Lekce 3 – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Lekce 3 – Python – Fórum – Programujte.comLekce 3 – Python – Fórum – Programujte.com

 

geon0
Grafoman
9. 3. 2006   #1
-
0
-

No pěkný, jen nechápu to:

veta="Kobyla ma maly bok"
print veta.split()
text="1"
print int(text)+1
print "1"+str(1)

Co dělá to veta.split, proč pak vkládáme 1 do proměnný text a co znamená int a str??? Nebo je to probíraný někde dál? ani nechápu proč vyjde 11:( Jediný co jsem kdy dělal jsou tady ty lekce až potaď, takže pls nějak jednodušejc...Dik

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Farundel0
Super člen
9. 3. 2006   #2
-
0
-

prikaz veta.split() zavola metodu split objektu typu retezec s nazvem veta...konkretne tato metoda provede to, ze rozdeli zadany retezec v zavislosti na zadanem znaku v parametru, popripade pokud teto metode zadny parametr nezadas, rozdeli se retezec podle mezer (== rozdeli se na slova)
priklad to mozna ukaze jasneji:

>>> veta = "Kobyla ma maly bok"

>>> print veta.split()
['Kobyla', 'ma', 'maly', 'bok']
>>> print veta.split(" ")
['Kobyla', 'ma', 'maly', 'bok']
>>> print veta.split("a")
['Kobyl', ' m', ' m', 'ly bok']

dale, do promenne text je prirazen znak (ne cislo!) "1", aby se dalo ukazat pouziti funkce int([i]retezec[/i]), ktera prevede obsah retezce [i]retezec[/i] na cislo
>>> text = "1"

>>> print int(text) + 1
2

posledni radek v tvym kodu dela opacnou vec - funkce str([i]cislo[/i]) prevede ciselnou hodnotu [i]cislo[/i] na retezec...proto plati
>>> print "1" + str(1)

11
kde se k retezci o jedinem znaku "1" pripoji retezec vytvoreny z cisla jedna...je to stejne jako kdyz napises "1" + "1" - operator + mezi retezci je spoji do jednoho...

snad jsem to jakz takz vysvetlil...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Farundel0
Super člen
9. 3. 2006   #3
-
0
-

na takovyhle jednoduchy vysvetlujici veci doporucuju pouzivat treba prostredi IDLE, pribaleny k pythonu, protoze tam se ti po kazde radce objavi vysledek toho, co ten radek provadi, kdezto kdyz to vsechno napises do jednoho skriptu tak na tebe po jeho spusteni python vyplivne cisla a retezce a nic z toho nepochopis...

interaktivni interpret pythonu (trivialne receno prikazovy radek ;o)) je na pythonu jedna z nejuzasnejsich veci, tak se ho nebojte vyuzivat...mne treba zkratil vyuku zakladum pythonu na par dni...sice pro me programovani nebylo nic novyho, ale princip je stejnej - vyuzivejte toho, ze nemusite pri uceni nic kompilovat ani spoustet jako treba v cecku :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
p-motycak0
Newbie
9. 3. 2006   #4
-
0
-

No hele jako díky moc, fakt supr, ty bys měl napsat nějakou příručku pro trouby jako jsem já, pochopil jsem to supr (aspoň myslím ;) Btw IDLE to bude horší, páč pod Linuxem ho nemám...ale já si nějak poradím:) Díky moc ještě jednou!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Farundel0
Super člen
9. 3. 2006   #5
-
0
-

Nemas zac, jestli se mi to podarilo trochu vysvetlit, tak jsem rad...s tou priruckou nevim nevim - sam bych ji moc potreboval :o)

jo linux aha...no tak v tom pripade idle nepotrebujes :o) ja pocital s tim, ze mas windows a tak bys pouzival windowsackej prikazovej radek, kterej je neuveritelne tezkopadnej az nepouzitelnej (v XP jeste pul bidy, ale o 98 ani nemluvit), ale jestlize pouzivas linux, tak je moje rada zbytecna :o) lepsi vec v pocitacich nez unixovej shell proste neexistuje ;o)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
p-motycak0
Newbie
10. 3. 2006   #6
-
0
-

jj, co se týče shellu, tak nelze než souhlasit, to se nedá vůbec srovnat co se dá provádět tam a co v cmd! Každopádně tohle 100% nebyl můj poslední dotaz ohledně pythonu, takže se můžete těšit že vás tu budu otravovat každou chvilku. Snad to budete brát jako nějaký opáčko či tak... tak zatím (do dalšího problému;) )

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Marusja0
Duch
26. 5. 2007   #7
-
0
-

Omlouvám se, jestli už takový dotaz někde byl, špatně se orientuji ve fóru, ale chtěla bych vědět, jak udělat výpis počtu slov ve větě (aby Python ignoroval jiné znaky). Dají se příkazu len zadat nějaké parametry?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
26. 5. 2007   #8
-
0
-

Nedají. Len dává většinou dostačující výsledky, ne však vždy. Použiješ-li len na řetězec, dostaneš počet znaků, použiješ lil ho na seznam, dostaneš počet prvků, členů.

Chceš li však zjistit přesně počet skutečných slov (tedy bez čárek, otazníků, pomlček a apod) ve větě, nestačí udělat split a len, je třeba modulu re.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

Podobná vlákna

5. lekce — založil inocencz

1.lekce — založil Jan Burant

2. lekce — založil Michal

If else - lekce 3 — založil Ymemgirei

9. lekce — založil nestor

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý