Mocnina – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Mocnina – C / C++ – Fórum – Programujte.comMocnina – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Akacko0
Návštěvník
14. 11. 2006   #1
-
0
-

jak se da pomoi for, udělat např 40. mocninu čísla 5?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Alan0
Věrný člen
14. 11. 2006   #2
-
0
-

pisu to s hlavy, takze envim, jestli to bude uplne presne, ale takhle nejak:



double mocnina(double x, double y){
double vysledek = 1;

for(int i=0;i <= y; i++){
vysledek *= x;

}

return vysledek;
}


pak jenom zavolas f-ci mocnina(5,40);

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Akacko0
Návštěvník
14. 11. 2006   #3
-
0
-

Jo, funguje, diky. Ale mam ještě jednu otázečku:

Jelikož vysledne číslo je moc velke, zobrazuje se ve tvaru x,xxxxxe+xxx kde x je číslo. Jde to nějak změnit na "normální" reálné číslo?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura_0
Stálý člen
14. 11. 2006   #4
-
0
-

To Akacko:
C:



printf("%.2ld", num);

C++:


cout.precision(5);
cout << num;

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Akacko0
Návštěvník
14. 11. 2006   #5
-
0
-

je mi to už celkem trapne, ale zatim jsem nebyl schopny zde najit, jak se da zjistit sude a liche číslo podminkou if (nebo jinou)

zkoušel jsem to tak, že jsem čislo vydělil dvěma a teď nevim jak zjistit jestli vysledek je cele číslo...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
xp0
Věrný člen
14. 11. 2006   #6
-
0
-



if (x % 2 == 0)
cout << "sude";
else
cout<< "liche";

% - je zbytek po celočíselném dělení

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Není čas ztrácet čas
Jura_0
Stálý člen
14. 11. 2006   #7
-
0
-

nebo rychlejsi varianta:



if(!(x & 1))
cout << "sude";
else
cout<< "liche";

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Miroslav Kajan0
Věrný člen
14. 11. 2006   #8
-
0
-

To Jura_: Co dela to

(x & 1)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Jura_0
Stálý člen
14. 11. 2006   #9
-
0
-

To midin:
Jedná se o bitový operátor součinu, čili se nečekaně jedná o bitový součin. Takže z toho vyplíva jediné:



int x = 3; // v bin. soustave 0000 0011
x & 1; // je vynasobeni jednickou. Binarne 0000 0001
// a vynasobime jednotlive bity(jen ty, ktere jsou pod sebou. nic se neprenasi)
0000 0011
0000 0001
------------
0000 0001

Malá nápověda:


0 | 0000 0000
1 | 0000 0001
2 | 0000 0010
3 | 0000 0011
4 | 0000 0100
5 | 0000 0101
.....

Myslím, že teď je to více než zřejmé. Každý lichý číslo v dekadické soustavě končí v binarní soustavě jedničkou. A výraz x & 1 nedělá nic jiného než, že zjistí poslední bit. Pokud je roven 1, pak se jedná o liché číslo, pokud ne, tak o číslo sudé

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Miroslav Kajan0
Věrný člen
14. 11. 2006   #10
-
0
-

To Jura_: Dík, fakt jsi to dobře vysvětlil, jen tak dál:) Mimochodem, kde rozšiřuješ své C++ obzory?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Jura_0
Stálý člen
14. 11. 2006   #11
-
0
-

To midin:
D?ky za pochavlu. Ale abych odpov?d?l. V?t?inou to je r?zn?, za??nal jsem s nem?n? slavnou kn??kou "Nau?te se C++ za 21 dn?". Co? byla, up??mn?, zcela ?patn? volba a vyhozen? pen?ze, ale tohle je jen m?j subjektvn? n?zor, ?ili ??dn? flame z toho z?kladat nechci. Potom jsem hledal r?zn? zdroje na netu, p?e?etl jsem jich opravdu hodn? a nejeden seri?l m? zklamal, ale pozd?ji jsem objevil server Builder.cz a seri?l http://www.builder.cz/serial24.html, tak?e od t? doby ho v?ele doporu?uji(m? sice sv? mouchy, ale do za??tku je to jeden z velmi m?la dob?e a hlavn? ?esky psan?ch tutorial?). Mno, a potom u? jen zb?valo si vyhl?dnout n?jak? kvalitn? forum a nemusel jsem chodit daleko, toti? p??mo na Builder.cz je jedno, podle m?ho n?zoru, z nejkvalitn?j??ch for na ?esk?m netu v?bec. A odtamtud se prakticky u??m dodnes, proto?e tamn?j?? komunita m? opravdu, co nab?dnout. Ostatn?, to ti snad potvrd? i za??te?n?k, nem?lim-li se. A dal??m zdrojem, kter? jsem objevil ned?vno, je kniha "C++ in Action" od Bartosze Milewskeho. Autor pe?liv? prob?r? z?klady jazyka C++, od syntaxe p?es STL a? po navr?en? spr?vce pam?ti a programovan? ve Windows. Je k m?ni v online podob? zadarmo, co? je pro mnoh? zna?n? plus a dok??e ?ten??e dob?e obohatit(co se poznatk? z oblasti C++ t??e). Abych nezapomn?l , tak d?le doporu?uju kn??ky Bruce Eckela a to ?adu "Thinking in C++ Vol. 1,2...". Tyhle kn??ky snad nikoho nezklamou, jsou sice v angli?tin?, ale to pro program?tora nesm? b?t p?ek??kou. M?lem bych zapomn?l na odkaz knihy C++ in Action: http://relisoft.com/book/index.htm. A nakonec pak u? zb?v? nau?it se jen hledat. To? je asi v?e..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Adam Streck0
Stálý člen
15. 11. 2006   #12
-
0
-

To Jura_:
Jenom drobnost - knihy Bruce Eckela jsou již přeloženy (obě dvě) a v češtině vychází pod názvem Myslíme v jazyku C++. Já sám jsem na nich začínal (a v podstatě ztroskotal, jelikož jsem neměl přístup k internetu a v té době ještě ani většina fór neexistovala a já jsem netušil, co je to obrazovka proudových operací, čili jsem se zasekl na základním problému, program se zpustí a já nic nevidím :) ) mimochodem, tyto knihy předpokládají znalosti jazyka C a pouze ho doplňují o výhody OOP. A takto jsou svým rozsahem asi jedinou českou alternativou knih B. Stroustrupa. Na stránkách B. Eckela se mimochodem obě dají zdarma stáhnout v elektronické podobě (nebo se alespoň daly stáhnout, já sám je mám v počítači už asi 3 roky).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura_0
Stálý člen
15. 11. 2006   #13
-
0
-

To Asan:
O překladu jsem už slyšel a dokonce i viděl, ale taky jsem se doslechl, že překlad za moc nestál. A co se týče originálu, tak tam je vysvětleno vše celkem rozumně(aspoň mně se to tak jeví). Jinak si myslím, že v dnešní době se čisté C nemá smysl učit, ono i při výuce C ++ člověk narazí cestou i na C.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Majkee0
Newbie
15. 11. 2006   #14
-
0
-

?au jen bych se cht?l zeptat na n?jak? doporu?eni literatury C++...jiste zku?enosti m?m s Delphi,ale C/C#/C++ jsem nikdy nepracoval...tak?e kdybyste m?li n?jake vlastni zkusenosti tak pros?m pora?te myslim ?e pomu?ete ne-jen m?...thx
Co ?ik?te na C++ za 21dn??
Nebo Visual C++?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Adam Streck0
Stálý člen
15. 11. 2006   #15
-
0
-

To Jura_:
S t?m C jsem to myslel tak, ?e nen? mo?n? se z t?chto knih u?it bez p?edchoz?ch znalost? programov?n?. Prost? nov??ek neznal? C ani C++ se z toho u?it nem??e. Jinak, jak je moc dobr? si nepamatuju, ale hodnocena je ta kniha dob?e. Ale proto?e j? jsem k n? p?i?el coby nov??ek, tak jsem zkr?tka nev?d?l, ?e kdy? ned?m na konec programu cin.get(), nebo ho nespust?m v p??kazov?m ??dku, tak nic neuvid?m.

To Majkee:
Vyhled?v?n? - na tomto f?ru bylo na t?ma u?ebnic debat i flam? dost. Jinak o knize, na kterou se pt?? se zmi?uje Jura_ v tomto threadu o ?ty?i p??sp?vky v??e.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Akacko0
Návštěvník
15. 11. 2006   #16
-
0
-

To Majkee:přečti si ten dlouhy přispěvek nahoře. Tam ti Jura_ napsal vše

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Miroslav Kajan0
Věrný člen
15. 11. 2006   #17
-
0
-

Mám taky Naučte se C++ za 21 dní a v podstatě nevím, na co si Jura_ stěžuje. Je psáno, pravda, trochu složitě a autor přeskakuje (subjektivní názor), ale učit se z toho dá:)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Pedro0
Stálý člen
15. 11. 2006   #18
-
0
-

Zatial najlepsia kniha aka sa mi dostala do ruk bola jednoznacne S.Prata: C++ Primer plus volne stiahnutelna.
je aj prelozena ako Mistrovstvi v C++

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vsetci ste blazni, to len ja som lietadlo
Miroslav Kajan0
Věrný člen
15. 11. 2006   #19
-
0
-

To PaLaDin: Cca 1000 stran? Je to stravitelné? Jak dlouho ses z ní učil?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Pedro0
Stálý člen
15. 11. 2006   #20
-
0
-

To midin: Ceska verzia ma bez dodatkov 894 stran (ale na tie dodatky sa odporucam pozriet kedze su tam celkom uzitocne veci.) s dodatkami to ma 1000.
Som to preprogramoval aj s urobenim vsetkych cviceni a vypracovanim otazok (po kazdej kapitole su otazky z temy a programatorske cvicenia aby si sa to vazne naucil pouzivat .. ) za letne prazdniny, ale ak by som to cital este raz tak najdem podla mna este dost veci (hlavne z poslednych 5 kapitol, viacnasobna dedicnost, string, Stl, a vstupy vystupy) ktore by som si nebol bez knihy isty (vsetko si zapamatat nemozem)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vsetci ste blazni, to len ja som lietadlo
zacatecnik0
Super člen
15. 11. 2006   #21
-
0
-

ano zacatecnik potvrzuje ze builder is the best forum ;)

jinak ten prata - mistrovstvi v c++ je v cz ke stazeni na warez strankach takze panove staci jen umet hledat ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Můj blog http://www.zacatecnik.wu.cz[br]Překládám anglickou knihu o wxWidgets http://wxwidgets.hustej.net
Miroslav Kajan0
Věrný člen
15. 11. 2006   #22
-
0
-

To PaLaDiN: To jde, jak dlouho jsi DENNĚ programoval :)? Je to z ní opravdu pochopitelné?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
zacatecnik0
Super člen
15. 11. 2006   #23
-
0
-

to midin nevahej a di do ni vsici kolem me jen samo chvalu na ni ! nebo zkus google a zadat jaky maj lidi nazor na tu knihu. vono preci jenom se to vse omila furt dokola......

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Můj blog http://www.zacatecnik.wu.cz[br]Překládám anglickou knihu o wxWidgets http://wxwidgets.hustej.net
Pedro0
Stálý člen
15. 11. 2006   #24
-
0
-

To midin: pod 8 hodin sa to dostalo len obcas :D noc bola predsalen celkom dlha :D
a pochopi to z tej knihy vazne asi aj debil.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vsetci ste blazni, to len ja som lietadlo
Miroslav Kajan0
Věrný člen
15. 11. 2006   #25
-
0
-

To PaLaDiN: Uff, tak to snad pochop?m :) Ale nechce se mi to ??st v?echno znova :( Koneckonc? Nau?te se C++ za 21 dn? jsem sjel asi tak za ?tvrt roku :) Cur?v kurz je v pohod?, ale dost podstatn?ch v?c? tam chyb?.. www.builder.cz se mi fakt ale l?b? tak snad... To Mistrovstv? kupuju :) Kamar?d ho m? a je to C++ master, tak?e nev?h?m:)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Adam Streck0
Stálý člen
15. 11. 2006   #26
-
0
-

midin píše:#
# Mám taky Naučte se C++ za 21 dní a v podstatě nevím, na co si Jura_ stěžuje. Je psáno, pravda, trochu složitě a autor přeskakuje (subjektivní názor), ale učit se z toho dá:)#
#


Jak jsem už jednou řekl, na toto téma je xxx rozhovorů a hlavně flamů. Co já tvrdím ,jako člověk, který naučte se c++ za 21 dní nečetl je, že ten kdo tuto knihu četl má v některých místech dost zásadní díry ve znalostech. Co mi vadí dál je naprostá stupidita tvrzení naučte se C++ za 21 dní + a před nedávnem k tomu přibylo i to že "rekurze není důležitá". To říkám coby člověk, který tuto knihu nečetl. Ti, co ji četli (a mají dostatečný přehled) nadávají mnohem víc. Hoagh, domluvil jsem, v tomto threadu na toto téma už nebudu reagovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Mocnina a třetí mocnina — založil Ondra

Druhá mocnina — založil off01

N-tá mocnina a odmocnina — založil XyZZyX

Je cislo mocnina dvojky ? — založil Dusan R.

PHP druhá mocnina — založil noname

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý