Dobry den mam zadani : Navrhnete trídu kontejner, která bude realizovat knihovnu pro práci s vybraným jednoduchým (int, float ...) typem, který bude zapouzdren v dodané tríde CData. Tato knihovna bude realizovat cinnost s kontejnerem podle následujících bodu (pokud je to mozné, bude splnovat ocekávané chování jednoduchých typu (int, float ...)).
Tady je trda CData: http://www.uamt.feec.vutbr.cz/~richter/vyuka/0910_ppc/bppc/cviceni/CData.zip
Bohuzel nikdo nam nevysvetlil termin zapouzdreni. Moje knihovna ma fungovat jako pole. Mohl by mi tady nekdo napsat priklad jak by mnela vypadat ta moje knihovna a priklad konstruktoru pripadne nejakeho operatoru pro scitani?? Knihovna ma byt napsana tak aby mohla pracovat s libovolnym typem CData(int, float, double, char)
Diky
Fórum › C / C++
C++ a zapouzdreni
velice zjednodusene je princip zapouzdreni v tom, ze striktne oddelujeme vnitrni promenne tridy od vnejsiho prostredi a dovolujeme manipulaci s nimi jen pomoci takzvanych metod objektu.. (casto take oznacovane jako zasilani zprav.. )
- jednoduse receno veskere promenne uvnitr objektu by nemely byt "viditelne" ze zbytku programu.. jedine v objektu samotnem..
ucel je zachovat "konzistenci" dat.. tj aby tam nejaka cast programu nezapsala nesmysl a tim se slozil celej objekt..
resp aspon je takova idea, ze si v metodach udelas kontrolu dat a nedovolis tam nejakej nesmysl...
Koukej, princip zapouzdreni je ten, ze se nesmis dostat k vnitrnim tridnim promennym primym pristupem. Tj, ze vsechny vnitrni promenne bys mel mit private a pristupovat k nim pomoci public metod.
class A {
private:
int _count;
public:
int Lenght();
}
pak pristup pomoci
int c = A->Lenght();
a ne pomoci
int c = A->_count; //momentalne to ani nepujde, protoze je private
Takhle nejak to priblizne vypada. Najdi si nejake texty o OOP a mrkni se detailneji.
Co jsem tak na rychlo kouknul, tak jediny podporovany typ pro ulozeni hodnoty je bool, jinak zadny jiny. Pristupovat by jsi k ni mel pres jeji public metody.
Pro tvuj konkretni problem, no jako reseni bych videl si pretezit metody na ostatni datove typy nebo ji vytvorit jako sablonu, ale to je trochu tezsi, ale za to ucinnejsi.
Chlape vidim ze delas taky projekt do BPPC,,delam taky pole,kdyztak hod sem ICQ muzem se spojit :smile3:
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Zapouzdření. — založil Montezo
Zapouzdření — založil hejnallukas
Zapouzdření souborů do aplikace — založil Anonymní uživatel
Zapouzdření, konzistentní stav — založil Empe
Oop zapouzdření collection — založil xmlatickax