Javascript alebo PHP? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Javascript alebo PHP? – Offtopic – Fórum – Programujte.comJavascript alebo PHP? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Mejzi0
Newbie
21. 4. 2010   #1
-
0
-

Asi pred mesiacom som sa rozhodol ze sa zacnem ucit programovacie jazyky. Rozhodoval som sa s akym by som mohol zacat az som s rozhodol pre javascript. Tento jazyk sa mi dost paci aj ked ho zatial ovladam asi na 5% :D ale planoval som sa ho naucit minimalne na 90%. No do cesty sa mi priplietlo php ktore sme sa zacali ucit v skole. A ja teraz neviem ci by som mal pokracovat v js alebo koli skole prejst na php kedze ucit sa ich 2 naraz asi nie je rozumne co? Od vas by som chcel pocut radu, co by ste spravili vy na mojom mieste?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.119.127.–
Reklama
Reklama
General0
Návštěvník
21. 4. 2010   #2
-
0
-

Já bych ti radil PHP, ovšem záleží jestli chceš psát aplikace pracující na server (tak PHP), jestli v prohlížeči tak JS.. Ale JS neni nějak extra je mnohem primitivnější než PHP a podle mně tam neni nad čim přemejšlet..

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.76.–
marioff0
Expert
21. 4. 2010   #3
-
0
-

php a javascript nema takmer nic spolocne... porovnavat ich je ciry nezmysel... jeden bezi u klienta, druhy na aplikacnom serveri.... odporucam na zaciatok zistit si ktory je naco a potom sa rozhodovat....

ak tak, kludne mozes zacat s oboma...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
21. 4. 2010   #4
-
0
-

To General : S primitivností JS oproti PHP bych brzdil :)

Jinak, jak říká marioff, je mezi těmito jazyky ohromný rozdíl. PHP je server-side skriptovací jazyk, kdežto JS je client-side. Je na tobě si vybrat podle toho, čemu by ses raději věnoval. Ale jestli váhaš jenom mezi JS a PHP, tak bych ti doporučil PHP + i základy JavaScriptu (není těžké se naučit). Když pochopíš v JS základy, tak potom můžeš využít nějaký JS framework - např. jQuery, protože psát JS bez frameworku mi dneska přijde docela zbytečná, protože framweork udělá velkou část práce za tebe :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
21. 4. 2010   #5
-
0
-

Osobně bych nedoporučoval začínat ani na jednom. Je sice fajn, že hned od začátku můžeš dělat něco "užitečného" - webovky je oblast kde se dá nejrychleji prezentovat, ale...

Jak v PHP, tak v JS si hrozně rychle získáš spoustu špatných návyků. Nepochopíš z nich o čem vlastně programování je a rychle se z toho stane lepení kódu namísto jeho psaní. Vím to, protože jsem na PHP začínal a bylo těžké vymanit se ze všech zlozvyků.
Pro začátečníka bych doporučoval Python - má krásně čistou syntaxi a povinné odsazování, což začátečníci obvykle moc nedodržují. Dají se s ním psát věci od desktopových aplikací po webové stránky (ano, není tolik hostingů jako pro php, zvlášť freehostingů), pokud se rozhodneš učit C, není problém to zkombinovat.

Ale samozřejmě co člověk to názor. Ale jestli je volba mezi PHP a JS, doporučuji také naučit se obojí (alespoň základy, postupně více).

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
Kuboslav0
Newbie
22. 4. 2010   #6
-
0
-

Mňa celkom potešilo, že sa PHP učí na škole - za mojich čias sme sa učili Pascal, čo je (nikoho sa nechcem dotknúť) pre "polointeligentných". Myslím, že ak sa chceš učiť programovanie tak základ je C - má podobnú logiku a syntax ako PHP (čo Ti bude výhodou v škole) a celkovo je to základ na ktorom môžeš potom "stavať" :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.43.–
</microsoft>
D-Fox0
Stálý člen
22. 4. 2010   #7
-
0
-

Kdybych ja osobne dneska zacinal s nejakymi jazyky vhodnymi pro web, tak bych se PHP vyhnul velkym obloukem. Vybral bych si tak 2 jazyky ala: Groovy, Ruby, Python, Perl.... a pak bych se, co nejdriv, zacal soustredit na frameworky: Groovy->Grails, Ruby->Ruby on Rails, atd.
No a pak pak bych se pustil do J2EE nb .NET a opet frameworky, kde jich je s prominutim k uceni tri pr*ele :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.135.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 25 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý