E-shop - parametry prodtů – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

E-shop - parametry prodtů – MySQL – Fórum – Programujte.comE-shop - parametry prodtů – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
ondrav
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
22. 6. 2010   #1
-
0
-

Ahoj,
zrovna řeším e-shop, respektive jeho vylepšení, a rád bych tam nějakým rozumným způsob udělal parametry pro každou kategorii, tak aby si je uživatel mohl sám nastavit a řeším jak to ukládat rozumně do databáze. Protože každá kategorie bude mít jiný počet a typ parametrů, tak se to nedá ukládat do tabulky s produkty. Jediné řešení, které mě napadlo je vytvořit pro každou kategorii tabulku s jejími parametry. Prakticky to řeší asi všechny problémy. Ovšem na druhou stranu je tu složitější přístup k datům (spojování několika tabulek, parametry se dědí z nadřazených kategorií), taky si nejsem jistý rychlostí a hlavně se mi nelíbí samovolné vytváření tabulek, proto jsem se zde chtěl zeptat, zda nemá někdo lepší nápad?

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.127.–
Reklama
Reklama
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
22. 6. 2010   #2
-
0
-

To ondrav : Proč pro každou kategorii? Stačí mít jednu tabulku, kde budeš ukládat parametr a id kategorie (cizí klíč). Potom to jednoduše spojíš přes SQL.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
ondrav0
Duch
22. 6. 2010   #3
-
0
-

To z_moravec : To by samozřejmě šlo, ale pak je tu problém, jak ty data podle toho řadit a třídit. Nebo by se to dalo nějak udělat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.127.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
22. 6. 2010   #4
-
0
-

Třízení bude stejné, jako kdyby to bylo rozházené do víc tabulek. Akorát do dotazu přidáš podmínku, pomocí které vybereš jen určitou kategorii (podle ID).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
ondrav0
Duch
22. 6. 2010   #5
-
0
-

Já už tě asi začínám chápat :)
Problém je, že každá kategorie bude mít jiné parametry. Ty navíc budou různých typů, takže se nedá udělat univerzální tabulka, která by byla pro některé kategorie s přesahem. Navíc se parametry budou dědit z nadřazené kategorie. To co píšeš ty je pro všechny kategorie stejné, nebo ne?

Příklad:
Kategorie 1 - balení (int)
Kategorie 2 - barva (varchar), obrazovka (bool), délka(float), výška(float), hloubka(float)...
Kategorie 3 - Kategorie 2 + napájení(tinyint), připojení(tinyint)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.127.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
22. 6. 2010   #6
-
0
-

Pak je otázka, jestli není lepší použít třeba nějaké datové úložiště využívající xml než používat mysql. Ale záleží na objemu dat, počtu požadavků, atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
ondrav0
Duch
22. 6. 2010   #7
-
0
-

No, ale s XML by se teprve špatně a pomalu pracovalo, ne? Nebo mě alespoň nenapadá jak to dělat. Jinak by se jednalo asi tak o 5tis záznamů v 300 kategoriích, zhruba po deseti parametrech.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.127.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
22. 6. 2010   #8
-
0
-

To ondrav : Záleží jaký máš server, jaké je zatížení. Ale pro těch pár položek by xml mohlo být podstatně pružnější než nějak obcházet možnosti mysql, příp. vytvářet nějaké hodně široké tabulky. Samozřejmě to chce mít nějaký rozumný nástroj, nebastlit to ručně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
ondrav0
Duch
22. 6. 2010   #9
-
0
-

Ok, díky, jdu zkoumat možnosti xml.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.127.–
zdenda
~ Anonymní uživatel
257 příspěvků
29. 6. 2010   #10
-
0
-

Podle mě se to i tak dá řešit tou jednou tabulkou pro parametry.
zboží

select * from zbozi;

+----+--------------+------+
| id | nazev | neco |
+----+--------------+------+
| 1 | maly | aaa |
| 2 | velky | bbb |
| 3 | maly cerveny | ccc |
| 4 | velky kulaty | ddd |
+----+--------------+------+
parametry
select * from parametry;

+----+-------+----------+------------+------------+
| id | zbozi | parametr | hodnotaint | hodnotastr |
+----+-------+----------+------------+------------+
| 1 | 1 | velikost | 3 | NULL |
| 2 | 2 | velikost | 7 | NULL |
| 3 | 3 | velikost | 2 | NULL |
| 4 | 3 | barva | NULL | cervena |
| 5 | 4 | velikost | 9 | NULL |
| 6 | 4 | tvar | NULL | kulaty |
+----+-------+----------+------------+------------+
komplet
select * from zbozi join parametry on parametry.zbozi=zbozi.id;

+----+--------------+------+----+-------+----------+------------+------------+
| id | nazev | neco | id | zbozi | parametr | hodnotaint | hodnotastr |
+----+--------------+------+----+-------+----------+------------+------------+
| 1 | maly | aaa | 1 | 1 | velikost | 3 | NULL |
| 2 | velky | bbb | 2 | 2 | velikost | 7 | NULL |
| 3 | maly cerveny | ccc | 3 | 3 | velikost | 2 | NULL |
| 3 | maly cerveny | ccc | 4 | 3 | barva | NULL | cervena |
| 4 | velky kulaty | ddd | 5 | 4 | velikost | 9 | NULL |
| 4 | velky kulaty | ddd | 6 | 4 | tvar | NULL | kulaty |
+----+--------------+------+----+-------+----------+------------+------------+
malý nebo červený
select z.id, z.nazev from zbozi z join parametry p on p.zbozi=z.id where (p.parametr = 'velikost' and p.hodnotaint < 5) or (p.parametr = 'barva' and p.hodnotastr = 'cervena') group by z.id;

+----+--------------+
| id | nazev |
+----+--------------+
| 1 | maly |
| 3 | maly cerveny |
+----+--------------+
malý a červený
select z.id, z.nazev from zbozi z join parametry p on p.zbozi=z.id where (p.parametr = 'velikost' and p.hodnotaint < 5) or (p.parametr = 'barva' and p.hodnotastr = 'cervena') group by z.id having count(*)=2;

+----+--------------+
| id | nazev |
+----+--------------+
| 3 | maly cerveny |
+----+--------------+

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

Podobná vlákna

E-shop — založil -A-N-D-R-E-J-

E-shop — založil neznamy

E-Shop zdarma — založil Figa

Prodej e-shop šablony — založil Knoflicek

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý