Caute, zaujimali by ma (mozno aj ostatnych) Vase zlozvyky pri programovani.
Zacnem prvy:
1. miesam slovencinu a anglictinu v nazvoch premennych, tried a funkciach ale aj v nazvoch suborov... potom to vyzera nejak takto: $obrazok_temp, pamat_control() atd... :)
2. skoro vobec nic nekomentujem, potom sa vratim k nejakemu kodu o mesiac a zase len cely den rozmyslam nad tym, co chcel tymto basnik (ja) povedat, a nejak ma to nikdy nedonuti komentovat aspon nejaky zlozitejsi kod
3. som prehnane paranoidny, nad kontrolou premennych (najma vstupov od uzivatela) stravim viac casu ako napisanim celej funkcie, triedy...... (ale zase neviem ci je toto zlozvyk)
4. moja trpezlivost je na bode mrazu, ako nahle mi nieco nejde, preskakujem na inu cast kodu, a vzdy mi tie najzlozitejsie veci ostavaju na koniec... proste nikdy nic neurobim postupne, tak ako by sa patrilo...
A o kompletnom dokoncovani zacatych veci.... hmmm... to je zase ina kapitola...
A co vy???
Fórum › Offtopic
Vase zlozvyky pri programovani
Hodne zajimave tema :D
ad 1, Michani jazyku - positive :D nekdy anglictina, nekdy cestina, pak vznikaji taky zajimave hybridy.
ad 2, Sice se uz snazim komentovat, ale ono je to tezke, kdyz clovek programuje za pochodu :D Komentare funkci to delam az na konci (pokud nejaky je :/). Snazim se komentovat aspon nejake nejkritictejsi mista u kterych vim, ze jejich vymysleni mi zabralo nejaky cas. Ale samotne komentovani mi taky moc nejde, protoze pak to nefunguje, cele se to predelava a komenty muzou jit do kytek :D
ad 3, To jsem na tom uplne tak samo. Stravim x-nasobne vice casu na samotnem osetrovani vsech moznych vstupu, pripadu a ja nevim ceho vseho a stejne to padne na necem uplne jinem, co jsem jeste neosetril :D
Muj "neduh" je ten, ze treba pokud pracuju na nejakem projektu, tak bych vetsinou potreboval nejakeho spoluprogramatora, protoze ja makam na tech tezsich vecech, ktere jsou stezejni, ale nebavi me dodelavat nejake blbosti okolo a na to bych potreboval toho spoluprogramatora :D Na tom mi uz par projektu taky vytuhlo :D
1) Odsazovani vnorenych cyklu tabulatorem? To je pro umelce a jine citlivky, prikazy maji byt pekne ve sloupecku.
2) Komenty, ve vlastnim kodu? Sam sem to psal, tak to pochopim. A kdyz to nepochopi nekdo jinej a neco spatne upravi, tak je to jeho problem, nemel prepisovat muj kod.
3) Kontrola vstupu? Kdyz ti to spadne, tak si ko... a pis normalne.
4) Rozvrhnout si praci? Jeste je hodina, dam big bang theory a pak se do toho pustim.
5) Vypnout komunikatory? Vzdyt udrzim... jee, kocicka spadla z gauce, to je super video.
6) Neprocitat kazde pulhodky net? Jenom se podivam co je na programku a nic psat... ehm
Slo by pokracovat. Jedina vec co nedelam je hovadske cislovani cyklovacu i,j,k,l,m,n,o. Za toto bych formatoval disk.
V bodech:
[seznam]Míchám jazyky, ale to není to zas tak hrozné. Kyž se člověk zná, tak ví kdy použil CZ a kdy EN výraz - já vždy používám ten kratší.[/seznam]
[seznam]Komentovat komentuji, ale občas úplné a zřejmé blbosti a to důležité nechávám bez komentáře - jak se říká, to co máš v hlavě ti nikdo neukradne :) [/seznam]
[seznam]Nekontroluji vstup od uživatele - kdo se s tím má párat? A stejně to nakonec budu používat jenom já...[/seznam]
[seznam]Občas si něco navrhnu moc složitě, implemetnuji a pak se mi to už nehce předělávat a táhne se to cleým projektem a stále mě o štve[/seznam]
[seznam]Jsem líný používat typ size_t, používám int a když už se mi chce, tak občas i unsigned – ale na druhou stranu mám vždy jistotu, že žádný kontejner nikdy nebude mít víc jak 500 prvků[/seznam]
[seznam]Jsem líný si něco napsat, co mi v programování pomůže - např. konventory mezi různými verzemi datových souborů. Radši je ručně v poznámkovém bloku upravuji nebo vytvářím celé odznova. [/seznam]
[seznam]Jsme netrpělivý, ale nepřeskakuji mezi částmi kódu. Sedím nad problémem tak dlouho, dokud mě něco nenapadne a šíleně mě to zdržuje[/seznam]
[seznam]Na cykly a indexy používám dvojce i,j ; k,l; p,o; atd. až mi tyto dojdou, používám pl, kl; il, jl atd...[/seznam]
[seznam]Většina mých tříd začíná slovy friend class a, friend class b ... friend class n
[/seznam]
Toto jsou zlozvyky, které si vědomuju. Určitě je je jich víc.
To dannyk : Taky by se mi zhodil další člověk na takové věci...
2 w3m: Nejsi :D Taky je vetsinou necham cele, ale pokud uz jsou fakt extremne dlouhe, tak uz to polamu :)
To dannyk : ad3: presne presne , mozme si podat ruky... :D
Dalsia zhoda: tak isto robim (vyhladavam) najtazsie useky kodu, potom tie banality sa mi nechce dorabat...
To w3m : ee, jediny nie si, sice kilometrove dotazy nerobim, ale tiez logicky nezalamujem, vacsinou ked mam dlhy dotaz, tak ten nejak vyrobim nejakym algoritmom do premennej... aspon do teraz som nepotreboval zadavat dlhy dotaz "rucne"
To Krychlik : 1.tiez neodsadzujem, lebo to povazujem za prezitok, min. v pripade ked clovek pouziva nejaky lepsi program napr.pspad
2.ty si taky frajer ze si aj napr. po pol roku okamzite vybavis pri pohlade na vlastny kod co, kde a ako, najma pri nejakej akutnej debuggacii...?
3.tomu som zase nerozumel.... ty neriesis vstup, resp. vystup data... ? vies kolky ludia by museli byt uz ko.... ked im spadla aplikacia aspon raz...
zo zvyskom sa tiez stotoznujem
To yaqwsx : 3. to nemyslis ani vazne.... ani banalne addslashes ???
To marioff : Bylo to mylšeno trochu nadneseně.
Dělám v C++, tak vstup z konzole ošetřuje standardní knihovna + ještě dodělávám např. u čísel, která slouží jako index vectoru, kontrolu, zda-li nepřeshují. Když zadávám název souboru, tak nekontroluji, zda-li exituje - to se pozná až za běhu nebo podle toho, že nic nenačte. :) Ale toto se týká programů pro mou potřebu.
U programů (s GUI), které má vidět i někdo jiný než já si s oštřením vstupů dávám více práce, ale nějak to taky nepřeháním (funguje, chrání před překlepy, ale není to blbuvzdorné)
To marioff : K tem komentarum- Ano, pamatuju si naprosto presne jak sem ten kod psal, kde co jak fungovalo. Staci se podivat na nazvy a protoze nepisu a=b+3; X1=func4(D); SUM1=a+X1/3; ale pekne lidsky, tak se v tom da vyznat.
K tomu vstupu- "zadani znelo jasne, vstup bude cele cislo" Pokud nekdo napise neco jineho, tak nepatram potom ktery znak je spatne, co tim chtel basnik rici, ze 1 000=1,000=1.000=1000=1OOO=jedentisic, ale proste pokud nenapise 1000 tak servu uzivatele "Vstup ma byt cele cislo, napr 123". Samozrejme je rozdil psat funkci, kde je garantovany format vstupu a rozhrani pro naprosteho ignoranta.
• Taky většinu část kódu nekomentuju, i když v poslední době se snažim zlepšit, protože mi vždycky trvá nějakou dobu než zjistim, proč jsem to napsal tak, jak jsem to napsal
• Uvolňování paměti. Zapomínám uvolňovat paměť s tim, že se to pak snažim najít až dodělám program a někdy neni jednoduchý to najít.
• Neudržení pozornosti, zjistil jsem, že zapnuté IM nebo prohlížeč výrazně snižují moje soustředění, proto, když teď dělám něco většího, vypínám "kontakt s okolním světem"
• Některé problémy podceňuju a řeknu si, že jejich hlavní část vymyslím za pochodu, což někdy vede k smazání celé práce a musim začít od znova (po té, co se nad tím zamyslím)
- mam tendenci hodne vyuzivat logicke operatory a ruzne vylepsovaky.. pro jine je to pak naprosto nepochopitelne i s komentarema a vyzivam se v praci s dynamickou pameti ...
ad 2) bez komentaru mam problem chapat vlastni kod az tak po roce.. :)
ad 3) v tomdle neni clovek nikdy dost paranoidni..
ad 4) taky malokdy zalohuju zmeny .. pak to delam znova
To Krychlik : pokial robis verejnu aplikaciu tak garantovany format vstupu je nerealny , hadam sa nebudem spoliehat na uzivatela...
Vacsina ludi ktory si tu davaju hodnotit web (aj ludia s 100-vkami prispevkov) robia tak mizernu kontrolu vstupu ze u viac ako polovice mi prejde notoricky zname 1' OR 1='1 a to este radsej nespomeniem co este :D :D
To Bald3rr: u mna je zase problem nie len IM, ale aj viac-tabove prehliadace :smile6: , pretoze za chvilu si otvaram novy a uz hladam videa, serialy a ine blbiny a cely den ide "do kytek"
Mé zlozvyky:
1. (naprosto jehorší) píšu zdroják aglicky a když neco anglicky nevím, napíšu to česky a samozřejmě to tak potom nechám
2. jestli jsem při vývoji svého RS vyplnil jeden destruktor tak to byl zázrak
3. okusování svých nehtů v průběhu přemýšlení o programu
4. s komentama to taky nijak nepřeháním
Takže ja:
1. Keď píšem program v slovenčine alebo v češtine nepíšem diakritiku a potom to na konci musím cele poopravovať
2. Tiež nepíšem žiadne komentáre
3. Keď mi niečo nejde dlhšie ako 30min. tak si poviem že si od toho oddýchnem a mesiac to nevidím
4. Okrem toho ešte mnohé iné, na ktoré si teraz nespomeniem
Programuju v PHP..
1. mícham angličtinu a češtinu
2. nic nekomentuju
3. nemůžu se rozhodovat mezi názvama funkcí, někdy vytvářim funkci s novym názvem ale volá tu funkci se starym názvem (jelikož nechci všude předělávat new název)
4. musim dodržovat mezery a řádky tak aby to bylo "vyrovnaný", udržovat rozmězí mezer 4, 8.. ale nikdy ne 2 natož 3 :D. Držim se pravidla že mi nesmí třeba za kouskem kódu kde už nic dál neni přečuhovat jedinná mezera. Na konci souboru mi většinou vadí i jeden přebitečnej řádek
5. snažim se neupravovat zdrojáky z FTP, už to dopadlo i smazánim celýho FTP :D
6. dost velkej problém je když něco začnu a v polovině si to rozmyslim (to se stalo třeba při programování WWW katalogu)
7. lenost.. :-(
8. neumim logicky myslet, M neumim vůbec
To Krychlik : moc pěkné a vtipné, hodně jich mám taky
Vypiju 3x více tekutin, než normálně,
Chodím 9x více na záchod, než normálně,
Myslím na záchod 27x častěji, než normálně,
a 81x během hodiny se jdu projít po pokoji.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Rada při programování software — založil MGRA
Zastavení kódu při změně proměnné při debugování ve VS2015 — založil vesi
Síťové programování pod Windows a programování internet — založil Hanzis
**Vaše výtvory** — založil Al