Jaky je rozdíl v tom když volám potomka/předka(dědičnost) – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jaky je rozdíl v tom když volám potomka/předka(dědičnost) – C / C++ – Fórum – Programujte.comJaky je rozdíl v tom když volám potomka/předka(dědičnost) – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
doonio
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
20. 1. 2010   #1
-
0
-

Mám následující program:

#include <iostream>
using namespace std;
class Medved{
protected:
int delka;
int vaha;
public:
Medved(int vaha, int delka){
this->vaha = vaha;
this->delka = delka;
}
virtual float kolikKrmit(){
return vaha/10+1/delka;
}
};
class Medvide:public Medved{
private:
int vek;
public:
Medvide(int vaha, int delka, int vek):Medved(vaha,delka){
this->vek = vek;
}
float kolikKrmit(){
return vaha/10+1/delka+vek;
}
};
int main () {
Medved* pokus = new Medvide(50,150,3); // a o tohle mi jde, je nějaký rozdíl kdybych tam napsal Medvide*pokus=new...
cout << "Potrebuje " << pokus->kolikKrmit() << " kg zradla" << endl;
delete pokus;
system("PAUSE");
return 0;
}

Stane se ěnco podstatného když vytvářim objekt pomocí předka/potomka? Je to ukázkový příkald půlsemestrálky, jen si nevím rady, proč je tam ten Medved,a co by se stalo kdyybch tam dosadil Medvide.
Díky za vysvětlení

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.90.128.–
Reklama
Reklama
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
20. 1. 2010   #2
-
0
-

Polymorfismus ... to je ten důvod, proč je tam Medved a není tam Medvide.

Jde v kostce o toto: řekněme, že máš ty svoje medvědy a chceš s nimi v programu pracovat. Můžeš si udělat různé třídy a mít třeba pole medvědů, pole medvíďat, pole medvědic atd. Vždycky ale budeš muset pracovat s tím daným polem a danou třídou, takže budeš separátně procházet medvědy, medvíďata, medvědice atd. S největší pravděpodobností budou mít skoro všechny funkce stejné, a to je nejlepší nasadit pilíř OOP a to polymorfismus :smile1: .

Jde vlastně o to, že vytvoříš základní třídu (v tvém případě Medved), kde definuješ společné rozhraní (funkce) a tyto funkce označíš klíčovým slovem virtual. Potom vytvoříš dceřinou třídu (v tvém případě Medvide), která bude od této dědit a všechny odlišnosti (jinak pracující funkce z toho rozhraní) si implementuje sama a samozřejmě je označíš klíčovým slovem virtual (v tvém příkladě jde o funkci kolikKrmit()). Následně můžeš vytvořit jedno pole (nebo jinou datovou strukturu) typu Medved a jednotlivé položky inicializovat instancemi jednotlivých tříd (Medved, Medvide, Medvedice, atd.) a potom, když budeš volat funkce z toho společného rozhraní, tak se budou volat implementace z jednotlivých (instanci odpovídajících) tříd. Neboli v tvém případě máš sice proměnnou typu Medved, ale inicializuješ jí jako Medvide, takze po zavolání kolikKrmit() se volá implementace z třídy Medvide. Neboli překladač udělá polovinu práce za tebe :smile1: .

A k tvému problému, pokud ti to překladač nebere (ale měl by), tak použij přetypování:



Medved* pokus = (Medved*) new Medvide(50,150,3);


A ještě jedna věc, kdyby si vytvořil třeba třídu Medvedice a rozlišoval je na březí a nabřezí, tak by kolikKrmit mohla vypadat takto (ukázka volání funkce z rodičovské třídy):




virtual float kolikKrmit()
{
if (bJevtom) return(3 * (vaha/10+1/delka));
else return(Medved::kolikKrmit());
}


Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
doonio0
Newbie
20. 1. 2010   #3
-
0
-

Díky za tak obsáhlou odpověď, trochu jsem to přelouskal, a asi vím co jsi mě tím chtěl anznačit. Já jsem právě dumal, že i když jsem tam dal: Medved* pokus = new Medvide(50,150,3) nebo Medvide* pokus = new Medvide(50,150,3) , tak to vypsalo úplně tu stejnou věc, říkal sjem si proč to tam je teda ten Medvěd(jestli to má nějakou úlohu). A až teď jsem vlastně pochopil že to má určitou spojitost s tím polymorifsmem. Ještě jednou díky za vysvětlení

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.90.128.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 123 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý