Zdravím,
Vím že to tu bylo už mnohokrát... Chtěl bych začít se učit programovací jazyk v kterém bych mohl jednoduše (i když asi těžko :D) programovat hry do počítače. Jaký by byl dle vašeho názoru nejlepší jazyk? Rád bych v něm chtěl vytvořit online hru, s 3D objekty.. Slyšel jsem že Python je jednoduchý a je doporučované C#. Dále se chci zeptat zda v Perlu vůbec existuje podpora grafiky nebo něco jako je prostě Win API? (asi blbá otázka)
Zatím jsem programoval V PHP a MySQL, zkoušel C++, trošilinku jsem zkoušel PERL, kdysi Delphi... mno :D
Fórum › .NET
Jazyk vhodný pro online hru
Na výběr máš z obrovského množství technologií, tady se jen tak neshodneme.
Já jakožto Sí-šarpista navrhnu C# (respektive Silverlight). Od třetí verze podporuje hardwarovou 3D akceleraci a existuje i pár 2D/3D a fyzikálních enginů, nějaká hra by se v tom snad dala udělat celkem pěkně, ale žádné zkušenosti s hrami a jejich rychlostí nemám.
To General : Perl je především skriptovací jazyk, to na hru moc nebude. Python je původem taky skriptovací jazyk, idkyž ted už jde o plnohodnotný jazyk, hru v něm uděláš těžko, hodí se spíš na rychlé napsání jednodušších prográmků.
Na online hru bych ti doporučil něco z rodiny jazyka C - takže C++ nebo C#. Pro začátek pro tebe bude určitě příjemnější se naučit C# než C++. A k C# taky už existují herní enginy
To gatuso : Rodina .NET, ale jinak i ta Java. I když si nemyslíém, že se hodí na rozsáhlejší projekty (Napadá mě teď program Vuze (Azureus), který je psán v Javě a žere na svůj program dost systémových zdrojů (je ale možné, že to je chyba vývojářů)
To General : Pokud nechystáš nic typu Counter-Strike nebo podobně, tak zůstaň u C#, nebude to na škodu. K vytvoření hry můžeš využít např. XNA a pokud ti někdo bude tvrdit, že jedinou pravou volbou pro psaní her je C++, klidně ho ignoruj.
To ejtix : Já si to nemyslím, o XNA mnoho nevím, ale ta technologie k tomu prostě není určená.
To ejtix : Světe div se. To vím, že je to určené k tvorbě her, ale podle lidí, co s tím maj jisté zkušenosti (nebo dokonce podle autorů XNA, nejsem si teď jistej) to není určené k tvorbě profi her (CSS, Crysis, atd). Je bezpředmětné o tom diskutovat, protože to je vzhledem k původnímu dotazu dost OT.
To ejtix : Sice je ke tvorbě her, ale háček je v tom, že XNA běží pod .NET frameworkem a používá tedy managed jazyky, které jsou pomalejší než třeba nativní C++. Proto by to v případě nějaké grafické šílenosti či složitých výpočtů nemuselo úplně stíhat.
amertak napsal:
I kdyby ste sami začali psát hru, tak se ani z třetiny nepřiblížíte nečemu jako Far Cry a podobně, takže řešit náročnost u tak malých projektů je celkem zbytečnost.
Souhlasím. Volil bych XNA pro jednoduchost a na nepatrnou ztrátu výkonu oproti unmanaged řešení bych se neohlížel.
ja volim Adobe Flash. Napísať hru v C# je ťažké, v C++ je to ťažšie kôli riešeniu ďalších problémov, ktoré môžu lepšie využívať systémove prostriedky (ale ako písal amertak, nema to zmysel). Ak začneš s flash-om, budeš zachviľku tvoriť hry a skúsenosti s tvorbou ťa môžu neskôr živiť. Programovanie je tam už celkom vymakané. A nemysli si že ak budeš robiť s flashom, nič ti to nedá do "normálneho programovania" ;) môj názor
Ja jsem taky zastancem XNA. Pro male projektiky staci a mit oci na hry typu WoW nebo Far Cry nema smysl.
Osobne bych se flashi vyhl obloukem. Podle me je to uz pomalu, ale jiste umirajici technologie (ciste muj nazor).
Doporucil bych xna+c#. Vykon XNA je slusny, nekde v tutorialech maji rendrovani hry s 1M trojuhelniky na scene a jede to 30+ fps na beznem stroji, takze vetsi slusna hra by klidne sla. Plus ty jejich hry jsou celkem hratelne, zadne orezavatka ala flashove rychlokvasky na internetu.
Ted spis k tve snaze. Vsichni chteji udelat diru do sveta s giga super online hrou pro tisice hracu v jeden bitve, mapou 100x100 km a grafikou jako Crysis a pokazde to skonci stejne- "jak se posilaji data" "jak vytvorim/inportuju stihacku/rytire/draka.." " OMG lolz help, jak v c# ukladat savy do souboru". Radsi napis logicky rychlik, teba i hloupe tanky/lode/pisvorky/balancovani s kulickou na derave desce a zjistis, ze to takova sranda neni.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Hledáme investora (kupce) pro online strategickou hru — založil null_while
Jazyk C pro začátečníky, online videokurz (česky) — založil Pablo74
Vhodný formát pro internetovou komunikaci — založil Kubas129
Grafika pro hru — založil crAzY^
GUI - pro hru — založil zuufku