Jak zde zacit s C? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak zde zacit s C? – C / C++ – Fórum – Programujte.comJak zde zacit s C? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

petr0
Newbie
2. 3. 2006   #1
-
0
-

Ahoj jsem naprosty ale naprosty zacatecnik a mam knihu od Osborna "Nau? se s?m" a koukal jsem ?e zde prob?h? v?elijak? v?uka ale nic na c??ko... A tak tak sem pochopil n?co z C a mam strach ze kdybych ted zacal pracovat treba s C# nebo s C++ tak se mi vse bude akorat plest :(... Chtel bych nejdrive plne porozumet C nez se pustim dal...bude nejaka vyuka i pro c??ko? diky za odpoved

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
some_one0
Návštěvník
2. 3. 2006   #2
-
0
-

Rozhodně se nemusíš bát C++, a myslím, že je rozhodně lepší začít rovnou s C++ a ne s C, a výuka na C++ tu probíhá, takže hurá do toho. Ono C++ není zas tak rozdílné v těch začátcích, a alespon se pak naučíš, jak se dají věci dělat lépe v C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
2. 3. 2006   #3
-
0
-

ale to budu zase na uplnym zacatku
treba psani include<stdio.h> se v c++ pise nejak jinak :(

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
Jura_0
Stálý člen
2. 3. 2006   #4
-
0
-

petricak napsal:

ale to budu zase na uplnym zacatku
treba psani include<stdio.h> se v c++ pise nejak jinak :(


Ja v tom nijak rozdil nevidim, jestli napisu #include <cstdio> nebo #include <stdio.h>.Nakonec cstdio stejne includuje stdio.h a misto maker pouziva fce. Navic si myslim, ze dneska se ucit ciste C, je nesmysl(ovsem pokud to nepotrebujete do skoly). Vsechno, co je v C, tak na to narazite cestou i v C++. A pokud uz mate nejake zkusenostis C, tak mate, rekl bych, aspon ze zacatku, vyrazne navrh. Ale na druhou stranu, je pravdou, ze C++ se uci hure nez C.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Adam Streck0
Stálý člen
2. 3. 2006   #5
-
0
-

C++ toho obsahuje díky své objektové orientaci mnohem víc než C. Ale myslím, že není zase takovej problém se to naučit. Koneckonců - začneš třeba s tutoriály tady na fóru, zjistíš, jestli ti to vyhovuje, nějakou chvíli budeěš pracovat s tím co umíš a pak si můžeš koupit třeba Mistrovství a pokračovat.
Ačkoliv se v poslední době C# dost rozmáhá a lidi co v něm dělaj jsou z něj naprosto odvaření, tak ještě není podle mě nejlepší volbou, protože C++ má zdaleka nejmasovější podporu. To se taky odráží v množství informací, jež se dají najít volně po internetu. Dost knihoven je taky optimalizováno primárně pro C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
2. 3. 2006   #6
-
0
-

uz sem se teda regnul do kurzu c++ ale stejne mi to bude delat problemy prtz sem zvyklej treba psat printf("blabla"); a tam se to pise jinak, pro vas je to banalita ale ja jsem rad za kazdyou pochopenou vec...jeste mne mrzi ze mam knihu o C a neviuziji ji :(

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
Adam Streck0
Stálý člen
2. 3. 2006   #7
-
0
-

petricak napsal:

uz sem se teda regnul do kurzu c++ ale stejne mi to bude delat problemy prtz sem zvyklej treba psat printf("blabla"); a tam se to pise jinak, pro vas je to banalita ale ja jsem rad za kazdyou pochopenou vec...jeste mne mrzi ze mam knihu o C a neviuziji ji :(


Na to si zvykne?, nen? to zas takovej probl?m. jinak to ?e j? vyu?ije? taky nen? pravda. n?kter? v?ci v C++ jsou prost? jen vyvinut?j?? sourozenci C. Kdy? nebude? n?co ch?pat, m??e ti tvoje u?ebnice pomoci pochopit v tom ?e se dozv?? jak zto vypadalo v z?kladu a jak?m způsobem se to vyvinulo a co to tedy obn???. Samoz?ejm? to nen? zas takovej z?zrak, ale p?edstav si ?e by sis koupil bichli o Jav? za 1000, zjistil ?e ti nevyhovuje a pak se ti jen v?lela doma.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
2. 3. 2006   #8
-
0
-

:) mam doma knihu o jave a knihu o visual basic :D a hadej k cemu my jsou :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
some_one0
Návštěvník
3. 3. 2006   #9
-
0
-

petricak napsal:
ale stejne mi to bude delat problemy prtz sem zvyklej treba psat printf("blabla"); a tam se to pise jinak,




v C++ není vůbec problém používat fci printf("blabla"); - je tam také, takže používej, co se ti líbí víc :-) (Občas dokonce slýchávám, že printf je lepší a výkonnější než cout, ale to to nechci moc rozebírat)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
3. 3. 2006   #10
-
0
-

Čau lidi, nevíte náhodou kde se dá stáhnout Mistrovství v C++ jako E-book? Sháním to už děsně dlouho, protože se mi litr za to vyhazovat nechce.:grr:Nebo víte kde se to dá koupit za babku?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Matěj Pácha0
Super člen
3. 3. 2006   #11
-
0
-

Měl jsem to někde v angličtinu v pdf. Můžu se po tom podívat

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ajem tíčr, andrgraund tíčr!
Adam Streck0
Stálý člen
3. 3. 2006   #12
-
0
-

rh napsal:

Čau lidi, nevíte náhodou kde se dá sttáhnout Mistrovství v C++ jako E-book? Schánim to už děsně dlouho, protože se mi litr za to vyhazovat nechce.:grr:Nebo víte kde se to dá koupit za babku?


Litr je dost, ale je to jedna z hodně mála investic, které se OPRAVDU vyplatí.....
Pětkrát, šeskrát nejdeš do hospody a máš to :).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
3. 3. 2006   #13
-
0
-

some_one napsal:

petricak napsal:
ale stejne mi to bude delat problemy prtz sem zvyklej treba psat printf("blabla"); a tam se to pise jinak,




v C++ není vůbec problém používat fci printf("blabla"); - je tam také, takže používej, co se ti líbí víc :-) (Občas dokonce slýchávám, že printf je lepší a výkonnější než cout, ale to to nechci moc rozebírat)


a kdyz bych pouzival fci printf musim na zacatek programu psat using namespace std;? presne totiz nechapu k cemu to je..co by se stalo kdybych to tam nedal a psal jen cout<<?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
Adam Streck0
Stálý člen
3. 3. 2006   #14
-
0
-

Jedná se o jmený prostor (namespace) std (standart), ve kterém jsou veškeré standartní objekty, fce.... Pokud bys nenapsal using namespace (to trochu podrývá smysl jmenných prostorů), tak piš přímo using std::cout a podobně na začátek, anebo při používání std::cout, kód ale pak vypadá asi takhle:

std::cout << "příklad jmenných prostorů" << std::endl;

Bez toho by ti to vyhodilo chybu s tím že cout nezná.
Proč jmenné prostory? - představ si že máš dva uživatelel řekněme pány Stroustrup a Prata - S a P.
Pan S vytvoří vlastní jmenný prostor Snamespace a v něm si vytvoří třídu my_class, která pracuje s uživateli jazyka C++.
Pan S vytvoří vlastní jmenný prostor Pnamespace a v něm si vytvoří třídu my_class, která pracuje s textem knihy.
Když pak použiješ definice tříd těchto dvou pánů, tak používáš buď Snamespace::my_class nebo Pnamespace::my_class, podle toho co potřebuješ. Kdyby tam jmenné prostory nebyly, tak se ti může stát že při použití třídy my_class ti program vyhodí chybu nejednoznačnosti.
Jinak tohle v C nebylo a bratranci se při psaní diplomky v C opravdu stalo že došlo k nejednoznačnosti mezi knihovnou školy a knihovnou MatLabu a tu chybu pak hledal dva dny.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
3. 3. 2006   #15
-
0
-

mno tve vysvetleni mne osobne nic moc nereklo protoze se v programovaci termiologii neorintuji...jinak jsem ale pochopil ze kdyz budu pouzivat cout<< tak to tam byt musi ale co kdyz budu pouzivat ten printf? omlouvam se za stupidni dotazy

nwbo to using namespace std; funguje podobne jako inculde<>?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
Adam Streck0
Stálý člen
3. 3. 2006   #16
-
0
-

S printf sem to nezkoušel, ale asi podobně. Zkus si to přečíst ještě jednou, není tam nic těžkého, jen je to trochu delší.
Jinak ne, není to jako include - #include<iostream> ti dodá definici objektu cout, cin, cerr, wcout a podobně, které jsou ve jmenném prostoru standart, když je chceš používat musíš dát najevo že chceš používat právě objekt cout z jmenného prostoru std, třeba pomocí std::cout;.
Deklarace:

using namespace std; //Na začátku - zpříst. všechny fce std;

using::cout; //Na začátku - zpřístupní cout
std::cout //Při použití - jednorázově zpřístupní cout

Slovníček:
Třída (class): je uživatelem definovanej datovej typ. Datový typy jsou třeba typ int, double, pole znaků....
jmený prostor (namespace): viz výše.
std (standart): název jmenného prostoru.
diplomka: vysokoškolská diplomová práce :).
knihovna: knihovna jež obsahuje třeba definice fcí.
MatLab: program....

Bjarne Stroustrup - tvůrce C++.
Stephan Prata - autor Mistrovství v C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Adam Streck0
Stálý člen
3. 3. 2006   #17
-
0
-

Jinak pokud Curo, postupuje v tutoriálech podle M. v C++ (vypadá to tak), tak by hned v příštím díle kurzu měl Jmenný prostory vysvětlovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
3. 3. 2006   #18
-
0
-

diky uz se do toho pomalu dostavam...btw slovo diplomka znam

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
petr0
Newbie
3. 3. 2006   #19
-
0
-

posledni dotaz pak uz vas necham odpocivat :)

Jde mi prepis tohohle y cecka do C++
int vyska = 180;
int vaha = 80;
int vek = 20;

printf("Jsi %d vysoky, vazis %d kg, a je ti %d let", &vyska, &vaha, &vek);

jde to v c++ napsat taky tak prehledne? tady do toho muzu nahazet milion promenych a pak jen urcim kde budou za to v c++ to nijak neurcuji ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
some_one0
Návštěvník
3. 3. 2006   #20
-
0
-

petricak napsal:
co by se stalo kdybych to tam nedal a psal jen cout<<?



Tohle vždycky uplně miluju....
Co to VYZKOUŠET ?!? a přijít na to jak se to chová.
Tím že jsem zkoušel "co když", tak jsem se toho asi naučil nejvíc.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel0
Duch
4. 3. 2006   #21
-
0
-

Zdar, je mi 14 a chtěl bych se zeptat, jestli bych se tu zvládl naučit programovací jazyk (i když o nich nevím vůbec nic :(() a který, jestli by k tomu nebyl možný C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
some_one0
Návštěvník
4. 3. 2006   #22
-
0
-

Jestli to zvládneš? To závisí čistě na tobě, ta možnost tu je - seriál o C++. Tak hurá na něj :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel0
Duch
5. 3. 2006   #23
-
0
-

tak jo zkusím to dík ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
petr0
Newbie
5. 3. 2006   #24
-
0
-

some_one napsal:

petricak napsal:
co by se stalo kdybych to tam nedal a psal jen cout<<?



Tohle vždycky uplně miluju....
Co to VYZKOUŠET ! a přijít na to jak se to chová.
Tím že jsem zkoušel "co když", tak jsem se toho asi naučil nejvíc.


tak fajn muzes mne prosim vysvetlit jak to mam skusit kdyz nevim jestli se to vyvolava jak v cecku?

fajn skousel jsem nasledujici:

int vek = 20;
int vaha = 65;

cout << " je ti %d a vazis %d"<< vek, vaha ;

ovsem tam se to tim %d neridi takye to vypise tohle:
je ti %d a vazis %d20
protoze to da automaticky promenou vek na konec...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
<b>www.cg4u.ic.cz </b>- forum o grafice pro newbies <b>www.dewonhalo.ic.cz</b> -portfolio
Matěj Pácha0
Super člen
6. 3. 2006   #25
-
0
-

No, příkaz (metoda) cout se (zjednodušeně řečeno) zadává takhle:
cout << "Je mi " << vek << " a vazim " << vaha << " kg.n";
Výhoda je např. ta, že někdy by tě mohlo napadnout, že ti nestačí celé číslo (int) pro popis váhy a potom bys musel v printf() inkriminované %d měnit na %f...
Jo a když už zadáváš do printf() proměnné, tak zadávej proměnné (vek) a ne adresy (&vek).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ajem tíčr, andrgraund tíčr!
Tomáš Bos0
Stálý člen
12. 4. 2006   #26
-
0
-

petricak napsal:
nebo to using namespace std; funguje podobne jako inculde<>?



Nie nefunguje. Include je direktiva preprocessingu (preprocessing je zaciatocna faza prekladu zdrojoveho kodu na spustitelnu aplikaciu), ktora hovori preprocesoru aby naloadoval deklaracie funkcii ulozene v hlavickovom subore. namespace std je menny priestor, ktory hovori, ze vsetky nizsie uvedene objekty (ako je cout alebo cin) patria do oblasti std (standardnej kniznice).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
- Tuk tuk tuk!
Kto tam?
- Rekurzia.
Ktoze???
- Tuk tuk tuk!
Alan0
Věrný člen
13. 4. 2006   #27
-
0
-

podle me je hovadina, pokud je zacatecbnik jit rovnou na c++. Ja osobne bych mu doporucil knizku Ucime se programovat v jazyce C od V.Kadlece za 250,- .

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Farundel0
Super člen
13. 4. 2006   #28
-
0
-

Ja bych zase doporucil Ucebnici jazyka C od pana Pavla Herouta ;o)
Pripadne, pokud bys netrval primo na C (pro zacatek to neni nutny, i kdyz ja se ho ucil), tak zkus Python...to je hezkej, jednoduchej jazyk ve kterym se programuje hodne rychle...muzes zkusit mistni kurz Pythonu, kterej vede geon nebo treba [url=http://www.skil.cz/python/]tenhle[/url] kurz, kterej je urcenej taky pro uplny zacatecniky...

At uz si vyberes jak chces, preju hodne stesti...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Alan0
Věrný člen
13. 4. 2006   #29
-
0
-

Jo, tu mam doma taky, 3-ti aktualizovane vydani. Nevim, prisla mi az moc slozita pro zacatecniky.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Farundel0
Super člen
13. 4. 2006   #30
-
0
-

Al napsal:

Jo, tu mam doma taky, 3-ti aktualizovane vydani. Nevim, prisla mi az moc slozita pro zacatecniky.


Mluvis o ty Ucebnici jazyka C? Ta neni slozita, ono vubec i C je pomerne jednoduchy...musis si vsechno postupne poradne procist, a taky, vzdycky, kdyz nebudes necemu rozumet, tak to nevzdat...precist si ten kterej odstavec treba vicekrat a pak nakonci kapitoly si udelat vsechna cviceni...pokud bys nejaka nezvladnul, klidne si zkopiruj reseni od autora, spust si ho a zkus ho pochopit a v ucebnici si u toho cviceni udelej treba vykricnik...po dokonceni knihy si pak, stejne jako ja, muzes cviceni projit znovu a "zavykricnikovane" ulohy udelat po docteni knihy...ja to tak delal...uvidis, ze ti pak i ty "nevyresitelne" ulohy pujdou od ruky...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Tom?? Bos0
Stálý člen
13. 4. 2006   #31
-
0
-

Ja mam doma aj Ucebnicu jazyka C od Pavla Herouta aj knihu Ucime se programovat v jazyce C od Vaclava Kadleca. Zacinal som s Ucebnicou jazyka C. Je to velmi dobra kniha, ale pre uplnych zaciatocnikov bude asi lepsia kniha od Kadleca, kvoli rozsiahlemu a dobre vysvetlujucemu textu. Heroutova kniha je dobra, ked uz ma programator zvladnute zaciatky, hlavne Ucebnice jazyka C 2. diel je ako stvorena pre dlasi postup.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
- Tuk tuk tuk!
Kto tam?
- Rekurzia.
Ktoze???
- Tuk tuk tuk!
Farundel0
Super člen
13. 4. 2006   #32
-
0
-

Nevim, me se z ni ucilo hodne dobre, ale je fakt, ze absolutni novacek jsem pri uceni nebyl...kazdymu muze sednout neco jinyho, to je taky fakt, ale stejne si myslim, ze je dost vhodna i pro zacatecniky - pokud ji budou cist pozorne, nektere pasaze opakovane, a budou si delat poctive vsechna cviceni, po docteni z nich myslim bude clovek, kterej Cecko zna pomerne dobre a muze na svych znalostech dal stavet...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
17. 9. 2006   #33
-
0
-

Hele, mluví se tady o tom jestli čtrnáctiletej zvládne C++, mně je 11 Umim C++ na slušné úrovni, malinko Python a taky umi trochu HTML, takže myslim že neni problém... Jo a myslim si že jde v pohodě začínat rovnou s C++. Jinak učim se z knihy naučte se C++ za 21 dní

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
char zz = 167; cout << "Jak jde " << zz << "ivot?\n";
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

Podobná vlákna

Jak začít — založil bohetik

Jak začít — založil bohetik

Jak začít? — založil

Jak začít s c — založil bohetik

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý