Matice – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Matice – Pascal – Fórum – Programujte.comMatice – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

alda660
Duch
4. 11. 2009   #1
-
0
-

Potřeboval bych poradit,jak vytvořit čtvercovou matici a musí být v hlavní diagonále samé jedničky a nad ní samé nuly a pod ní samé dvojky.Popřípadě by se mi ještě hodila informace,jak vytvořit matici,aby se hodnoty střídaly pravidelně,jako na šachovnici.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.73.–
SeraphCZ0
Stálý člen
4. 11. 2009   #2
-
0
-

No matici bych si vytvořil jako dvojrozměrný pole integerů. Hlavní diagonálu jednoduše nastavíš for cyklem
v Javě je to takhle(snad to z toho pochopíš) nejsem pascalista:



int [][] matice = new int[velikost][velikost];
for(int i =0;i<matice.length;i++){
matice[i][i] = 1;
}

co je pod nebo nad ní : na to bych použil dvojitý for cyklus + nějakou tu vhodnou podmínku

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
4. 11. 2009   #3
-
0
-

to prvni 2 cykly:
for i:=1 to max do
for j:=1to max do
if i=j then A[i,j]:=1 else if i<j then A[i,j]:=0 else A[i,j]:=2;
Bud si na diagonale a tedy 0, jinak kdyz si nad ni 1 a ve zbylych pripadech si pod ni a tedy 2.
Ta sachovnice je takovy figl z vyssi divci if ((i+j) mod 2=0) then A[i,j]:=1 else A[i,j]:=0 . Podivej se na matici a poscitej indexy, soucet bude skakat jako na sachovnici, sude, liche.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.15.–
alda660
Duch
5. 11. 2009   #4
-
0
-

Pole mam teda nastavit [1..max]?

Ale vlastně to řešení vypadá docela jednoduše,průser je,že ve škole na to sám nikdy nepřijdu,napíšu maximálně pár řádků.Blbý je taky to,že já teoreticky vím jak by to mělo vypadat,jenom to nedokážu přeložit do programovacího jazyka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.73.–
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
5. 11. 2009   #5
-
0
-

To alda66 : Psal sem to pro ctverec, ale obdelnik jde taky, 1..max,1...max2 bude fungovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.20.–
alda660
Duch
5. 11. 2009   #6
-
0
-

Jasný pochopil jsem,už mi to funguje,ještě bych ale chtěl,aby mi to Pascal vypsal v podobě matice,zatím jsem to zvládl jenom jako jeden sloupec nebo jeden řádek,no budu zkoušet dál

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.73.–
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
5. 11. 2009   #7
-
0
-

To alda66 : To se udela take 2 cyklama vypisuj s write a az se dostanes na konec radku v matici tak dej writeln aby se udelal novy radek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.20.–
alda660
Duch
5. 11. 2009   #8
-
0
-

To jsem udělal ale všechny čísla mi to naházelo do jednoho sloupce

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.73.–
RePRO0
Super člen
23. 11. 2009   #9
-
0
-

Není možný. Udělej něco podobného...



for i:=1 to max do

begin
for j:=1 to max do
begin
write(' ' ,M[i,j]:3);
end;

writeln (' ');
end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.53.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

Matice — založil Frantisek

Matice — založil plsicek

Matice — založil Frantisek

Matice — založil nettinka

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý