Potřeboval bych poradit s implantací češtiny do programů. Podle úkolů ostatních vidím, že třeba char s=231;
používají pro š.. mě to ale udělá jiný znak.
edit: Omlouvám se jestli se to tu už někdy řešilo.
Fórum › C / C++
C++ implentace cestiny..
Niektoré kompilátory (napríklad gcc) to vedia premeniť automaticky, pr.:
cout << "Diakritika: č-á-ľ-ó-ú-í a pod.";
mi na gcc v pohode skompilovalo a zobrazilo.
Neviem či je to práve najsprávnejši spôsob, no myslím si, že na začatiok (iba skúšanie) by ti to malo stačiť.
No radšej ma nepočúvaj aby si sa to nenaučil zle :D
Jestli to chceš ve visual studiu, tak zkus toto:
#include <iostream>
#include <locale>
#include <locale.h>
int main()
{
setlocale(LC_ALL, "");
std::wcout.imbue(std::locale(""));
std::wcout << L"Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy\n";
}
Jo, to výše uvedené funguje, pokud je zdroják v kódování cp1250.
To Lordest : Ano.
Kazdy znak je vlastne cislo na zakladne ktoreho vie pocitac (resp. operacny system) co vypisat (znak 'a' je len graficke zobrazenie cisla). C/C++ pouziva na ukladanie znakov (ich cisiel) datavy typ 'char'. Kedze je to 8-bitovy typ dokaze uchovat najvacsie cislo '255' (2^8 - 1 = 255). Ked si to spocitas je to dost male cislo na to aby uchovalo vsetky znaky na svete. Kedze na uchovanie anglickej abecedy staci prvych 128 znakov je mozne vyuzit zvisnych 127 na uchovanie znakov z inych abeced. Ale, ktoru abecedu dosadime? Ved 127 neni dost pre vsetky zvisne znaky. Preto sa vymyslelo nieco ako kodovania. Tie hovoria pocitacu (OSku) z ktorej abecedy ma povyberat zvysnych 127 znakov. Kodovanie cp1250 je kodovanie, ktore obsahuje stredoeuropske znaky (znaky s makcenami, dlznamy a pod.). Preto, ked nedas tvojmu prikazovemu riadku vediet ake kodovanie ma pouzit moze sa stat ze ti namieto 'ť' vypise znak, ktory ma rovnake cislo ale v inom kodovani, ktore ma prave nastavene. Skus pohladat v nastaveniach prikazoveho riadku nastavovanie kodovania a nastav ho na cp1250.
To homelin : Zaujimavy nazor. Podla coho sudis ze vyrobky microsoftu prinasaju problemy? A este zaujimavejsie je ze doporucujes IDE, ktore sa uz nejaky ten rok vobec nevyvija :). Nieze by som mal microsoft v laske sam od nich nic nepouzivam, ale ich software patri urcite medzi najkvalitnejsi a ich Visual C++ strci Dev-C++ do kapsy lavou zadnou. :)
existuje nejaky visual c++ zdarma nafurt stahl sem si express 2008 a chce to po me do 30dni registraci
taky by to nějak mělo jít pomocí třídy locale nebo pomocí širokejch streamů (wcout,wcin,...), ale to s tím locale se mi nějak rozchodit nepodařilo, protože GCC furt hlásilo nějaký chyby (dělal jsem to podle knížky)... takže asi nejjednodušší je to napsat ve Visual C++, to široký streamy podporuje automaticky myslim (pokud ti to nevadí:))...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Kodování češtiny — založil davidklimek
Tvorba čestiny — založil slamim
češtiny do programou — založil lolik
MySQL - zápis češtiny — založil za-va
Moderátoři diskuze