Existence souboru – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Existence souboru – Python – Fórum – Programujte.comExistence souboru – Python – Fórum – Programujte.com

 

Tomik
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
24. 10. 2009   #1
-
0
-

Chtel jsem se zeptat. Jak udelam podminku na to jestli existuje nejaky soubor?

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.74.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
24. 10. 2009   #2
-
0
-

koukam, ze prvni co by se ve skole melo ucit, je pouziti google.. uz od matersky skolky..

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Tomik
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
24. 10. 2009   #3
-
0
-

dobre tak jina otazka: musi se pri try taky pouzivat expect?

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.74.–
K21
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 10. 2009   #4
-
0
-

Nevim, jestli se da odpovedet slusne. Zkusim to.

Tady neni potreba ani ten Google, staci ti interpreter Pythonu, schopnost psat na pocitaci a spustit program, pripadne si precist chybovou hlasku.

Jo a jinak: ano, musi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.24.152.–
Tomik
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
24. 10. 2009   #5
-
0
-

no to je smula. Ja jsem se ptal jenom jestli to nejde jinak obejit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.74.–
K21
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 10. 2009   #6
-
0
-

Aha, to jsem z tve otazky asi nepochopil. Chtelo by to ji presneji formulovat.

Ackoliv to neni zrovna spravny pristup (ve smyslu tom, ze kazda vyjimka by mela byt osetrena), da se to obejit takhle:

try: a=1/0 #neco co vyvola vyjimku
except: pass #neco co nic nedela

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.24.152.–
Tomik
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
24. 10. 2009   #7
-
0
-

Diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.74.–
H4wk.cz0
Newbie
30. 10. 2009   #8
-
0
-

K21 napsal:
Nevim, jestli se da odpovedet slusne. Zkusim to.

Tady neni potreba ani ten Google, staci ti interpreter Pythonu, schopnost psat na pocitaci a spustit program, pripadne si precist chybovou hlasku.

Jo a jinak: ano, musi.


Plácáš nesmysly. Co takhle říct o modulu os.path a některých jeho hezkých funkcích jako exists, isfile, isdir, atd? Proč být na tazatele zlý, když třeba chtěl vědět jestli neexistuje lepší způsob než ten, který ho napadl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.131.–
http://ksp.mff.cuni.cz - Nauč se opravdu programovat
K21
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
1. 11. 2009   #9
-
0
-

Omlouvam se, normalne bych mu odpovedel velice slusne, ale zrovna jsem mel spatnou naladu, kterou navic podporila prvni odpoved v tomto vlaknu (vsimnete si, prosim, ze ja nejsem ten prvni clovek, ktery odpovedel). Moje odpoved (ta, kterou jste citoval) predpokladala, ze predchozi otazka jiz byla zodpovezena a navic jsem si nevsiml, ze tazatel se vlastne stale pta na to same, protoze to vypadalo, jde o uplne novou otazku. Ja osobne jsem tedy odpovidal pouze na druhou otazku, ktera, jak jiste uznate, neni prilis informativni a specificka. Uznavam, ze se dalo odpovedet lepe, ale musel bych se zapojit do diskuze drive, abych mohl odpovedet jiz na prvni otazku. Takhle jsem se vlastne pridal na stranu toho, kdo odpovidal (coz je nejspise strana spatna). Znovu se tedy omlouvam a posilam strucnou ukazkovou odpoved, kterou bych podal, kdybych mel prilezitost byt ten, kdo odpovedel jako prvni.

Tomik napsal:
Chtel jsem se zeptat. Jak udelam podminku na to jestli existuje nejaky soubor?



Spravny zpusob je pouzit modulu os, konkretne funkci os.path.isfile()
Udela se to treba takhle:


import os
if os.path.isfile(r"c:\soubor.txt"):
#delej neco se souborem
else:
#soubor neexistuje


P.S.: vetsinouu se snazim pomoci i absolutnim zacatecnikum, proto se prosim nezlobte, ze kdyz vidim jednoduchou otazku (jejiz odpoved se opravdu da najit na Googlu), obcas mi ujedou nervy, zvlast, kdyz me v tom nekdo "podpori", a nepredpokladam existenci jazykove bariery a dalsich moznych komplikaci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.24.152.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Existence souboru — založil BDS

Existence URL — založil pawlik

Zjištění existence pole — založil aTTix

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý