Má smysl programovat v .NET? – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Má smysl programovat v .NET? – .NET – Fórum – Programujte.comMá smysl programovat v .NET? – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jakub
~ Anonymní uživatel
865 příspěvků
1. 8. 2010   #1
-
0
-

Má smysl se učit programovat v platformě .NET? Nebo se raději učit jiný jazyk?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.182.–
Reklama
Reklama
1. 8. 2010   #2
-
0
-

Zdravím,
nejlepší je učit se programovat a ve své podstatě je jedno v jakém jazyku. Ale abych odpověděl na otázku. Ano, má smysl programovat v .NET - klidně i pro začátečníka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.157.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Petrroll0
Stálý člen
2. 8. 2010   #3
-
0
-

Je pravda že jsem zarytý "windowsák". Dle mého názoru je pro člověka užívajícího Windows rozhodně nejlepší volba. Máš docela velký portfolio jazyků (C#, C++, /i trochu hloupější Visual basic/). Microsofttí vydavatelství k nim všem (hlavně C#) vydává opravdu pěkné knihy (sám se učim z Visal C# 2008 Krok za krokem).
Celý framework má i ?opensource "port" na MacOS & Linux (MONO). Navíc je pak možnost využívat freeweare Visual Studio, které na to že je zadarmo (ve verzi Express) je velmi dobré. A díky tomu že většina desktopů běží na W je to i jeden z nejrozšířenějších frameworků.

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
splite0
Newbie
5. 8. 2010   #4
-
0
-

Lets Flame begin :)

U .net počítej s tím že když si tvou aplikaci bude chtít pustit kámoš s OS jiným než w7 (kde je framework předinstalovaný) budeš ho muset ještě donutit stáhnout cca 35MB .net redist - občas je to těžší než by se mohlo zdát :) Pro javu platí to samé, třeba pro c++ ne :)

Taky je trochu problém že .net je ve svém jádru "tajné" - neuvidíš jak fungují vnitřnosti* a třeba takové vytvoření vlastního GUI prvku (nemyslím komponenty ale zcela nového prvku - třeba kulatý checkbox :) ) je pak docela porod. Taková Java je v tomhle na úplně jiném levelu, a i když jsou některé implementace tajné (proto třeba linux není distribuován s javou...) v praxi jsem na ně nikdy nenarazil a vesele se šťoural ve zdrojáku frameworku :)

Pokročilá grafika... .NET je v grafice zvláštní. Jako vlajkovej framework microsoftu se v něm nedá dělat** s DirectX (podpora D3DX skončila před dvěma lety...) takže buď OpenGL a nebo (někdo říká že pomalé) wpf (pozor, wpf je sice mocný nástroj ale do nějakého pokročilého 3d bych se s ním rozhodně nepouštěl - nějakej graf či křivku klidně...). Java má několik implementací OpenGL (DirectX bez šance) a není problém.

Jinak jestli se chceš začít učit... Myslím že s .net není problém. Nás na vejšce první naučili s Javou a pak až s .net ale z praxe můžu říct že když umíš s jedním umíš po dvou minutách i s druhým.
Ono není zas tak důležité naučit se datlit kód, jako samotný návrh a architektura projektu. Ve chvíli kdy povyšuješ proměnné které jsi měl jako instanční na statické bývá něco špatně s OO návrhem :) ) Je sice pěkné že hned po "hello world" si naprogramuješ batch run (třeba, prvni co me napadlo :D ) ale u větších projektů to prostě není o datlení.

Rozhodnutí je jen na tobě :)

Hezký den :)

*s .net reflector uvidíš, disassembly do zdrojáku, príma věcička a free :)
** dá, můžeš použít sexy XNA framework - ten je ale zaměřený na hry, pokud potřebuješ jen vykreslit graf je blbý uživateli nutit novej framework.

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
5. 8. 2010   #5
-
0
-

To splite : Proti tématickým flamům nic nemám, ale jestli se to ponese v tomto stylu, tak to brzy zamknu.

1) .NET je součástí OS snad už od Windows XP SP2, který má společně s Windows Vista a Windows 7 poměrně vysokou penetraci, takže o to bych se opravdu nebál :)

2) A je to skutečně problém? Já myslím, že nikoliv. Ve WPF lze snadno vytvořit vlastní prvky UI (třeba i ten kulatý checkbox). Je pravda, že ve WinForms je to trochu komplikovanější, ale stále je to možné a uzavřenost .NET FW na tom mnoho nemění. (Nehledě na to, že existuje již zmíněný Reflector, apod.)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.104.233.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
5. 8. 2010   #6
-
0
-

Dovolim si odporovat s tim, ze nejsou zdrojaky- tady je vsechno (krome nekolika casti kodu, ktery nesmi sdilet, kvuli licencim a tak) : http://referencesource.microsoft.com/netframework.aspx
+K tomu stahovani frameworku, jak uz psal djanosik, staci, aby ho "nekdo" presvedcil. Nevim, jaka je rozsirenost, ale verim, ze .net 3 uz ma spousta lidi, takze to az tak horke nebude, staci pribalit webinstaller.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.240.–
splite0
Newbie
5. 8. 2010   #7
-
0
-

To djanosik : Penetrace: No, a to já mám právě historku s kamarádem kterého už lehce přes rok spamuju "aby si to konečně sosl" a ještě nebyl schopnej / ochotnej i když měl na icq link už mockrát. Jsou prostě lidi kteří zabrzdí kvůli dososávání frameworku.

Blahé paměti a dle wiki* je .net out-of-box jen v Vista (3.0) a W7 (3.5) a ruku na srdce, XP má pořád strašně moc lidí.

WPF je mocný nástroj, bezesporu, ale začátečníka může právě proto docela dobře ubít. To mi nevymluvíte. Naučit se pořádně WPF není otázka pár hodin a pan Jakub se ptal na jazyk a ne gui hejblátka :) Když už jsme u toho psaní nových (forms) prvků, ještě bych podotkl že i .net codebase obsahuje několik bugů s ktrerými se nikdo od Microsoftu neobtěžoval** a vlastně tak jen házej klacky pod nohy.

Trochu zkoriguju sám sebe... Zabíhat do tvorby forms prvků je trochu extrém, připouštím, hlavně pro začátečníka - mělo to sloužit jako porovnání s javou, kde je toto vyřešeno mnohem jednodušeji. Chci tím jen taktně naznačit že se rozhodně nedá říct "dotnet ruleeezZzZz!!!!11" protože všechno má svá slabá místa.

Ale to už jsme strašně daleko od původní otázky - prostě a jednoduše, smysl to má, určitě ano :) Jen všechno není absolutně dobré nebo absolutně špatné.


To Krychlik : Zajímavý odkaz :) To mi skutečně uniklo...


*viz http://en.wikipedia.org/wiki/.NET_Framework#Versions
**viz http://objectlistview.sourceforge.net/cs/blog3.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
yterbium0
Stálý člen
5. 8. 2010   #8
-
0
-

ja som sa pred minulé prázdniny začal učiť .NET (jazyk C#, bez hocijakého myslenia v OOP) tak zľahka, následne na výške som si zobral kurz JAVA-y, že aké sú tam rozdiely (študujem fyziku...) a JAVA sa mi strašne podobala na C#, prakticky by sa stačilo naučiť používať nie MSDN, ale ich dokumentáciu (extra ma ale java nezaujala, urobil som projekt za víkend a dovidenia, kedže aj na LINUX je už MONO, ak si dobre pamatám názov)

WPF, s tým som začal pred 2 týždnami tak intenzívnejšie, jazyk XAML nie je až taký tažký, aj keď zatiaľ toho veľa nespravím... (kedže je založený na XML), podstatné je len pochopiť Data Binding, a následne programy ako Expression Blend (prípadne. expression desing, ktorý Ti urobí xaml kod z hocičoho) sú extrémne mocné, pokiaľ Vás kód ako taký netrápi.

Celé VS10 je vytvorené vo WPF, a myslím si, že nie je pomalé.

Ale zdôraznujem, som rekreačný programátor :), toto je len moj názor

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.167.3.–
5. 8. 2010   #9
-
0
-

To splite : Nj, pravda. U XP se jednalo pouze o MSI dostupné na instalačním CD systému a navíc se jednalo o .NET 1.x, takže to opravdu nelze počítat. Ale obecně vzato mě ten kamarád docela udivuje. Stáhnout nějakých 50 MB může jen těžko někomu ublížit - pokud to není fanatickej uctívač opensource, kterej jedná na základě nesmyslných předsudků vůči MS a všemu, co z tohoto zla vzešlo.

Ono to není jen u WinForms. U MS poslední dobou panuje trend, kdy raději přidaj novou funkcionalitu, než aby zlepšili / doladili stávající, ale s tím se nedá mnoho dělat (jedině jít jinam).

Říkat něco ve stylu "dotnet ruleeezZzZz!!!!", je strašně omezený. Myslím, že to není nikdy na místě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.104.233.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
5. 8. 2010   #10
-
0
-

K tomu Monu a vůbec C# v Linuxu - není to žádná sláva a pokud můžete, doporučuji se tomu vyhnout a zvolit si pro multiplatformní aplikace jiný jazyk. To není názor protí .Netu, ale jen poznámka, že pro Linux to zatím není úplně nejdotaženější.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.74.221.–
splite0
Newbie
5. 8. 2010   #11
-
0
-

Stáhnout nějakých 50 MB může jen těžko někomu ublížit

Hůř, 35 MB :) Jde o to že to je úplně obyč člověk co s ním chodím na pivko a fotbal a sice ví kde se pouští počítač ale... Prostě když to zastaví jeho, tak pro nějakou sekretářku to může být nepřekonatelný problém. Ne všichni vědí že "framework" není vulgární nadávka. Sekretářka má alespoň systémáka kterej udělá hromadnou instalaci, ale jako sw "pro obyč lidi"... Nevím jak to popsat.

Říkat něco ve stylu "dotnet ruleeezZzZz!!!!", je strašně omezený. Myslím, že to není nikdy na místě.

Přesně to se snažím celou dobu říct a uvést na příkladech. A já se těšil na flame :D No, snad příště ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.62.224.–
5. 8. 2010   #12
-
0
-

To splite : Já jsem na flame už moc starej :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.104.233.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Tomas
~ Anonymní uživatel
511 příspěvků
7. 8. 2010   #13
-
0
-

Boze ludia ved s aplikaciou pribalim rovno aj instalacku NET frameworku a je! Nainstalovat ho uz dokaze hadam kazdy. Mimochodom kazdy kto ma grafiku od ATI musi mat povinne nainstalovany NET framework 2.0

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.181.128.–
Peterm
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
1. 9. 2010   #14
-
0
-

Uz nespominam ako to bolo pi FW 1.1 ale pri FW4 vyskoci okienko kde clovek potvrdi a FW sa nainstaluje zo stranok MS (za predpokladu "vlastnictva" internetu) tusim treba 2x kliknut potom 1x restart a je to. Nic zlozite. Ked si zobereme, ze dajme tomu by bol program pisany vo VB 6.0 tak je tiez moznost, ze by to neslo. Chybali by dake ocx subory a podobne.
Ked som bol na MS konferencii este ked sa len uvadzal FW 2.0 tak typek z MS hovoril o vyhodach FW. Jednou z nich bolo aby programatori uz pribalovali k progrmom len svoje napisane kniznice a podobne. Tie ostatne by uz boli v systeme s FW. A teda by odpadol fakt, ze sa dany subor nachadzal v systeme viackrat.

Co sa tyka FW uz predinstalovanych wo Windows. Tak tusim XP uz malo so SP2 instalovany FW 2.0 isto to neviem. Vista ho uz Naisto mala. Dalsich x milion softikov instalovanych bud uz pri kupe pc alebo neskor uzivatelmi vyzaduje FW takze je minimalne 80% sanca, ze v pc ten FW bude.

To ci clovek bude pisat v tom ci onom programovacom jazyku je uuplne jedno. Ked vie tu logiku naucit sa syntax nieje problem.
To je uz len otazka par minut. A ci to zmysel ma? Ma to zmysel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.180.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 74 hostů

Podobná vlákna

Má smysl učit se C++? — založil Tazatel

Lazarus - má to smysl? — založil Jan16

Má smysl se učit JavaScript? — založil Piskar10110010

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý