Zdravím. Učím se programovat v Delphi 5. Bohužel, lincence mě dost omezuje, nemůžu exportovat žádný software. Zaslechl jsem o lazarovi a stáhl si nějakou jeho instalačku. Lazarus mě těžce odradil následujícími věcmi. Poradíte mi někdo, jeslti a kde je možné sehant stabilní použivatelnou verzi lazara?
Výsledný "prázdný" exe má přes 12MB velikost. Trochu na houby ne?
Lazarus mi nevydržel běžet déle jak 3 minuty bez havárie nějakou fatální chybou.
Když jsem se pokusil cosi jendoduchého kompilovat, házelo to po mě chyby všude možně, až jsem se divil.
Nyní jsem se rozhlodl, že dám Lazarovi ještě jednu šanci.
Poradíte mi tedy někdo prosím, kde sehnat stabilní a funkční release Lazara, a zda má vůbec smysl u lazara ztrácet čas?
Všiml jsem si, že někdo Lazara chválí, jak je to geniálně dobrý program, já tedy zatím jen plivu pekelné sliny.
Díky za pomoc
Honza
Fórum › Delphi
Lazarus - má to smysl?
To Jan16 : Pokud exportovat znamena neco v komercnim smyslu, tak jsem nic nerekl. Pokud to ale znamena ze nemuzes vytvorit exac nebo je neprenosny a chces prostredi pro nekomercni a vyukove ucely, tak zkus Delphi 7 Personal Edition: http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~konim5am/vyuka/nprg030/delphi.html
Nerucim za funkcnost, ale melo by to snad jeste porad fachat.... hlavni je ta registrace u borlandu nebo dnes uz embarneco :)
Jinak lazaruse jsem zkousel, nevim jakou verzi,ale nekde ji porad mam a problem s padanim jsem nemel (pod woknama). Daval jsem ji i znamymu, ten se v tom uci a taky od nej zatim nelitaly pekelny sliny.... Velikost exace jsem nikdy nezkoumal.
Co se týká velikosti exe souboru, tak je to tím, že to kompiluje se zapnutým debug módem. dá se to smrsknout těmito volbami
Quick guide to Lazarus/FPC application size reduction (tested with Lazarus 0.9.26)
1. Project|Compiler Options|Code|Smart Linkable (-CX) -> Checked
2. Project|Compiler Options|Linking|Debugging|Display Line Numbers in Run-time ErrorBacktraces (-gl) -> Unchecked
3. Project|Compiler Options|Linking|Debugging|Strip Symbols >From Executable (-Xs) -> Checked
4. Project|Compiler Options|Linking|Link Style|Link Smart (-XX) -> Checked
Mělo by to smrsknout asi na 1/7.
Já používám Lazarus jak na Woknech, tak z repozitářů na Linuxu a psát se v tom dá. Je pravda, že vím na Woknech o jedné chybě -> nemůžu program "pustit" (kdy se zkompiluje a spustí se z IDE) ale musím ho zkompilovat a spouštět z adresáře. Na linuxu jede bez problémů. On Lazarus se dá, není lepší jak nejnovější Borlandí IDE, ale zato je opensource a bez komerčního omezení. Na Lazarusu je IMHO nejlepší Freepascal, protože Freepascal je opravdu dobrý kompiler. Lazarus je jinak celkem průměrné IDE.
Dobrý den, mám docela velký problém s lazarusem s poslední verzí, nechce kompilovat. Hlásí toto:
Hint: Start of reading config file C:\lazarus\fpc\2.2.4\bin\i386-win32\fpc.cfg
Hint: End of reading config file C:\lazarus\fpc\2.2.4\bin\i386-win32\fpc.cfg
Free Pascal Compiler version 2.2.4 [2009/10/25] for i386
Copyright (c) 1993-2008 by Florian Klaempfl
Target OS: Win32 for i386
Compiling C:\Users\Davidsan\AppData\Local\Temp\project1.lpr
Compiling unit1.pas
unit1.pas(20,28) Hint: Parameter "Sender" not used
Compiling resource C:\Users\Davidsan\AppData\Local\Temp\project1.rc
windres: can't open file `project1.manifest': No such file or directory
project1.lpr(20,1) Error: Error while linking
Hint: Start of reading config file C:\lazarus\fpc\2.2.4\bin\i386-win32\fpc.cfg
Hint: End of reading config file C:\lazarus\fpc\2.2.4\bin\i386-win32\fpc.cfg
Free Pascal Compiler version 2.2.4 [2009/10/25] for i386
Copyright (c) 1993-2008 by Florian Klaempfl
Target OS: Win32 for i386
Compiling C:\Users\Davidsan\AppData\Local\Temp\project1.lpr
Compiling unit1.pas
unit1.pas(20,28) Hint: Parameter "Sender" not used
Compiling resource C:\Users\Davidsan\AppData\Local\Temp\project1.rc
c:\lazarus\fpc\2.2.4\bin\i386-win32\windres.exe: can't open file `project1.manifest': No such file or directory
project1.lpr(20,1) Error: Error while linking
project1.lpr(20,1) Fatal: There were 1 errors compiling module, stopping
Poraďte prosím, hodně me to mrzí.
S největší pravděpodobností bude uveden v tom resource souboru (.rc), takže v prvním kroku ho můžeš vykomentovat (ten řádek). Jinak v manifestu se uvádí "vlastnosti" výsledného .exe souboru. Třeba, že chceš XP vzhled, že (ne)chceš používat UAC a podobné věci. Na netu jich najdeš spusty.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Smysl podtržítka — založil Váchyč
Má smysl učit se C++? — založil Tazatel
Má to nějaký smysl — založil nery
Má smysl programovat v .NET? — založil Jakub
Má smysl psát v XHTML 1.1? — založil Dawblazen