Algoritmus – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Algoritmus – C / C++ – Fórum – Programujte.comAlgoritmus – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

RePRO0
Super člen
19. 11. 2009   #1
-
0
-

Potřeboval bych vědět algoritmus inverzní matice.

Nevěděl jsem, kam toto téma zařadit, tak jsem ho hodil sem.


Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.53.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
dannyk0
Věrný člen
19. 11. 2009   #2
-
0
-

Co si pamatuju, tak se inverzni matice da pocitat pomoci LU rozkladu, ale tedka si presne nevzpominam jak. Ale myslim, ze v nejakych skriptech z linearni algebry najdes postup.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.97.–
Jedu v c++,c#,assembler,ASP.NET,PHP,databaze,bezpecnost softwaru[br] -----------------------------------------------------------[br] Muj blog o programovani,hudbe a vsem moznem,co najdu na netu :) [br] http://dannyk.aspone.cz[br] -----------------------------------------------------------[br] Na foru mam nejake prispevky pod nickem Master,tak jen pro upresneni :)
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
19. 11. 2009   #3
-
0
-

Das si vedle sebe matici a jednotkovou matici a upravujes tak, aby si dostal vedle sebe jednotkovou a gulas . Ten gulas je inverzni matice te puvodni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.15.–
dannyk0
Věrný člen
19. 11. 2009   #4
-
0
-

Jo, ale k tomu se pouziva treba toho LU rozkladu, protoze si jaksi ty hodnoty v jednotkove matici nevycucas :D

Kolem a kolem to funguje tak. Ze mas vlevo nejakou tvoji matici A a vedle ni mas jednotkovou matici I. A tvym ukolem je tu levou matici prevest pomoci vselijakych uprav na jednotkovou matici I. V zadade to delas tak, ze si nulujes hodnoty pod diagonalou, pak nad diagonalou (treba pomoci Gauss. Eliminace). Az je mas vynulovane, tak ti na diagonale zbydou nejspis nejake hodnoty != 0. A pak uz jen jdes po diagonale a delis prislusny radek prave matice hodnotou na danem radku v leve matici. Mala ukazka, at vis, co mam na mysli, protoze se to spatne popisuje.



Matice s jiz vynulovanyma hodnotama nad a pod diagonalou (cisla mam nahodne)

[2 0]|[2 4]
[0 3]|[5 6]

prevadis levou matici na I

[1 0]|[1 2]
[0 1]|[5/3 2]

A prava matice je A^1 neboli inverzni.

Snad to jde z toho kratkeho popisu pochopit :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.97.–
Jedu v c++,c#,assembler,ASP.NET,PHP,databaze,bezpecnost softwaru[br] -----------------------------------------------------------[br] Muj blog o programovani,hudbe a vsem moznem,co najdu na netu :) [br] http://dannyk.aspone.cz[br] -----------------------------------------------------------[br] Na foru mam nejake prispevky pod nickem Master,tak jen pro upresneni :)
d.mostek0
Návštěvník
20. 11. 2009   #5
-
0
-

Příspěvky nejdou mazat. Nevšiml jsem si že to co jsem napsal už tady postnul dannyk

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.127.–
www.dominik-mostek.cz
RePRO0
Super člen
21. 11. 2009   #6
-
0
-

To dannyk : Díky dannyku, ale z tohoto to nepochopím. Nešlo by to lépe, snadněji, radostněji? Nebo mi zkusíš něco najít na netu? Páč vygůglit to jde fakt špatně. (myslím tím algoritmus)

No jinak si asi myslel: A^-1, což je inverzní - ne?

Měj se

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.53.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
dannyk0
Věrný člen
21. 11. 2009   #7
-
0
-

Jo myslel, zapomnel sem na - :)

Tady jsem nasel krasny postup, ktery sam pouzivam:



http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/skripta/sbirka/html/node55.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Inverzn%C3%AD_matice

Ale zalgoritmovat si to budes muset asi sam. Ono navic pokud nemas zaklady linearni algebry, tak se ti to bude spatne delat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.97.–
Jedu v c++,c#,assembler,ASP.NET,PHP,databaze,bezpecnost softwaru[br] -----------------------------------------------------------[br] Muj blog o programovani,hudbe a vsem moznem,co najdu na netu :) [br] http://dannyk.aspone.cz[br] -----------------------------------------------------------[br] Na foru mam nejake prispevky pod nickem Master,tak jen pro upresneni :)
RePRO0
Super člen
21. 11. 2009   #8
-
0
-

To dannyk : Díky, jinak ZLA mám ve škole teďkonc, budu z toho mít kredity. :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.53.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
dannyk0
Věrný člen
22. 11. 2009   #9
-
0
-

Tak skripta do ruky a jedem :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.97.–
Jedu v c++,c#,assembler,ASP.NET,PHP,databaze,bezpecnost softwaru[br] -----------------------------------------------------------[br] Muj blog o programovani,hudbe a vsem moznem,co najdu na netu :) [br] http://dannyk.aspone.cz[br] -----------------------------------------------------------[br] Na foru mam nejake prispevky pod nickem Master,tak jen pro upresneni :)
Millannekk
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
22. 4. 2011   #10
-
0
-

Shanim kod pro řešení inverzní matice v delphi ..pokud by nekdo mel tak predem díky :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
NNN
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
22. 4. 2011   #11
-
0
-

Dejte do Googlu "Algorithm for matrix inversion" a můžete vybírat ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Algoritmus — založil LuckaH

Algoritmus — založil Jirina.K

C++ algoritmus — založil silent

Evaluační algoritmus — založil Nebúkadnezzar

RLS algoritmus — založil metty93

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý