Protected a kontruktor – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Protected a kontruktor – .NET – Fórum – Programujte.comProtected a kontruktor – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Petrroll0
Stálý člen
20. 4. 2010   #1
-
0
-

Zdar, jaký smysl má ochraňovat konstruktor rodičovské třídy (abstraktní) pomocí slova "protected". K samotnému kontruktoru se u potomku přistupuje přes "base". Jinak ke konstrukturu samotnému přistupovat nelze. Takže proč je v následujícím kódu protected? (Je to z knížky podle které se učím)

namespace Tokenizer

{
abstract class ZákladníToken
{
new public string ToString()
{
return this.název;
}

protected ZákladníToken(string název) //Proč je tu protected?
{
this.název = název;
}

private readonly string název;
}
}


A ještě ono jde rozhraní použít jako typ objektu?

namespace Tokenizer

{
interface ITokenInspektor
{
void ProhlédniKomentář (string token);
void ProhlédniIdentifikátor (string token);
void ProhlédniKlíčovéSlovo (string token);
void ProhlédniOperátor (string token);
void ProhlédniInterpunkci (string token);
void ProhlédniLiterál (string token);
void ProhlédniBílýZnak (string token);
}
}


a

class TokenBílýZnak : ZákladníToken, IPřístupnýToken
{
public TokenBílýZnak(string název)
: base(název)
{
}

void IPřístupný.Přijmi(ITokenInspektor inspektor) // jako typ objektu (inspektoru) je použité právě rozhraní
{
inspektor.ProhlédniBílýZnak(this.ToString());
}
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
Reklama
Reklama
velurex0
Stálý člen
20. 4. 2010   #2
-
0
-

U konstruktoru abstraktní třídy je jedno jestli je public nebo protected, chová se stejně. Myslím, že někde jsem kdysi četl je použití protected je "hezčí" a lépe vystihuje podstatu abstraktní třídy, která nemůže mít vlastní instance. Každopádně to že tě napadla ta otázka je znamení, že si věc dobře pochopil. :)

Pokud jde o rozhraní, je běžné ho používat tak jak je v ukázce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.119.–
Petrroll0
Stálý člen
21. 4. 2010   #3
-
0
-

A v objetku typu ITokenInspektor jde přistupovat ke všem třídám, a nebo pouze k třídám implementovaným rozhraním?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.90.163.–
velurex0
Stálý člen
21. 4. 2010   #4
-
0
-

Jen k těm implementovaným v rozhraní (a myslíš metody, resp. členy - ne třídy). Smysl použití interface je ten, že je to obecnější a jako parametr metody pak můžeš použít cokoliv, co dané rozhraní implementuje, nejen např. konkrétní třídu TokenBílýZnak jako v tvém případě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.119.–
Petrroll0
Stálý člen
21. 4. 2010   #5
-
0
-

Super, konečně smysluplný využití rohhraní. Díky moc, už to plně chápu a zas se někdy ozvu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 69 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý