Je správné začit na Delphi ? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Je správné začit na Delphi ? – Offtopic – Fórum – Programujte.comJe správné začit na Delphi ? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
gatuso0
Stálý člen
25. 11. 2009   #1
-
0
-

Ahoj všem, mam dotaz - spíše bych potřeboval radu od nekoho ruzumného a především zkušeného ...
Nikdy jsem neprogramoval (maximalne par tagu v HTML coz povazuji za 0%) a začal jsem z C++ ...
Naučil jsem se podminku IF ... od teto chvilky jsem si uvedomil ze nemohu pokračovat protoze spoustu veci nerozumím ...
tak se ptám: Please na čem ste začínaly programovat ? vyhovovalo by na začátek Delphi ? nebo jiny jazyk (jaky) ?

PŘEDEM VŠEM DĚKUJI ZA ODPOVEĎ / RADU

dodatek: to C++ se učím z knihy "C++ bez předchozích znalostí" pokud byste my doporučily jinou knihu pro uplné amatéry budu jen rád


JEN VÁS PROSÍM NEPŘEJI SI ABY STE MY SEM PSALY ŽE SI TO MAM VYGOOGLIT APOD. DĚKUJI.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.32.–
HTML & CSS3 kodér na volné noze.
www.vlastimilfiser.cz
Reklama
Reklama
Spectator0
Věrný člen
25. 11. 2009   #2
-
0
-

To gatuso : Myslim, že začít je vhodné v něčem co je přehledné, tak, aby složitost jazyka ne přehlušila pochopení principů programováníé. Mě osobně přijde přehledné C, C++, Python, C#, Java a jim podobné. Naopak velmi nepřehledný mi přijde Pascal, VB, SmallTalk.
Nejsem zastánce moc ukecaných jazyků - dlouhé příkazy, spousta různých příkazů atd...
Podle sebe doporučuji C nebo Python možná C++.

Ale je to subjektivní pohled na věc

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.18.–
. . .
wise0
Stálý člen
25. 11. 2009   #3
-
0
-

Kdybych měl vyjádřit svůj názor, tak jsem se programování naučil na PHP. Ano je pravda, že je tam kvantum funkcí, do toho html, css, js, sql atp., ale toto mi dalo základ. Začínal jsem s tutoriály na linuxsoftu.

Postupem času jsem začal pronikat do ostatních jazyků (pascal, delphi, vb.net, asp, c#, c++, java) a dle mého názoru na pochopení základních programovacích struktur je nejjednodušší se učit javu na začátku. Ale určitě bych nezačínal s c++, když nemám základní znalosti.

A také si myslím, a probíral jsem to s profesorama na čvut fakulta elektrotechniky, že poud znáte jeden objektově orientovaný jazyk, není problém se naučit další (např. java -> c++)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.199.–
"Život by byl mnohem jednodušší, kdybychom k němu měli zdrojový kód..."
SeraphCZ0
Stálý člen
26. 11. 2009   #4
-
0
-

No já jsem začínal na QBASICU. Tenkrát vycházel seriál v ABC (je to asi 10 roků ,ABC tenkrat a ted se vubec neda porovnavat teď je to spíš katalog potřeb pro fríkulínský šampóny), bylo mi asi jedenáct a táta nosil domů notebook jen na víkendy. QBASIC byl tenkrát v základní výbavě v MSDOSu. Po nějakým čase mi kamarád přinesl Delphi. Pak jsem skoušel C++. Nakonec to dopadlo tak že jsem si v Levelu přečetl článek o první verzi XNA, tak jsem to chtěl vyskoušet no ale v XNA se používá C#, co je .NET jsem tenkrat neměl ani tušení. Nakonec jsem u C# zůstal. Teď máme na škole javu která se mi okamžitě zalíbila takže teď pendluju mezi javou a C# a abych řekl pravdu nevím co si vybrat, obojí je podle mě super. V tomhle semestru máme navíc i C který taky celkem ujde ale jsem zvědavý na C++ v dalším semestru.

No trochu jsem se rozkecal o sobě, ale to co jsem chtěl říct, je to že důležitý, je začít něčím jednoduchým aby jsi pochopil o čem vůbec programování je. A tady bych ti opravdu doporučil (podle mého názoru) SmallBasic. Tam prostě není nad čím přemýšlet prostě píšeš. Až si to trochu osaháš a budeš cítit že tě SmallBasic omezuje zvol C# nebo Javu (určitě neuděláš krok vedle) a jednou až budeš mít pořádnou představu jak to v počítači funguje přejdi na C++ (třeba se ti už ani nebude chtít protože všechno co budeš potřebovat ti umožní už C# nebo Java).

Delphi je dobrej jazyk ale řekl bych že je už na ústupu. Tohle moje tvrzení vychází z toho že když jsem se přátel ptal co se oni učí na VŠ za jazyk tak to byl jeden z těchto (C++, C#, Java).Rád si tenhle názor nechám vyvrátit. Ale nic ti nebrání ho vyskoušet a udělat si na něj názor sám.

Docela dost by mě zajímalo na čem jsi se tak zasekl že si nevíš rady a přemýšlíš o změně jazyka, když vím jak moc jsi lpěl na tom že se chceš naučit právě C++. Pravda je jedna věc a to co tu už na tomto fóru nespočetněkrát zaznělo: Každý ti poradí jazyk ve kterém sám programuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.98.–
Lordest0
Super člen
26. 11. 2009   #5
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
Spectator0
Věrný člen
26. 11. 2009   #6
-
0
-

To Lordest : Takovejch témat už bylo děsně moc, stejně se ty starý nečtou =))

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.18.–
. . .
KIIV+42
God of flame
26. 11. 2009   #7
-
0
-

To Spectator : obcas je akorat nekdo vytahne :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
gatuso0
Stálý člen
29. 11. 2009   #8
-
0
-

Pánove jen dotaz ... a jaký máte názor na Perl ? daji se tam delat aplikace ve windows okne normalne ? nebo je to jazky na webovy stranky ? please co nejvice info díky moc ;) nebo za www s infem bych byl moc rád ;) díky moc ... narazil jsme na linuxsoftu na serial tak se ptam ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.45.–
HTML & CSS3 kodér na volné noze.
www.vlastimilfiser.cz
zhang zhou
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
29. 11. 2009   #9
-
0
-

ano, Delphi je příjemné prostředí a Pascal je vhodný pro výuku procedurálního programování. Naopak C++ je pro takový účel spíše nevhodné. Nicméně každý je sám svého štěstí strůjce. Šanci naučit se dobře programovat mají i ti, kteří začnou s C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.138.108.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
29. 11. 2009   #10
-
0
-

To gatuso : Ano, dají se v něm programovat také desktopové aplikace. Bližší informace nejlíp získáš, když zagooglíš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
HX
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
12. 10. 2013   #11
-
0
-

#1 gatuso
Já jsem začínal s DELPHI a vcelku mi to vyhovovalo používám ho do dnes  :- )

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.128.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Je to spravne ? — založil koudis

Je to spravne — založil janek

Mam to spravne? — založil wrany

Please , je toto spravne ? — založil krang

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý