Python - 2.lekce (otázky a odpovědi) – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Python - 2.lekce (otázky a odpovědi) – Python – Fórum – Programujte.comPython - 2.lekce (otázky a odpovědi) – Python – Fórum – Programujte.com

 

Ahoj30
Návštěvník
11. 4. 2010   #1
-
0
-

V 2. výzvě v části otázky a odpovědi: Napište krátký program, který zobrazí příklad součinu dvou náhodných čísel a pak požádá uživatele o odpověď

Já jsem to napsal takto : import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print input ('z x y : ')

Když jsem pak program spustil napsal mi toto: z x y : (tady jsem mohl napsat nějaké číslo)
Nevíte jak to udělat aby místo z a y mi to psalo to náhodné číslo?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.50.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
11. 4. 2010   #2
-
0
-

To uvnitř funkce input je ohraničené uvozovkami, proto se vše bere jako řetězec (text) - Python nemá jak poznat, že zrovna tím "z" myslíš proměnnou a ne nějaké písmeno "z", které je zrovna součástí textu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
jnvk
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
12. 4. 2010   #3
-
0
-

print "y=",y,"z=",z

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.117.216.–
Ahoj30
Návštěvník
12. 4. 2010   #4
-
0
-

Pořád nějak nemůžu přijít na to jak udělat aby mi program psal např 9 x 5 : (a sem napsat libovolné číslo)

Zkusil jsem to napsat takto: import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print input (z' x 'y': ') Program ale stále píše error.

Jak to tedy napsat správně, aby program psal např. 9 x 5 :

Zkusil jsem to udělat jinak : import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print z,' x ', y
print input ( 'Je : ')

Nemůže mi prosím někdo napsat jak by to vypadalo správně aby to z a y nebral jako řetězec, ale jako to náhodné číslo?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.50.–
Spectator0
Věrný člen
12. 4. 2010   #5
-
0
-

To Ahoj3 :

TOTO



import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print z,' x ', y
print input ( 'Je : ')


vypíše:
z x y
Je: <<< Za dvojtecku doplnis cislo a zmacknes enter, pak se ti zobrazi o radek niz.

pokud chces nekde vypsat to nasobeni z x y, tak dej

print z*y

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
Ahoj30
Návštěvník
13. 4. 2010   #6
-
0
-

Přesně takto jsem to udělal
import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print z,' x ', y
print input ( 'Je : ')

Ale jestli je nějaký způsob aby program napsal : 9 x 5: místo 9 x 5
Je:


Jinak dík za odpovědi ale řikam si když už si nevim rady u tohoto, tak vám zachvíli zahltím fórum svými otázkami :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.182.–
xeonikx0
Návštěvník
13. 4. 2010   #7
-
0
-

klidně se ptej rad si to zopaknu:

import random
z = random.randint (1,10)
y = random.randint (1,10)
print z,' x ', y ,":"
print input ("")

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.178.36.–
Spectator0
Věrný člen
13. 4. 2010   #8
-
0
-

To Ahoj3 :

Asi je to pro zacatek krapet zmateny, ale ja nejradeji pouzivam formatovani retezcu, takze takhle:
'%d' znamena, ze na tomto miste bude cele cislo. Za retezcem ' ' se napise %promenna a ta se doplni na pozici toho %d. Pokud je v retezci vice '%d%d%d' pak '%d%d%d' %(x,y,z) zalezi na poradi



import random
z = random.randint(1,10)
y = random.randint(1,10)
print input('%d x %d: '%(z,y))

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
w3m0
Grafoman
13. 4. 2010   #9
-
0
-

Ahoj ahoj, pokud nechceš odřádkovat, použij čárku na konci:

print  z , 'x' , y , 'je:',

vysledek = input()

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.200.–
Sa Nata A Na. Howgh
Ahoj30
Návštěvník
14. 4. 2010   #10
-
0
-

Takže : import random
z = random.randint(1,10)
y = random.randint(1,10)
print input('%d x %d: '%(z,y))

To %d je vlastně to z, y a vždy to tedy musim psat za ten řetězec a ještě se chci raději ujistit. Když tedy napíšu print input('%d x %d: '%(z,y)) tak %d nebude stále z,y že ano?

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.182.–
Spectator0
Věrný člen
14. 4. 2010   #11
-
0
-

To Ahoj3 :
Ano, vždy to musíš napsat hned za ten řetězec. Kdyžtak to hledej jako FORMÁTOVÁNÍ ŘETĚZCŮ PYTHON a na googlu toho najdeš plno.
první %d se nahradí první proměnnou z té závorky %(z,y) a druhé %d se nahradí tím druhým.

Sleduj pečlivě pořadí těch proměnných PRVNÍ A DRUHÁ.



PRVNI = 1
DRUHA = 2
print ' %d %d '%(PRVNI, DRUHA)

vypíše se >>> 1 2





PRVNI = 1
DRUHA = 2
print ' %d %d '%(DRUHA, PRVNI)

vypíše se >>> 2 1



za to % se dá dát víc takových písmen třeba:
%d - celé číslo
%f - číslo s desetinnou čárkou
%s - řetězec znaků (text)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
w3m0
Grafoman
23. 4. 2010   #12
-
0
-

@Spectator, sice sem píšu těžce "dodatečně", ale nejsem si jistý, jestli vysvětlovat formátování řetězců během 2. lekce pythonu je dobrý nápad :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.121.–
Sa Nata A Na. Howgh
Spectator0
Věrný člen
24. 4. 2010   #13
-
0
-

To w3m : Snažil jsem se co nejosekanější formou. Mám totiž pocit, že je to lepší, než patlat se s tim jinak, ale je možný, že je to moc. Zas je fakt, že spojování pomocí čárek 'x = ',x se pouzije i v budoucnu v jinych jazycích (jinak, ale podobně).

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
TronNet0
Duch
16. 1. 2011   #14
-
0
-

Ahoj Chtěl jsem si s tím trochu pohrát ale pořád nevím jak na první podmínku.

import random

cislo1= random.randint(1,5)
cislo2= random.randint(1,5)

print ("kolik je" ,cislo1 ,"x" ,cislo2 ,"?")
odpoved2=input ("Zadejte cislo:")
odpoved=int (cislo1*cislo2)

print ("Zadali jste cislo:",odpoved2)
print ("Vysledek je:",odpoved)

if odpoved2 == odpoved:
print ("Gratuluji spravna odpoved")
else:
print ("Spatna odpoved")


Chci aby když člověk napíše správnou odpověď aby to udělalo první podmínku
Zatím mi to u všeho hází (Spatné odpovědi)

Jak je:
if odpoved2 == odpoved:
print ("Gratuluji spravna odpoved")

Tak nevím co tam mám napsat už se s tím pářu 4 hodiny a pořád na to nemohu přijít.

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.168.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 1. 2011   #15
-
0
-

To TronNet : Předpokládám Python 3...



import random
cislo1= random.randint(1,5)
cislo2= random.randint(1,5)

print("Kolik je" ,cislo1 ,"x" ,cislo2 ,"?")
odpoved2 = input("Zadejte cislo:")
odpoved = int(cislo1*cislo2)

print ("Zadali jste cislo:",odpoved2)
print ("Vysledek je:",odpoved)

if int(odpoved2) == odpoved:
print("Gratuluji spravna odpoved")
else:
print("Spatna odpoved")

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
TronNet0
Duch
16. 1. 2011   #16
-
0
-

To sputnikone : Python 3.1.3
Učím se programovat a každý doporučil jako 1. jazyk Python

Díky moc jak to že tam muselo být int ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.168.–
sputnikone+1
Věrný člen
17. 1. 2011   #17
-
0
-

To TronNet : V Pythonu 3 input nahrazuje raw_input, tzn. načítá vždy string.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
bodan0
Duch
30. 1. 2011   #18
-
0
-

Zdravím vás, hraju si s druhou lekcí, ale není mi moc jasné, jak si práci uložit. Mohl by prosím někdo napsat, jak uložit program, který je napsaný? Pište to prosím jako pro blba, díky:-) Bodan

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.212.67.–
Ťululum0
Duch
30. 1. 2011   #19
-
0
-

To bodan : Piš to například v notepadu (poznámkový blok) a ulož to s příponou .py. Jde to uložit i v shellu, ale zůstanou ti tam ty tři špičaté závorky (>>>).
V lekcích to je podle mě málo zdůrazněné a taky mi chvíli trvalo než jsem to pochopil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.133.–
bodan0
Duch
2. 2. 2011   #20
-
0
-

To Ťululum :
Díky moc, moc mi jinak nebylo jasný, jak na to. Díky:-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.212.64.–
sputnikone+1
Věrný člen
2. 2. 2011   #21
-
0
-

To bodan : Ještě se dá použít Python IDLE -> File -> New window. Podporuje zvýraznění syntaxe a automatické odsazování.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
1. 4. 2011   #22
-
0
-

Zdravím,
po uložení programu(ukladám to cez text.dokument ) a následnom spustení mi program síce otvorí a aj spustí ale len po prvý bod a akonáhle potvrdím svoju voľbu enterom program mi zmizne resp. sa vypne... some help ? som nap ale baví ma to :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.103.89.–
sputnikone+1
Věrný člen
1. 4. 2011   #23
-
0
-

To acerdusan : Spouštěj ho z příkazové řádky

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.92.–
klok1222
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
1. 4. 2011   #24
-
0
-

Už niekoľko hodín sa trápim s poslednou výzvou s príkazom for. Ako to mám do toho dať aby sa mi to opakovalo? Už som skúšal všeličo, ale vždy mi vyhodí syntax error. Hodila by sa mi nejaká malá rada :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.196.–
sputnikone+1
Věrný člen
1. 4. 2011   #25
-
0
-

To klok1222 : A nám by se hodil kód...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.92.–
klok1222
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
2. 4. 2011   #26
-
0
-

import random

prveCislo = random.randint(1,10)
druheCislo = random.randint(1,10)
print 'Kolko je',prveCislo,'x',druheCislo,'?'
odpoved = input('Zadaj odpoved: ')
print 'Vysledok je ', prveCislo*druheCislo


a neviem ako do toho zakomponovať to for :smile11:

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.196.–
sputnikone+1
Věrný člen
2. 4. 2011   #27
-
0
-

To klok1222 : Proč for?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.92.–
klok1222
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
2. 4. 2011   #28
-
0
-

no robím tú poslednú výzvu kde sa mi to má opakovať 10x. Ale neviem ako to napísať aby sa mi to opakovalo

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.196.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
2. 4. 2011   #29
-
0
-

To klok1222 : tak aspon ukaz, jak si se ho zakomponovat pokusil.. podle slozitosti ses jeste nedostal ani k "dulezitosti" odsazovani a tak..

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
sputnikone+1
Věrný člen
2. 4. 2011   #30
-
0
-

To klok1222 :

for i in range(0,10):
??

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.92.–
klok1222
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
2. 4. 2011   #31
-
0
-

Díky sputnikone, už som to pochopil ako na to :smile1:

predtým som dával niečo ako

import random

for prveCislo = random.randint(1,10)
druheCislo = random.randint(1,10)
print 'Kolko je',prveCislo,'x',druheCislo,'?'
odpoved = input('Zadaj odpoved: ')
print 'Vysledok je ', prveCislo*druheCislo
in range(1,10):
print prveCislo = random.randint(1,10)
druheCislo = random.randint(1,10)
print 'Kolko je',prveCislo,'x',druheCislo,'?'
odpoved = input('Zadaj odpoved: ')
print odpoved
print 'Vysledok je ', prveCislo*druheCislo

a iné podobné variácie

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.196.–
3. 4. 2011   #32
-
0
-

To sputnikone : jj dik uz mi to ide :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.103.89.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Python - 2.lekce — založil Systém

Python - 9. lekce - sort() — založil Interista

Print type (Python-3.lekce) — založil Ahoj3

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý