Kreslící plátno – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Kreslící plátno – Delphi – Fórum – Programujte.comKreslící plátno – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Remder0
Návštěvník
29. 11. 2010   #1
-
0
-

Můj problém nebo spíše dotaz je celkem prostý. Mám image1 a na ten kreslím pomoci canvas. Dejme tomu že chci nakreslit obdelník. Jen tak pro představu co mám namysli tady je kód.

var x1,y1:integer


procedure TForm1.Image1MouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
x1:=x;
y1:=y;
end;

procedure TForm1.Image1MouseUp(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
image1.Canvas.Rectangle(x1,y1,x,y);
end;

A já chci, aby když stisknu tlačítko a pohybuji myší abych viděl náhled jak bude obdelník vypadat a po uvolnení tlačítka se vykreslí.

Napadlo mě že použiji druhý image2 na ktery budu kreslit, hned po tom čistit image2 a až uvolním tlačítko čtverec se nakreslí na image1, ale to mi příjde zbytečně složité a náročné když se obdelník kreslí s každým nově posunutým pixelem a určitě existuje nejaká funkce nebo příkaz co tohle umožňuje, i kdyby ne tak možná nějáká jiná schůdnější cesta. Předem díky za odpovědi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.35.–
Reklama
Reklama
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
30. 11. 2010   #2
-
0
-

Buď si vytvoříš druhý paměťový device context (canvas) a budeš to dělat přes něj (kopie obrázek + obdélník a vykreslit na obrazovku) nebo můžeš použít vlastností pera, kdy nekreslíš pevně danou barvou, ale děláš inverzi barvy podkladu, tj. když pak chceš obdélník jinde, tak ho nejprve nakreslíš na to původní místo (tím ho zrušíš) a pak ho teprve nakreslíš jinde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
Remder0
Návštěvník
2. 12. 2010   #3
-
0
-

_

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.35.–
Remder0
Návštěvník
2. 12. 2010   #4
-
0
-

Diky za odpoved, udelam jsem to stim invertovanim a prepisovanim, jak pises, ale spis by me zajimalo, jestli to jde udelat tak, jak je to v malovani, protoze ted kdyz kreslim a mam uz neco nakreslene tak to se potom taky invertuje a vypada to zvlastne, totiz v malovani se nahled nemeni a nezalezi na tom co uz je nakresleno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.35.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
3. 12. 2010   #5
-
0
-

Když tak to vyfoť (malování i to tvoje), abych se ujistil, že mluvíme o stejném tématu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
Honzc0
Stálý člen
3. 12. 2010   #6
-
0
-

Zkus to takhle
var
Form1: TForm1;
PocX,PocY,KonX,KonY: Integer;
Hranice: Boolean;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Image1MouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
PocX := X;
KonX := X;
PocY := Y;
KonY := Y;
Hranice := True;
end;


procedure TForm1.Image1MouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,
Y: Integer);
begin
if Hranice then
begin
with Image1.Canvas do
begin
Pen.Mode := pmNot;
Pen.Style := psDash;
Brush.Style := bsClear;
Rectangle(PocX, PocY, KonX, KonY);
KonX := X;
KonY := Y;
Rectangle(PocX, PocY, KonX, KonY);
end;
end;
end;

procedure TForm1.Image1MouseUp(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
if Hranice then
begin
Hranice := False;
with Image1.Canvas do
begin
Pen.Style := psSolid;
Pen.Mode := pmCopy;
Brush.Style := bsClear;
Rectangle(PocX, PocY, KonX, KonY);
end;
end;
end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.181.78.–
Remder0
Návštěvník
3. 12. 2010   #7
-
0
-

Honzc napsal:
Zkus to takhle


Diky za odpoved ale presne tohle jsem nehledal.

Kreslím černý obdelník
A chci aby se barvy pri kresleni nahledu neinvertovaly ale to asi nepujdu pri pouziti jenom jednoho canvasu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.35.–
Remder0
Návštěvník
3. 12. 2010   #8
-
0
-

___

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.35.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
3. 12. 2010   #9
-
0
-

Přesně tak ... s jedním si nevystačíš. V tvém případě bude asi nejlepší obrázek vykreslit do paměti a na obrazovku ho je kopírovat (něco na způsob BitBlt). Následně do toho vykreslíš obdélník(y).

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.203.96.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Platnost $_SESSION — založil pawlik

Hlídání platnosti dle datumu — založil ondrej.havlas

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý