Dotaz na lidi co znají Delphi – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Dotaz na lidi co znají Delphi – Delphi – Fórum – Programujte.comDotaz na lidi co znají Delphi – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
remmidemmi0
Super člen
3. 1. 2010   #1
-
0
-

předně - neznám Delphi, nikdy jsem s ním nedělal, ani to nezkoušel. Vím jen, že to existuje.
Ale řeším problém: potřebuju napsat aplikaci, která poběží nad Windows a bude dělat asi toto:
na crt ve wokně se ukáže panýlek s knoflíkama , displejem. Například panýlek nějakého přístroje. Uživatel tam myší a klávesnicí nastaví parametry. Potom spustí aplikaci. Program bude vysélat řetězce přes PC adaptér v počítači na nějaké externí zařízení a zpětně z tohoto zařízení číst data. K tomu adaptéru v počítači samozřejmě existuje driver pro Delphi.
Načtená data program matematicky zpracuje a zobrazí do grafu.

Jde o to, jestli je Delphi na takovouto aplikaci vhodné, jak snadno nebo těžce se to v Delphi dá udělat (jak snadno se dá vytvořit přístrojový panýlek s knoflíkama a displejem... jak snadno se dá vytvořit graf ... atd.)
Další věc - je program v Delphi schopen komunikovat se vzdáleným serverem na Internetu a zapsat data na server do MySQL databáze? (A také je zase přečíst odtamtaď)...
Pokud by Delphi bylo použitelné, uvítal bych někoho, kdo by mi s tím na začátku trochu pomohl ten projekt odstartovat... samozřejmě za nějakou odměnu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.81.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
3. 1. 2010   #2
-
0
-

ja sem mel na vejsce jeden semestr o programu zvanem labview.. akorat se tam programovalo v C .. nicmene to bylo urcene na merici pristroje

a v delphi to taky neni nejakej zasadni problem .. jen vsechny vizualni prvky budes muset nekde sehnat nebo vytvorit

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Super člen
3. 1. 2010   #3
-
0
-

Jo, o Labview neco vim, sice jsem ho nemel ve skole (tehdy labview jeste neexistovalo a teprve se rodily horko tezko 4 bitove procesory), ale pozdeji jsem ho mel vypujcene. Vadi mi na nem cena :) :) Jinak by to asi bylo skvele .... ale kupovat pro jednu aplikaci s nejistym vysledkem full licenci Labview mi neprijde zrovna dobre rozhodnuti. Vis o nekom kdo ma licencni Labview a umi s tim neco udelat? Bych mel job pro nej ...
A propo .. pro Labview programovani tu neni kategorie... ono asi neni moc rozsirene v ceskych luzich a hajich.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.81.–
KIIV+42
God of flame
3. 1. 2010   #4
-
0
-

To remmidemmi : ja se s tim setkal opravdu jen na vejsce pred lety.. ani delphi neni zrovna levne :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Super člen
3. 1. 2010   #5
-
0
-

jo, vim ze oboje, teda Delphi i Labview je docela drahe, proto shanim informace, nez se do neceho pujde. V nejhorsim se to bude muset nejak mastit v C++, kde se ale bude muset napsat teda vsecko od zakladu... nejhorsi je, ze den ma jenom 24 hodin a nejsou lidi :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.81.–
KIIV+42
God of flame
3. 1. 2010   #6
-
0
-

moc dobre znam.. proto sem taky dal vypoved a ted dobiram celej zbytek dovoleny... az do konce ledna :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
5. 1. 2010   #7
-
0
-

A chceš pouze data zobrazovat, případně z té aplikace posílat nějaká nastavení - parametry (něco jako na přiloženém obrázku) nebo to z té aplikace chceš i "programovat"?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
remmidemmi0
Super člen
5. 1. 2010   #8
-
0
-

To liborb: no vidíš, to je pěkný. Potřebuju udělat takovýhle panýlek s knoflíky a nastavovacími prvky. Tam se nastaví parametry. Například hodně zjednodušeně - přimitivní případ:

zvolí se přístroj: Generátor signálu
nastaví se hodnota dolní kmitočet: 500 MHz
odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Generátoru signálu nastavení dolní frekvence
nastaví se hodnota horní kmitočet: 3000 MHz
nastaví se krok kmitočetu: 10 MHz

zvolí se přístroj: Měřič výkonu
nastaví se hodnota útlumu: 30 dB
odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Měřiči výkonu nastavení útlumu
odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Měřiči výkonu přečtení dat, hodnoty naměřeného výkonu a vyslání odpovědi do PC
přečte se string, data z přístroje a uloží se tabulky

dolní kmitočet: 500 MHz se zvýší o nastavený krok a porovná se, zda bylo dosaženo horního kmitočtu. Pokud ne, odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Generátoru signálu nastavení dolní frekvence na 510 Mhz

odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Měřiči výkonu přečtení dat, hodnoty naměřeného výkonu a vyslání odpovědi do PC
přečte se string, data z přístroje a uloží se tabulky

dolní kmitočet: 510 MHz se zvýší o nastavený krok a porovná se, zda bylo dosaženo horního kmitočtu. Pokud ne, odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Generátoru signálu nastavení dolní frekvence na 520 Mhz

odešle se string (řetězec) znaků na určitou adresu PC adaptéru, což způsobí na připojeném Měřiči výkonu přečtení dat, hodnoty naměřeného výkonu a vyslání odpovědi do PC
přečte se string, data z přístroje a uloží se tabulky

a tak dokolečka až se dosáhne frekvence na generátor 3000 MHz.

Pak se vezmou data v tabulce nashomážděná z měřiče výkonu a ty se přepočítají a zobrazí do grafu (do tzv. Smithova diagramu)
viz tenhle link, pokud Ti to nic nerika: http://ok2buh.nagano.cz/smith/smithzy.pdf

To je vše co se má udělat.

Pokud jde o ty sekvence řetězců, kterým se přístroje nastavují, resp. se nastavují jejich jednotlivé funkce, ty jsou předem dané v manuálech k přístrojům, ty známe. U každého přístroje jsou ovšem jiné, protože každý přístroj má jiné funkce, jiné možnosti a jiný účel použití.

Samozřejmě by bylo nadstardní a krásné, kdby program měl také editační okénko, kam bych si ty řetězce napsal, odcvaknul Enter a program ten řetězec odeslal a zobrazil mi řetězec co se vrátil z přístroje. Třeba takhle:

ATSN 08,16 /stisknu Enter/
ATRQ15 / tohle se vrátilo/

A úplně super by bylo, kdyby měl tabulku pro každý přístroj a ten příchozí řetězec mi zobrazil v tom ASCII tvaru co přišel a vedle hned napsal že to je potvrzení o nastavení rozsahu. Třeba takto:

ATRQ 15 nastaveni rozsahu provedeno

Tak co ty na to? Takovýhle aplikace potřebuju napsat. Psát to v C++ se mi teda zrovna nechce. Teď tě možná šokuju, tak se posaď a podrž :) kdybych vyřešil, jak z Unixovýho vzdálenýho serveru propasírovat ty stringy přes PC adaptér v PCčku na stole a opačně přijaté stringy co příjdou z přístroje přes PC adaptér propasírovat dál do Netu na server, tak bych to udělal v PHP na serveru a bylo by vymalováno :)

Před 3 roky jsem šokoval PHP programátory, když jsem hledal lidi do party, s kterými bychom na Internetovým serveru udělali simulátor HPL. To byl jazyk zvaný Hewlett Packard Language, fungoval na HP 9825... no a oni si mysleli, že jsem se zbláznil, tak jsem to napsal v PHP sám, zabralo mi to skoro 2 roky. Ale zatím jsem nevyřešil, jak ta simulovaná 9825 bude ovládat ty externí přístroje.

Jiná věc, včera jsem při šmírováním na webu Agilentu si vzpomenul, že existuje také VEE. Ale o tom také nic nevím, než to, že to konkuruje (myslím) LabView a je to celkem drahé...

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.81.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
5. 1. 2010   #9
-
0
-

Takže vlastně potřebuješ udělat takovou vizualizaci (ala SCADA). Btw ten obrázek je z ControlWebu www.mii.cz, který taky není zadarmo :smile1:.

Ovšem existují i vizualzace, které zadarmo jsou, ovšem má jeden háček (ale jenom drobný) - většinou umí mluvit pouze s OPC serverem (což je už něco jako standard). V tvém případě by si asi využil specifikaci OPC XML-DA (např. tady http://www.opcconnect.com/xml.php), ale tu už zase neumí každý. Stejně by sis musel napsat svůj vlastní.

Ta tvoje úloha to už není žádná sranda :smile1:, ale chápu tě. Nakonec všechny ty vizualice nebudou obsahovat to, co potřebuješ a budeš tlačit svoje řešení. To už je vlastně teď jasné. Ale je to zatracené množství práce, teda hlavně co se týká grafické stránky, jinak je to poměrně jednoduché (zpráva tam, zpráva zpět). I když ... možná nebudeš chtít 150 přístrojů v "knihovně", co? Ale i tak.

Jinak ty tvoje "dodatečné" požadavky už jsou v kontextu celé úlohy vlastně takové drobnosti. Z osobní zkušenosti vím, že když máš hezký "panýlek" a data chodí jak mají, tak následná práce s nimi je skoro to nejmenší.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
Honza77
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
5. 1. 2010   #10
-
0
-

Delphi je pomerne drahe a s nejistou budoudnosti ... pokud ti nevadi zavislost na .NET Frameworku, tak bych se do .NETu. Všechno se v tom bude dělat trochu lépe a rychleji, vývojové prostředí máš Visual C# Express je zdarma i pro komerční vývoj (případně je i opensource SharpDevelop a nakonec i Visual Studio v placené verzi je výrazně levnější). Otázkou je ten driver pro tu komunikaci s HW. Pokud existuje pouze pro Delphi, tak je to trochu problém (ne úplně neřešitelný, ale alespoň otravný). Přes jaké rozhraní je vlastně ten HW připojen.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.157.–
Honza77
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
5. 1. 2010   #11
-
0
-

A pokud ti jde o tu grafiku ... tak v Delphi kreslis v zkladu pomoci GDI. V .NETu/WinForms je zaklad GDI+, coz je mnohem prijemnejsi, ma vice moznosti a lepe to vypada. A nebo rovnou muzes jit do WPF, kde je s grafikou jedna radost pracovat. Ruzne ovladaci prvky se daji na netu najit jiz hotove (napr. http://www.ucancode.net/Visual_C_MFC_Example/CSharp_Example_Free_DOTNET_Gauge_Control_Draw_Source_Code.htm nebo komercni http://www.devexpress.com/Products/NET/Controls/WinForms/Gauges/gallery.xml?page=3 a dalsi...). Komponent na grafy je take cela rada (zdarma napr. http://zedgraph.org/wiki/index.php?title=Main_Page, http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2008/11/24/new-asp-net-charting-control-lt-asp-chart-runat-quot-server-quot-gt.aspx, a dalsi...) A neni problem udelat vlastni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.157.–
Honza77
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
5. 1. 2010   #12
-
0
-

kdybych vyřešil, jak z Unixovýho vzdálenýho serveru propasírovat ty stringy přes PC adaptér v PCčku na stole a opačně přijaté stringy co příjdou z přístroje



Ale to není zase takový problém ... ale tedy nevím, jak bys dělal ty hejblátka a vizualizaci v PHP. Kdybys to dělal v nějakém JavaScriptu, Flashi, AJAX, PHP, HTML, CSS ... tak se z toho zblázníš a stejně to nebude ono.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.157.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Podobná vlákna

Delphi dotaz z VŠB — založil Tomáš Bělunek

Hledám LIDI ! — založil kokoss

Hledam 3 lidi - RYCHLE — založil Jakub Sůva

Hledam lidi do tymu — založil Jakub Sůva

Lidi!!sem se dívejte — založil Tomáš Bosek

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý