Hledal jsem na netu ceny procesorů ATmega16 a udivilo mě - na obchod.hw.cz stojí asi 800 Kč, na www.gme.cz skoro 10x míň, 80 Kč. Zajímalo by mě, jestli je mezi těmi procesory nějaký rozdíl.
Také by mě zajímalo, jaké jsou rozdíly mezi variantami s různým označením (PI, PU, AI apod.)
Kdo se v tom vyznáte, prosím poraďte. Chtěl bych začít programovat pro mikrokontrolery, jaké k tomu budu potřebovat kromě procesoru příslušenství a za kolik se dá sehnat? (stačí minimální výbava, rozblikat diodu).
Vím, že jsou to o tom články, ale nějak to pořád celé nechápu (programátor, různé druhy - jaký koupit...)
díky, buďte zdraví
Fórum › Mikrokontroléry
Cena a značení
To Michal:
PI, PU, AI oznacuji varianty napajeciho napeti 3v3/5V a max pracovni frekvence 8/16MHz. pro detail si koukni do datasheetu je tam pekna tabulka.
na hw.cz stoji 800kc??? tak to se divim (tedy nedivim): ad1. hw.cz je predrazenej! ad2. mozna je to cena za kit nejakeho pristroje(napr progarmatore)
normalna cena je tech 80kc.
Na zacatek bych si poridil nepajive kontaktnipole, a nejakej lepsi zdroj. k programovani flash sou na netu spousty adapteru na paralelni port nejlepsi je asi udelat si STK200 ( je to pouze oddelovac HC244 na paralelnim portu a nejaka bizuterie).
docela bych odporucil se do toho trosku ponorit a pro tu spominanou ATmegu16 si rozchodit Bootloader kompatibilni s avr studiem. program pak budes nahravat po seriovy lince co je mnohem rychlejsi a pohodlnejsi jako to spominane STK200 ( stk200 budes stejne potrebovat pro nahrani bootloaderu, ale jenom jednou). Pri programovani je treba davat pozor na FUSES! pomoci nich muzes nastavovat ruzne mody procesoru, ale treba i nastavit takovou habaduru ze uz nepude naprogramovat... to jenom na upozorneni. na mcu.cz toho bylo o fuses napsano hodne ale ted je ten site dost dlouho mimo provoz..
preju hodne stesti. kdyby neco rad pomuzu jak dal.
M
ono po peti kusech je to i tak pekna palka. Inu HW... Na druhou stranu maj ale naprtiklad nektery veci levnejsi nez oficialni distributori. Viz clanek o AVR Dragon
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Značení procesorů AMD — založil Marek Štafl
Značení grafických karet — založil Tomanek1
Značení SMD zenerových diod — založil Miloš
Cena stránky — založil yaqwsx
Cena elektřiny :) — založil JerryM