Objektové modelování – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Objektové modelování – C / C++ – Fórum – Programujte.comObjektové modelování – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Anubis
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
29. 11. 2009   #1
-
0
-

Ahoj, mam problém, mam namodelovat jednoduchou ekonomiku statu nebo kralovstvi.
Slo by tam o pocet lidi, duchody(vyber lidi nad 60let), dane, zlato(penize), dal uz nejak nevim. Melo by to mit asi 4 tridy.
Staci mi nastin namodelovani. Sedim nad tim uz pekne dlouho a nevim. Celkem tuto problematiku chapu, ale tady mi nejak dosel dech. Prosim o pomoc Dekuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.18.–
Reklama
Reklama
Anubis
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
29. 11. 2009   #2
-
0
-

EDIT: asi by to potrebovalo jeste neco pridat, aby se z toho dali udelat ty 4 tridy. Opravdu v tomhle pripade tapu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.18.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
30. 11. 2009   #3
-
0
-

Modelování do objektů je vlastně převádění reálných objektů na objekty v počítači.

Když budeš mít objekt čtverec, tak čím je definovaný? Délkou strany, pozicí, na které je umístěn .... a možná by se ještě něco dalšího našlo. To jsou vlastnosti neboli atributy (neboli data) toho objektu. Data jsou v objektech základ. Pak k ním přidáš metody a funkce, které s těmito daty pracují. Tomu se říká zapouzdření (nepracuješ s daty přímo, ale přes toto rozhraní). To možná vypadá jako práce navíc :smile1: , ale je to jeden z pilířů OOP. Když by si třeba u toho objektu čtverec chtěl zadat zápornou délku strany, tak se to v té funkci, která ji nastavuje, dá ošetřit. Pokud by si to nastavoval přímo, tak ošetříš kulový :smile13: .

V tom tvém příkladu je několik objektů. Jedním z objektů bude třeba království. Dalším objektem by mohl být třeba člověk (a jeho synovské třídy: pracující, důchodce, dítě, policista, politik :smile5: ). Člověk může pracovat, nakupovat a tím platí daně. Království bude jako atribut obsahovat seznam lidí (objektů). Pak třeba obchody a továrny atd. atd. Samozřejmě nevím, jak daleko máte zajít.

Modeluj, hrej si :smile8:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
Anubis
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
30. 11. 2009   #4
-
0
-

To liborb : No já OOP trochu rozumim a tak nejak objekty vytvaret umim, ale u tohoto pripadu mi to nejak dela problem. Hloubka mby mela byt alespon 4 tridy kazda cca 3 inst. promenne(atributy) a cca 3 metody.

hmm hmm

Dalším objektem by mohl být třeba člověk

Aha, ja to puvodne chtel udelat jako cele obyatelstvo. Tohle zni dobre, preci jen udelat par profesi... Zacina mi to trochu dochazet.

Zatim ti dekuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.18.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
30. 11. 2009   #5
-
0
-

Vzal jsem to zeširoka, protože úroveň tazatelů, ale i odpovídajících (včetně mě :-)) dost kolísá.
Ten příklad s profesemi ti nejspíš bude vyhovovat, ale .... ve skutečnosti by profese byla spíše atribut (i když třeba reprezentovaný třídou), protože ji lze měnit, můžeš jich mít i více a nebo žádnou. Stejně tak důchod, do něj se dostaneš až si svoje odpracuješ nebo i pak můžeš být prduch. Prostě je to jenom o tom do jakých detailů chceš "svůj svět" modelovat.
Máš dělat ekonomiku, a to je tok peněz, takže potřebuješ vydělávat, platit daně a z daní rozhazovat potřebným :-). A ty zase budou nakupovat, tj. zase platit daně a třeba i nechají vydělat výrobce atd. atd. Fantazii se meze nekladou.

Ještě si neodpustím malou radu, která je obecná k OOP. Když je dobrý model, tak to do sebe tak nějak všechno hezky zapadá. Pokud se ti stane, že se snažíš něco obejít, tak to může znamenat chybu v návrhu (chybami se člověk učí :-)), ale není to samozřejmě pravidlem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.189.142.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 48 hostů

Podobná vlákna

Objektove programovani — založil Taz

Objektové programování ??? — založil anthAn

C# Objektové programování — založil SliderV3

Curl v objektové aplikaci — založil tribalcz

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý