Zdravím, rozhoduji se, kam jít na VŠ. Zatím mě nejvíc láká ČVUT - Otevřená informatika/STM na FELu nebo FIT; dále Teleinformatika na VUT v Brně a Aplikovaná informatika na UP v Olomouci..Možná ještě nějaká bioinformatika, nebo podobně..Máte někdo zkušenosti? Jinak já programuju v Javě, dále nějaké skriptovací jazyky, ale obecně mám spíš problém s algoritmizací. Nemám ještě vybraný obor (respektive bych chtěl zkusit sítě, jestli mě to bude bavit), proto přemýšlím o takových spíš obecnejších oborech. Ještě bych rád uvedl, že nejlíp se mi učí praktické věci, u kterých vidím výsledek.
Fórum › Vzdělání
Informatika Praha, Brno nebo Olomouc?
Jestli chceš obecnější obor, tak pojď na FIT VUT v Brně. Je tu od hardwaru, přes sítě až třeba po modelování a simulace :-) Nevím, jak je na tom FIT ČVUT, ale Olomouc je prý docela lowend. Nejlepší informatika je zkrátka v Brně (VUT a MUNI) :-)
Sleduj mě na @MartinSimko
... Nejlepší informatika je zkrátka v Brně (VUT a MUNI) :-)
Určitě jak MUNI, tak VUT, ČVUT i Matfyz jsou velice kvalitní, ale mohu se zeptat proč takto usuzuješ, že nejlepší je Brno?
V žádném případě nechci řešit úrovně jednotlivých škol. Jen chci reagovat na záliby Aol4521.
Základy a pokročilé algoritmizace, Javu včetně frameworků (spring, stripes), java+opengl na grafice najdeš na FIM UHK obor Aplikovaná informatika. Ovšem nenajdeš zde psani v assembleru a složité obvody jako na jiných školách.
Tak asi k zálibám a kde je najdeš :D (neni to Praha, Brno, Olomouc, jen jsem chtěl rozšířit obzory)
Odmítám se zapojovat do hádky o nejlepší školu....
Nmůžu mluvit za ostatní školy, ale na FI MU nalezneš vše co hledáš. Máš tu obor bioinformatiky, počítačovích sítí a komunikace (zbylé obory nalezneš třeba zde http://www.fi.muni.cz/admission/bachelor/index.xhtml.cs). Co se javy týče, jsou tu minimálně tři předměty PB162 (https://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?id=585123), PV168 (https://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?id=585473) a PA165 (https://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?id=585099). Algoritmizací se tu zabývá tolik předmětů, že se mi je nechce ani všechny vypisovat a linkovat, takže uvedu jen pár kódů, zbytek si jistě v případě zájmu dohledáš: IB002, IB108, IB111, IA066, IA101, MA015, PA093, PB164, PV193 a mnoho dalších :)
Kolemjdoucí: Bylo to myšleno trochu v nadsázce, ale i tak si to myslím. Matfyz nemá, pokud vím, fakultu informatiky, ČVUT ji má teď první rok, takže tam není taková "specializace" jako na VUT nebo MUNI. Navíc VUT se pravidelně vyskytuje mezi TOP univerzitami na světě (tuším podle The Times)
To Mautinek :
Svetove hodnoceni:
267 Charles University
401-450 Czech Technical University In Prague
551-600 Masaryk University
551-600 Brno University of Technology
Jop, VUT je jasne nejlepsi.
Ano, matfyz papirove nema fakultu informatiky. Jinak je tam informatika jako kazda jina, mozna min prakticka, coz by nekomu mohlo vadit.
CVUT ji ma druhym rokem ted, ale predtim melo informatiku na jine fakulte. A treba robotiku maji uplne spickovou.
MUNI ani VUT moc neznam, ale chybu neudelas at si vyberes kteroukoliv z techto skol. Hlvne se obloukem vyhnout informatice na VSE, v Olomouci a podobne pochybnych (po informaticke strance) skolach.
Nejsem si jist, ale nejedná se o hodnocení celých univerzit a ne fakult? Pokud je tomu tak, tak to příliš mnoho o jednotlivých fakultách a hlavně výuce na nich nevypovídá :)
To Palmik : Jsem kontroval tvrzeni ze VUT se pravidelně vyskytuje mezi TOP univerzitami na světě, tak samozrejme ze to je z listu univerzit a samozrejme ze to o vyuce na fakultach informatiky moc nevypovida.
FEL (STM) nebo FIT (Č)VUT: Neosobní přístup, dokud se to neprotřídí; hodně nízkoúrovňových a praktických věcí.
MFF UK nebo FI MUNI: Spousta docela těžké matematiky; praktických věcí je v prvních ročnících málo; výhody klasické univerzity.
KI PřF UP: Osobní přístup; nejspíš horší než MFF UK nebo FI MUNI; hodně programování (a na aplikované méně matematiky); výhody klasické univerzity.
FAV ZČU neznám a ostatní školy v podstatě nemají smysl.
MFF UK je určitě zdaleka nejlepší, pokud jde o teoretickou informatiku, ale ne každému sedne.
Nemám zkušenosti, ale kdybych uvažoval o informatice, tak bych z výběru určitě nevyloučil ani Jaderku. Je to malá škola, takže přístup bude osobní a mají i informatické obory
http://jaderka.fjfi.cvut.cz/zamereni/praxe/software-it
http://jaderka.fjfi.cvut.cz/zamereni/praxe/software-it/softwarove-inzenyrstvi
Hlvne se obloukem vyhnout informatice v Olomouci a podobne pochybnych (po informaticke strance) skolach.
Mohu se zeptat, proč si to myslíš o Univerzitě Palackého? Okej, nebudou do tebe rvát horem dolem, z čeho se skládá harddisk, jaké jsou vystupní a výstupní signály, jejich voltáž a podobně, co si můžeš vygůglit kdekoli. Ale naopak tě dokopou (!= naučí) k tomu, aby jsi přemýšlel nad tím, jak programuješ a k tomu, aby si nebyl debilní cvičená opice, co bude mít naučené jasné a jediné správné postupy a ve 30 bude mrtvý programátor.
to bedna: Promiň, ale "naučit přemýšlet nad tím jak programuješ" je podle mého právě to čemu říkáš výroba cvičených opic. Programovací myšlení buď máš nebo nemáš, je to prostě určitý druh talentu, se kterým se člověk narodí nebo bohužel ne, ať už je to programování, hudební talent, sportovní talent, je to prostě tak a naučit to nejde.
Taktéž tvrzení, že se jinde učí věci, které se dají vygooglit - co se prosímtě dneska vygooglit nedá? To co se opravdu učí je princip fungování těch věcí, ne jestli to jede na 5 nebo 15V...
Sám jsem studentem VUT FIT a myslím si, že tady máme tak akorát hardwaru, stejně tak jako softwaru. A věř mi, že programovat nás v prvním semestru naučili teda jo pořádně, 4 krásné projekty na semestr a žádné vození za ručičku, tohle se dělá tak a tak, prostě tu máš zadání a dělej jak umíš. Tím odfiltrovali ty co nemají výše probíraný programátorský um a ze zbytku se tu šlechtí programátoři, kteří zaručeně nebudou cvičenýma opičkama a navíc budou mít docela široký rozhled i do hardwarové oblasti...
To Proxymus :
Omlouvám se, že jsem to napsal nesrozumitelně.
Právě, že přesně tak. Neukáží ti, že se to má dělat takto, takto a takto, ale kopnou do tebe, abys o tom přemýšlel, polemizoval, hledal třeba jinou alternativní cestu a nebyl zaměřen jen na svůj oblíbený programovací jazyk, na paradigma, kterým jsi zvyklý programovat, protože v jiném to jde udělat jednodušeji, elegantněji. A přesně jak píšeš, aby v tobě vzbudili ten um, tu ctižádostivost být jiný druh programátora, vlastně nebýt tím programátorem, ale tvůrcem. Na cvičené opičky ti stačí ten gůgl nebo střední, průmka.
A asi to nikdy nenapíšu tak, jak bych to řekl na živo. Bohužel.
To bedna : Já jsem z toho tvojeho příspěvku udělal takový výcuc a vzniklo mi to co jsem napsal ;) já se taky nechci hádat, jenom jsem chtěl přispět svým názorem do debaty, každý má na každou školu svůj názor, těžko se objektivně na něčem shodnout :)
K těm posledním komentářům: Světe, div se! Na těch univerzitách (minimálně KI PřF UP a MFF UK) je pár předmětů věnovaných návrhu hardwaru a asembleru. Ale tyhle školy nemají za cíl produkovat elektrikáře nebo inženýry, nýbrž programátory-analytiky. To krom jiného znamená mnohem víc abstraktní matematiky (formou definice-věta-důkaz, nestačí umět počítat) a posléze algoritmizace.
w4rr10r: na VUT FIT si taky užiješ předměty zaměřená na HW, ať už to je asembler, mikrokontroléry, principy v HW - číslicové systémy, minimalizace, programování ve VHDL apod. ;-) Není to ke škodě, když máš i přehled, jak to funguje "uvnitř"
#22 Andrea
Jestli myslíš Aplikovanou informatiku na UHK, tak bych doporučil spíš Informační management na FIM, základy programování(obecne, Java), UML, databází a sítí (Cisco akademie) tam najdeš, vzhledem k tomu, že tvrdíš že máš "základní znalosti", tak by to mohlo být to pravé pro tebe.
#24 já
Nic, co znáš ti neublíží. Záleží, co myslíš znalostí HW. Myslím si, že sestavit počítač z komponent bys umět měl. Podrobnější znalost HW, jako např. architektury, sběrnice atd. ti pomůže např. při optimalizacích. Nebo např. při vývoji embedded zařízení či projektů s mikrokontroléry je to naprostá nutnost.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
C/C+ Software Engineer on Linux platform (Praha nebo Brno) — založil Anonymní uživatel
Brno vs. Praha — založil bartas
Nabidky prace Praha/Brno — založil Little Raven
Hledá se: #Programátor #PHP #Praha #Brno #min25h/týden — založil Tomáš Procházka
Nabídka práce: Programátor PHP nebo RoR - Brno — založil SOVA NET