Vyzkoušet linux – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vyzkoušet linux – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comVyzkoušet linux – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

jenia
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
13. 12. 2009   #1
-
0
-

Zdravím, chtěl bych si ošahat a vyzkoušet linux,ale nevím jaký způsob bude nejlepší. Ve virtualu asi nic nerozjedu na 1GB RAM s vistama, takže asi buď oddělenou instalaci linuxu vedle vist nebo nějakou distribuci na flash disku (slax nebo jak se to jmenuje).

Ta verze na flash discích by byla dobrá věc, ale zajímá mě jestli to funguje jako plnohodnotný systém? Můžu tam ukládat data (nejlepe na tu flasku)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
Nosko0
Stálý člen
13. 12. 2009   #2
-
0
-

Väčšina distibucií ma možnosť spustiť systém "live", to znamená že sa spustí najčastejšie z CDčka bez toho aby sa niečo inštalovalo na HDD (všetko ide do RAM). Systém je na 99% plnohodnotný (musíš doinštalovať akurát nejaké kodeky, flash plugin..., ale to aj na novej Viste).
Ak bežíš z CD väčšina nových distribúcií ti dovolí ukladať aj na HDD, ak z flash, tak na flash. Distribúcia Slax sa distribuuje na CD alebo sa dá nahrať na klúč a spustiť z neho. Ak potrebuješ ten flash disk tak skús ten Slax, ak ti postačí aj CD odporúčam napr Ubuntu (9.10 Karmic Koala)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.37.–
jenia
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
13. 12. 2009   #3
-
0
-

No a z toho flash disku to přímo načítá tak, že windows nejde nebo jede windows a zároveň i linux z usb?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
sputnikone+1
Věrný člen
13. 12. 2009   #4
-
0
-

Z flashdisku se musí nabootovat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.157.–
jenia
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
13. 12. 2009   #5
-
0
-

Z flashdisku se musí nabootovat...


to asi znamená že se nezapíná windows ale jen linux a tedy mi nezabírají dva systémy ram, pokud to teda dobře chápu?

No a je nějaká šance že mi to nějak rozhodí wokna nebo něco se po....? Má ten systém na usb flash disku vůbec nějaký přístup k disku v pc a zapisuje tam něco?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
sputnikone+1
Věrný člen
13. 12. 2009   #6
-
0
-

Na harddisk se nezapisuje, pouze v případě, že bys na něj chtěl sám uložit nějaká data

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
...
~ Anonymní uživatel
13 příspěvků
7. 5. 2010   #7
-
0
-

Já jsem trochu paranoidní. Mě by zajímalo, jak, kde bezpečně stáhnout linux. Mám strach aby v něm nebyl nějaký malware, nebo nějaký prográmek který by nevědomky odesílal někam tvůrci nějaká data.
Kdo mi zaručí že můžu tomu systému věřit?
Když si koupím třeba windowsy od MS tak tam jsem si za to zaplatil a vím, že by tam MS nic takového nedal.

Kdo mi ale 100% zaručí, že v nějaké distribuci linuxu nebudě něco takového? Jelikož je to stejné jako s free programy, kde některé taky obsahují malware. V tom linuxu se nemusí jednat zrovna o malware, ale jen program který bude tvůrci (nebo komukoliv jinému) odesílat různé udáje, hesla, špehovat atd.
Můžu tomu pak věřit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
marioff0
Expert
7. 5. 2010   #8
-
0
-

mozes sledovat sietovu prevadzku, pokial budu data od teba tiect na tebe nezname adresy, moze to byt nieco "skodne"

ale na druhu stranu sa podla mna nemas coho obavat ak ho stiahnes z oficialnych ftp...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
sputnikone+1
Věrný člen
7. 5. 2010   #9
-
0
-

To ... : K většině větších dister lze dohledat hash klíče pro ověření samotného ISO souboru a jinak je to open source, takže kdyby se tam objevil nějaký škodlivý software, někdo by si toho určitě všiml :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.53.–
...
~ Anonymní uživatel
13 příspěvků
8. 5. 2010   #10
-
0
-

No konkrétně chci stahovat ubuntu z www.ubuntu.CZ

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
sputnikone+1
Věrný člen
8. 5. 2010   #11
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.91.–
8. 5. 2010   #12
-
0
-

Obecně, stahování linuxové distribuce bych se opravdu nebál. Co se týče citlivých informací a backdoorů tak ještě míň jak u Woken. Sám jsem linuxových distribucí nainstaloval desítky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
...
~ Anonymní uživatel
13 příspěvků
9. 5. 2010   #13
-
0
-

No problém je ještě i v tom že nevím jakou distribuci. Chtěl jsem ubuntu, jenže jsem kdysi četl, že ubuntu ničí pevné disky u notebooku tak nevím.

Něco o tom je třeba tady: http://www.linuxos.sk/forum/11043/index.html (pokud je to teda ono)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
MiMi
~ Anonymní uživatel
45 příspěvků
9. 5. 2010   #14
-
0
-

To vlakno je stare 3 roky takze by som sa toho nebal:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.145.199.–
9. 5. 2010   #15
-
0
-

To ... : Já měl na svém IBMku tolikrát nainstalovany Ubuntu, že bych se toho taky nebál. Je to spíše opravdu velká výjimka, když se něco takového stane, stejně tak se určitě něco takové stává i u Woken (nechci hanět, chci tím ukázat, že rozbít může téměř cokoliv čímkoliv).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
27. 5. 2010   #16
-
0
-

Poslední dobou si celkem pohrávám s myšlenkou hodit si na notebook linux ubuntu.

1) Notebook používám hlavně na internet, filmy, poslech hudby, a klasickou práci. Problém je, že mám jeden program, který jede jen pod woknami a nic podobného pro linux neexistuje. Dále občas používám notebook i na skládání a produkci hudby, občasně i střih videa, což na linuxu nepůjde.
Proto přemýšlím jestli nebude lepší nechat na nb i wokna a hodit tam i linux.
Jenže na 160 GB disk se toho jen tak nevejde a je to málo.

2) jak mohu zjistit jestli hardware a hlavně ten notebook pojede pod linuxem (ubuntu) v pohodě? Přece jen linux má s ovladači a hardwarem problém.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
Lordest0
Super člen
27. 5. 2010   #17
-
0
-

1) pre editaciu hudby atd. existuju programky aj na ubuntu, strih videa tiez np. napr taky openshot je dost dobry program.. vies kolko zabera ubuntu? no napr. instalacka ma 650 mb +- a plne nainstalovany system(cisty) nepresahuje ani 5gb.. cize vo velkosti fakt problem nebude..

2) jednoduche - LiveCD... je to realne vyskusanie OS bez nutneho instalovania.. mas ho uz zabalene v instalacke.. ked spustis instalaciu ubuntu, mas tam moznost aj spustit prave toto LiveCD (tam bude hlaska nieco ako spustit ubuntu bez nainstalovania na hdd ci nieco take)..

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
27. 5. 2010   #18
-
0
-

2) takže když spustím ubuntu z cd (live cd) a pojede, tak i po nainstalování pojede vše 100% bez problému?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
Lordest0
Super člen
27. 5. 2010   #19
-
0
-

tak 100% ti nemozem zarucit, ale LiveCD je nahrada normalneho operacneho systemu ibaze nenainstalovaneho na hdd (cize ti to bude trocha sekat a podobne) - tzn. vsetko co pojde na nom by malo ist na 99,99% aj na normalnom systeme...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
27. 5. 2010   #20
-
0
-

To o : Jak píše Lordest, mělo by. Ještě se mi nestalo, že by něco, co fungovalo na live CD, nefungovalo po instalaci. Ale obráceně to často platí - pokud něco nejde na live CD, je celkem velká šance to rozběhat po instalaci doinstalováním potřebných ovladačů apod. (Bývalo třeba u WiFi, někdy i u grafiky)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
29. 5. 2010   #21
-
0
-

Chtěl jsem tedy vyzkoušet tedy linux jako live cd. Jenže nastal první problém. Po vložení do mechaniky se nechtěl nabootovat linux, ale pořád se spouštěl z disku windows. Tak jsem pomocí aplikace od toshiby která je v notebooku už od výroby nastavil bootovaní pro pořadí cd-> hdd-> fdd-> lan, ale to taky nepomohlo.
Pak jsem se podíval v průzkumníku (total commander mi vždycky spadl) na obsah vypáleného cd kde by měly být nějaké soubory, jenže tam nic nebylo a po kliknutí na vlastností a dlouhým čekání se zobrazilo obsazené 0 a volné taky 0.
Takže asi špatně vypálené?
Ale pálil jsem to jako iso dobře, takže asi chyba programu (ashampoo burning studio 6 free) nebo nevím...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
30. 5. 2010   #22
-
0
-

nedal si pri paleni jen simulaci? :D
souboru tam samozrejme musi byt hodne

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
30. 5. 2010   #23
-
0
-

nedal.
Teď abych to zase půl hodiny stahoval :D
P.s.:je potřeba po stažení ta kontrola pomocí toho hash klíče jak bylo psano výše, nebo i tak tomu je možné věřit? Mě se to totiž nechce provádět.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.161.147.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
30. 5. 2010   #24
-
0
-

To o : Tou kontrolou nic nezkazíš a budeš mít aspoň jistotu. Není to nic složitého.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
kajjak
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
30. 5. 2010   #25
-
0
-

nj, jenže ten návod je v angličtině. Dejme tomu, že postup bych pochopil, ale hlavně mě zajímá co přesně to je, k čemu to slouží, jak to funguje a když ta kontrola proběhne v pořádku jestli mám 100% jistotu.

Přemýšlím, jestli ten systém je dobrý pro paranoika jako jsem já který hledí na bezpečnost, jelikož tam se instalují různé soubory, programy z pochybných zdrojů atd.
Jelikož to chci na notebook, tak mám strach, že v případě nefunkčnosti něčeho si nebudu vědět rady, nebo to nebude možno vůbec spravit.
Samozřejmě že časem když se budu o to více zajímat, tak budu vědět co a jak, ale ty začátky...

Někde jsem dokonce četl v jedné recenzi, že jsou zde problémy s tím, že něco funguje, jenže s novou verzí to přestane fungovat atd. Že jsou zde prostě problémy s novými verzemi, takže to znamená, že vždycky dvakrát do roka budu muset instalovat nový systém a vše nastavovat, čímž jej nemůžu plnohodnotně využívat?

Ale zase bych rád přešel na něco nového, naučil se s tím pořádně pracovat atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
30. 5. 2010   #26
-
0
-

Je to kontrola správnosti souboru. Po vytvoření iso vytvořili z tohoto souboru hash, který je na webu přiložen. Po stáhnutí si spočítáš hash stáhnutého souboru (k tomu existuje spousta utilitek) a pokud budou oba stejné, tak máš dost vysokou jistotu, že se soubor během stahování nepoškodil.

Co se týče nových verzí, tak toto se ti může stát na jakémkoliv OS, windows to umí dokonale.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
30. 5. 2010   #27
-
0
-

"Co se týče nových verzí, tak toto se ti může stát na jakémkoliv OS, windows to umí dokonale."

Ano, jenže nová windows nevychází dvakrát doroka, takže tam je s tím piplačka tak jednou za pár let :D Kdežto linux vychází dvakrát do roka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
30. 5. 2010   #28
-
0
-

"Tou kontrolou nic nezkazíš a budeš mít aspoň jistotu. Není to nic složitého."

No to není, ale zase se mi nechce stahovat někde z pochybných zdrojů a instalovat do pc navíc nějaký program...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
30. 5. 2010   #29
-
0
-

Nechci začínat flame, ale u win leckdy stačí jen pravidelné aktualizace.

Hash klíč umí spočítat i třeba PSPad, ale nevím jestli zvládne iso image, tak velký soubor jsem nikdy nezkoušel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
30. 5. 2010   #30
-
0
-

Jinak ještě se mi vyskytl takový problém. Jak mám v linuxu nahradit tento program:
http://www.helpforenglish.cz/informace/aktualni-informace/c2010021302-Novy-vyukovy-program-WORD-MANAGER.html

Tento program je totiž na učení slovíček úplně výborný a mám zakoupenou jeho plnou verzi. Pochybuji, že na linux bude existovat nějaká pořádná alternativa, která bude umět úplně to stejné. Hlavní výhodou je, že je možné importovat lekce z webu přímo do programu a nemusím nic vytvářet, což jinde asi nepujde...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
30. 5. 2010   #31
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
30. 5. 2010   #32
-
0
-

No tomuto právě moc nevěřím a v diskuzi pod článkem píše jeden, že se mu to nepodařilo pod wine rozchodit...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
30. 5. 2010   #33
-
0
-

Jediná možnost, jak to zjistit je test :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
9. 6. 2010   #34
-
0
-

Zkouším jej zatím jen z live cd.
Ten systém se mi úplně nehorázně líbí

V live verzi mi fungují dokonce fn tlačítka na jas a kolečko na boku notebooku pro hlasitost. Dokonce mi to našlo i tiskárnu přes usb a v pohodě z open officu (můj oblíbený probram i na woknech) vytisklo dokument (ale ty barvy jsou nějaké bledé.), Skener taky funguje, ale ty barvy jsou také nějaké divné. Snad to po nainstalování ubuntu na disk půjde doladit?

1) jak můžu zjistit jestli pojede grafika bez problému??
2) bohužel mi to nenašlo bluetooth (což je věc kterou nutně potřebuji kvůli propojení s mobilem), co mě zatím dost rozhodilo. (možná i wifi nejede, zatím nepoužívám, ale i tak bych byl rád kdyby bylo funkční)
3) taky se mi zdá že notebook nějak moc topí, nevím ale jestli je to tím že jede z cd?

Jinak ten systém se mi moc líbí.
Pro většinu programu asi náhrady najdu a pro ten který jsem zde uváděl si asi časem budu muset rozchodit win 7 ve virtuálu (což nevím jestli 1GB ram postačí, kdyžtak upgrade na 2GB)

P.S.: už od výroby mám disk rozdělený na c: s vistami a E: pro data, který ale nepoužívám a je na něm jen pár zbytečností? Je tedy možné na tento nainstalovat ubuntu a popřípadě pak se jej jen nějak jednoduše zbavit? Nejsem ale žádný zkušený v intalacích systému...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
9. 6. 2010   #35
-
0
-

1) Ve většině případů funguje. Co máš za grafiku?
2) Bluetooth a wifi by měly jít bez problému rozchodit. Bude to chtít asi nainstalovat nějaké ovladače. Pro jistotu zase napiš typy, můžeme se ujistit
3) Může být, existuje spousta metod, jak to vyladit.

P.S.: Ano, mělo by to být velmi jednoduché a srozumitelné (nevím kam se to posunulo, už jsem Ubuntu dlouho neinstaloval. Ale už před třemi roky to bylo snadné)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
9. 6. 2010   #36
-
0
-

notebook mám toshibu satellite A200 1S9

toshiba.katalognotebooku.cz/notebook/toshiba-satellite-a200-1s9/

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.161.40.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
14. 6. 2010   #37
-
0
-

To o : Co jsem progůglil, tak by neměl být problém. Možná pro wifi budou potřeba doinstalovat ovladače, ale to by mělo být na pár kliknutí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.20.66.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
14. 6. 2010   #38
-
0
-

Díky za tvou ochotu. No wifi mi po dalším nabootovaní z cd tak nějak jelo, sice jsem se nepřipojoval, ale zobrazily se mi dostupné sítě.
Tam bude problém asi s tím tlačítkem pro zapínání bezdrátových funkcí na notebooku.

Co mi dělá starosti je hlavně to jak to topí a ten bluetooth který v live cd nejede a nevím jestli půjde nějak na 100% zprovoznit?
Protože až nainstaluji linux a bude po win, tak už pak bude pozdě na zjištění toho, že mi linux nejede :D

Chtěl bych totiž nainstalovat čistě jen linux bez win jelikož:
1) mít dva systémy je celkem otravné, zvlášť když budu většinu času na linuxu a pak někdy ve win řešit a stahovat za tu dobu aktualizace os a av.
2) mám jen 160GB disk, což je celkem málo, proto bych raději jen jeden systém.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
kary
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 6. 2010   #39
-
0
-

K té bezpečnosti, linux není tak bezpečný jak se zdá, viz.:

http://technet.idnes.cz/pocitace-s-linuxem-ohrozuje-vir-ktery-se-siril-bez-povsimnuti-pul-roku-1nn-/software.asp?c=A100614_183350_software_vse

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
15. 6. 2010   #40
-
0
-

kary: kolik lidi si instaluje IRC server...?
+ to je jen backdoor.. vir se siri sam.. todle si musis nainstalovat a spustit aby se to aktivovalo
-> pouzivalo to diru v zabezpeceni tzv. "uzivatel" - nejderavejsi a nejpitomejsi clanek
+ to bylo poupraveny az na download serveru - tj IRC server byl puvodne v pohode

jinak na linuxu neni moc viru z nekolika duvodu:
1) je spousta distribuci, spousta jader, spousta nastaveni.. je tezke udelat neco univerzalniho
2) je malo rozsirenej - proc delat viry na neco, kde se nebudou prilis sirit

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kary
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
16. 6. 2010   #41
-
0
-

"+ to bylo poupraveny az na download serveru"

Ano, ale takto mohou být poupraveny jakékoliv programy. Např. iso linuxu, programy pro linux které se stahují z repozitářů atd. Třeba ty repozitáře nejsou zrovna bezpečné, jelikož to nikdo nijak neprověří. Když ve windows stáhnete program známý program z oficiálních stránek a prověříte jej ať už antivirem nebo nejlépe virustotalem, tak máte skoro 100% jistotu že se vám nic do pc takto nedostane.
V linuxu toto nejde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
16. 6. 2010   #42
-
0
-

To o : Nepodoručuji mazat hned celé Windows. Byl bych rád, kdybys zůstal u Linuxu, ale časem můžeš zjistit, že ti nevyhovuje.

Topení by neměl být problém doladit, jsou na to speciální prográmky, které jsou výborně seštelovat. Pokud používáš KDE, je skvělý KPowerSave. Gnome má něco jako applet, není to tolik vymakané, ale stačí.

S bluetoothem nevím. To se raději poraď na fóru Ubuntu.

K bezpečnosti, Linux je bezpečný. Pokud instalujete aplikace z oficiálních repozitářů, je to také bezpečné, tam je to kontrolované dost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.88.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 6. 2010   #43
-
0
-

To kary : Na prověření ISO obrazů distribucí jsou zde mnou zmíněné hashe. Jinak u repozitářů bych se nebál, jsou totiž dle mě více spravovány, než ony oficiální stránky...

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.53.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
16. 6. 2010   #44
-
0
-

yetty_001: no kdybych se chtěl vrátit zpěk na win tak jej znovu načisto nainstaluji. Stejně visty které tam teď mám, tak by potřebovaly reinstal a stejně přemýšlím na upgradu na win 7.

K notebooku jsem dostal cd na kterém je doufám systém, ze kterého by to šlo znovu nainstalovat - doufám.
Je tam napsano "obnovení produktu" a na obalu ještě nějaký návod.
Návod: http://img690.imageshack.us/img690/2441/98263995.jpg
Jak můžu zjistit jestli je tam os?
Zajímá mě, jestli by pak šlo z tohoto cd nainstalovat znovu nové čisté visty?
Jak můžu zjistit co konkrétně je na tom cd, jestli je tam kompletní os a šlo by jej pak normálně nainstalovat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
16. 6. 2010   #45
-
0
-

Pokud instalujete aplikace z oficiálních repozitářů, je to také bezpečné, tam je to kontrolované dost.



To znamená defaultní nastavení a nepřidávat jiné repozitáře. Jenže takto tam asi moc aplikací nebude. Zatím jsem narazil na operu a skype které mi tam chybí, jinak by to mohlo být ok...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 6. 2010   #46
-
0
-

To o : Skype už je v oficiálních repozitářích Ubuntu, pokud vím, jinak má svůj vlastní repozitář spravovaný vývojáři, stejně jako Opera, produkty Google etc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.53.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
16. 6. 2010   #47
-
0
-

jinak má svůj vlastní repozitář spravovaný vývojáři, stejně jako Opera, produkty Google etc.



Tak toto jsem nevěděl že to jde. Bude asi chvilku trvat než se rozkoukám co a jak. I když ubuntu své oficiální repozitáře prý pravidelně kontroluje, nevím jak je to u jednotlivých výrobcu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 6. 2010   #48
-
0
-

No, např. Opera se do oficiálních repozitářů dostane stěží (nesvobodný software), proto pokud chtějí její vývojáři nabídnout balíčky (rpm nebo dpkg), musí spravovat svůj vlastní repozitář.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.53.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
17. 6. 2010   #49
-
0
-

Měl bych ještě dotaz jak je to v UBUNTU s aktualizací programů. Teď jsem někde četl (i když hodně starší článek) že když vyjde nová verze programu tak se nenainstaluje a je třeba čekat na novou verzi ubuntu.
Jak je to?
Jak je to s aktualizacemi?
Mám rád totiž vždy nejnovější software s nejnovějšími novinkami.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
17. 6. 2010   #50
-
0
-

To o : Asi nejsnáze to jde zjistit tak, že to CD strčíš do mechaniky, zkusíš z něj nabootovat a uvidíš. Pokud tam bude možnost instalace, patrně je to správné CD.

K aktualizacím: Ve většině distribucí je možnost nějaké aktualizace. Nevím jak přesně to má Ubuntu (už dlouho jsem ho neviděl), ale určitě je tam nějaký applet, který aktualizace sleduje, ozve se a dá ti možnost je nainstalovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
o
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
17. 6. 2010   #51
-
0
-

Ano, jasně, tyto aktualizace tam podle všeho fungují, mě šlo o toto:

http://www.dsl.cz/clanek/1669-je-opravdu-ubuntu-ten-nejlepsi-8222-linux-8220-jaky-muzete-mit



...a hlavně když vyjde nějaká bezpečnostní oprava, brzy se objeví v repozitáři a software se aktualizuje. Člověk má tedy o starost méně.

Takto se aktualizují nejen systémové části, ale i další software, jenž se v oficiálních repozitářích nachází. Tedy včetně „velkých“ používaných programů.

Jenže: není aktualizace jako aktualizace.

Když se objeví zcela nová verze, už se nemusí objevit v repozitáři (oficiálně udržovaném) linuxového systému.


Toto je například jeden z velkých problémů Ubuntu. Na straně druhé openSUSE nabízí možnost povýšení verzí mnoha programů včetně softwaru na systémové úrovni. Uživatel tak má k dispozici aktuální, vylepšený a hlavně funkčně opravený software.

Abychom si uvedli konkrétnější příklady: když se objeví nová verze webového prohlížeče Firefox, uživatelé Ubuntu mají smůlu. Firma Canonical jim nový Firefox nepošle – v repozitářích není.

Když vyšel Firefox 3.5, lidé museli měsíce čekat, než vyšla nová verze Ubuntu (celého operačního systému!), která už Firefox 3.5 obsahovala. Stejné to je i dnes, kdy uživatelé Windows nebo jiných operačních systémů mají k dispozici Firefox 3.6, ovšem lidé s Ubuntu si musejí počkat na dubnové vydání Ubuntu 10.04.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.189.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
17. 6. 2010   #52
-
0
-

To o : Jasně, aplikace se nemusí v oficiálním repositáři objevit hned. Je to částečně schválně, vývojáři nechtějí uživatelům poskytovat neotestované verze, verze s mnoha problémy. To není jen u Ubuntu, ale u všech distribucí. Když nenajdeš novou verzi v of. repositáři máš několik možností na výběr.

1. Kouknout se na oficiální stránky aplikace, jestli neposkytují ke stažení balíček pro tvojí distribuci. Pokud ano, stáhneš a nainstaluješ (velmi jednoduše). Pro bezpečnost můžeš často ověřit MD5 hash, který je na webu poskytnut (nebývá vždy).

2. Poohlédnout se po speciálním repositáři. Repositáře bývají rozlišeny právě podle toho, jaké aplikace jsou do nich vkládány a kdy jsou do nich vkládány. Jsou experimentální repositáře, repositáře pro video a hudbu apod.

3. Pokud máš odvahu a nebojíš se, můžeš si aplikaci zkompilovat sám. Tím tě nechci strašit, je to spíš věc pro fajnšmekry. Ale není to zas tak obtížné, jak o zpočátku vypadá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Linux — založil bbtrash

Linux — založil kak

C++ a linux — založil vird

Linux 1.0 — založil Garret Raziel

Na co linux? — založil liskX

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý