Ahoj,
aktuálně se rozhoduji v čem dále dělat webové aplikace. S WebForms mám už nějaké zkušenosti z jednoho či dvou projektů, ale láká mě něco dělat v MVC. Zdá se mi to aktuálně takové trendy a cool a zdá se mi to, že tam směřuje dále ten vývoj. Mám teď hodně volného času, takže by nebyl problém učit se složitější věci, ale hlavně aby to mělo budoucnost. Chystám se vyzkoušet si to na jednoduché stránce fotbalového klubu, ale není to jako jít s kanónem na vrabce. Přečetl jsem už několik článku o MVC a chápu rozdělení, ale je to spíše vhodnější pro větší nebo menší projekty. Pokud jsem to správně pochopil, tak pro obojí, ale chci se ujistit.
Ještě takový dotaz trochu mimo, ale přesto související: na databázi článků a novinek je lepší použít XML nebo SQL?
Fórum › .NET
Rozhodování mezi Asp.net WebForms nebo MVC
MVC se hodí pro jak pro jednoduché, tak i pro složité projekty. Jako takový jednoduchý-středně složitý se dá ukázat NerdDinner v článcích tady, hodně komplexní je pak třeba server StackOverflow.com.
A k té databázi - XML soubory se dají použít (například WebFormovské CMS BlogEngine.NET to tak dělá), ale z hlediska rychlosti, jednoduchosti použití, znovu použití a dalších věcí je na tom mnohem lépe databáze. Je to na tobě.
Ahoj, když napíšeš aplikace, tak já si pod tím představím nějaký větší systém, či spíše informační systém. Tam, aspoň podle mě, celkem jasně vedou WebForms. MVC nebo spíše konkrétněji asp.net MVC bych použil spíše jen pro webové prezentace, kde potřebuejš mít dostatečnou kontrolu nad výsledným html kódem - byť to se v poslední verzi WebForms také hodně změnilo.
Co si pod složitější aplikací představit je nějaký modulární systém. A jakmile slyším modul, tak si jej v tom pojetí, jak je navrženo asp.net MVC, nedokáži představit zakomponovaný. Maličko se to snaží řešit druhá verze MVC, ale je to takové lehce přes ruku a přiznám se, že se mi to nelíbí. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že by nešlo vytvořit modulární aplikaci i s MVC, ale bude to chtít poměrně hodně poupravit a rozšířit to, co je dostupné. Kdežto v komponentově orientovaném WebForms nevidím právě v tomto směru žádný problém.
Tudíž rozhodování bych skutečně dělal dle konkrétního typu projektu, určitě nění na škodu znát možnosti obou přístupů.
Pěkný den,
Jarda Jirava
Díky za názor a chápu, jak si to myslel a už vím na co použiji co :)
Ještě jestli můžu jeden dotaz, tak právě zkouším pracovat s ukázkovou aplikací a vypadá to dobře, jen mi v tom chybí soubor s databází pro registraci nového uživatele apod., tak se chci zeptat jestli je to tak normálně a člověk si ho musí vytvořit sám nebo je někde chyba u mě (měl sem trochu problémy s instalací VS 2008 SP1, tak jestli je to tím nebo možná, že mám SQL Server Express 2008)? Díky
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Asp.net webforms nacteni z dropdownlistu — založil silent
ASP.NET MVC Last login — založil kironet
IIS - vícenásobné nasazení ASP .NET webforms aplikace — založil hlucheucho
ASP.NET MVC Validace datumu — založil Daiuqiri
Hledám ASP.NET MVC vývojáře :) — založil djanosik