3. Lekce ; Úkol – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

3. Lekce ; Úkol – Python – Fórum – Programujte.com3. Lekce ; Úkol – Python – Fórum – Programujte.com

 

Luk0
Newbie
10. 10. 2006   #1
-
0
-

Zdravím,
Mám problém s těmito věcmi:

Kolik obsahuje slov?
Kolik je tam písmen 'a','e' a mezer?
Vytiskněte slovo "python" tolikrát, kolikrát je tam písmeno 'e'
Je tam písmeno 'x'?
Vytiskněte větu v obráceném pořadí písmen.
Sestavte novou větu, kde budou všechna 'a' nahrazena 'A'.

Vím, že je to docela ošklivý seznam, ale nějak mi to nejde.

ad. 1. Zkoušel jsem si rozdělit větu na slova, a pak je nechat spočítat, ale bez úspěchu.
ad. 2,3,4,6 Nepochopil jsem vůbec
ad. 5. Myslím si, že bude použit příkaz reverse, ale vždy mi to vyhodí chybu.

Snažil jsem se taky hledat v knize, ale takovéto příkazy jsem tam vůbec nenašel.

Mohl by jste mi někdo prosím pomoci? Alespoň s něčím?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
10. 10. 2006   #2
-
0
-

[i]Kolik obsahuje slov? [/i]
Rozd?lit na slova a ty spo??tat:

jednotlivaSlova=veta.split()

pocetSlov=len(jednotlivaSlova)


[i]Kolik je tam p?smen 'a'?[/i]
pocetA=0

for znak in veta: # projde kazdy kazdicky znak ve vete, jeden po druh?m, zadny nevynecha, zadny neveme dvakrat, zacne u prvn?ho, skonci u posledniho
pokud je znak == "a":
zvys promennou pocetA o jednicku

vytiskni pocetA


aspo? n?co ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
10. 10. 2006   #3
-
0
-

Skywall napsal:
Sna?il jsem se taky hledat v knize, ale takov?to p??kazy jsem tam vůbec nena?el.


a v jak? knize si hledal??:P J? zn?m tyto t?i:
Za??n?me programovat v jazyce v Python - strana 404
Python Referen?n? program?torsk? p??ru?ka - strana 31
Nau?te se Python - strana 210

a kdy? n?co hled??, zkus geonovu str?nku
http://www.geon.wz.cz/PyPriruckaAlfa/

:toto:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Luk0
Newbie
24. 10. 2006   #4
-
0
-

Takže jsem postoupil a chybí mi už jen jediná věc.

"Vytiskněte prostřední písmeno".

vytisknutí prvního a posledního je jasné, to je

prvnipismeno=veta[0]
druhepismeno=veta[-1]
print "Prvni pismeno je", prvnipismeno, "a posledni je", druhepismeno,"."

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 10. 2006   #5
-
0
-

no a to prostřední by mělo být taky jasné. Potřebuješ k tomu funkci len. Ta ti vrací délku seznamu:



>>> seznam=[1,2,3]
>>> len(seznam)
3

tak?e co takle zkusit:


>>> seznam[len(seznam)/2]
2

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Luk0
Newbie
24. 10. 2006   #6
-
0
-

Funguje to, ale nevím proč. Co vůbec dělá funkce len? Tan jen zobrazí jaká je délka něčeho? Myslím, že to je na principu vydělení věty napůl a následné zobrazení dalšího znaku, ale jak to, že je to tak, to nechápu.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
25. 10. 2006   #7
-
0
-

Blujacker ti to vysv?tlil dob?e na seznamech, ale ve t?et? lekci se d?lka zji??uje u ?et?zc?:

D?lka ?et?zce je po?et jeho p?smen. T?eba d?lka "programujte" je 11, d?lka "a b c" je 5. Mezery se po??taj? tak?:

>>> len("programujte")

11
>>> len ("a b c")
5


Trochu jsem upravil i 3. lekci, aby to bylo jasn?j?? http://programujte.com/view.php?cisloclanku=2005060801-Python---3.-lekce

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Bobecek0
Duch
12. 11. 2006   #8
-
0
-

Zdravím, udělal sem všechny úkoly kromě nahrazení a v řetězci. Absolutně nevím jak na to tak prosím o radu díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
12. 11. 2006   #9
-
0
-

Bobecek píše:#
# Zdravím, udělal sem všechny úkoly kromě nahrazení a v řetězci. Absolutně nevím jak na to tak prosím o radu díky.


tak na to je víc způsobů. asi nejlehčí je tento:


>>> a="ahoj"
>>> a.replace('a','A')
'Ahoj'

ale šlo by to třeba i tak, ale je to zbytečně složité...


>>> a="ahoj"
>>> retezec=""
>>> for prvek in a:
if prvek == 'a':retezec=retezec+'A'
else:retezec=retezec+prvek


>>> retezec
'Ahoj'

:ms_0894:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Bobecek0
Duch
12. 11. 2006   #10
-
0
-

Diky

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

C++ 2.lekce ÚKOL č.2 — založil huwecu

2.lekce- ukol — založil

Ukol lekce 2 — založil Lotus93

C++ 3.lekce - Úkol — založil brunoczech

Lekce 5 - úkol — založil kuba

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý