Převod arabských čísel na římské – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Převod arabských čísel na římské – C / C++ – Fórum – Programujte.comPřevod arabských čísel na římské – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Monča
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
30. 11. 2010   #1
-
0
-

Ahoj,
může mi někdo poradit jak mám převádět v jazyku C arabské čísla na římské a naopak? Potom by se s nima měly dát provádět základní matematické operace např. 10 + V = 15 = XV. Mám to do jednoho projektu,ale totálně tento program nechápu :(
Děkuji za pomoc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.242.–
Reklama
Reklama
palikem0
Newbie
30. 11. 2010   #2
-
0
-

To Monča : Skús spraviť ten prevod, buď cez podmienky "if(...)" alebo switch(...). Musíš si to číslo postupne rozobrať.
Tu je malý príklad:

char[8] rim_cislo;
int des_cislo, x;

rim_cislo = "XVIII";
des_cislo = 0;

for(x=0; x<=7; ++x){

if(rim_cislo[x] == "\0")
break;

if(rim_cislo[x] == "X")
des_cislo = des_cislo+10;

if(rim_cislo[x] == "V")
des_cislo = des_cislo+5;

if(rim_cislo[x] == "I")
des_cislo = des_cislo+1;
}
printf("%d", des_cislo);

Je to len ukážka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.56.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
30. 11. 2010   #3
-
0
-

To palikem : Jen bych nedal for, ale while s posunováním indexu s ukončovací podmínkou rim_cislo[x]=="\0".

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.4.–
palikem0
Newbie
30. 11. 2010   #4
-
0
-

To Nefaritus : Môže biť. Bol to len nápad, na rýchlo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.56.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
30. 11. 2010   #5
-
0
-

Vzhledem k tomu, že u římských číslic záleží na pořadí, tak je možná i lepší převod provádět odzadu. Ale venkoncem jen to jedno, tak jako tak bude ta složená podmínka (nebo switch) složitější.

Pro převod do římských lze použít metodu odčítani, kdy otestuješ, jestli lze odečíst 1000 (M), když ne tak 500 atd. Pokud to chceš mít fajnový, tak budeš testovat na hodnoty jako je 9 (IX) apod.

Operace budeš provádět v arabských, protože je to mnohem pohodlnější :), takže nejprve převedeš z římských, pak provedeš operaci a výsledek převedeš na římské.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.203.96.–
Grungy0
Super člen
30. 11. 2010   #6
-
0
-

To palikem : Pokiaľ prevádzaš rímske na arabské musíš prechádzať ten zadané pole char-ov a podľa toho čo si načítala pridávať do nejakej premennej.... niečo ako hovoril palikem. Lenže má to jeden háčik a to napríklad IV, by ti takýmto spôsobom vyhodnotilo ako 6, pretože V=5 + I=1 => 5+1=6. Preto je asi lepšie riešenie prechádzať to odzadu a kontrolovať, či znak reprezentujúci číslo na predchádzajúcej pozícii nie je náhodou väčšie. Ak áno tak to číslo nepripočítaš ale odčítaš.

Príklad:
XIV
načítaš "V" pripočítaš +5
načítaš "I" kedže v predchadzajúce číslo bolo väčšie odpočítaš -1
načítaš "X" pripočítaš +10 pretože predchadzajúce je menšie

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.193.84.–
Prvý náznak hlúposti, je pocit geniality.
Monča
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
30. 11. 2010   #7
-
0
-

moc tomu nerozumím:(

no já jsem si nejdřiv udělala kalkulačku a teď do ní chci vkládat ty čísla. Nejdřiv jsem si je nadefinovala pomoci switche 1=I,2=II,5=V...jenže to je asi blbost, protože pak stejně nenapíšu nějaké složené číslo,třeba 253. To co jste mi tu napsali by mělo fungovat jak? To bych mohla potom použít jako zadávané čísla do této kalkulačky?

char klavesa;
do {
float a, b;
printf("--------------------------------------------------------------------------------\n");
printf("Zadej prvni cislo:");
scanf("%f", &a);
printf("\n");
printf("Zadej druhe cislo:");
scanf("%f", &b);
printf("\n");

printf("ZADEJ OPERACI:\n\n1.scitani\n2.odcitani\n3.nasobeni\n4.deleni\n\nk KONEC\n");

klavesa = getch();
switch(klavesa)
{
case '1':printf("\nScitani: %.2f + %.2f = %.2f\n\n", a, b, a+b);break;
case '2':printf("\nOdcitani: %.2f - %.2f = %.2f\n\n", a, b, a-b);break;
case '3':printf("\nNasobeni: %.2f * %.2f = %.2f\n\n", a, b, a*b);break;
case '4':printf("\nDeleni: %.2f / %.2f = %.2f\n\n", a, b, a/b);break;
case 'k':printf("\nUkonceni programu\n\n");break;
default:printf("\nERROR!!!\n\n");
}

}while (klavesa != 'k');

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.242.–
m->29+6
Super člen
1. 12. 2010   #8
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.112.–
Monča
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
2. 12. 2010   #9
-
0
-

m->29 napsal:
Ja by som tu jedno trápne a nie moc funkčné riešenie mal http://koduj.cz/viewtopic.php?f=27&t=308 Viem stopercentne, že to nefunguje stopercentne tak ale nejaká inšpirácia by mohla byť :-D


jéj,děkuji, zkusim se na to podivat :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.242.–
Monča
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
4. 12. 2010   #10
-
0
-

Tak protože jsem na tohle úplně blbá,a ani po týdnu jsem s tím nepohla,tak žádám někoho kdy by byl ochotný tento projekt udělat. Samozřejmě bych za něj, jakožto za službu zaplatila. Nevím cca 700kč? Najde se někdo? popř. tady je celé zadání :
Napište program, který bude převádět arabská čísla na římská a naopak. Římská čísla musí být v dnes uznávaném tvaru - jeho popis najdete například na adrese http://www.converter.cz/prevody/rimska-cisla.htm. Pro čísla větší než 3999 použijte uvedení menšího čísla před větším a jejich oddělení tečkou, které způsobí jejich vynásobení. Program umožní základní matematické operace i s kombinací obou typů čísel (př. 45 + VII = 52 = LII) a bude všechny operace logovat do souboru. Z jiného souboru umožní načtení předchystaných operací ukončených znakem ’=‘, vypočte je a uloží.
Děkuji za pomoc,Mona

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.242.–
Franceq+1
Stálý člen
4. 12. 2010   #11
-
0
-

potrebujes to v C nebo staci C++?? nevim jestli bych to zvladnul ale zkusit bych to mohl...zadara samozrejme....

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.235.145.–
Monča
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
4. 12. 2010   #12
-
0
-

Franceq napsal:
potrebujes to v C nebo staci C++?? nevim jestli bych to zvladnul ale zkusit bych to mohl...zadara samozrejme....


no mělo by to být v C, ve škole děláme v programu Dev-C++, jinak bych byla moc ráda, je to docela důležitý projekt, protože už ten předmět opakuju potřetí :smile10: a nechci na tom vyletět když už dělám bakalářku:(

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.242.–
Franceq+1
Stálý člen
4. 12. 2010   #13
-
0
-

Trosku jsem googloval mrkni na tohle nevim jestli je to presne co potrebujes, ale myslim ze je to neco podobnyho


int pozice(char znak)
{
const char buf[] = "MDCLXVI";
const char *p = buf;
while (*p++ != NULL)
if (*p == znak) return (p-buf);
return -1;
}

int zRima(const char letopocet[])
{
int vysledek = 0, posledni = -1, hodnota = 0;

for(int i = 0; i < strlen(letopocet); i++)
{
switch(letopocet[i])
{
case 'I': hodnota = 1; break;
case 'V': hodnota = 5; break;
case 'X': hodnota = 10; break;
case 'L': hodnota = 50; break;
case 'C': hodnota = 100 ;break;
case 'D': hodnota = 500; break;
case 'M': hodnota = 1000; break;
}

vysledek += (posledni != -1 && pozice(letopocet[i]) < posledni) ? -hodnota : hodnota;
posledni = pozice(letopocet[i]);
}
return vysledek;
}

void doRima(int letopocet, char *buf, int buflen)
{
int pole[7] = {1000, 500, 100, 50, 10, 5, 1};
char znaky[7] = {'M', 'D', 'C', 'L', 'X', 'V', 'I'};
int pos = 0;
while(letopocet > 0)
{
for(int i = 0; i < 7
{
if (letopocet-pole[i] >= 0)
{
letopocet-=pole[i];
if (pos < buflen-1) {
buf[pos++] = znaky[i];
} else {
buf[pos] = '\0';
return;
}
}
else i++;
}
}
buf[pos] = '\0';
}

int main()
{
char buf[30];
int vysledek;

vysledek = zRima("MDCCCXXII"); // vysledek je: 1822
doRima(1822, buf, 30); // buf je: MDCCCXXII
}


nevim do jaky miry je to funkcni nebo nefunkcni xD jestli chces procti si k tomu diskuzi na .... http://forum.builder.cz/read.php?123,2852375,2852726,quote=1

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.235.145.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 74 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý