Mazání ze spojového seznamu – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Mazání ze spojového seznamu – C / C++ – Fórum – Programujte.comMazání ze spojového seznamu – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Martin Pomichálek
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
5. 5. 2010   #1
-
0
-

Ahoj, potřeboval bych pomoc s programem na mazání ze spojového seznamu. Přesněji potřebuji:
•Argumentem bude pořadí položky, která má být odstraněna (počítáno od 0), funkce vrátí adresu odstraněné položky.
•Pokud pořadí neodpovídá žádné položce (seznam jich obsahuje méně), ponechá seznam beze změny a vrátí NULL.

Tady mám zatím jen obyč program na mazání ze seznamu(nevim jestli je správně):

#include "v_stat.h"
static ELEMENT *head;

void vymaz_prvek ( ELEMENT *goner )
{
ELEMENT *p;

if (goner == head)
head = goner->next;
else
{
for (p = head; (p != NULL) && (p->next != goner);
p = p->next);
if (p == NULL)
{
printf("vymaz_prvek: nemohu najit prvek, ktery mam vymazat, v seznamu\n");

return;
}
p->next = p->next->next;
}
free (goner);
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.178.9.–
Reklama
Reklama
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
5. 5. 2010   #2
-
0
-

Rozšíření programu o další fce jako např. vložení záznamu a vyhledání + smazání...bohužel stále nefunguje, prosím o radu!

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.178.9.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
6. 5. 2010   #3
-
0
-

Začnu jedním velmi důležitým doporučením. Používej odsazování, zarovnání do bloku apod. Nejde jen o čitelnost programu, ale hlavně o to, že se v něm neztratíš.

Vezmeme to postupně, pridat_na_seznam je snad dobře. I ta funkce na výpis vypadá dobře.

Ve funkci vloz_do bych řekl, že je chyba v části za vkládacím cyklem. Podle mě by tam neměla být ta podmínka if (idx == index), ale vkládat na konec by se mělo vždy, když to až sem dojde.

Ve funkci hledej_smudlo jsou dvouhvězdičkové pointery asi zbytečné ...

A funkce mazání ... najdeš položku danou indexem (třeba n), musíš znát předchozí (třeba r) a na vyvázání n ze seznamu ti stačí udělat r->next = n->next. Mezním případem je pouze první položka (a tak trochu i neexistující položka).

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.166.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 64 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý