FI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

FI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.comFI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

schimpanze_0010
Návštěvník
4. 11. 2010   #1
-
0
-

Zdravim. Jsem v Oktávě na gymplu a celkem dost uvažuju o FI na Masarykově. Krom informatiky budu i maturovat z matiky, tak by mě zajímalo zdali se tam taky uplatní a v kterých předmětech. Ocenil bych i ohlasy na výběr předmětů, obtížnost studia a přijímacích zkoušek resp. jak jste se připravovali.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.251.–
Nejlepší způsob jak se připravit na budoucnost je, vymyslet si jí.
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
4. 11. 2010   #2
-
0
-

- Dělal jsem narodni srovnavačky z matiky - celkem težky, ale učil sem se na to jen tři dny, nakonec sem měl 77 percentil. (nutno zakoupit cvičné archy, celkem dost stojí, bez toho se v podstatě nedá připravit.)
- Na škole využiješ hlavně tu matiky, nic jinýho tě v prváku nečeká :D (v podstatě, samozřejmě zakladni znalosti informatiky, programování se hodí)
- Obtížnost: škola je flákárna, ale když už, tak to stojí zato. Nechcou po tobě toho moc, ale to co chcou, je dost těžký, tzn. matika (ukoly, testy), angličtina taky žádná stranda, IB000 - uvod do informatiky - něco mezi matikou, logikou a informatikou a výpočetní systémy - normální lowend IT - tzn. číslicové soustavy, obvody, atp...

FI MUNI nebo FIT VUT? ja sem zvolil FI a jsem tad. Nicmene ta skola je pro ty, kteri si svoje knowhow buduji sami, ne pro ty, kteri cekaji, ze ho skola nauci programovat atp. Je to jenom teorie, praxi si musis ziskat sma.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
schimpanze_0010
Návštěvník
4. 11. 2010   #3
-
0
-

A jaký obor studuješ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.251.–
Nejlepší způsob jak se připravit na budoucnost je, vymyslet si jí.
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
4. 11. 2010   #4
-
0
-

ten nejpraktictejsi = nejmene teoreticky = aplikovana informatika
jeste ohledne tech srovnavacek - samozrejme muzes delat klasicke zkousky - pry jsou i lehci...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
PieMakerDvd0
Newbie
4. 11. 2010   #5
-
0
-

zdarec,
taky tento rok ukončuju střední a zatím to taky vidím na fakultu informatiky na muni.

hrach: jestli to chápu dobře (jseš v programu aplikovaná informatika, obor Aplikovaná informatika (specializace Grafický design a výtvarná informatika a specializace Typografie a textové systémy)) v čem se tento obor liší od Počítačové grafiky a zpracování obrazu v programu Informatika?

díky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
sputnikone+1
Věrný člen
4. 11. 2010   #6
-
0
-

To PieMakerDvd : Ta specializace je tuším nepovinná, zatímco Počítačová grafika a zpracování obrazu se zaměřuje cíleně na grafiku a bere ji i z teoretické stránky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.46.–
PieMakerDvd0
Newbie
4. 11. 2010   #7
-
0
-

aha. tak to mě ještě napadá otázka, jde někde najít seznam povinných předmětů v určitém oboru, nebo nějaký ukázkový rozvrh nebo něco podobného, v isu sem našel seznam všech předmětů ale zajímalo by mě které z nich jsou povinné.

EDIT: tak už sem to našel :) http://www.fi.muni.cz/docs/aktualni_zk.pdf

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
4. 11. 2010   #8
-
0
-

To PieMakerDvd : Grafický design na aplikované informatice je opravdu nepovinná specializace, na kterou ale asi nebude tak lehké se dostat :) ve výsledku je ale mezi ní a počítačovou grafikou velký rozdíl - už názvy to napovídají (design x zpracování obrazu) -> grafika a zpracování obrazu jsou programátorské záležitosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
Bald3rr0
Super člen
5. 11. 2010   #9
-
0
-

To schimpanze_001 : To PieMakerDvd : V prváku máš 2 "základní" rozvrhy. V nějám tom katalogu také popsané jako Základ I a Základ II. Základ II mají obory Umělá inteligence a zpracování přirozeného jazyka a Matematická informatika (studuju já), Základ II má ten zbytek (Kromě nějakých oborů typu Informatika ve veřejné správě a ještě něco tušim). Spolubydlící studuju právě obor Grafika a zpracování obrazu, takže můžu porovnat oba základy. Liší se více méně v názvech předmětů, náplň je hodně podobná. Kromě matematiky teda, Matematika v základu I by měla být lehčí.

Ohledně přijetí na školu: Osobně jsem dělal scia z MAT, kde jsem si předtim spočetl jeden test z let minulých a stačilo mi to na 90 percentil, v TSP ti stačí nějakých ~65. Matematiku na škole určitě užiješ :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.74.–
PieMakerDvd0
Newbie
5. 11. 2010   #10
-
0
-

díky za odpovědi.
zatím se mi nejvíc líbí ten obor počítačová grafika a zpracování obrazu.

ohledně toho přijetí sem měl v plánu zkusit ty scia na obecné studijní předpoklady, ale co tady vidím tak hodně lidí (tuším že i v tom threadu z minulého roku) dělá z matiky. Tak to ještě uvidím. Tento rok přibyla ještě možnost odpuštění přijímaček zkrz vyšší variantu státní maturity z matiky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
5. 11. 2010   #11
-
0
-

To PieMakerDvd : Tak v tom případě to bude směšně snadné se tam dostat, protože (s prominutím) ani vyšší úroveň státní maturity z matiky prostě není maturita z matiky :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Perth0
Newbie
9. 1. 2011   #12
-
0
-

Zdravím, možná budoucí spolužáky :)

Taky letos maturuju a taky budu usilovat o to dostat se na FI MUNI, přesněji obor aplikovaná informatika se specializací grafického designu. Příjmačky se budu snažit obejít pomocí NSZ (i když se říká že TSP přímo na MU jsou značně jednodušší... ale jistota je jistota ;) ) . Ještě jsem to teda posichroval nepovinnou vyšší úrovní matiky na maturitě (nepovinnou = nemůžu tím nic zkazit). :smile20:

Dlouho jsem se rozhodoval (doteď si nejsem 100% jistý) mezi FIT na VUT a FI na MUNI ... zjišťoval jsem různé rozdíly a názory a přesto, že drtivá většina známých mně tlačila spíše do VUT, tak přihlášku budu nejspíš podávat jen na Masaryčku.
Důvod?... Z doslechu o přístupu profesorů, o možnosti výběru předmětů které mně baví (i z jiných fakult) a o studentských komunitách je MU s velkou pravděpodobností moje krev... bohužel nejspíš na úkor praktického ověřování, které je více zastoupeno na VUT... no ale nic není zadarmo.

Studentů FI MUNI bych se rád zeptal na nějaké vyřazovací předměty, na které by bylo lepší si dát pozor... dost bych to ocenil (slyšel jsem jen něco málo o funkcionálním programování a že podmínkou pro získání specializace grafický design je úspěch v nějakém šíleném úvodním testu v základech vizuální komunikace).

Budoucí studenty bych rád zmobilizoval, získal kontakty a klidně se podělil od dojmy, info nebo se s váma potkal při prvotním bloudění na dnech otevřených dveří nebo při zápisu (nebo jak se tomu říká :) ). Přecejen lepší jít do podobných šíleností s někým než sám :) Napište mi tady zprávu nebo pište na ICQ, které mám uvedené v profilu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Bald3rr0
Super člen
10. 1. 2011   #13
-
0
-

To Perth : Co se týče složitosti TSP vs NSZ, tak to ti asi moc nepomůžu (dostal jsem se v pohodě skrz NSZ z matiky). Mám za sebou sice první semestr (bez zkoušek) a rozhodně bych školu neměnil.

Co se funkcionálního programování týče, tak si myslim, že už tak vyhazovací nebude, protože letošní zkouška mi přišla docela dost jednoduchá (i když je pravda, že co jsem koukal na statistiky, tak v prvním termínu uspělo 51 lidí ze 160 :D). Daleko víc vyřazovací mi teda přijde angličtina. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.74.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
10. 1. 2011   #14
-
0
-

To Perth :
- jsem na Aplikovane informatice (prvni semestr) - obecne; o tom grafickym designu sem taky slysel, nicmene kdyz si das ApI, tak ti nikdo nebrani ty predmety (krome problematickyho) vystudovat, nevyhoda je to, ze to nebudes mit nikde napsany
- vyber predmetu je skvela vec, na FIT dostanes seznam, co mas ten rok vystudovat, a delej.... na FI se prave muzes vybrat, jestli chces studovat to funkcionalni programovani v prvnim semestru, nebo si ho nechas az do jinych semestru
- vyhazovaci predmety jsou: MATEMATIKA, hlavne. Funkcionalni programovani jsem treba ja ted dal za A, proste jako programator jsem s tim nemel moc velke problemy. Nutno davat pozor i na Uvod do Informatiky - uvidime jak dopadnu, zkouska je zitra. Uplne trivialni neni ani anglictina, ale ta je ted dost jednodussi, nez to bylo.
- prijimacky: ja delal narodni srovnavacky z matiky - rikal jsem si, ze se to bude hodit k maturite z matiky a kdyz me matika bavi... jo, omyl, kdybych delal obecny predpoklady, bylo by to snazsi, na tu matiku chodi ti blazn, co ji maj radi - na vseobecny samozrejme jde taky plno nabusenejch lidi, ale pak je tam taky plno, kteri te posunou percentilove nahoru; maturita je bohuzel az po prijimacich zkouskach, takze na to se asi moc spolihat neda, ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Palmik0
Super člen
15. 1. 2011   #15
-
0
-

To Perth : Ahoj, taky studuji první semestr na FI MU (resp. ho už mám za sebou až na jednu zkoušku) na oboru Matematická informatika (důvody výběru nebudu rozvádět, nerad bych odstartoval nějakou flamewar :)). Přijímačky jsem nedělal, ale radši jsem si zaskočil na NSZ, což vyšlo levněji než TSP (když počítám i peníze co bych musel utrati za dopravení se na TSP) a také byly dřív než Matematika, byla to celkem pohodička (~97.67 percentil na první pokus, nutno dodat že jsem si předem udělal nějaké staré verze abych věděl alespoň jak to vypadá a co je tam za příklady, určitě do toho taky investuj :)).

Co se samotného studia týče, tak jednoduše skvělé. Nejlepší je, že si můžeš upravovat doporučený plán studia (například si přidat další předměty, které by tě zajímaly). Jelikož chceš jít na grafiku (je vůbec nějaký podobný obor na FITu? :)) a ta má s teoretickými základy v prvním semestru defaultně společné jen tři předměty (Úvod do funkcionálního programování, Úvod do informatiky a Angličtinu), tak ti toho tolik neporadím.

K Úvodu do FP mám pár rad, první radou je samostudium, přednášky na kterých jsem byl nebyly špatné, ale přišlo mi, že byly dost chaotické. K samostudiu doporučuji knížky Real World Haskell a Learn You a Haskell for Great Good! (hlavně ta druhá je snadno stravitelná, obě jsou v elektronické verzi zdarma), výhodou samostudia je, že můžeš ject svým tempem a nemusíš chodit na přednášky (alespoň ne na všechny, protože jednou za čas se vyplatí tam jít (nebo si přednášku stáhnout), abys věděl, jak daleko je výuka), nemusí to ovšem vyhovovat každému. Pokud již znáš nějaký jiný jazyk, možná budeš zpočátku trošku zahlcen, ale ke konci nejspíš shledáš Haskell krásným :). Před polosemestrálkou bude nejspíš uvolněn odpovědník, kde uvídíš jaké příklady tam budou. To samé před zkouškou. Také doporučuju zkusit si vypracovat alespoň jeden bonusový projekt (i když ho třeba neodevzdáš). Posledním doporučením je chození na cvíka (která u tohoto předmětu nejsou povinná), jsou jen jednou za 14 dní a celkem na nic můžeš získat až 6 bonusových bodů (za každý cvíko jeden), což je celkem dost a pokud ses nevykvajz na samostudium, nemělo by být jejich získání vůbec těžké, stejně tak jako absolvování předmětu. Celkem jde získat (bez bonusů) 24 + 76 bodů, na A stačí 89 bodů.

K Úvodu do Informatiky dodám, že se celkem vyplatí si udělat párkrát testovací odpovědník před tím, než půjdeš na ostro (abys věděl co je tam za typy příkladů... v ostré verzi pak bývá to samé akorát v trošku těžší verzi, na druhou stranu je na to přehnaně moc času, takže by to neměl být problém), to samé platí o dvou školních testech, je tam málo příkladů a je na ně dost času. Také bych doporučil udělat domácí úkol, ze který je 16 bodů (je to sice důkaz, ale celkem jednoduchý) -- za domácí a školní testy a úkol je celkem možné získat až 48 bodů. Počítačová zkouška obsahuje příklady obdobné těm z odpovědníků, opět trošku těžší (času je stále dost a doporučuji ho využít ke kontrole) -- na počítačové zkoušce je možno získat až 36 bodů. Druhá část zkoušky je důkazová, obsahuje dva příklady, každý maximálně za 15 bodů, zde je času málo (nebo mi to tak alespoň přišlo), pokud ti 15 bodů stačí k tvé vysněné známce, doporučuji se zaměřit na jeden příklad. V mojí verzi byl jeden příklad obdobou domácího úkolu a druhý bylo dokazování jestli, kdy a proč daný algoritmus skončí. Celkem (bez bonusů) je tedy možno získat 114 bodů, na A stačí 86.1 bodů.

K Angličtině neni moc co psát, pokud jste měli na gymplu nebo na střední dobrou úroveň AJ, mělo by to být v pohodě (má ukončení zápočtem).

Pokud bys měl nějaké další otázky, klidně se ptej :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.48.–
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift and that is why it's called the present.
Perth0
Newbie
15. 1. 2011   #16
-
0
-

Moc všem díky za vyčerpávající info, teď mi sice málo z toho dává smysl ale věřím že za půl roku mi to dost pomůže. O Haskellu téměř nic nevím... takže se na to raději dobře připravím. Mimochodem nechci vyloženě na grafiku ale na aplikovanou informatiku se specializací graf. designu (nevím teda jestli je mezi nimi nějaký markantní rozdíl... ale jen abych uvedl věci na pravou míru :) )

Čeho se děsím asi nejvíce je matika, na střední jsem v ní sice všechno zvládal ale byl jsem průměrný (někdy i podprůměrný) ... mám strach jestli budu stíhat na VŠ. Trochu se ještě bojím programovacích jazyků (kvůli vedení střední školy mi totiž bylo už v průběhu studia odepřeno studovat programování ...brali jsme jen měsíc úplné základy Asembleru, které už jsem pozapomínal a sám jsem doma zkoušel jen maličko C++. Jinak jsem pracoval na webu s CSS, JavaScriptem a základy php... ale kdoví jestli se to dá někde použít), přesto mně bavilo poznávat jak tyhle věci fungují takže doufám že jazyky zas takový problém nebudou. Když už jsme u jazyků, slyšel jsem, že Angličtina je na MU šíleně těžká. Úroveň angličtiny na střední máme takovou všelijakou (osobně mi příjde nízká) ale jakožto jeden z nejlepších na škole si myslím, že ANJ na MU pro mně bude taková dostačující :)

Zeptat se chci hlavně na specializaci grafického designu, nebo na designové (výtvarné a kreativní) vyžití na FI (možná i na jiných fakultách). Jak to na škole vypadá (je to čistě programování nebo je zde i něco výtvarně zaměřeno)? Co určuje specializace (otevírá předměty?) a můžu jich získat více?
Je mi jasné, že to není výtvarná škola a asi to i zní divně :) ale výtvarné vyžití popř. multimediální zaměření mně zajímá asi nejvíce.

Mimochodem, byli jste před studiem na dni otevřených dveří? Dalo vám to něco? Bydlím asi 150km od Brna a zvažuju jestli mi za to ten zabitý den, stres a spoustu peněz stojí.

Ještě bych měl jednu otázku: Je náročné studovat i na jiných fakultách (mám na mysli časový press, daleké dojíždění mezi fakultami) ... je možné při pozdějším zjištění nevhodnosti kombinace předmětů v rozvrhu ten rozvrh ještě v ISu změnit třeba v půlce semestru?

Na školu se hrozně těším (doufám že NSZ vyjdou... když jsem si dělal poprvé zkušební test tak jsem nestihl 15 příkladů, spousta chyb a percentil 48, což mně dost vyděsilo... ale po pár testech to docela stouplo, a hlavně vím z jakého úhlu je třeba se dívat na určitý druh příkladů. Bojím se jen stresu. Každopádně se strašně na Brno a na MU těším. Konečně škola, kde do mně nebudou hučet spolužáci, kde nebude problém brát učivo vážně, kde je údajně skvělý přístup profesorů ke studentům. Možnost studovat to co mně baví a specifikovat si studim sám v průběhu studia je vážně úžasná. A ten studentský život a možnosti v Brně ^_^.

Moc díky za info a za ochotu (je vidět, že si těmi stresy prošel každý :) a kdoví, třeba za rok tady budu nějakého zvědavce informovat a utěšovat já ;) )

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Palmik0
Super člen
15. 1. 2011   #17
-
0
-

Co se programování týče, tak se mu lze celkem úspěšně vyhýbat (na Aplikované musíš krom Haskellu projít už jen základními předměty pro Javu a C++, ale to se dá dohledat ve studijním katalogu http://www.fi.muni.cz/docs/zk10-11.pdf). Pro ty co s programováním nemají moc zkušeností tam je předmět Úvod do programování (nevim o co tam jde ani co se tam dělá...).

Matematika by mohl být menší problém, ale asi nic nepřekonatelného :)

S oborem se ti žádné předměty neotevírají (myslím tedy alespoň v rámci fakulty)... to je právě to hezké, protože pokud by někdo chtěl, může studovat i předměty jiného oboru pokud splní jejich prekvizity, nebo se dohodne s vyučujícím.

Angličtina bych se vůbec nebál, opakovaly se základy gramatiky, četly se texty, metodika testů byla podobná FCE... dřív to musel být asi jiný horror, podle toho co jsem slyšel :)

Já to mám do Brna přes 300 kiláků a na dni otevřených dvěří jsem byl. Provádí tě tam po laboratořích atp.

Studovat na jiných fakultách se některé (ne všechny, protože ti třeba vyučující z kapacitních nebo jiných důvodů nedá souhlas) předměty dají, buď uplně bez okolků nebo po dohodě s vyučujícím... cestování mezi fakultami nejspíš tramvají a pěšky. :)

V půlce semestru rozvrh už nezměníš, ale první dva týdny můžeš měnit seminární skupiny a rušit si předměty bez penalizace.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.48.–
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift and that is why it's called the present.
PieMakerDvd0
Newbie
15. 1. 2011   #18
-
0
-

To Palmik : Taky bych poděkoval za příspěvky :) Já bych se chtěl zeptat kolik příkladů si na těch sciích pro těch 97 perc. spočítal? Je mi jasné, že to záleží na tom, kolik lidí to v ten termín dělá a jak dopadnou oni, ale chtěl bych vědět aspoň zhruba kolik z těch 30 příkladů může stačit na těch 70 percentil, které jsou potřebné pro přijetí.

Jinak já to mám do Brna řekněme 80-100km, záleží kterým busem, takže na den otevřených dveří pojedu (už v úterý :)). Nevýhodou toho, že bydlím poměrně blízko brna je, že nejspíš nedostanu koleje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Bald3rr0
Super člen
15. 1. 2011   #19
-
0
-

To Perth : Na všechno podstatné ti odpověděl palmik (jak se tak dozvídám, tak můj spoužák z oboru :D).

Co se týče DOD, mám to do Brna přes 200km, a také jsem se tam byl podívat a rozhodně jsem toho nelitoval.

Úvod do programování jsem taky zapsaný neměl, ale kamarádi jo a probírají se tam úplné základy. Programuje se v C a jede se od proměnných přes cykly, pole, až k práci se souborama. Hodně také záleží na výběru zkoušejícího. Co jsem slyšel, tak u každého se naučíš trochu něco jiného :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.0.–
amertak0
Návštěvník
15. 1. 2011   #20
-
0
-

Hojte, taky se chystám na MU, sice jsem chtěl jít dříve na VUT, ale po pomoci Googlu a hlavně po dni otevřených dveří to je jisté :)

Akorát sem ale teda dost nejistý ohledně výběru oboru, jelikož už v prvním semestru vybrat něco, co může zhatit celé 3 roky není jen tak :/

Vím, že chci v budoucnu programovat nebo být nějaký ten "údržbář :)", ale úplně jistý směr ještě neznám :/.

Máte nějaké rady, připomínky apod., moc by mi to pomohlo :) Předem dík.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
16. 1. 2011   #21
-
0
-

To Perth : Co se týče toho grafického designu, jsou tam předměty Grafický design I, II, III s tím, že musíš absolvovat předmět Základy vizuální komunikace (což je prý docela peklo :D) a mít z toho ještě nějaký dobrý prospěch (vykazovat nějakou aktivitu během semestru), protože ke Grafickému designu musíš mít ještě souhlas. Na tu vizuální komunikaci ještě navazují předměty Typografie a Písmo. Dál z výtvarnictví je tam večerní kreslení.

Ohledně Úvodu do programování...programuje se tam v C od úplných základů (já si to zapsal, je to 6kr. zadarmo :D), osobně jsem v C vživotě nic nedělal, na přednášky jsem nechodil a obě semestrálky jsem napsal na plný počet bodů, zkoušku jsem ještě nedělal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.43.–
Palmik0
Super člen
18. 1. 2011   #22
-
0
-

To PieMakerDvd : Ty staré testy by měly jít i vyhodnotit a měl bys vidět, kolik bys býval měl percentil a kolik bodů je na jaký percentil třeba. Ale pokud tě to tedy zajímá, tak tadyto je percentilová tabulka mého termínu, která mi přišla v individuální analýze: http://i.imgur.com/PMGeR.png

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.217.–
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift and that is why it's called the present.
PieMakerDvd0
Newbie
20. 1. 2011   #23
-
0
-

áááá tak já sem si špatně přečetl tvůj příspěvek a myslel sem si, že si dělal matematiku. i tak ale dík.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
NuTTeR
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
20. 1. 2011   #24
-
0
-

V prvnim semestru si kazdej mysli ze uvod do informatiky nebo matika sou vylejvacsky. To ale neni tak uplne pravda, vylijou tam ty, co se nesnazi, ani trochu. Takze sou spis cistici.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.225.–
PieMakerDvd0
Newbie
21. 1. 2011   #25
-
+1
-
Zajímavé

aha no tak jako na tu školu se rozhodně nejdu ulívat tak to bych měl být v pohodě :)

jinak by mě ještě zajímalo jak je to s angličtinou, když se dívám do žluté knihy na doporučenou skladbu předmětů na jednotlivé semestry tak ji nevidím žádnou. jak to s ní teda je?

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
21. 1. 2011   #26
-
+1
-
Zajímavé

To PieMakerDvd : Hnedka první nebo druhý den v semestru budeš psát vstupní test na jehož základu si můžeš/nemůžeš zapsat předmět English I. Není to povinný předmět, povinná je pak zkouška Specialist English.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Mautinek
~ Redaktor
0
Grafoman
1. 2. 2011   #27
-
+1
-
Zajímavé

To amertak : copak se dělo na dni otevřených dveří FITu? :-) Jinak asi narážíš na článek Honzi Javorka (http://blog.javorek.net/sliby-se-maji-dodrzovat-i-o-vanocich/). Je to jeho názor, neberu mu ho, s lecčím souhlasím, ale FIT není jen "hrůza" :-)

Ano, já studuji na FITu, jsem ve třeťáku, pokud má někdo dotaz, klidně se ptejte ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.37.–
Programujte.com redaktor
Sleduj mě na @MartinSimko
amertak0
Návštěvník
1. 2. 2011   #28
-
0
-

To Mautinek: No tak mně se nelíbilo, jak na DOD FITu celkem pomlouvali Masárnu apod.(Možná ti pisnu PM ohledně VUT, předem dík)

Jinak jsem si vybral Aplikovanou informatiku na Masárně. OSP jsem si šel vyzkoušet, se štěstím sem dal 75%, tak už to mám snad vše zkrku :D. S kým se budu vídat? :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
1. 2. 2011   #29
-
0
-

amertak: we'll see :) v pátek jdu na scia z matematiky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
1. 2. 2011   #30
-
0
-

Hodně štěstí přeju, at se podaří ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Mautinek
~ Redaktor
0
Grafoman
1. 2. 2011   #31
-
+1
-
Zajímavé

amertak: Nj, rivalita mezi fakultami :-) Klidně napiš PM, rád poradím/zodpovím ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.37.–
Programujte.com redaktor
Sleduj mě na @MartinSimko
Perth0
Newbie
2. 2. 2011   #32
-
0
-

Dokázal by někdo detailněji popsat (zjistit) požadavky na získání specializace grafického designu (obor Aplikovaná Informatika)? Na dni otevřených dveří jsem zaslechl, že do ateliéru pana Švalbacha nabírají až od druhého (nebo třetího semestru) a hlavním předpokladem je test ze základů vizuální komunikace (dají se někde sehnat podklady?). Tuším, že jsem koutkem ucha zaslechl i slova "domácí práce"... ale nic víc o tom nevím. Co mně ale hrozně vyděsilo bylo když jsem slyšel "12 studentů"... údajně maximum které tam berou (teď nevím jestli na semestr, na předmět nebo jak...) Každopádně jsem o sobě začal mít velmi silné pochyby. Co kdyby to nevyšlo a já bych uvízl "jen" na Aplikované Informatice? :/
Ono kreativní jsem byl od malička a velmi mně to baví ale pochybuju že se můžu měřit s nějakými umělci (když se rozdával talent tak jsem byl v řadě spíše vzadu :( ).

Myšlenky mně chvílema zavedly až k možnosti zapsat se raději na obor počítačové grafiky. Mohl by mi někdo popsat rozdíly mezi oborem Aplikovaná informatika+specializace grafický design a oborem Počítačová grafika a zpracování obrazu? Předpokládám, že ta grafika už s tím ateliérem a výtvarnictvím obecně nemá společného nic že? Jinak slyšel jsem, že přechod mezi obory není problém... jak je to ale s přechodem mezi studijními programy? (aplikovaná informatika je v programu aplikovaná informatika a počítačová grafika je v programu informatika) Stále to není problém?

Dost bych ocenil kdyby mi někdo přiblížil studium na specializaci grafického designu, momentálně je můj jediný životní sen se tam dostat... snad budu mít štěstí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
mc
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
3. 2. 2011   #33
-
0
-

Perth: bohužel se moc neorientuji v těch "grafických" oborech, ale můžu tě ujistit, že přechod mezi obory není ze strany studijního oddělení problém, můžeš přejít téměř kdykoliv. Myslím že pan děkan FI dokonce na některém DOD říkal něco ve smyslu "můžete si dávat jaké chcete předměty, bez ohledu na váš obor a před státnicemi se podívat do katalogu, ze kterého oboru jste splnili všechny požadavky (povinné předměty), na ten obor přejít a odstátnicovat".
Když se podíváš na povinné předměty těchto dvou oborů, zjistíš, že se moc neliší - horší je přechod mezi obory s různým Základem (I nebo II - třeba matematická informatika a aplikovaná informatika), ovšem tyto obory ho mají stejný.

Takže ti radím, aby sis dal obor podle tvého přání, když to nevyjde, změníš ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.51.–
5. 2. 2011   #34
-
0
-

Ahoj,
taky letos maturuji a rozhoduji se, kam dál. Nejsem ještě rozhodnutá, jestli jít radši na FIT VUT nebo FI MUNI. Našla jsem si spoustu diskuzí, kde se řeší, jaké jsou mezi těmito školami rozdíly, která je údajně lepší apod., ale dá se říct, že co člověk, to názor :)

Nicméně z toho, co jsem si zatím přečetla, mi vychází, že Masaryčka by pro měla byla asi vhodnější. Hodně mě baví (a zatím i jde) matematika, ale na druhou stranu zrovna moc nemusím fyziku a už vůbec ne elektro a obvody. Proto chci jít na školu, kde se těmto předmětům pokud možno vyhnu nebo budu muset absolvovat jen minimum z nich. V tomhle ohledu vítězí MU, VUT mi přijde více technická, dá-li se to tak říct.

Nestuduje tady někdo matematickou informatiku na MUNI? Pokud ano, jaké máte zkušenosti? Na stránkách školy jsem toho moc nenašla, jen nějaké obecné inform

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.132.–
5. 2. 2011   #35
-
0
-

ace, které mi moc neřekly. A rozdíl v uplatnění? (Jinak řečeno, co ze mě bude, pokud vystuduji matematickou informatiku?)

Dřív mě hodně lákala počítačová grafika, jak píše Perth, ta specializace grafický design nezní špatně, ale četla jsem, že prý od r. 2010/11 zůstává jen specialziace na typografii a textové systémy, tak nevím, jak to tedy je. Taky by mě zajímalo jak je to s tím oborem počítačová grafika a zpracování obrazu - hádám, že je to taky jen spousta teorie a matematiky, ale je potřeba mít prostorovou představivost ? Nebo jsem úplně mimo?

Děkuju všem za rady a názory! A omlouvám se, za "rozseknutý" příspěvek, sama nevím, kde se stala chyba :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.132.–
Palmik0
Super člen
5. 2. 2011   #36
-
0
-

Ahoj, studuji matematickou informatiku (mám za sebou teprve první semestr, takže rozhodně nejsem žádný mazák :D), něco jsem zde v tomto vlákně už napsal, můj ucelenější rozbor najdeš tu: http://palmik.net/prvni-semestr-na-fi-mu.

Pokud vím, tak v povinných předmětech žádnou fyziku nemám (je v povinně volitelných, ale dá se nahradit jiným předmětem). K HW tu má z povinných nejbllíž asi PB150 (Architektury výpočetních systémů), ale nebylo to nic strašného...

Matematická informatika má (dle mého názoru) tu výhodu, že se brzo dostaneš k teorii která nezastará, navíc tím, že si můžeš zapsat takřka libovolný předmět nebudeš, v případě zájmu, o praktické předměty ochuzena. Nejdůležitější je dle mého názoru vlastní iniciativa a zájem se zlepšovat... praktické dovednosti můžeš postupem času nabrat sama (třeba i po prvotním pošťouchnutím od školy), s těmi teoretickými je to většinou (ne vždy a ne pro každého) horší.

Co z tebe bude záleží, si myslím, hlavně na tobě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.217.–
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift and that is why it's called the present.
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
6. 2. 2011   #37
-
0
-

To Perth : Asi tě zklamu, ale ta specializace už tam není...to ti ale nijak nebrání absolvovat ty základy vizuální komunikace a pak grafický design I, II, III :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Perth0
Newbie
6. 2. 2011   #38
-
0
-

To Nefaritus : Eh... cože? Proč mi o nich tedy ze studijniho oddeleni na dotaz odepsali:
> "Obor Aplikovaná informatika má stále specializaci "Grafický design a výtvarná informatika" nebo se již zrušila a jediná specializace je "Typografie a textové systémy"? (Na webu máte uvedenu i specializaci Grafického designu)."
>
"Obe specializace jsou mozne."

Na webu mají doteď napsáno:
Aplikovaná informatika
(specializace Grafický design a výtvarná informatika a specializace Typografie a textové systémy)

A mám takové tušení, že se o té specializaci mluvilo i na Gaudeamu a dni otevřených dveří. ... takže opravdu nechápu, doteď jsem byl přesvědčený, že tam ta specializace je. :(

Jaké měla vůbec ta specializace výhody? Znamená to, že teď už na to nemají akreditaci ale vyučujou to dál? To je ale to zaměření vcelku naprd když to pak člověk nemůže napsat do životopisu atp. ne?

Takže do toho ateliéru teď berou všechny nebo jak je to tam a na základě čeho? Kruci byl si jsem dva roky téměř jistý, že to je moje cesta a teď tohle... :smile10:

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
6. 2. 2011   #39
-
0
-

To Palmik:
Děkuji za odkaz, pročetla jsem si info o těch jednotlivých předmětech a i když jsem většině z toho vůbec nerozumněla, tak si myslím, že by mě to mohlo zajímat :-))

A je možné říct, jestli je náročnější matematická informatika nebo aplikovaná informatika? (Kolik lidí vyletí hned po prvním semestru?)

Já si právě taky myslím, že je výhodné mít teoretické základy, které se víceméně nemění, a z nich vycházet. Konkrétně IT oblast se vyvíjí strašně rychle, takže např. programovací jazyk, který se používá a vyučuje teď, může být za pět zastaralý a nahrazen jiným.

To Perth:
Já jsem vycházela z toho, co píšou tady: http://www.fi.muni.cz/admission/bachelor/aplinfo/aplinfo.xhtml . Ale je divné, že na studijním tvrdí něco jiného...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.132.–
Bald3rr0
Super člen
6. 2. 2011   #40
-
0
-

To Lovable.Angel : Co se týče počtu studentů/úmrtnosti tak může posloužit následující statistika http://is.muni.cz/studium/statistika.pl?fakulta=1433, vyber aktivní studium bez samoplátců. Aktuálně ty počty studentů budou trochu rozházené, protože někdo si ještě třeba nezažádal o zápis do dalšího semestru.

Ohledně náročnosti Aplikované Informatiky a matematické informatiky. Náročnost oborů nelze hodnotit podle procentuální úspěšnosti studentů. Tyto dva předměty se liší hlavně v základech (Skladba povinných předmětů, pokud jsi byla na DOD, tak jsi určitě dostala žlutou knihu, kde jsou oba základy popsané). Hlavní rozdíl je v matematice, na Aplikované informatice máš Matematika I až IV na celé studium, kdežto na Matematické Informatice stihneš 4 matematiky za 2 semestry (můžeš klidně i více). Obecně bych řekl, že na Aplikované Informatice máš menší počet povinných předmětů, takže si studium můžeš udělat o trochu "lehčí", ale ty povinné předměty musíš absolvovat stejně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.0.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
6. 2. 2011   #41
-
+1
-
Zajímavé

To Perth : Ta specializace Grafický design je vyřazená z bakalářského studia, ale lze ji udělat v magisterském. V bakalářském zůstala jen ta specializace na textové systémy. Ale být tebou, tak to nijak nehrotím, protože co jsem tak pochopil, absolvování specializace spočívá v absolvování předmětů Grafický design I, II, III a volitelně předmětů Písmo I, II, III nebo Typografie I, II, III. Jestli se do těch předmětů dostaneš záleží už jen na tvojí snaze.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
amertak0
Návštěvník
16. 2. 2011   #42
-
0
-

To PieMakerDvd: Tak jak si nakonec dopadl? ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
16. 2. 2011   #43
-
0
-

Potvrzeno 74 percentil. Teď ještě maturitu ... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Perth0
Newbie
17. 2. 2011   #44
-
0
-

Tak mně se povedly OSP na 73 (na to kvantum chyb z nepozornosti to ujde :) )
Každopádně gratuluju a zdravím všechny spolužáky :smile8: ... kdyby se někdo v září (nebo kdy to začínáme) chtěl scuknout, zajít na pivko nebo tak něco, budu jen rád, kontakty v oboru (na fakultě) se určitě hodí. ;)

Jinak na tu specializaci prdím (co mi zbývá), stejně si zapíšu Apl. a budu tvrdě makat na tom, abych se do toho ateliéru dostal. Dík všem za info a podporu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
17. 2. 2011   #45
-
+1
-
Zajímavé

To Perth : Na pivko je vždycky čas :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
amertak0
Návštěvník
17. 2. 2011   #46
-
0
-

Jasně, určitě pak můžeme po zápise někam skočit, máme na to ještě půl roku, tak to snad nějak naplánujeme :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
mc
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
17. 2. 2011   #47
-
0
-

Perth napsal:... kdyby se někdo v září (nebo kdy to začínáme) chtěl scuknout, zajít na pivko nebo tak něco, budu jen rád, kontakty v oboru (na fakultě) se určitě hodí. ;)



Početnější scuknutí nad pivkem se koná v rámci prvákovin ;-)
http://setkani.prvakoviny.cz/index.php/fakulta-informatiky

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.34.–
Perth0
Newbie
20. 2. 2011   #48
-
0
-

mc napsal:

Perth napsal:... kdyby se někdo v září (nebo kdy to začínáme) chtěl scuknout, zajít na pivko nebo tak něco, budu jen rád, kontakty v oboru (na fakultě) se určitě hodí. ;)



Početnější scuknutí nad pivkem se koná v rámci prvákovin ;-)
http://setkani.prvakoviny.cz/index.php/fakulta-informatiky


Supr, tak to minimálně na jedny ty prvákoviny příjdu, právě jsem si říkal, že volný rozvrh musí znamenat docela odloučení od nějaké stabilní bandy lidí, tak snad se to dá kompenzovat podobnýma akcema nebo nějakými studentskými spolky. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
20. 2. 2011   #49
-
+1
-
Zajímavé

To Perth : Stabilní skupina lidí tam opravdu neexistuje...můžeš projít studiem aniž by ses s někým tam seznámil :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
21. 6. 2011   #50
-
0
-

To mc : Hlavní problém Grafického designu na FI MU je ten, že tě tamní výuka na to, abys mohl jako grafický designér pracovat ani zdaleka nepřipraví a to ani tehdy, pokud zamýšlíš věnovat se uživatelskému rozhraní. Specializace je v rámci fakulty okrajová a hodin je v poměru k informatickým předmětům málo a nároky kladené v předmětech vyučovaných v atelieru jsou nízké. Výsledkem tří i více let studia tedy je stav, kdy se naučíš ovládat 3ds Max, Corel a něco málo typografických pouček, ale výrazně ti chybí praktické zkušenosti s reálnými projekty, srovnání s ostatními v oboru a kulturní rozhled rozhled (v případě že se vedle hodin matematiky věnuješ taky grafice).

Běžně se také stává, že si hlava atelieru doc. Švalbach (vyučuje zamane, že se mu na vás něco nelíbí (ano, opravdu běžně číhá ve svém otevřeném kanclu jako malé dítě na to, aby mohl někoho buzerovat, že si položil tašku na lavici) a pak nastává problém si zapsat předměty, dodělat předměty, možnost dělat diplomku pod kterýmkoliv členem atelieru, byť ten s tématem a jejím vedením souhlasí. Takže jste třeba po třech letech studia gr. designu nuceni věnovat se něčemu úplně jinému. Švalbach vyučuje onen vstupní předmět a dále pak pokročilé předmět Písmo 2,3, Grafický design 3 a Typografie 3. Co se jeho výuky týče, jako designér je tak 20-30 let zpátky (počítač mu nic moc neříká), což by nebylo až tak na škodu, pokud by svoje znalosti uměl předat, to ale bohužel pedagogicky a lidsky dost nezvládá.

Ostatní členové atelieru jsou v pohodě a své věci rozumí výborně. Někdy nastává trošku problém s tím, že polovina studentů v atelieru není nejnadanějších nebo se tam zašívají z jiných oborů, aby měli dost kreditů, takže jsou požadavky přizpůsobeny tomu, že se designem živit nebudou, tzn. stačí odevzdat grafický výstup jako prokázání zvládnutí programu a takové ty věci jako psychologie, estetika, sociologické aspekty, originálnost, adekvátnost atd. se neřeší. Na druhou stranu komu je toto málo, může konzultovat školní i vlastní práce a projekty a každý z nich mu moc rád poradí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.220.–
Noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
21. 6. 2011   #51
-
0
-

Edit: Po dvou letech studia - v prváku sedíte nad základy Unixu a drtíte matiku a doufáte, že budete milostivě vybráni na základě schopnosti nabiflovat typografickou příručku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.220.–
Perth0
Newbie
12. 7. 2011   #52
-
0
-

Tak jsem se právě vrátil ze zápisu a ač jsem si říkal jaká to bude pohodička tak jsem z ISu zmatený tak jak jsem to slýchal od všech :D . Každopádně nejvíc jsem zmaten z volby předmětů. Mohl by tu někdo ostřílenější doporučit pár fakt dobrých předmětů a profesory, kteří umí? :) (Klidně se nebojte zabrousit do čistě volitelných a klidně i pár mimo FI).

PS: Je mi jasné, že základy mám víceméně dané v doporučené skladbě předmětů ze žluté knihy, ale potřeboval bych pár pohledů na předměty a profesory ze strany studentů. (Ať se mi nepovede sám sebe oddělat hned v prvním semestru).

Díky moc, ;) ta volnost je sice supr ale pro neznalé prváky to není to pravé ořechové :(

PS2: Je normální, že vidím PV123 - Základy vizuální komunikace až v jarním semestru a ne v podzimním? O.o

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
12. 7. 2011   #53
-
+1
-
Zajímavé

#52 Perth
Je to normální, vyučuje se jen na jaře ;)

Jinak co se týče předmětů, tak bych asi moc neradil si toho dávat první semestr hodně. Pro rozkoukání bohatě stačí ten základ + nějaký ten zápočták, abych alespoň těch 30 kreditů ve výsledku měl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
13. 7. 2011   #54
-
+1
-
Zajímavé

Jinak z těch volitelných bych ti v prváku doporučil Úvod do programování (pokud programovat umíš, je to 6 kr. v kapse, pokud ne budou se ti znalosti odsud v budoucím studiu hodit, protože semestr programování v Javě/C++ je povinný).

Dále doporučuju Služby počítačových sítí (nelze neudělat, pokud se na to nevykašleš a sem tam se mluví o zajímavých věcech a také je to prekvizita pro Seminář webdesignu, kdybys tam chtěl chodit).

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
amertak0
Návštěvník
13. 7. 2011   #55
-
0
-

No já jsem využil příručky a zkusil si to navolit takto:

FI:IB000 Úvod do informatiky  
FI:IB001 Úvod do programování    
FI:IB015 Úvod do funkcionálního programování      
FI:MB101 Matematika I      
FI:PB001 Úvod do informačních technologií     
FI:PB151 Výpočetní systémy       
FI:VB007 Filosofie vědy I      

Akorát si nejsem jist s tou Filosofií, ale zase udělat na konci roku esej je pro mě asi lepší než počítat úkoly do fyziky, kterým zase moc neholduju. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
13. 7. 2011   #56
-
0
-

Nevíte kde a kdy se dozvíme výsledky toho testu? Počítám s tím, že to bude někde v ISu, ale sem zatím ve fázi klasické zmatenosti tímto systémem :)

Jinak z těch všeobecně vzdělávacích sem uvažoval o Základech výtvarné kultury, máte nějaké zkušenosti nebo doporučení?

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
13. 7. 2011   #57
-
0
-

Ohledně testu fakt nevím, myslím ale, že výsledky dojdou asi na mail, můj tip :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
13. 7. 2011   #58
-
+1
-
Zajímavé

Základy výtvarné kultury jsou z těch všeobecně vzdělávacích předmětů nejjednodušší, 100% úspěšnost mluví za své :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.153.49.–
PieMakerDvd0
Newbie
13. 7. 2011   #59
-
0
-

#58 Nefaritus
Zaregistrováno :)

#57 amertak
Zkoušels ten test napsat nebo si to na jistotu skončil ještě před začátkem? :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
13. 7. 2011   #60
-
0
-

No test sem psal až do konce, byla to výzva. Jednoduchý mi nepřipadal, počítat rekurze z hlavy? WTF? :D Na to sem neměl. Když si uvědomím, že bylo 20 otázek a bylo potřeba 20 bodů, uff. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Perth0
Newbie
13. 7. 2011   #61
-
0
-

Jo tak já na test kouknul, prolistoval a odevzdal abych neměl záporný počet bodů :D
Ne dělám si srandu, i přes mé úplně laické znalosti bych asi takových 10-15 bodů zvládl ale stejně si ten úvod zapíšu na 1.semestr, takže proč se trápit. Jinak docela šok bylo sdělení že se budem fotit na ISIC ... já po několikahodinové cestě busem, nevyspaný a spocený až na řiti... to bude zjev :) .

Jinak jsem došel k názoru, že si těch předmětů budu asi zapisovat více (samozřejmě s rozumem), povinné minimum na semestr je tuším 30 kreditů, za celé studium pak 180kr... a já mám rád rezervu :).

Jelikož jsem tvor líný tak se mi nelíbí představa minimálně dvou semestrů tělocviku, má tu někdo nějaký vhodný tip, na kterých hodinách by se to dalo v klidu přežít? :D

PieMakerDvd, amertak: Nechcete se před startem vyučování někde scuknout? Třeba na prvákovinách, jestli jdete. Kdyžtak se ozvěte, ICQ mám tady v profilu, případně vám můžu dát mail nebo FB.

PS: Jaké koleje volíte přednostně?

PS2: Málem jsem si čůrknul radostí, když jsem uviděl, že ta specializace grafického designu přecejen funguje (někdo mně tady strašil že nebude), teď už si udělali na webu i v studijním katalogu pořádek, takže jsem happy ^_^ ... jen zamakat abych se dostal do ateliéru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
14. 7. 2011   #62
-
+1
-
Zajímavé

#61 Perth
Neříkal jsem, že není, ale že je to magisterská specializace (pokud se něco teď nezměnilo).

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
14. 7. 2011   #63
-
+1
-
Zajímavé

Cituji ze žluté knihy: "Studenti přijatí do bakalářského studia v akademickém roce 2007/2008 a dříve mohli obdržet osvědčení o specializaci uvedené na str. 136 nejpozději na jaře 2010. Od roku 2010/2011 je zachována jediná specializace Typografie a textové systémy, jejíž absolvování je podmíněno prací v ateliéru doc. Švalbacha."

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Perth0
Newbie
14. 7. 2011   #64
-
0
-

No v pdfku žluté knihy z roku 2010-2011 to je napsáno tak jak říkáš, v žluté knize (pro 2011-2012) co jsem dostal v úterý je toto... scany:

http://imageshack.us/…3/kniha.jpg/

http://imageshack.us/…/kniha2.jpg/

(v záhlaví si můžeš všimnout, že jde opravdu o bakaláře)

Je divné že na webu (zde: http://www.fi.muni.cz/…plinfo.xhtml ) ty informace nedávno (+-květen) upravili do přehlednější formy ale nechali tam: "Od roku 2010/2011 je zachována jediná specializace - Typografie..."

Podle mně to kdysi zrušili a teď zase povolili a nebo v tom má sama fakulta a studijní bordel (pak teda nevím jak tomu mají rozumět studenti    ). A co že ty jsi si tak jistý? Vycházíš jen z informací z netu nebo vidíš dál než běžný smrtelník?    Mně je to víceméně jedno protože mám na tyhle předměty rok čas a stejně bych si je asi zapsal ale každopádně mít v životopise "design" by pro mně bylo velké plus. No asi napíšu ještě jeden mail na studijní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Peppy0
Stálý člen
14. 7. 2011   #65
-
0
-

#36 Palmik
Uf. No, mám ešte 2 roky času na vysokú. Ale vyzerá to nebezpečne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.165.–
Qt, QML, C++
amertak0
Návštěvník
14. 7. 2011   #66
-
0
-

#61 Perth
Ohledně scuku, klidně. Na ICQ sem ti napsal, ještě nějak sehnat PieMakeraDVD :D

Na koleje sem nechtěl a tudíž sem našel privát v ulici Bayerova.

BTW. Na ISu už jsou profilové fotky :D Jejdamane :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
14. 7. 2011   #67
-
0
-

Klidně se můžem někde sejít, ICQ sem si do profilu doplnil. Mimochodem jmenuju se David, takže mi můžete říkat takhle ;) (Dvd je zkrácenina z David, s datovým nosičem to nemá nic společného :D)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
14. 7. 2011   #68
-
+1
-
Zajímavé

#64 Perth
Nejsem si nijak super jistý, jen jsem reprodukoval, co jsem viděl :D ale podle toho co jsi poslal je to zas jinak. Každopádně ať ta specializace existuje nebo ne, ty předměty které zahrnuje můžeš absolvovat tak jak tak.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
m4r100
Návštěvník
14. 7. 2011   #69
-
0
-

Zdravím všechny budoucí spolužáky :)

Ten IS je fakt brutal, snad se v nim rychle začnu orientovat.

Jestli máte nějaké zajímavé předměty na zapsání, tak sem s nima ;)

Dáváte si v prvním semestru víc jak 30 kreditů?

Někde psali, že je dobre mít tak 35 na semestr kvůli rezervy, ale nevím jak ten první, jestli to je dobrý nápad.

Co myslíte?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.122.–
Perth0
Newbie
15. 7. 2011   #70
-
0
-

Teda je to mazec, jen těch úvodů a základů je tolik až mi z toho přechází oči, nemluvě o tom, když chcete angličtinu třeba i se semináři tak to jsou další dva předměty (tři se vstupním testem) a vůbec, když si chcete udělat nějakou složitější větev, tak je třeba dávat pozor ať nakonec kvůli jednomu předmětu nestudujete o rok déle :D. Až budu 100% rozhodnutý tak sem napíšu svůj seznam (a klidně i seznam pro mně zajímavých), zatím mám před sebou několik popsaných A4 se vším co musím splnit nebo by mně mohlo bavit, přičemž v těch šipkách - prekvizitách - se sám sotva vyznám :) Třeba nechápu, proč pro předmět: "Elektronická příprava dokumentů" je potřeba znat algoritmizaci a umět chodit v Unixu ... podle mně by to šlo i bez toho zvládnout třeba v prvním semestru. Začínám už teď nemít rád některé vyučující :D .

Jinak se chci zeptat, v žluté knize se mají vybírat nějaké "povinně volitelné dvojice předmětů všeobecně vzdělávacího charakteru"... podle toho co jsem pochopil stačí si vybrat jednu dvojici. Proč jsou teda v doporučení tyhle dvojice dvakrát (1. a 2. semestr) ... jak to teda je?

Edit: tak ty dvojice už asi chápu, nejdříve jeden předmět z dvojice (minor I) a v dalším semestru druhý (minor II) <-- taky to mohli napsat rovnou latinsky, tak trapně jednoduchému značení rozumí všichni :D

Edit2: tak pokud chcete dělat film pro fakultní festival tak je ideální větev: UNIX (jaro) -> Elektronická příprava dokumentů (podzim) -> základy filmové řeči (podzim) -> produkce audiovizuálního díla (jaro) ... nejsou to sice nutné prekvizity ale je vidět, že je potřeba opravdu plánovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
mirom
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
15. 7. 2011   #71
-
0
-

Chcem sa spýtať tu prítomných spolužiakov, či plánujú ísť na prvákoviny? A ak áno tak v ktorom termíne?

Inak, mne osobne IS nepripadá vôbec zložitý, veď je tam ku všetkému názorný manuál.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.18.68.–
amertak0
Návštěvník
15. 7. 2011   #72
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
15. 7. 2011   #73
-
0
-

#70 Perth
Teďka si mě znejistěl, mám zapsané VB035 English I a VB035T English I - Test, takhle to stačí nebo ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
15. 7. 2011   #74
-
0
-

#73 PieMakerDvd
Podle papíru to máš dobře, VB035 a pro vstup VB035T.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
15. 7. 2011   #75
-
+1
-
Zajímavé

#72 amertak
Ta tvoje věta, že by tě mohly Základy db systémů bavit, protože se šťouřáš v MySQL, mě docela pobavila. Nechci tě nějak strašil, ale myslím, že v to předmětu MySQL nepotkáš. Bude to teorie, teorie a teorie - hiearchie, relace, vztahy (teoreticky)... a není to zrovna lehký předmět, co jsem takhle od spolužáků slyšel.

Mně se líbí, jak si tu plánujete rozvrhy dopředu (a já to dělal stejně, když jsem měl jít prvý rok na FI), ale jsem ve výsledku zvědavý, na co budete doopravdy chodit :-P

Ono pod těmi názvy předmětů se většinou skrývá něco jiného, než co si člověk na první pohled vybaví.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
amertak0
Návštěvník
15. 7. 2011   #76
-
0
-

#75 Nefaritus

No samozřejmě sem si toho dal víc, první dva týdny uvidím, co budu zvládat a co ne, doufám teda :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
15. 7. 2011   #77
-
+1
-
Zajímavé

Základy výtvarné kultury jsou z těch všeobecně vzdělávacích předmětů nejjednodušší, 100% úspěšnost mluví za své :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.4.–
PieMakerDvd0
Newbie
16. 7. 2011   #78
-
0
-

Takže mám zaregistrováno takhle :)

IB000 Úvod do informatiky                   
IB001 Úvod do programování                                        
IB015 Úvod do funkcionálního programování                                       
MB101 Matematika I                         
PB001 Úvod do informačních technologií                                   
PB151 Výpočetní systémy                                  
PV121 Počítače a hudba I                          
VB035 English I                            
VB035T English I - Test                              
VV031 Základy výtvarné kultury I

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Perth0
Newbie
16. 7. 2011   #79
-
0
-

Tak já se taky přidám se svým seznamem, je toho sakra moc (10 předmětů) ale z tohohle už se mi pro prvák nechce nic vyškrtávat (leda MB005 a PV156, bude-li to nutné). Ale jelikož PB151, VB035 umím dobře už teď a PV156, VV031 mně baví bych to mohl zvládnout, co myslíte?

FI:IB000 Úvod do informatiky
FI:IB001 Úvod do programování
FI:IB015 Úvod do funkcionálního programování
FI:MB005 Základy matematiky (pozn. níže)
FI:MB101 Matematika I
FI:PB001 Úvod do informačních technologií
FI:PB151 Výpočetní systémy
FI:PV156 Digitální fotografie (To už asi nevyjde, kapacita 84/35  )
FI:VB035 English I
FI:VB035T English I (Test)
FI:VV031 Základy výtvarné kultury I

Chtěl bych se ještě zeptat, když má předmět základy matematiky (MB005) v prekvizitách: ! MB101 &&! NOW ( MB101 ) a matika I (MB101): ! MB005 &&! NOW ( MB005 ) ... znamená to tedy, že si můžu udělat jen jeden z nich? respektive když si udělám ty základy tak už mně na matiku I nikdy nevezmou? trochu postavené na hlavu ne? 

Jinak tedy ten slibovaný výpis předmětů, které mně zaujaly (Varování: můžou zaujmout i vás ) :
PB002 Základy IT (kredity zdarma :) )
PB009 Základy počítačové grafiky (80% úspěšnost  )
PB029 Elektronická příprava dokumentů (může být zajímavé, úspěšnost 95%)
PB095 Úvod do počítačového zpracování řeči (mohlo by být zajímavé 95% úspěšnost)
PB150 Architektury výpočetních systémů (jednodušší než PB151 a po pár letech na průmce jsou to kredity zadarmo)
PB071 Úvod do jazyka C (příprava na Céčko, ale 75% úspěšnost mně děsí)
PV003 Architektura relačních databázových systémů (průmka rulez :), navíc 100% úspěšnost = flákárna)
PV005 Služby počítačových sítí (vhodné před webdesignem)
PV131 Digitální zpracování obrazu (asi samá matika, ještě uvidím, jestli si někdy zapíšu)
PV110 Základy filmové řeči (moje krev, úspěšnost 95%)
PV112 Programování grafických aplikací (může být zajímavé ale úspěšnost jen 70%)
PV113 Produkce audiovizuálního díla (muhehe, můj filmešek )
PV121 Počítače a hudba I (moje krev, úspěšnost 100%)
PV122 Formální struktura přirozeného jazyka (může být zajímavé, 100%)
PV182 Komunikace člověka s počítačem (-II-)
PV219 Seminář webdesignu (wow)
VV027 Kultura postmoderny (WOW)
VV031 Základy výtvarné kultury I (WOW!!!)
VV039 Výtvarný plenér (OMG!!)
VV040 Divadelní hra (jsem snad v nebi?   )
VV042 Historické proměny fotografie (no tohle už taková sranda asi nebude, i když úšpěšnost taky 100%)
VV052 Evening Drawing (chtěl bych se dostat, jen se obávám, že moje výtvarné dovednosti budou těžce trapné )
VV063 Hygiena práce s počítačem (hygiena? to je nějaká nemoc?... bylo by dobré se o tom něco dozvědět ,100%)
F2070 Elektřina a magnetismus (průmka rox, 90%)
FAVBPa01 Úvod do studia filmu (může být zajímavé, 80%)
ZUR368 On-line žurnalistika (žurnalistika - moje druhá láska (hned po IT), 100%)

(procenta jsou dána z ISu průměrem daným z pár posledních semestrů)

Prosím o kritiku zapsaných předmětů, vysvětlení prekvizity s matikou a doporučení něčeho klidnějšího z tělocviku. ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
PieMakerDvd0
Newbie
16. 7. 2011   #80
-
0
-

PB009 Základy počítačové grafiky, PV131 Digitální zpracování obrazu, PV112 Programování grafických aplikací, PV182 Komunikace člověka s počítačem jsou předměty, které mám povinné v rámci oboru :)

Musím ale říct, že máš široký záběr zájmů (výtvarno, programování, web, fotografie, film, divadlo) :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
17. 7. 2011   #81
-
0
-

#79 Perth
Základy počítačové grafiky - přednášky jsou víceméně matika a grafické algoritmy, cvičení probíhají jako modelování v Cinemě 4D, během semestru je potřeba odevzdat 2 projekty (model a animaci) a konečná zkouška není žádná sranda.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Bald3rr0
Super člen
17. 7. 2011   #82
-
0
-

#75 Nefaritus
S databázema jsem moc zkušeností neměl a přesto jsem si ten předmět zapsal. Na přednášky jsem nechodil, protože po dvou přednáškách jsem zjistil, že pan Zezula akorát překládá anglické slajdy z projektoru (můj názor). Navíc na cvičení bylo vše vysvětleno dobře :).

MySQL bylo věnováno max jedno cvičení, hlavní náplní je relační algebra a návrh databází. A nakonci B+ stromy, které spousta lidí (alespoň u nás ve skupině) nechápala.

Zápočtový test je velmi jednoduchý, jedná se o trochu těžší příklady (ale na stejné bázi) jako příklady na cvičení, navíc je to multichoice. Zkouška je o trochu těžší, protože je tam i teorie, ale existují české skripta od pana Dohnala, které mi jako materiál stačily.

Co se týče zajímavých předmětů, přišel mi velice zajímavý PV080 - Ochrana dat a informačního soukromí, navíc pan Matyáš velmi dobře přednáší. Zkouška byla sice trochu opruz (Naučit se nazpaměť definice tématických pojmů, ale někdy se dají odvodit). A na jaře PV004 - UNIX ten mě bavil hlavně kvůli panu Brandejsovi, vyprávění o virtuálních procházkách po fakultě a podobně, navíc zkouška je naprosto triviální. :)

#79 Perth


Ta úspěšnost u PB071 je tak nízká hlavně proto, že spousta lidí je líná dělat domácí úkoly, navíc je to teď povinná prerekvizita k C++, pokud jsi někdy programoval v C/C++, nemáš se čeho bát.

S tou matematikou to na hlavu postavené není, protože MB005 je matematika pro teoretický základ a MB101 je matematika pro aplikovaný základ, takže by jsi měl v podstatě kredity zadarmo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.74.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
17. 7. 2011   #83
-
0
-

PV182 Komunikace člověka s počítačem

Doporučuji, jeden z nejvíce praktických předmětů na škole! Pokud si jej zapíšete, tak se s vámi rád uvidím, pač vedu cvika   

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.164.4.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
amertak0
Návštěvník
17. 7. 2011   #84
-
0
-

Ten předmět vypadá velice hezky :) Asi ho vyměním za Základy databázových systémů ;) Ty jsou ve 3.semestru myslím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.1.229.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
17. 7. 2011   #85
-
+1
-
Zajímavé

#84 amertak
Probírá se v něm návrh GUI, od popisu, před skicy, návrhy, diskuze, prototypy až po finální řešení (konceptu) na počítači. Nedělá se tam finální produkt (žádné programování, grafika...), pouze se navrhuje, jak by to mělo fungovat, jak by to mělo vypadat, jako kdybyste předávali tuto práci jako projektový návhář programátorům a grafikům...

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.164.4.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
m4r100
Návštěvník
18. 7. 2011   #86
-
+2
-
Zajímavé

#85 Curo
Ten predmet [PV182] si urcite zapisu ;) Vypada zajimave.

Rozvrh si ještě nemůžu udělat, že? Nikde jsem to v IS nenašel, kde by se to dalo vytvořit. Viděl jsem u kamaráda, který je na pravnické fak., že už měl rozvrh hotový. Měl tam přesný čas v kolik má prednášky... U nás to je asi jinak.

Nevíte o nějakých předmětech z oblasti "Analýza a návrh softwaru" ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.122.–
Bald3rr0
Super člen
18. 7. 2011   #87
-
+1
-
Zajímavé

#86 m4r10
Rozvrh na FI se tvoří týden před začátkem výuky.

Ohledně druhého dotazu se zkus podívat na PB007, ale nevim, jestli to je ono. FI nabízí hodně zajímavých předmětů, jen je občas těžké je najít :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.74.–
Perth0
Newbie
25. 7. 2011   #88
-
0
-

Stále mi nikdo nebyl schopen odpovědět a na ISu ani na http://fsps.muni.cz jsem to nenašel.

Ví někdo o nějakém přehledném výpisu toho co si může člověk vybrat pod ty dva povinné semestry tělocviku?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
PieMakerDvd0
Newbie
25. 7. 2011   #89
-
0
-

Netuším, jestli je to přesně to co myslíš, ale zkus si v Katalogu předmětů dát hledat "Tělesná výchova". (Nezaškrtávat žádnou konkrétní fakultu)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
Nahlásit jako SPAM
IP: 109.164.4.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Phoenix0
Super člen
25. 7. 2011   #91
-
0
-

#88 Perth
Mají v tom bordel, nikde sem odkaz přímo na výpis nenašel, jen jsem tam zjistil, že ty předměty mají prefix P9.

Proto předpokládám, že si můžeme vybrat z tohohle: https://is.muni.cz/…y/katalog.pl?…

Ještě bych se chtěl zeptat na dvojici předmětů VB041 a VB042 (Principy právního myšlení a Právo duševního vlastnictví), které jsou teď nově jako všeobecně vzdělávací předměty. Má s nimi někdo zkušenosti? Úspěšnost 100%ní nemají, ale zase mi přijde zbytečné dávat si třeba VV031 Základy výtvarné kultury (tzn. něco, co mě nezajímá) jen abych to měl bez práce.

A ještě poslední dotaz, když si zapíšu IB001 Úvod do programování (btw kdy se dozvíme výsledky toho testu? jen pro klid duše..) jen jako 6 kreditů vpodstatě za nic - předpokládám že musím navštěvovat ty 2 cvičení týdně - budou se na mě cvičící dívat "skrz prsty", nebo tam takových lidí bývá hodně?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.206.–
Schimpy
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
26. 7. 2011   #92
-
0
-

to TV se vyučuje až v 2. semestru?

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.156.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
26. 7. 2011   #93
-
0
-

#92 Schimpy
v každém semestru

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
Schimpy
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
27. 7. 2011   #94
-
0
-

Takže i v prvním semestru si ho musím zaregistrovat? Nebo je jedno v kterých dvou semestrech získám ty dva kredity z TV?

Mimochodem, od záží nastupuji na FI Obor Počítačová grafika a zpracování obrazu. Je zde někdo takový se kterým bych porovnal zaregistrované předměty?

FI:IB000 Úvod do informatiky (2+2) 
FI:IB001 Úvod do programování (4+2) 
FI:IB015 Úvod do funkcionálního programování (3+2) 
FI:MB005 Základy matematiky (4+2)
FI:MB101 Matematika I (4+2)
FI:PB001 Úvod do informačních technologií (2+2) 
FI:PB151 Výpočetní systémy (3+2) 
FI:VB035 English I (2)
FI:VB035T English I - Test (0) 
FI:VV031 Základy výtvarné kultury I (1) 
PdF:ONLINE_A Angličtina Online 

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.156.–
PieMakerDvd0
Newbie
27. 7. 2011   #95
-
0
-

#94 Schimpy


Pochopil sem to tak, že tělocvik si můžeš udělat v jakémkoli semestru.

Jinak na grafiku a zpracování obrazu jdu já, pokud zaskroluješ trochu nahorů, uvidíš moje zaregistrované předměty :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
27. 7. 2011   #96
-
0
-

Bojím se, že 

FI:MB005 Základy matematiky (4+2)

FI:MB101 Matematika I (4+2)

ti neprojde ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.224.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
27. 7. 2011   #97
-
0
-

To Schipmy
nemusíš v prvním, ale v libovolných dvou semestrech bakalářského studia

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.4.–
Wannabie
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
28. 7. 2011   #98
-
0
-

Zdravím, hlásím se na obor Umělá inteligence a zpracování přirozeného jazyka. Měl bych několik dotazů:

1) Ve studijním katalogu co nám rozdali, stojí, že program Informatika vyžaduje 180 kreditů na bakaláře = 30 kreditů za semestr. Ovšem na str. 73 se píše: 

 "Požadavky oboru student splní:
 získáním 40 kreditů z povinných a povinně volitelných předmětů oboru."

Jedná se o překlep nebo to myslí vážně? Za 1 semestr by to byla makačka, pokud tam nemělo být 180 za celé studium. :- )

2) Tento obor jsem si vybral na poslední chvíli a začínám pomalu zjišťovat, že to asi nebude to pravé ořechové. Skladba předmětů je víceméně shodná s ostatními obory v programu Informatika, až na předměty jako:
IV029 Logická analýza přirozeného jazyka I
IB030 Úvod do počítačové lingvistiky
PB095 Úvod do počítačového zpracování řeči
IB047 Úvod do korpusové lingvistiky a počítačové lexikografie
s povinně volitelnými:
IB013 Logické programování
IV028 , IV029, PB103 atd.
Nerad bych se jimi v budoucnu živil, navíc se tam využívá Prolog. Raději bych studoval něco na způsob Počítačové systémy a zpracování dat (bezpečnost, databáze, návrhy systémů), kde se využívá C/C++/Java/J2EE. Vidím to jako větší šanci se po studiu uplatnit. ( a obsah inzerce na hlavní stránce tomu i odpovídá). Je možné si zaměření ještě zmenit, když jsou oba v programu Informatika? (vyjma toho, že po roce přestoupím, udělám znovu TSP a zaplatím poplatek za rok studia navíc).

3) Pokud s tím už nic nenadělám, viděl bych předměty takto:

IB000 Úvod do informatiky (2+2)
IB001 Úvod do programování (4+2)
IB015 Úvod do funkcionálního programování (3+2)
MB005 Základy matematiky (4+2)
Je lepší začít PB154 Základy databázových systémů (3+2) nebo PB150 Architektury výpočetních systému (2+1)?
VB035 English I (2)
VB035T English I - Test (0)
VV028 Psychologie v informatice (2kr) nebo VV031 Základy výtvarné kultury I (2)?
 Vím, že si zde většina zapisuje VV031 Základy výtvarné kultury I, jenže mě moc nebere historie umění. Ta psychologie je podle popisu spíše opakování z gymplu a má kredit navíc. Jak byste se rozhodli vy?

No a na závěr možná hloupý dotaz: Doporučená skladba: volitelný předmět (minor1)1 (2kr) s odkazem na výběr dvojic pod tím.(strana 75) (VB003+VB004, VB005+VB006, VB007+VB008, VB010+VB011, VV031+VV032) - to jsou doporučené nebo smím vybírat pouze z nich? Kategorie VB se mi nelíbý takže pokud mohu vybrat pouze z nich tak VV031+VV032 místo VV028 :-( )

Díky za názory.

 
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.137.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
28. 7. 2011   #99
-
0
-

#98 Wannabie

Požadavky oboru student splní:
získáním 40 kreditů z povinných a povinně volitelných předmětů oboru.

za celé studium ;).

Je možné si zaměření ještě zmenit, když jsou oba v programu Informatika? (vyjma toho, že po roce přestoupím, udělám znovu TSP a zaplatím poplatek za rok studia navíc).

Mezi obory můžeš plynule přecházet dle svého uvážní, tuším co každý semestr (bezplatně). Všechny úspěšně ukončené předměty ti budou uznány do nového oboru (pokud nejsou povinné, aspoň budeš mít kredity).

Základy výtvarné kultury I (2)?
Vím, že si zde většina zapisuje VV031 Základy výtvarné kultury I, jenže mě moc nebere historie umění. Ta psychologie je podle popisu spíše opakování z gymplu a má kredit navíc. Jak byste se rozhodli vy?

Protože je to vcelku jednoduchý předmět a z výběru asi nejlepší volba. Navíc i zábavný.

Kategorie VB se mi nelíbý takže pokud mohu vybrat pouze z nich tak VV031+VV032 místo VV028 :-( )

Máš si vybrat jednu dvojici, takže třeba základy výtvarné kultury ;).

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.164.4.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Schimpy
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
29. 7. 2011   #100
-
0
-

#96 amertak
MB005 je prekvizita k MB101, takže myslím že budu muset mít oboje

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.156.–
amertak0
Návštěvník
29. 7. 2011   #101
-
+2
-
Zajímavé

Jo to je, ale asi jinak než jsi to pochopil.

Prerekvizity: !MB005&&!NOW(MB005)

To znamená, že nesmíš mít MB005 hotové a nesmíš ho mít ve stejném semestru zároveň s MB101.

Viz strana 231 ve studijním katalogu. Snad sem to teda pochopil správně, kdyžtak mě opravte ;)

Dodatek, v katalogu je "!" nahrazen tím "divným lomítkem".

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Perth0
Newbie
31. 7. 2011   #102
-
0
-

Co si myslíte o prvákovinách, daly někomu něco? (poslední termín - 16.-17. Září logicky vyhovuje nejvíc, když 19. Září začíná výuka. To, že se nástup na koleje trochu kryje s programem prvákovin bych překousl ale jak na potvoru se na ten termín nejde na kolejích ubytovat kvůli přípravám na začátek roku.

Jelikož se mi opravdu nechce trávit noc z 16. na 17. někde v nonstopu se spoustou věcí, které budu stěhovat z domu, tak mi asi nezbyde nic jiného než jít na dřívější termín prvákovin => šílená doprava + samostatně shánět ubytko, navíc na dvě noci kvůli špatným spojům = další nemalé vyhozené peníze. Navíc na dřívějších termínech bude určitě logicky méně lidí. Nejsem si jistý jestli mi to za to stojí  , co myslíte?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
1. 8. 2011   #103
-
0
-

#102 Perth
Já tam nebyl a myslím, že jsem o nic nepřišel :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.142.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
2. 8. 2011   #104
-
0
-

Provákoviny jsou fajn. Ale pokud ti to má dělat potíže, tak se vůbec nestresuj a zustan doma :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
amertak0
Návštěvník
6. 8. 2011   #105
-
0
-

BTW: Dnes sem zjistil, že ten test ze zápisu už byl v den zápisu vystaven na net i s výsledky :D

Student -> Naskenované odpovědní listy -> Odpovědní listy

Jinak 17 bodů :D stejně mám úvod zapsaný.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Phoenix0
Super člen
7. 8. 2011   #106
-
0
-

Můžeš sem pls dát link přímo na tu stránku Naskenované odpovědní listy? Mě se to na stránce Student vůbec nezobrazuje...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.206.–
amertak0
Návštěvník
7. 8. 2011   #107
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
7. 8. 2011   #108
-
0
-

Vy jste delali na zapise nejakej test????

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
PieMakerDvd0
Newbie
7. 8. 2011   #109
-
0
-

hrach: Jj, taková novinka, podle toho sis měl nebo nemusel zapsat Úvod do programování.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Phoenix0
Super člen
8. 8. 2011   #110
-
0
-

#107 amertak
hmm, ten odkaz tam vůbec nemám a na tom tvým odkaze je nějaká Přijímárna, ve které nic není :-(

Podle studijního výsledky dostaneme "elektronicky v srpnu", takže si počkám...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.206.–
m4r100
Návštěvník
8. 8. 2011   #111
-
0
-

Už mi to prišlo. Mám 22 bodů. Nejspíš si ale raději zapíšu ten předmět.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.122.–
Perth
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
9. 8. 2011   #112
-
0
-

Tak už mi přidělili koleje a jsou to: *tramtadadá* Mánesky(7 minut šalinou), Kounicovy koleje jsou pro šlechtu (předražené), takže jsem docela rád že jsem takto dopadl. (dával jsem si primárně Veveří a sekundárně Mánesky).

Budu se tam s někým vídat nebo si všichni válíte šunky v privátech? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
amertak0
Návštěvník
9. 8. 2011   #113
-
0
-

No já si budu "válet šunky na privátě" :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Perth0
Newbie
25. 8. 2011   #114
-
0
-

Tak s PieMakerDvd (David Kouřil) jedeme na Prvákoviny: termín 9-10.9. Já dokonce plánuju že se ubytuju na dvě noci na kolejích. Přidejte se na ten termín rychle taky dokud je pár míst volných (mělo by jich být ještě 8). Zapíšete se tam tak, že v na ISu si ten termín prakticky koupíte a převedete tam ty 200,- (https://is.muni.cz/…baleni/53321).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Palmik0
Super člen
1. 9. 2011   #115
-
0
-

Je možné si zaměření ještě zmenit, když jsou oba v programu Informatika?

Problém by s tím být neměl. Důležité je splnit požadavky oboru, to co sis zapsal je jen formalitka, pro jistotu bych však předem (tj. například před začátkem školy) napsal na studijní oddělení.

Co se MB005 a MB101 týče, tak se vážně vylučují (konkrétně nesmíš mít zapsané MB005, pokud máš již zapsané MB101, stejně tak nesmíš mít zapsané MB005 když už jsi někdy dokončil MB101 (platí to i obráceně pro MB101)).

A pokud jde o ubytování, tak já jsem opět na Máneskách :P

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.49.–
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift and that is why it's called the present.
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
7. 9. 2011   #116
-
0
-

Zdravím budoucí spolužáky  

Škoda že jsem na tohle vlákno narazil až teď, ale i tak je tu plno dobrých informací. Jinak na prvákoviny bohužel nejdu (jen na seznamovák od příštího týdne), ale kdyby ste si šli někdy někam sednout, rád se přidám!

Ohledně čeho nemám ale vůbec jasno jsou všechny hodiny v rozvrhu co budu mít a na které se vyplatí chodit, na které ne apod. Někdo říká že na přednášky se nemusí chodit vůbec, když pominu to že jde o to se předmět naučit, tak počítají se kredity i z docházky v některých předmětech (myslím na přednáškách)? - kdybych se rozhodnul u některých předmětů nechodit na přednášky, jestli bych se nemusel bát že mi něco "uteče"...?

A co se týká úvodu do informatiky, tak když si tento předmět zruším, tak budu místo toho muset absolvovat jiný předmět, nebo mi tento jen odpadne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.2.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
7. 9. 2011   #117
-
0
-

#116 Dan
Když si IB000 zrušíš, znamená to je nto, že ho absolvuješ v jiném semestru...je to prostě povinný předmět a jednou si ho zapsat budeš muset.

Co se týká přednášek, tak ty povinné nejsou, povinná jsou cvika...pokud se rozhodneš na přednášky nechodit, nikdo tě za to lynčovat nebude, jen pam musíš udělat zkoušku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.198.112.–
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
7. 9. 2011   #118
-
0
-

#117 Nefaritus
On je povinný i když jsem uspěl v tom vstupním testu? To už snad potom není, ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.2.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
7. 9. 2011   #119
-
0
-

#118 Dan
Nepleteš si Úvod d informatiky a Úvod do programování?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
7. 9. 2011   #120
-
0
-

#119 Nefaritus
Nj, vůbec jsem nad tím nepřemýšlel    Omlouvám se

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.79.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
8. 9. 2011   #121
-
0
-

#120 Dan
U programka je to tak, jak jsi říkal, když ho vyškrtneš, tak ho dělat nemusíš...ale na druhou stranu je to 6 kr. relativně zadarmo :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
m4r100
Návštěvník
12. 9. 2011   #122
-
0
-

Prekryva se vam taky seminar "Komunikace člověka s počítačem" s jinymi prednaskami?

Seminare jsou na vyber jenom v cvrtek a ten uz mam plne nabity. Asi budu muset tento predmet posunout do jineho semestru..

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.122.–
amertak0
Návštěvník
12. 9. 2011   #123
-
0
-

Navolím si ho tak, aby se překrýval s přednáškou matiky, jelikož je to jen jednou za 2 týdny, tak by se to mělo dát. Pokud se mi to tak dát nepodaří, budu nucen tento předmět odložit na další semestr. :/

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Perth0
Newbie
12. 9. 2011   #124
-
0
-

Já si tu komunikaci zase dám na čas 12:00-13:50 v ten čtvrtek. Jelikož se mi to tam kryje jen s trojhodinovou přednáškou výpočetních systémů (které bych řekl z 80% už umím z průmyslovky) a ty výpočetní systémy se přednášejí v jednom Déčku a v dalších dvou se promítá tak nebude problém tam přicházet až na třetí hodinu a jak už víte, komunikace je jednou za dva týdny takže by to neměl být problém.

Když se něco překrývá tak to nacpat do přednášky na kterou si věříte (tu matiku bych já osobně třeba neriskoval :) ).

Edit: každopádně rozvrh se mi začíná pěkně plnit a vypadá to že si raději vezmu i něco v Pátek, nečekal jsem že toho bude tolik :( , no hlavně přežít ten prvák.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
m4r100
Návštěvník
12. 9. 2011   #125
-
0
-

Grr, zmackl jsem to 17:00:01 podle presnycas.cz a bylo to moc rychle :/ Musel jsem pouzit nahradni plan a ted mam v pondeli dvouhodinovou diru.. Ale aspon budu vedet pro priste.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.122.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
12. 9. 2011   #126
-
0
-

#124 Perth
Na výpočetní systémy nemusíš chodit vůbec...ta zkouška je lehká, když se ty otázky naučíš nazpměť :D

Komunikace s počítačem se mi kreje s Javou, ale Java je 2x, takže to je vcelku jedno, akorát Matematika III mi trochu nevyšla :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
amertak0
Návštěvník
12. 9. 2011   #127
-
0
-

Mě se kryjí cvika z Komunikací s počítačem s přednáškou Matematiky I :/ Jinak to je celkem ok.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
12. 9. 2011   #128
-
0
-

#127 amertak
Pokud nejsi "úchylný" na teorii matiky, tak můžeš přednášky s klidem vynechat a chodit jen na democvika a cvika :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
PieMakerDvd0
Newbie
12. 9. 2011   #129
-
0
-

#125 m4r10
já mám v pondělí dvě dvouhodinové díry :D doufám, že tam ještě půjde vecpat angličtina...

jinak mě se nekryje nic, protože sem poslušně kopíroval studijní katalog a nějaké rozvrhářské výstřelky si nechal na budoucí semestry :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
amertak0
Návštěvník
12. 9. 2011   #130
-
0
-

#128 Nefaritus
Tak já teorii vůbec nemusím :D

#129 PieMakerDvd
Taky je plánuji zacpat anglinou :) Funcko si asi dám na úterý ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
PieMakerDvd0
Newbie
12. 9. 2011   #131
-
0
-

Ještě bych rád do této diskuze dodal jednu věc: Jestli to bude číst někdo příští rok a rozhodovat se, zdali jít či nejít na prvákoviny (setkání) tak ať neváhá a jde do toho! Nejen kvůli těm informacím, které se hodí do začátku, ale hlavně kvůli setkání se spolužáky. Myslím (doufám :D), že amertak a Perth to potvrdí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.246.111.–
Perth0
Newbie
12. 9. 2011   #132
-
0
-

Jasně prvákoviny byly bezva, teď si fakt nedokážu představit že bych tam nešel a nevěděl jak se třeba jen dostat do učeben, připojit na wifi, stahovat přednášky a vůbec třeba i neznal tu druhou budovu, pár zastávek kolem fakulty a kampus. Rozhodně to není nic bez čeho by se nedalo žít ale do začátku to určitě neuvěřitelně pomůže (poznáme v prvních dnech    )

#128 Nefaritus
Tak to mně jen ujišťuješ v tom že ten předmět, byť je jen o přednáškách a já je budu mít zkrácené, dám levou zadní. 
Kódy, paměti, klopné obvody, mikroprocesory, procesory a jejich architektury jsme brali na průmyslovce dost dobře, takže mi bude stačit si oživit pár otázek z maturity :)
A stejně mi ten rozvrh příjde dost volný je tam spousta volného času, zapsal jsem si ještě jeden online kurz (kredity zdarma :) ). Vím že mně to po pár týdnech či měsících přejde ale hrozně se těším ^_^ .

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
12. 9. 2011   #133
-
0
-

#132 Perth
Jak říkám, jde o to se naučit ty otázky trochu nazpaměť - jak autoškola.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
Wannabie
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
13. 9. 2011   #134
-
0
-

V rozvrhu mám čtvrtek úplně prázdný až na večerní přenášky (15:00 - 18:00) VV031 Základy výtvarné kultury I a IB001 Úvod do programování. Myslíte, že má cenu na ně chodit? Budu dojíždět 1,5 hodiny tam a 1,5 zpátky v nejoptimálnějším případě :/  Dost mě štve, že je dali takhle pozdě (jsem chtěl být ten poctivý naivní studentík který bude chodit na vše  ).

Další podobná situace je v pondělí a úterý, kdy mám zaplněné dopoledne a PB001 Úvod do IT + IB015 Úvod do funkc. programování večer :/ Nerad bych se to učil jen ze záznamů s tím že se bojím abych časem nepolevil ale trčet v Brně celý den a domů jezdit vyčerpaný v pozdních hodinách mi taky moc nedá :/

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.137.–
amertak0
Návštěvník
13. 9. 2011   #135
-
0
-

#134 Wannabie
1,5 hodiny na dojíždění se skoro nedá zvládnout, známý mě říkal, že to takhle dával 1 semestr, ale nedával to. :/

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Witiko
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 7. 2012   #136
-
0
-

Omlouvám se, že oživuji takhle staré téma, ale jako nový student FI MUNI mám trochu hokej v prerekvizitách povinných předmětů. Možná to má co do činění s tím, že z 2011/2012 na 2012/2013 se razantně překopává systém předmětů, každopádně ten problém: V povinných předmětech pro Matematickou informatiku mám mimo jiné:

  • MB201 Lineární modely B (6+2 kr.)
  • IB005 Formální jazyky a automaty (6+2 kr.)
  • MB008 Algebra I (2+2 kr.)
  • PřF:M4155 Teorie množin (2+2 kr.)

Všechny výše uvedené předměty uvádějí v IS jako prerekvizitu MB005 Základy matematiky. Ten předmět ale nejenže není uvedený v povinném základu (což je samo o sobě podezřelé), ale je exkluzivní s jiným pro mě povinným předmětem - MB201 Lineární modely B, který by podle všeho měl být pouze aplikovanou a těžší verzí MB005. Chovám však obavu, že mě IS prostě nenechá výše zmíněné předměty zapsat.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.43.–
m4r100
Návštěvník
15. 7. 2012   #137
-
+2
-
Zajímavé

#136 Witiko

Ja tam teda vidim !MB005. Myslim, ze si jde celkem jednoduse domyslet, ze ten vykricnik neco znamena :) Negace v tomto pripade znamena, ze ten predmet nesmis mit splneny.

Nahlásit jako SPAM
IP: 65.190.151.–
amertak0
Návštěvník
15. 7. 2012   #138
-
0
-

Pokud má někdo z budoucích prváků zájem, tak sem na mém osobním blogu rozebral první semestr a plánuji přidat ještě druhý, informací není nikdy dost :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Peppy0
Stálý člen
15. 7. 2012   #139
-
0
-

amertak: zišiel by sa link na blog... :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.150.–
Qt, QML, C++
amertak
~ Anonymní uživatel
112 příspěvků
15. 7. 2012   #140
-
0
-

Sem doufal, že vás napadne se podívat na muj profil, no doba je zlá  

http://amertak.eu

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.241.–
Witiko
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 7. 2012   #141
-
0
-

#137 m4r10
Ano, u MB201 je tomu tak, ten je s MB005 vzájemně exkluzivní - omylem jsem ho ve výčtu uvedl také. Nicméně IB005, MB008 M4155 mají MB005 uvedený v požadavcích a IS se při pokusu o zápis zuřivě vzpouzí.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.43.–
Peppy0
Stálý člen
15. 7. 2012   #142
-
0
-

No ja som si ťa hodil do Googeľa ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.150.–
Qt, QML, C++
Radim
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
5. 1. 2017   #143
-
0
-

Více o TSP se můžete dočíst na mém blogu <a rel="nofollow" href="http://www.kurzynatsp.cz/blog.html/">TSP MUNI</a>

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.39.–
Radim
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
5. 1. 2017   #144
-
0
-

http://www.kurzynatsp.cz/blog.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.39.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

FI MUNI — založil Bald3rr

MUNI Informatika — založil tomaspo

FIT x FI MUNI — založil Mikeek

FI MUNI Internát — založil Pig

Odbor na FI MUNI — založil Pig

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý