Zdravím,
přemýšlím jaký linux si hodím na notebook, jelikož bych se rád něco nového naučil a něco nového zkusil.
1) jaká distribuce je nejbezpečnější? Nebo je bezpečnost ve všech distribucích stejná? Chtěl bych něco co bude dost bezpečné (nebo je lepší zůstat u win?).
2) jaká distribuce je nejlepší pro začátečníka? Ono asi ubuntu, ale co říkáte na opensuse?
Thanks.
Fórum › OS - GNU / Linux
Jaký linux (aneb stokrát stejná otázka :D )
1) jakekoliv distro linuxu mi prijde bezpecnejsi nez win, ackoliv "bezpecnost" je relativni pojem
2) urcite ubuntu/kubuntu/xubuntu, na opensuse cucham KDE a to neni muj salek caje
no opensuse se myslim da stahnout na cd jak s kde tak gnome, jak kdo chce. U dvd je myslim možne si při instalaci vybrat.
Nebo se pletu?
zdenda napsal:
Pokud jsi ten typ, co se opravdu chce učit, tak už při používání Windows získáš dost znalostí o počítačích na to, aby sis dokázal vybrat. Nicméně doporučuji Ubuntu.
jasně no, tak sorry, mě hlavně zajímalo jestli je nějaká distribuce bezpečnější a jestli jsou tam nějaké rozdíly co se tyka bezpečnosti...
Tak mě ještě napadlo vyzkoušet jak ubuntu tak opensuse ve virtualu.
Nevím ale jestli mi to ale utáhne stroj s vistama a 1GB RAM?
Jak virtualní mašina pracuje s hardwarem? Zajímalo by mě, jestli tak můžu zjistit jestli ta distribuce na mém hardwaru po nainstalování pojede nebo ne? Nebo to přes virtuálku nezjistím?
PLS o radu. Díky.
P.S.: oficiální stránka distribuce opensuse je: www.opensuse.org? Nebo odkud ji bezpečně stáhnout?
Celkové je většina linux dister daleko méně náročnější, takže by neměl byt problém. Celkové mi ale přijde dávat linux distra do virtualky jako blbost. Spíš si stáhni live cd. Normálně nabootuješ z CD již použitelný systém. Nevím jak open-suse ale rozhodně Ubuntu jí někde ke stažení mít bude.
PS: Proč nikdo nezmínil mandrivu?
EDIT: Ano opensuse.org je oficiální stránka, připadne jazykové mutace pod cs.opensuse.org/en.opensuse.org
jj...ubuntu jsem z live cd zkoušel. Teď se ještě chystám stáhnout a zkusit opensuse s gnome a i s KDE.
A chtěl jsem právě raději virtuálku, jelikož jsem si to chtěl 1) zkusit a 2) z toho live cd to celkem dlouho trvá a dlouho nabíha systém.
http://www.gentoo.org/ Pouzivani Linuxu neni o klikani v grafickem prostredi. Jeho silu a prakticnost poznas az v konzoli. KDE a Gnome je jenom aplikace nad "tim"...Zdravím,
přemýšlím jaký linux si hodím na notebook, jelikož bych se rád něco nového naučil a něco nového zkusil.
Aha, takze radeji cekas minuty, nez se ti potrebna data nactou z cd? Radeji nahodim system do virtualboxu a trva mi to desetinu casu...Petrroll napsal:
Celkové je většina linux dister daleko méně náročnější, takže by neměl byt problém. Celkové mi ale přijde dávat linux distra do virtualky jako blbost.
imho je jedno jakou distro si vyberes,
taky jsem resil podobnou otazku a hledal "TEN SPRAVNEJ" linux
po nekolika reinstalech me to prestalo bavit pac jsem zjistil
ze v `principu` jsou stejna a naucit se da se vsim
a pro zajimavost, skoncil jsem u Fedory,
ne proto ze by mi vyhovovala vice nez ostatni,
ale proto ze uz se mi nechtelo dale preinstalovavat...
Tak pak nerozumim, proc pise, ze se chce priucit neco noveho...midin napsal:
Zacatecnikovi dat Gentoo je jak dat osmnactilety blondynce Ferrari. At se proboha nejdriv osmeli v necem, co aspon trochu bude pripominat domovskej system.
Sila *NIXovych systemu spociva, jak jsem uz jednou napsal, v shellovych utilitach. Takze pokud je jeho zamerem naucit se pouzivat neco noveho, je Gentoo nejlepsi volba, protoze nuti cloveka pouzivat prikazy shellu a konfigurovat si vetsinu veci od zakladu. Pripoustim, ze ze zacatku to bude zmatek, ale stejne jednou k shellu bude muset pricichnout, tak proc se od zacatku "schovavat" za window manager.
Earl Cash napsal:
Aha, takze radeji cekas minuty, nez se ti potrebna data nactou z cd? Radeji nahodim system do virtualboxu a trva mi to desetinu casu...Petrroll napsal:
Celkové je většina linux dister daleko méně náročnější, takže by neměl byt problém. Celkové mi ale přijde dávat linux distra do virtualky jako blbost.
No a jak je to s tím hardwarem? Dá se pomocí virtualboxu zjistit, jestli je můj hardware kompatibilní...
Musim len suhlasit, gentoo mi otvorilo oci a hned po instalacii som zacal chapat ovela viac veciam ;) Odporucam preskocit ubuntu. Skus napríklad slackware + KDE pre zaciatok, aj ked ja povazujem KDE za riadnu ..... ovinu, asi si na dam GNOME.
Gentoo jsem sice zatím nějak moc neviděl, ale nerad bych zase volil něco moc pokročilého co bych nezvládl (nejsem totiž žádný extra programátor)
Zrovna jsem stáhl a vyzkoušel live opensuse a jsem z toho nadčený. Líbí se mi to více než ubuntu a snad to i lépe pojede. Pravděpodobně bude funkčni i bluetooth což u ubuntu nejelo. Bohužel wifi ani tady nejede.
Dokonce funguji i ty efekty (jako např ta 3D kostka, animace při manipulaci s oknem atd.) Zrovna toto neni třeba pro mě nějak extra duležite (až na tu kostku, jelikož virtualni plochy mě uplně nadchly), ale asi to znači lepši kompatibilitu s graf. kartou (ati). (nebo ne?)
Opensuse se mi zatim nejvice zamlouvá, ale nevim jestli jej volit, jelikož spousta lidi jej odsuzuje (hlavně nove verze jsou prý na ...)
To návštěvník : no doufam ze nepovazujes copy-paste za programovani.. o tom instalace gentoo vesmes je..
+ te to uci trpelivosti pri cekani na zkompilovani :D
no doufam ze nepovazujes copy-paste za programovani..
¨ :smile5: tak to fakt nepovažuji...
Jinak ještě k tomu opensuse. Sice jsem byl z něj nadšený, což sice jsem ale nevím jestli jej zvolit. Trochu mi dělá problém multifunkční HP tiskárna, která na rozdíl od ubuntu kde jela bez problému, v opensuse nejede. Doufám. že se to snad podaří nějak rozchodit. Ono prý v linuxu se dá plno věci rozchodit, jenže pokud člověk začíná a neví co a jak, tak je to celkem problém...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Jaký linux — založil Jiří Chytil
Jaký linux zvolit — založil Martin K.
Dvě stejná rozhraní v konstruktoru — založil Facedown
Stejná událost, různé chování — založil Milo
Stejná výška dvou divů — založil micro.21