Vytvoření správných indexů – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Vytvoření správných indexů – MySQL – Fórum – Programujte.comVytvoření správných indexů – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
17. 7. 2010   #1
-
0
-

ahoj, potřeboval bych poradit, jak by měly správně vypadat index aby tento sql dotaz byl co nejefektivnější:

SELECT DISTINCT `parentMessageId`

FROM `messages`
WHERE `userId` = 5
ORDER BY `sendTime` DESC
//respektive
SELECT `parentMessageId`
FROM `messages`
WHERE `userId` = 5
GROUP BY `parentMessageId`
ORDER BY `sendTime` DESC


aktualne mi pise explain:
+----+-------------+----------+------+---------------+-----------+---------+-------+------+-------------------------------------------+

| id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra |
+----+-------------+----------+------+---------------+-----------+---------+-------+------+-------------------------------------------+
| 1 | SIMPLE | messages | ref | sentIndex | sentIndex | 4 | const | 4 | Using where; Using index; Using temporary |
+----+-------------+----------+------+---------------+-----------+---------+-------+------+-------------------------------------------+
sentIndex se sklada z userId, sendTime, parentMessageId

a to temporary mi prijde celkem jako problem. Kdyz pouziji drohou verzi s group by, prida se jeste Using sort, coz je snad jeste vetsi hruza. Jak bych to mohl odstranit, nevite? Protoze samozrejme ta tabulka bude obsahovat zaznamy v milionech...
diky za rady

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
17. 7. 2010   #2
-
0
-

muzes pridat indexy na vse podle ceho radis a vyhledavas.. akorat je pak pomalejsi vkladani ..

temp tabulku to vyuziva casto.. obzvlaste pokud mas razeni, group by, join...
pro velkou tabulku bych se urcite striktne vyhnul jakymkoliv joinum..

pak s cim sem se setkal treba v bejvaly praci:
index nad unix timestampovym datumem - a v dotazu pak from_unixtime(from) < '20081111000000' .... samozrejme se index nepouzije

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
18. 7. 2010   #3
-
0
-

duvod, proc se ptam, je, ze by se tomu melo jit teoreticky vyhnout, preci jenom toto mi prijde jako dost jednoduchej dotaz.
co sem zatim cetl, tak mi pripada trochu jako magie :D

http://php.vrana.cz/ukazka-pouziti-indexu.php
http://s.petrunia.net/blog/?p=24

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 30 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý