Potřebuju pomoct – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Potřebuju pomoct – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comPotřebuju pomoct – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #1
-
0
-

chcel by som aby sa motory otacali do kazdej strany a chcem pouzit H mustek l293d
lenze v jednom clanku som cital ze by mali ist rezistory na urcite miesta a neviem ci ich tam musim dat lebo
na internete ich nikto nemal
myslim ze ci mi prijme signal od atmegy16 cez tie rezistory

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
Reklama
Reklama
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #2
-
0
-

sorry ta priloha je zla tu je jpg

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #3
-
0
-

a este pls poradte nejake senzory na prekazky len co ja viem su dobre cny70 a reaguju len na predmety strasne blizko

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
31. 7. 2010   #4
-
0
-

Na můstku L293D máš následující vstupy EN1-2 a EN3-4, tím řídíš zapnutí nebo vypnutí motoru. Kombinací log. hodnot na vstupech A1 a A2 řídíš směr 1 motorku, na vstupech A3 a A4 směr 2 motorku. Na tvojem schématu by se motorky nikdy nezastavily, leda po odpojení napájení. Rezistory 1k tam budou asi z důvodu ochrany můstku.

Senzorů máš spousty.
Pokud chceš na větší vzdálenosti tak ultrazvukové. Třeba takové http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=product_info&cPath=65_72&products_id=193.
Pokud ti stačí detekce v řádech jednotek mm tak infračervené http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=product_info&cPath=65_74&products_id=187, v řádech desítek cm http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=product_info&cPath=65_72&products_id=185 a až na stovky cm http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=product_info&cPath=65_72&products_id=665.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #5
-
0
-

sme sa nepochopili tam na A1-4 je napojena atmega 16 nie 5v

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
31. 7. 2010   #6
-
0
-

Ano vstupy A1 - A4 napojíš na mikrokontroler. Ale i vstupy EN musíš napojit. Protože těmi řídíš zda jsou motorky zapnuté či ne. To snad chceš taky ne? Ve schématu je máš napojené na 5V, to by znamenalo že by běžely pořád.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #7
-
0
-

a ten rezistor medzi mikrokontroler a mustek nemam teda davat?lebo tam pisali nieco o ochrane keby sa nieco pokaslalo aby neznicilo mikrokontroler ako vsak ani na obrazku neni napisane ze by A malo byt na 5V ale je tam ten rezistor
a ten EN mozem mat na 5V vsak v podstate ja budem tie motory ovladat tymi A a ked budem chcet aby zastavil tak poslem bud obidve 1 alebo obidve 0 ako ja viem ze tie EN zapinaju a vypinaju tie vystupy ale co som pocul tak sa pouzivaju na regulaciu rychlosti

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
jurec0
Návštěvník
31. 7. 2010   #8
-
0
-

a niekde si pisal ze by si chcel projekt
ak to plati ja by som chcel program v C
staviam robota a chcel by som program na riesenie bludiska ja som to uz z jednym panom zacal ale chcelo by to nieco zlozitejsie a ja som moc na C neni a robota programujem v tom ja by som ti potom napisal na akych pinoch by boli senzory a na akych napokim tie A a mozno by som napojil aj tie EN na regulaciu rychlosti aby tak neutekal

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
31. 7. 2010   #9
-
0
-

Ano pomocí kombinací na A můžeš uvést motorky do stavu "halt" a tím je zabrzdíš. Ovšem to pořád berou určité množství proudu. Ovšem pokud na vstup EN přivedeš log 0, tak se motorky odpojí uplně. A pokud vstupy EN přivádiš PWM signál tak můžeš i řídit otáčky. Ty rezistory tam klidně dát můžeš, chrání piny na mikrokontroleru.

Jo klidně pomůžu, pokud máš zájem tak pošli e-mail nebo PM. E-mail mám uvedený v profilu nebo na svojem portfoliu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
1. 8. 2010   #10
-
0
-

no vsak este uvidim s tym ujkom co to robim ci nieco snim este v najhorsom ti napisem tak diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
jurec0
Návštěvník
1. 8. 2010   #11
-
0
-

a cital som ze PWM je na atmege16 PD5 a PD6 ale ako nastavim aby sa spomalilo
chapes co ja viem mam tie A1-4 na porte A a ovladam ich a chcem aby mi nezavisle behalo to pwm
niekde som videl nieco s registrami ale ja som este na to programovanie moc neni zatial tak pls nejaku radu
diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
1. 8. 2010   #12
-
0
-

Atmega má v čítačce mód PWM nebo Fast PWM, jeden z nich ty použiješ. Vstupy EN napojíš na výstupy Atmegy, na kterých bude generován PWM signál. Tím budeš řídít otáčky motorků nezávisle na jejich směru. Vstupy A napojíš na kterýkoliv výstup Atmegy a pomocí nich budeš ovládat směr otáčení. Atmega 16 má PWM mód na 8-bit čítači. Pro bližší info se podívej do datasheetu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
2. 8. 2010   #13
-
0
-

no pocuj a ako naprogramujem to pwm nezavisle od ostatneho
ako mam program s podmienkami a bude urcovat ten smer
a ako spravim aby slo to pwm nezavisle od programu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
2. 8. 2010   #14
-
0
-

PWM je vlastně jenom čítač. A čítače ti běží nezávisle na hlavním programu. Pouze generují přerušení/přetečení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
KIIV+42
God of flame
2. 8. 2010   #15
-
0
-

To DooFy93 : pwm ani to generovat nemusi.. ale nastavit se to samozrejme da :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
jurec0
Návštěvník
2. 8. 2010   #16
-
0
-

a ako to teda nastavim aby to stale zap/vyp

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
2. 8. 2010   #17
-
0
-

To KIIV : Ano, nemusí, chtěl jsem to říct všeobecně pro čítače :)

To jurec : Pokud to chces stále zapnuté na plnou rychlost připoj na EN +5V (log 1). Pokud vyplé uzmenit. Pokud chceš otáčky řídit připojíš EN vstupy na Atmegu a v ní budeš generovat PWM signál, který bude přenášen na ty EN vstupy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
2. 8. 2010   #18
-
0
-

ale ja to neviem generovat tak keby si poradil
dik

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
KIIV+42
God of flame
3. 8. 2010   #19
-
0
-

To jurec : vse je v datovem listu procesoru, na netu je to asi 1000x popsany taktez a casto vysvetleny krok za krokem..

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
DooFy930
Stálý člen
3. 8. 2010   #20
-
0
-

To KIIV : Přesně tak :) Takhle se to aspoň naučíš, když se pokusíš sám. Pokud narazíš na nějaký konkretní problém, tak se obrať sem :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
8. 8. 2010   #21
-
0
-

no uz asi tomu rozumiem
ja to mozem pripojit aj niekde inde ale tie 2 piny robia pravouhle kmity
takze ja naprogramujem tie 2 aby sa zapinaly/vypinali? tusim su to PD4 a PD5

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
8. 8. 2010   #22
-
0
-

Ano, na EN budeš posílat obdelníkový signál. A podle toho jakou bude mít střídu tak se reguluje rychlost otáčení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
8. 8. 2010   #23
-
0
-

a ake by som mal mat odstupi

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
8. 8. 2010   #24
-
0
-

Odstupy čeho? Myslíš poměr doby 1 a 0? U PWM je perioda pořád stejná, mění se pouze délka 1 a v závislosti na tom délka 0. Čím déle je 1 tím rychlejc se budou motorky otáčet.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
8. 8. 2010   #25
-
0
-

a kolko by to malo byt priblizne? na milisekundy/ms

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
DooFy930
Stálý člen
8. 8. 2010   #26
-
0
-

To ti přesně neřeknu, záleží na frekvenci procesoru a musíš vyzkoušet přímo na motorku. Některé vyšší frekvence nezvládnou, některé jo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.64.–
jurec0
Návštěvník
8. 8. 2010   #27
-
0
-

no mam 16mhz a motorky mam tie hrackarske z auticiek

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
jurec0
Návštěvník
8. 8. 2010   #28
-
0
-

#define F_CPU 16000000UL
#include <util/delay.h>
#include <avr/io.h>

int main(void)
{ DDRC=48;
char i;
while (1)
{PORTC=48;
_delay_ms(1);
PORTC=0;
_delay_ms(3);
}
}


mohlo by byt? keby som chcel 1/4-tinovy vykon

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.44.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
8. 8. 2010   #29
-
0
-

To jurec : Tak to vyzkoušej, tímto se způsobem se nic nenaučíš a budeš pořád závislý na jiných.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Potřebuju pomoct — založil matesz

Potřebuju pomoct — založil Scruffy

Potřebuju pomoct — založil Grungy

Potřebuju pomoct — založil martas01

Potřebuju pomoct — založil Anonymní uživatel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý