PHP začátek – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP začátek – PHP – Fórum – Programujte.comPHP začátek – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
16. 10. 2010   #1
-
0
-

Zdravím, rád bych začal s PHP, ale mám pár otázek.
1) Je lepší učit se z tutoriálu na internetu, nebo byste mi radši doporučili nějakou knihu? ( popř. jaký tutoriály/knihy)
2) Někde jsem četl, že u stránek v PHP si musim hlídat dost věcí ohledně bezpečnosti. Jak to s tim doopravdy je?
3) Tak za 3 roky mě čeká VŠ (snad). Když se tam bude programovat v C++, java, atd. (, to je hodně pravděpodobný), bude velkej problém přejít z PHP? Principy programování jsou stejný všude, tak by se stačilo akorát naučit jinou syntaxi ne?
Díky za odpovědi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
Foowie0
Newbie
16. 10. 2010   #2
-
0
-

1) To je jedno, hlavně aby to bylo kvalitní a pokud možno i se základma OOP (takže spíše kniha)
2) Tohle není problém PHP ale stylu programování. Dost pomáhá používat nějaký framework (např. Nette).
3) Přejít z jazyka s dynamickou typovou kontrolou na jazyk se statickou typovou kontrolou je nezvyk. (Resp co pár minut si budeš říkat "pane bože, proč tady po mě chtějí typ proměnné !" Ale jinak pokud budeš umět dobře PHP tak to zase žádná velká hrůza nebude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.131.–
insider0
Věrný člen
17. 10. 2010   #3
-
0
-

ad 1) kazdy se uci jinak - pro me je napr procitani knih a vcelku nuda(pri pohledu na 500 stranek :) ) - u me funguje vybrat si cil - nejaky program a postupnym skladanim onoho finalniho dila si zabrousis do vetsiny oblasti. Je to trochu narocnejsi, nez opisovat program z knihy ale myslim si, ze porozumeni kodu z nejake stranky, ktery sis prelamal tak, aby fungoval(a vypadal) jak chces ty ti da vic. A jako bonus se naucis temer vsechny chybove hlasky onoho jazyka :) Samozrejme ten hotovy produkt, nebude co se kodu tyce, nic cim by ses chlubil, ale ten druhy, treti uz budou mnohem lepsi

ad Foowie 2) Pokud s tim chce zacit, tak bych do toho frameworky netahal. Jednak to spoustu tech klasickych veci udela za nej, takze v toho hodne preskoci(napr prihlasovani a jeho kontrola na dalsich strankach). Dale je trochu svazan zpusobem, jakym je dany framework napsany a jak se ma pouzivat. A nakonec si muze navyknout na komfort daneho frameworku a co vse dela za nej a pak muze nekde tvrde narazit kdyz to bude muset udelat nekde jinde sam(napr v tom jinem jazyce)

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.96.–
I don't want to see you go,[br] The sky is over[br] Even though we can't afford[br] The sky is over,[br] The sky is over us.[br][br] CIVILIZATION IS OVER
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 10. 2010   #4
-
0
-

kdyz PHP tak staci manual... nicmene jako povinny doplnek - bezpecnost - kontroly vseho co muze prijit od uzivatele tak, aby to nemohlo byt pouzito k utoku

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
17. 10. 2010   #5
-
0
-

Díky.

Foowie napsal:
1) ...(Resp co pár minut si budeš říkat "pane bože, proč tady po mě chtějí typ proměnné !" Ale jinak pokud budeš umět dobře PHP tak to zase žádná velká hrůza nebude.

Zrovna tady bych problém neviděl. V C++ už něco málo umim, takže bych se to potom akorát doučil. ( problém přijde někde u algorytmizace) :)

Jinak frameworky mi zatim nic neříkají, takže na to mam ještě čas.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
17. 10. 2010   #6
-
0
-

OT: Učíte se tady někdo 2 program. jazyky zárověň? pokud jo: Neplete se vám to dohromady? Tady neočekávam objektivní názor, jen mě zajímá, jak to zvládáte :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 10. 2010   #7
-
0
-

To Mayo : algoritmizace zase nesouvisi s programovacim jazykem.. je to schopnost programatora predstavit si, jak by postupoval pri reseni problemu, kdyby byl pocitac.. predpoklada to samozrejme umet si predstavit ze si nepamatuje nic co si neulozi, a nevi nic co mu programator nerekne explicitne.. typy promennych je lepsi znat.. opacnym smerem je to pak problem
pak samozrejme je dobre mit predstavu, jake funkce ma k dispozici na to reseni ..

ale chce to trochu trenovat

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 10. 2010   #8
-
0
-

To Mayo : no jinak ja delam tak nejak na stridacku C, C++, Perl, PHP, pascal, bash ....
jediny co me stve je hlavne =~ operator z perlu.. nikde jinde nic podobnyho neni .. v PHP musi clovek davat preg_match.. v C/cpp je to uz na hodinu prace.. aspon ze ten pseudopascal co se pouziva v praci ma operator regexp :D
pak je trochu nezvyk ze nekde se musi delat $ pred promennou .. v perlu se dokonce oddeluje $skalar @pole a %hash ...
u pascalu je nebezpecny srovnani pomoci = a prirazeni pomoci := ..
a je toho spousta - ale kdyz to clovek pouziva tak to v pohode udrzi v pameti...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
17. 10. 2010   #9
-
0
-

Díky, něco takovýho jsem chtěl slyšet. Takže já se do toho asi pustim, snad se mi to všechno nesmíchá dohromady. :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
18. 10. 2010   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
marioff0
Expert
20. 10. 2010   #11
-
0
-

1. podla mna UPLNE postacuje manual, resp. kniha pre zaciatocnika ktora na zaciatok rozobera zakladne principy PHP

2. ano, je to nutnost, osetrovat VSETKY!!!! vstupy od uzivatela, a pamatat si jedno: Nikdy never datam od uzivatela !

3. no, prechadzat s PHP bude o nervy trosku, v PHP nemusis riesit typ premennej, pricom v inych jazykoch sa to vyzaduje, atd... ale vacsie problemy by som necakal...


Drzim palce

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
Mayo
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
20. 10. 2010   #12
-
0
-

Díky, zatim jedu podle manuálu, a pak si pujčím v knihovně tu knihu - kvůli příkladům.

OT: marioff: Ty děláš php pro zábavu, nebo se tim živíš? jen se ptám, protože podle komentů vypadáš docela zkušeně ohledně php :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
marioff0
Expert
22. 10. 2010   #13
-
0
-

To Mayo : zivim sa nim ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
kubaura0
Newbie
19. 1. 2011   #14
-
0
-

potreboval bych vysvetlit ECHO...ale poradne,je tu nekdo kdo by mne to nahukal do hlavy takym stylem,ze by mne z toho bylo spatne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
kubaura0
Newbie
19. 1. 2011   #16
-
0
-

jj diky na to jsem se dival a jeste bych se chtel zeptat. mam nejake dvourozmerne pole.tzn array v array.a v tom poli ktere je v tom druhem poli mam vypsane hodnoty a to jsou obrazky. kdyz je potom pozdejc chci zobrazit pomoci ECHA, kam to mam napsat kdyz kod v tomhle zneni: echo "<img src="tady má být nějak odkázáno na ty obrázky v array" \"".$sachovnice[y][x]"\" />";


obrazky mam v .gif

Nevim jestli tam mam nejak odkazat na to hlavni pole a nejak tam dopsat .gif ????

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
19. 1. 2011   #17
-
0
-

Z toho zmateného popisu se těžko hádá co potřebuješ, ale možná ti pomůže toto:

echo '<img src="'.$sachovnice[y][x].'" />'; 

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 1. 2011   #18
-
0
-

coze?

neco jako echo "<img src='{$pole[$indexx][$indexy]}.gif' />" ??

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kubaura0
Newbie
19. 1. 2011   #19
-
0
-

echo "<img src="" \"".$sachovnice[y][x]"\" />";


Vubec se v tomto ECHU nevyznam,praveze envim ejstli tam enmam moc uvozovek a ani nevim kam mam napsat to .gif

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
19. 1. 2011   #20
-
0
-

To ovšem není věcí echa. Nastuduj si základní syntaxi PHP, pak budeš vědět. Odkazy viz výše.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 1. 2011   #21
-
0
-

kazda zavorka " ma svuj konec jako "
pokud chces nejakou uvnitr musis ji takzvane escapovat .. tj \"

nebo pouzit jine.. coz v html jde

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kubaura0
Newbie
20. 1. 2011   #22
-
0
-

To KIIV : a jak je tam to indexx a indexy to co znamena? prosim Vas?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
20. 1. 2011   #23
-
0
-

To kubaura : promenne ktere urci index?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kubaura0
Newbie
17. 2. 2011   #24
-
0
-

Prosim vas,nevite nekdo kam mam co napsat,aby se mi obarvilo nejake policko v celem poli?ale tak aby kdy mam v tom policku obrazek,aby sla videt ta barva policka,nevite nekdo jak to udelat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 2. 2011   #25
-
0
-

To kubaura : pruhledny obrazky? ci proste ruzny obrazky pro ruzny pozadi

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kubaura0
Newbie
17. 2. 2011   #26
-
0
-

No jde o to ze delam sachy a byl jsem jen rad ze sem vubec sehnal vsecky figurky ve stejne velikosti,da se z nich nejak udelat pruhledne obrazky?No a nevite kam a co mam napsat,aby se mi ty policka obarvily?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 2. 2011   #27
-
0
-

To kubaura : nejak nechapu proc se poustis do neceho tak sloziteho, kdyz nemas zadny zaklady na cem stavet..

obrazky -> graficky editor
html -> nejaky tutorial z netu
css -> opet nejaky tutorial
php -> manual
algoritmizace -> k nezaplaceni (muzes maximalne projit neco o nich, ale pokud je nezvladnes, nezvladnes nikdy nic naprogramovat sam --- je to vesmes zpusob premejsleni, reseni problemu pomoci omezenejch zdroju - coz pocitace vesmes sou)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kubaura0
Newbie
17. 2. 2011   #28
-
0
-

no jo ja vim,jako ja jsem amater,ale proste musim to delat,mne by jenom stacilo,kdyby ste mi rekl,kam mam co napsat aby mi to ty policka obarvilo.prosim o vasi radu,ale konkretni pokud mozno,vy mi tu pisete to co ja vim sam moc dobre,ale ja tady na tomto foru hledam nekoho,kdo mi pomuze konkretne a nebude mi psat ze su "blb", ktery by mel prochazet zaklady a podobne...

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 2. 2011   #29
-
0
-

To kubaura : to vim ze by ti to stacilo.. nicmene se naprosto nic nenaucis, a za tejden te tu mame zase s podobnou veci..

jako spravnej ucitel bych te mohl jeste nasmerovat - background color (html nebo css), u grafickeho editoru to poradne nejde.. proste musis mit obrazky v GIF a nastavit jednu barvu jako pruhlednou
a aby se obarvily spravny policka to chce zase pochopit o co se snazis - napriklad na lichejch radcich budou liche sloupce cerne a sude bile.. u sudejch naopak

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
VFiser0
Stálý člen
17. 2. 2011   #30
-
0
-

Chlapy, nechci zakládat další téma.
Umím troufám si říct velmi dobře HTML a CSS, PHP jsem nikdy neměl rád (nevím, ta syntaxe) naopak třeba C# a C++ se mi líbí. Ale jak to tak bývá, to co mně nějak nebere je zapotřebí. Potřebuji to k práci. Troufám si říct že s PHP neumím nic. Chtěl bych zdali by jste mi nedoporučily nějaký materiál pro naprosté amatéry v tomto jazyce. Koukal jsem na ten manuál, ale jen česky prosím, anglicky umím minimálně.

Předem moc děkuji.
Vlasta

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.52.–
HTML & CSS3 kodér na volné noze.
www.vlastimilfiser.cz
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
17. 2. 2011   #31
-
0
-

To VFiser : ja zacinal podle php manualu

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
VFiser0
Stálý člen
17. 2. 2011   #32
-
0
-

Psal jsem že potřebuji český materiál, nebo on je manuál v češtině ?

// EDIT: Už jsem to našel v CZ, stačilo 5sec. Googlení, díky chlapy. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.52.–
HTML & CSS3 kodér na volné noze.
www.vlastimilfiser.cz
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
18. 2. 2011   #33
-
0
-

To VFiser : Pokud chceš programovat (je jedno v jakém jazyku), tak se angličtinu stejně budeš muset naučit. Zdrojů v češtině je málo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.29.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
General0
Návštěvník
18. 2. 2011   #34
-
0
-

Blbost, ke čtení nepotřebuje angličtinu, je to sice anglicky, ale jednoduchý že to zvládnu i já. Jen je smutný že kolikrát nevim co ten název funkce v angličtině znamená.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.147.–
VFiser0
Stálý člen
18. 2. 2011   #35
-
0
-

Učím se první rokem angličtinu na střední škole, měl jsem mít němčinu ale právě především proto že programuji jsem si vybral angličtinu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.131.–
HTML & CSS3 kodér na volné noze.
www.vlastimilfiser.cz
kubaura0
Newbie
18. 2. 2011   #36
-
0
-

To KIIV : no jako praveze naopak,ja ybch se tak naucil vic,jak by to bylo hotove tak bych se to naucil a pochopil to..jako jas i ymslim ze nejrpve bych mel obarvit ty policka,neslo by to udelat tak ze ybch obarvil kazde to policko jednotlive???jestli by to tak slo tak bych potreboval vedet,jak,proste kam co napsat aby se to obarvilo,

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
Marty
~ Anonymní uživatel
42 příspěvků
18. 2. 2011   #37
-
0
-

To General : Já myslim, že angličtina na programovaní sice není nutností, ale je obrovská výhoda ji umět. Většina zdrojů (tutoriály, diskuze, dokumentace) jsou v angličtině a pokud máš v úmyslu se programováním živit, bude to výhoda i do budoucnosti. Já i třeba knihy o programování čtu anglicky (, a to třeba i proto, že jsem v C nikdy neměl rád slovo ukazatel, dědičnost, atd. ... v AJ to zní líp) :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
kubaura0
Newbie
3. 3. 2011   #38
-
0
-

anlictina je mega v pohode,no nicmene ja mam jiny problem.Nevite nekdo jak mam pouzit kod:

"background-color: rgb(10,200,100)"

nejak pomoci css v html??Jak a kam to zapsat?potrebuju obarvit urcite pole....pokud by to slo i jednoduseji nez pomoci css pomoci html,bylo by to OK..jinak delam v PsPadu,,takze envim kam co vepsat,dekuju moc za rady...Kuba

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
kubaura0
Newbie
16. 3. 2011   #39
-
0
-

Dobry den,měl bych dotaz ohledně stylů...když vytvářím si nějaký styl na začátku nejakeho php souboru,a potrebuju tam nejak ve stylu odkazat na obrazky ktere mam v tom php souboru v dvourozmernem poli, jakto mam udelat? co mam napsat do <body>??????????</body>

Styl uz mam nastaveny jenom proste potrebuju do toho stylu odkazat na ty obrazky,kdyby nekdo evdel jak?dekuju za radu :§

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.224.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Začátek-instalace php — založil xjx

Zacatek — založil alannek

Zacatek — založil Murray

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý