Otevírání zcela jiných oken pomocí Pascalu, změna velikosti základního okna – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Otevírání zcela jiných oken pomocí Pascalu, změna velikosti základního okna – Pascal – Fórum – Programujte.comOtevírání zcela jiných oken pomocí Pascalu, změna velikosti základního okna – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
4. 11. 2009   #1
-
0
-

Zdravím, opět takový další maličký oříšek (pro vás).
Nápověda mě zrazuje, nemůžu se v ní ani za mák vyznat.
Potřebuji nějakou proceduru, která spustí další okno mimo samotného exe souboru.
Můj konkrétní příklad: program běží a v určitou chvíli potřebuji, aby na mě vyskočilo okno s obrázkem třeba ve formátu JPEG.
To okno může být klidně normálně přímo pod windows, jen prostě aby ho to otevřelo (např. Prohlížeč obrázků).
Dále bych potřeboval vědět zda-li mohu měnit přímo uvnitř programu velikost rozlišení základního okna exe souboru.
Místo aby bylo nějakých jenom 22 řádků vysoké, aby bylo třeba 100 řádků vysoké. A pokud toto nejde, tak jak nastavit,abych mohl scrollovat v tom, co se tam vše již jednou vypsalo.
Děkuju moc předem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.230.155.–
Reklama
Reklama
Mircosoft+1
Věrný člen
4. 11. 2009   #2
-
0
-

V čem vlastně programuješ? TP? BP? FP? Delphi? Něco jiného?

V Delphi tohle zvládneš levou zadní. Okno je objekt typu tForm, načítání a zobrazování obrázků se řeší objektem tImage (nebo tCanvas? Nevím, moc už si to nepamatuju). Rozměry okna (formuláře) jsou jeho vlastnosti (properties), které se v programu dají normálně měnit.
Turbo Pascal je dosovský program, takže tohle standardně neumí. Ale dají se z něj pomocí přerušení volat služby WinAPI, kterými můžeš zobrazit windowsí okno, něco do něj nakreslit a tak (kdysi jsem na to viděl jednotku, ale už nevím kde - pátrej).
Borland Pascal umí kompilovat programy pro prostředí Windows, ale nevím, jestli to zahrnuje i práci s okny.
Freepascal to samé.

Změna počtu řádků v textovém režimu je jenom otázka nastavení správného videorežimu, což zase zvládá levou zadní TP - koukni se do helpu na příkaz Textmode.

Vyskočení okna s obrázkem můžeš vlastními prostředky zařídit v libovolném překladači. Stačí pracovat v grafickém režimu a nějaké okno si na obrazovku prostě nakreslit. A potom si nastudovat něco o grafických formátech a napsat si proceduru na načtení JPGčka. Nebo se prostě rozhlédnout kolem a odněkud si stáhnout už hotovou (hicolor grafiku a zobrazování JPG a hromady dalších standardních formátů zvládá Laacova jednotka VenomGFX, moje VESA umí 256 barev a s pár dalšími jednotkami i PCX).
Už jsi grafiku zkoušel, nebo děláš zatím jenom v texťáku?

Nahlásit jako SPAM
IP: 141.202.248.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
4. 11. 2009   #3
-
0
-

To Mircosoft : S grafikou nemám ani mák zkušenosti. programuju ve Free Pascalu 2.22 asi necelý rok, mám to jako koníček od tý doby, co jsme to měli v rámci strojárny v prvním semestru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.230.155.–
Mircosoft+1
Věrný člen
10. 11. 2009   #4
-
0
-

Freepascal nepoužívám, ale podle toho, co jsem vyčetl z dokumentace, tak žádnou přímou podporu práce s okny nemá (tj. když už kompiluje pro Windows, tak ve stylu "konzolové aplikace" v Delphi). Takže se pusť do studia manuálů, kde určitě najdeš nějakou standardní grafickou jednotku dostatečně jednoduchou na použití (něco jako Graph v TP).

V TP vypadá práce s grafikou zhruba takhle:
1) Do programu přidáš jednotku Graph (uses graph;),
2) Přepneš obrazovku do fullscreenového grafického režimu (initgraph),
3) Používáš funkce pro kreslení (putpixel, setcolor, line, bar, rectangle, circle, putimage atd.),
4) Grafiku ukončíš (closegraph).
FP možná umí Graph emulovat. Ale existují i výkonnější jednotky psané přímo pro něj, které rovnou podporují i načítání standardních typů obrázků (např. Venomgfx, o které už jsem jednou psal).

Nové okno (skutečné windowsí) můžeš otevřít voláním WinAPI (když to jde i v TP, tak tady to musí jít určitě), ale na to, abys v něm zobrazil obrázek, stejně potřebuješ umět pracovat v grafice, takže si moc nepomůžeš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.119.248.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Laaca0
Stálý člen
10. 11. 2009   #5
-
0
-

Z kontextu bych pochopil, že dotaz směřuje na otevření nového windowsího okna.
To se dělá stejně jako v Delphi, proto se obrať na zdejší Delphi fórum z dotazem, jak manuálně (t.j. bez klikání na ikonky) vytvořit dvouokení aplikaci.

Eventuálně si k Freepascalu můžeš stáhnout nadstavbu Lazarus (jsou verze pro windows a pro Linux), která se chová jako prostředí Delphi. Čili ti z Freepascalu udělá něco jako Delphi a tam už si to naklikáš tak, jak píše Mircosoft.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.2.–
DOS-u-akbar
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý