Procedura: výpočet hodnoty determinantu. – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Procedura: výpočet hodnoty determinantu. – Delphi – Fórum – Programujte.comProcedura: výpočet hodnoty determinantu. – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

berka330
Duch
4. 5. 2010   #1
-
0
-

Ahoj jako proceduru jsme dostali za protokol toto zadání :SESTAVTE PROCEDURU PRO VYPOCET HODNOTY DETERMINANTU DRUHEHO RADU A POUZIJTE JI PRO RESENI SOUSTAVY DVOU LINERARNICH ROVNIC O DVOU NEZNAMYCH. ZVOLTE DVE SOUSTAVY.

Ale prof. nechce aby tam byly dvě procedury. má být procedura jen u výpočtu determinantu. Pomozte mi prosím s tou úpravou aby tam u načtení procedury nebyla procedura. Děkuju mockrát

type promenna=array [1..2]of real;

var x,y,v:promenna;
a,b,d,DX,DY:real;

procedure nacti (var v:promenna);
var i:integer;
begin
for i:=1 to 2 do
begin
if i=1 then
begin
write('Pro 1. rovnici: ');
readln(x[i]);
end;
if i=2 then
begin
write('Pro 2. rovnici: ');
readln(x[i]);
end;
end;
end;
procedure det (x,y:promenna; var D:real);
begin
D:=x[1]*y[2]-x[2]*y[1];
end;

begin
writeln ('Program pomoci procedury vypocita determinan a nasledne pomoci Cramerova');
writeln ('pravidla vypocita soustavu rovnic o dvou neznamych');
writeln('*******************************************************************************');
writeln;
writeln('Zadejte X-ove hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
nacti (x);
writeln;
writeln('Zadejte Y-ove hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
nacti (y);
writeln;
writeln('Zadejte vysledne hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
nacti (v);
det (x,y,D);
det (v,y,DX);
det (x,v,DY);
a:=DX/D;
b:=DY/D;
writeln ('Vase promenna X=',a:3:0);
writeln ('Vase promenna Y=',b:3:0);
readln;
writeln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.61.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
5. 5. 2010   #2
-
0
-

Nějak takto?:



begin
writeln ('Program pomoci procedury vypocita determinan a nasledne pomoci Cramerova');
writeln ('pravidla vypocita soustavu rovnic o dvou neznamych');
writeln('*******************************************************************************');
writeln;
writeln('Zadejte X-ove hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
write('Pro 1. rovnici: ');
readln(x[1]);
write('Pro 2. rovnici: ');
readln(x[2]);
writeln;
writeln('Zadejte Y-ove hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
write('Pro 1. rovnici: ');
readln(y[1]);
write('Pro 2. rovnici: ');
readln(y[2]);
writeln;
writeln('Zadejte vysledne hodnoty nejprve pro prvni rovnici a pak pro druhou: ');
write('Pro 1. rovnici: ');
readln(v[1]);
write('Pro 2. rovnici: ');
readln(v[2]);
det (x,y,D);
det (v,y,DX);
det (x,v,DY);
a:=DX/D;
b:=DY/D;
writeln ('Vase promenna X=',a:3:0);
writeln ('Vase promenna Y=',b:3:0);
readln;
writeln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
Mick
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
3. 4. 2017   #3
-
0
-

#2 liborb
Ahoj, byl mi zadán úplně stejný příklad, jelikož sem v tomto směru jelito, jsem rád že už je tu napsáno řešení, chci se však ještě zeptat, jak by vypadal k tomuto programu vývojový diagram, protože sám to z toho programu nevyčtu :( . Proto teda žádám o pomoc :). Děkuji mnohokrát.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.183.181.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý