Jak zacit s programovanim – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak zacit s programovanim – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comJak zacit s programovanim – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
22. 2. 2010   #1
-
0
-

Dobry vecer. Chtel bych se zaptat zkusenejsich. Chtel bych zacit programovat AVR v C. Hledam nejakou dobrou ucebnici. Mam AVR programovani v jazyce C ale aspon pro me je strasne nesrozumitelna autor tam skoro nic nepopisuje. Nevite nekdo o necem jinem??
Dekuji za reakce

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
22. 2. 2010   #2
-
0
-

a umis uz programovat nebo potrebujes i knihu o C?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
23. 2. 2010   #3
-
0
-

To KIIV : no spis neumim nez umim. Nechtel bych se ucit cely C pokud to neni bezpodminecne nutny. Spis jen to co se tyka mikroprocesoru. Vytvaret sw na pc se ani nebudu pokouset :-) to uz by bylo uplne mimo me ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
23. 2. 2010   #4
-
0
-

prave pro mikrokontrolery je to uz opravdu "low level" programovani.. tj. musis opravdu dukladne znat chovani jazyka..
neni treba potreba dynamicke alokovani pameti - ale ukazatele urcite vyuzijes..
nekdy se mohou hodit struktury.. ikdyz casto to opravdu neni ...
neskutecne dulezite jsou bitove operatory .. | & << >> ^ ~ a ciste binarni || && .....
tj. musis hodne dukladne prolezt podminky, booleovu algebru, zaklady elektroniky a cislicovych obvodu (po prakticke strance tez)
dynamicke vlastnosti obvodu, prechodove jevy, vliv parazitnich indukcnosti, parazitnich kapacit (cim vetsi frekvence tim dulezitejsi)
a hlavne velice dukladne prolezt datove listy procesoru ktery programujes.. registry, ktere upravuji chovani jednotlivych periferii..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
23. 2. 2010   #5
-
0
-

To KIIV : z elektronikou jako takovou nou problem je me jasny datasheety atd bez toho nic nejde. ale ja spis mluvim o tom ze v asm je napr instrukce kdyz ma podmince nulu skoci kdyz ne neskoci to je jasny ale v c treba if ... jo podminka splnena ale co to udela??? a co to udela potom??? nebo kdyz v te ucebnici je napsany ze instrukce nebo nejakej prikaz vraci 1 kde?? kam??? v cem???? z toho si rvu vlasy :-) a nemuzu se toho docist.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
23. 2. 2010   #6
-
0
-

proto se ptam kde ziskat nejaky zdroj informaci o C kterej je nepsanej trosku srozumitelne pro nekoho kdo s tim chce zacit :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
23. 2. 2010   #7
-
0
-

instrukce sou dobre popsany i v nekterych datovych listech.. asi presne ten o instrukcni sade..
v C je to jednodussi.. funguje to vetsinou tak, ze spousta operaci - hlavne ty, ktere upravuji data, nastavuji nekolik bitu ve status registru.. carry, zero flag a podobne.. a podle toho jak sou nastaveny po operaci, lze pouzit podminene skoky


no treba na avrfreaks.net jsou v diskuznim foru v sekci tutorialu docela podrobne navody..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
23. 2. 2010   #8
-
0
-

asi si me nerozumel napr.: int min(int a,int b) popis je vraci mensi z celych cisel a.b. No ale kam ji vraci?? a jakym zpusobem? jako rekne ze a je mensi nebo uda hodnotu a. no proste tapu. nejhorsi na tom celym je ze by clovek dal i nejakej peniz za kurz ale ten jsem taky nenasel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
23. 2. 2010   #9
-
0
-

jo takhle.. no funkci se predavaji parametry pres zasobnik.. nekdy jsou od zadu, nekdy postupne.. ale o to se stara samo C
a navratova hodnota, ktera se vraci pomoci return se obvykle vraci v nekterych registrech (tech pro libovolne pouziti..) ..
priklad nadevse:
int neco = min(1,10);
navratova hodnota v tom vyrazu nakonec nahradi cele to volani funkce.. tj. zjisti se jakou hodnotu ma s danymi parametry funkce min a pote se s touto hodnotou pocita dale.. (v tomto pripade se jen priradi do promenne neco)

pokud bude napriklad int neco = min(2,6) + min(30,4); tak se nejprve zjisti hodnota prvni funkce a aby se to dalo secist musi se zjistit i hodnota druhe funkce
tedy postupne:
int neco = 2 + min(30,4);
dalsi krok:
int neco = 2 + 4;
a nakonec se to secte a priradi .. neco= 6;

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
23. 2. 2010   #10
-
0
-

tak pokud je tam neco = ... rovna se chapu to je jasny ale to min je prikaz C??? kecal jsem ted jsem nejaky kurzy nasel dokonce Brne coz je supr ... tak pujdu asi touto cestou protoze ja se vzdycky na necem seknu a nemuzu se pres to prekousat a to mas takovy blbiny. Kazdopadne dííík za reakce

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.107.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
23. 2. 2010   #11
-
0
-

ne min bud musis sam naprogramovat nebo najit knihovnu ktera ho implementuje

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Jak začít — založil bohetik

Jak začít? — založil

Jak začít — založil bohetik

Jak začít s c — založil bohetik

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý