LM35 Atmega88 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

LM35    Atmega88 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comLM35 Atmega88 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
ZdeněkAVR0
Newbie
17. 9. 2010   #1
-
0
-

Čau,
snažím se přes ADC měřit teplotu pořád se mi nedaří, program je v C. Potřeboval by jsem poradit jestli má někdo zkušenost nejlépe krátký příklad, díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
Reklama
Reklama
xhans690
Návštěvník
17. 9. 2010   #2
-
0
-

A co se nedari?
zprovoznit ADC?



int zmerit_adc(char kanal)
{
ADMUX=kanal | (1<<REFS0); //ad prevodnik vref=avcc a kondikem na aref pinu
char adcpomocna=50; //cekani na prepnuti MUXu, hodnota muze byt i mensi, treba otestovat
while(adcpomocna--);
sbi(ADCSRA,ADSC); //start mereni
while (!(ADCSRA & 16)); //cekani na konec mereni
return ADC;
}

void ADC_init()
{
ADCSRA=128; //zapnuti ad prevodniku
}//init adc


rozsah prevodniku je 0-1023, je treba si to potom prepocitat na pozadnovane hodnoty

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
ZdeněkAVR0
Newbie
17. 9. 2010   #3
-
0
-

To xhans69 :

Začínám s programováním a významu jednotlivých bitů s dokumentace atd.. zatím moc nerozumím, díky za návod zkusím to a uvidím

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
ZdeněkAVR0
Newbie
17. 9. 2010   #4
-
0
-

Zkoušel jsem přeložit program a překladač nezná | (1<<REFS0) prosím o vysvětlení co znamená REFS0, dík

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
KIIV+42
God of flame
17. 9. 2010   #5
-
0
-

musis mit taky indludy.. takovy io.h by se docela hodil
REFS0 si nastuduj v datovem listu

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
xhans690
Návštěvník
17. 9. 2010   #6
-
0
-

A o jaky prekladac se jedna?
Avr studio + winavr tohle urcite zna
nechybi nahodou jako prvni vec ve zdrojaku napsat

#include <avr/io.h>

to co jsem napsal je jenom rutina pro nastaveni a obsluhu AD prevodniku
vic nic
zbytek programu chybi
jeste dodam ze fyzicky rozsah AD je 0-5V

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
ZdeněkAVR0
Newbie
17. 9. 2010   #7
-
0
-

To xhans69 :

Mám program v Codevision <io.h> je hned na začátku, našel jsem tady dobrý článek "AVR a AD převodník " je tam i registr AMUX
tak si to projdu, dík za odezvu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
ZdeněkAVR0
Newbie
19. 9. 2010   #8
-
0
-

Čau, zkoušel jsem podle návodu tento program, vždy se napíše na LCD jedno číslo a pak to zatuhne. Rád by jsem poprosil pokud budete mít někdo čas se na to podívat. Mám mezi AREF a GND kondenzátor 100nF. AVCC na VCC 5V. LM335 na ADC0.
Nerozumím řádce "return ADCW; "

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
xhans690
Návštěvník
19. 9. 2010   #9
-
0
-

par dotazu
1) proc nastavujes port C jako vystupni, kdyz potrebujes aby minimalne pin na kterem je LM35 byl vstupni
2) proc nastavujes ze mas referencni napeti na Aref, kdyz na nem mas jenom kondik, tedy 0V
3) return ADCW = vratit hodnotu obsahu registru ADCW
4) proc kdyz pouzivas float, pouzivas pro odeslani na lcd funkci ITOA
5) na avr neni dobre pouzivat float, je to pomale - osobni zkusenost, lepsi je pouzivat treba 32bit int a desetinne mista mit treba jako jednotky a desitky, priklad 3,14 zapsat jako 314, ale pri zobrazovani pamatovat na to ze pred poslednimi 2 misty je treba udelat desetinny znak
6) init portu D je zrejme zbytecny, predpokladam ze se to provadi v modulu LCD.h

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
ZdeněkAVR0
Newbie
19. 9. 2010   #10
-
0
-

To xhans69 : Díky za připomínky program předělám a vyzkouším.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
ZdeněkAVR0
Newbie
20. 9. 2010   #11
-
0
-

Zdravím,
opravil jsem zapojení i program a pořád to nešlape. Mám momentálně AREF=AVCC=5V. LM335 stále na PC0. opravil jsem program,rád bych poprosil o projití programu.


#include <mega88.h>     

#include <io.h>
#include <delay.h>
#include <lcd.h>
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>


// Alphanumeric LCD Module functions
#asm
.equ __lcd_port=0x0B ;PORTD
#endasm

unsigned char pom[12];

unsigned int read_adc(unsigned char kanal)
{
ADMUX = kanal;
ADCSRA |= 0x40; // Nastavením ADSC v registru ADCSRA spouštění převodu
while ((ADCSRA & 0x10)==0); //ADIF – konec převodu.
ADCSRA |= 0x10;
return ADCW;
}


int main(void)
{
unsigned int vysledek;
unsigned char kanal = 0;
unsigned int realne;

PORTC = 0x00;
DDRC = 0x00;

ADMUX = 0x40;
ADCSRA = 0x80;

lcd_init(16);
while (1)
{
vysledek = read_adc(kanal);

realne = 5.03 / 1023;
realne = realne * vysledek;
vysledek = realne * 100;

lcd_gotoxy(3,0);
itoa(vysledek,pom);
lcd_puts(pom);

if (kanal) kanal = 0; else kanal = 1;
}
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
AB
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
20. 9. 2010   #12
-
0
-

Ahoj,

Zkus toto:
Pin AVCC je na +5V.
Na pinu AREF je jen kond proti zemi !!

#include <mega88.h>  

#include <stdlib.h>
#include <lcd.h>
#include <delay.h>

// Alphanumeric LCD Module functions
#asm
.equ __lcd_port=0x0B ;PORTD
#endasm

//definice I/O bitů
#define REFS0 6
#define ADSC 6
#define ADEN 7
#define ADPS2 2
#define ADPS1 1
#define ADPS0 0

#define REF (1<<REFS0) // REFS1=0 REFS0=1 => Reference = AVCC
#define Uref 5000 // referenční napětí 5000 mV (přesnou hodnotu změřit na pinu AREF)

//-----------------------------------------------------------------------------
unsigned int read_adc(unsigned char kanal)
{
ADMUX = REF | kanal;
ADCSRA |= (1<<ADSC); // start převodu
while (ADCSRA & (1<<ADSC)); // čekej na konec převodu.
return ADCW;
}

//-----------------------------------------------------------------------------
main(void)
{
unsigned long adc_value, napeti0, napeti1;
static char tempstr[10];

//Init Ports
PORTC = 0x00;
DDRC = 0x00;

//Init ADC
ADCSRA = (1<<ADEN)|(1<<ADPS2)|(1<<ADPS1)|(1<<ADPS0); // zapni ADC ; předdělič 128

//Init LCD
lcd_init(16);

while (1)
{
adc_value = read_adc(0);
napeti0 = (adc_value * Uref) / 1024; // napětí v mV
adc_value = read_adc(1);
napeti1 = (adc_value * Uref) / 1024; // napětí v mV

itoa(napeti0,tempstr);
lcd_gotoxy(3,0);
lcd_puts(tempstr);
delay_ms(500);
}
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
xhans690
Návštěvník
21. 9. 2010   #13
-
0
-

jak napsal AB
to ze si nekde priradim do ADMUX ze mam zapnout referencni napeti na AVCC jeste neznamena ze tam ta hodnota bude porad.
Proto je chybou napsat

ADMUX=kanal
, protoze kanal obsahuje cislo od 1 do 8 (vynechavam specialni pripady), coz jsou prvni 3 bity
Datasheet nam rika ze v dalsich 5 bitech jsou ulozeny informace zrovna o zdroji referencniho napeti
tedy musim napsat
ADMUX = kanal or nastaveni referencniho napeti, tedy ADMUX = 64 + kanal

napsano "normalni" logikou, jinak je samozrejme vyhodnejsi pouzit logicky soucet OR
ale tohle bude fungovat taky

jeste k prikladu AB
viz muj http://programujte.com/?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=16631-m8-a-2-kanaly-z-adc-ovlivnujou-se kde jsem psal, ze mezi zapsanim hodnoty do ADMUX a spustenim mereni je potreba pockat na to, nez se mux prepne. V mem pripade se stavalo ze se hodnota z ADC dostavala jakoby do druheho kanalu

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.225.–
ZdeněkAVR0
Newbie
21. 9. 2010   #14
-
0
-

Děkuji za radu, zkusím podle návodu. Včera jsem ještě zkoušel různé nastavení ve starém programu při AREF=AVCC=5V. chvilku to pracovalo něco jsem měřil potom ADC přestal pracovat. Napájení je stéle 5V používám z USB počítače a napětí jsem měřil na LM335 (vždy menší než 5V) tak snad jsem nezničil ADC na procesoru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
ZdeněkAVR0
Newbie
22. 9. 2010   #15
-
0
-

Zdravím, zkoušel jsem nový program podle příspěvku funguje perfektně díky za radu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.37.–
xhans690
Návštěvník
23. 9. 2010   #16
-
0
-

Tak jsem rad, ze to chodi. Zas to nabudilo k dalsim pokrokum

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Časovač Atmega88 — založil ZdeněkAVR

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý