

Ještě bych chtěl dodat, že pokud se nemůžeš "teoreticky" rozhodnout, tak se podívej na nějaký příklady obou jazyků (resp. technologií), a podle toho, co se ti bude víc líbit, tak si prostě vyber. ;-)

2 DeaLer: opravdu kvalitních informací je na webu opravdu relativně málo (myšleno obecně). Když jsem se chtěl (ano, kdysi ano :)) ) naučit ASP(.NET), tak jsem prakticky nic nenalezl (v zahr. jsem nehledal - chtěl jsem něco českého), takže jsem zvolil PHP, o kterém jsem měl informací dostatek (rovněž mě potěšila přívětivá komunita :D ). V zahraničí je samozřejmě situace jiná než u nás, ale tu nehodnotím, protože tam příliš nehledám.

Troufám si říct, že nejkvalitnější českej zdroj jsou kurzy "přímo od zdroje" - http://msdn.microsoft.cz/dotnetkurzy/. Sice se týká .NET 1.x a VS 2003 (už jsem jim několikrát psal ohledně aktualizace, ale odpovědi jsem se nikdy nedočkal), ale to není zas takovej problém - na naučení dostatečně širokých znalostí to stačí a novější aktuality už někde pochytíš. A taky to funguje jen v IE - škoda.

XKrik napsal:

hmmm php je asi realictejsi :)) ale o asp.net fak nikde nic neni, jenom tady.
Hmm jak sem se docet o ASP.NET je mozne tam pouzivat c# a VisualBasic, zajimalo by me jesli i neco jinyho

Jednou z výhod .NETu je jazyková integrace, takže můžeš používat jakejkoli .NET ready jazyk včetně PHP - myslím, že v ASP.NET nelze použít C++/CLI, ale nejsem si tím jistej. Více: http://www.programujte.com/view.php?cisloclanku=2006062008-Jazykova-integrace.

Nahlásit jako SPAM
Václav Žitek0
Návštěvník
5. 10. 2006   #10
-
0
-

PHP v ASP.NET? to už sem vážně z toho blbej:((

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
5. 10. 2006   #11
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
Václav Žitek0
Návštěvník
5. 10. 2006   #12
-
0
-

Takže můžu hostovat na http://www.asp2.cz/ s PHP v ASP.NET?

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
5. 10. 2006   #13
-
0
-

XKrik napsal:

takže můžu hostovat na http://www.asp2.cz/ s php v asp.net?

S Phalangerem můžeš PHP používat stejným způsobem jako např. C#, ale nemusíš - můžeš klidně hostovat "čisté" PHP stránky bez podpory PHP na straně serveru.

EDIT: když už by ses pro tohle rozhod (je to naprosto zbytečné, protože C# je mnohem kvalitnější jazyk) a měl bys zájem k vývoji používat prostředí VS 2005, tak budeš potřebovat nějakou placenou edici.

Nahlásit jako SPAM
Václav Vitek0
Návštěvník
5. 10. 2006   #14
-
0
-

du skočit po c#?:D?

Nahlásit jako SPAM
5. 10. 2006   #15
-
0
-

To DeaLer: No tohle je hotová přednáška o .NET! Myslím, že by bylo lepší o tom napsat článek a fajšmekrovi, který by to chtěl srovnávat sem hodit jen odkaz. A víc se o to fórum nestarat!

Nahlásit jako SPAM
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
DeaLer+2
Hero
5. 10. 2006   #16
-
0
-

Lukáš Chadraba napsal:

To DeaLer: No tohle je hotová přednáška o .NET! Myslím, že by bylo lepší o tom napsat článek a příštímu fajšmekrovi, který by to chtěl srovnávat sem hodit jen odkaz. A víc se o to fórum nestarat!!

Jako o že má O možnosti využití různých jazyků jsem už něco napsal. A s Phalangerem nemám žádné zkušenosti (a nic na tom nehodlám měnit) - vím jen to co je mezi vývojáři všeobecně známé - to není na článek.

Nahlásit jako SPAM
Václav Žitek0
Návštěvník
5. 10. 2006   #17
-
0
-

Jj, taky mám takový pocit, že jsem se tady toho naučil víc než v lekci o ASP.NET :)

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 83 hostů

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý