Soubor s daty->Canvas – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Soubor s daty->Canvas – Delphi – Fórum – Programujte.comSoubor s daty->Canvas – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

NightRunner
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
3. 12. 2010   #1
-
0
-

Dejme tomu, že mám v souboru 360 řádků po 90 prvcích



0.1545;0.1542;0.1539;...
0.1235;0.1234;0.1253...
.
.
.


Potřeboval bych vykreslit na základě číselné hodnoty barevnou mapu, ale ne jako obdélník, ale jako kruh - těch 360 řádků odpovídá 360 stupňům azimutu a těch 90 prvků 90 stupňům elevace (kdyby se někdo divil, co to je za dementní soubor, tak to jsou podklady pro mapu oblohy z radioteleskopu).

Jen tak z legrace jsem si udělal osnovu, což je celkem snadné:



Image1.Canvas.Brush.Style:=bsclear;

for i:=1 to 90 do begin
Image1.Canvas.Ellipse((Image1.Width-i*5) div 2,(Image1.Height-i*5) div 2,(Image1.Width+i*5) div 2,(Image1.Height+i*5) div 2);
end;

for i:=0 to 360 do begin
Image1.Canvas.MoveTo(Image1.Width div 2,Image1.Height div 2);
Image1.Canvas.LineTo(trunc(Image1.Width div 2+konst*cos(i/180*pi)),Image1.Height div 2-trunc(konst*sin(i/180*pi)));
end;


Ale jak teď zařídit, aby se ty jednoltivé dílky osnovy vybarvily, anebo ještě lépe, aby ta osnova nebyla vůbec potřeba a mapa byla celistvá.

Díky za Vaše rady!

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
3. 12. 2010   #2
-
0
-

Projdeš data a vybarvíš si podle nich bitmapu (nejlépe v paměti). Algoritmus převodu hodnoty na barvu asi znáš. Přepočítat souborové "souřadnice" na souřadnice v bitmapě asi taky problém nebude. Jediný zádrhel bude asi v tom, že to nebude 1:1 na pixely, ale určitě lze nějak určit region, který se následně vyplní zvolenou barvou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.203.96.–
NightRunner
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
3. 12. 2010   #3
-
0
-

Problém je právě ta poslední věta - jak určit ten region. Jinak je mi všechno jasné a ten obdélník už mi to maluje, i převod do polárních souřadnic jsem zvládl, ale teď jak určit ten region.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
NightRunner
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
3. 12. 2010   #4
-
0
-

Jen pro upřesnění: Tady to zkouším pomocí PutPixel, ale není to samozřejmě ono...

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
Sniper
~ Anonymní uživatel
215 příspěvků
3. 12. 2010   #5
-
0
-

Něco v tomhle stylu?...

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.201.–
NightRunner
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
4. 12. 2010   #6
-
0
-

Ano, to je přesně ono!

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
Sniper
~ Anonymní uživatel
215 příspěvků
4. 12. 2010   #7
-
0
-

Upozorňuju že jsem v tomhle naprostý amatér - tak nekamenovat.

const

MaxElev = 90;
MaxAzim = 360;
PiDegs = 180;

type
AoV = Array[1..MaxAzim,1..MaxElev] of Double;

procedure LoadValues(var MapValues: Aov);
var
i,j: Integer;
begin
//zde by mělo být nahrání hodnot ze souboru - nahrazeno pseudonáhodnými hodnotami
Randomize;
For i := 1 to MaxAzim do
For j := 1 to MaxElev do
begin
MapValues[i,j] := Random;
end;
end;

Function GetValueColor(const Value: Double): TColor;
var
i: Integer;
begin
//převedení hodnoty na barvu - předělat dle libosti
i := Trunc(High(Byte) * Value);
Result := RGB(i,i,i);
end;

Function GetCoordinates(const Azimut: Integer; const Center: TPoint; const Radius: Double): TPoint;
var
X,Y: Double;
begin
//souřadnice na jednotkové kružnici (Sin a Cos jsou prohozené schválně!)
X := Sin((Azimut / PiDegs) * Pi);
Y := Cos((Azimut / PiDegs) * Pi);
//výsledný bod
Result := Point(Center.X + Trunc(X * Radius),Center.Y - Trunc(Y * Radius));
end;

procedure DrawMap(const SideLength: Integer; const Values: AoV; var Map: TBitmap);
const
MinSafeRadius = 512{px};
//poloměr kružnice na které jsou body určující kruhovou výseč pro daný azimut,
//zabrání se tím výraznějším grafickým artefaktům poblíž středu mapy (resp.
//chybám ve vykreslení výsečí)
var
i,j: Integer;
Center, BeginPt, EndPt: TPoint;
Radius: Double;
begin
With Map, Map.Canvas do
begin
//střed kruhové mapy
Center := Point(SideLength div 2, SideLength div 2);
//nastavení vlastností bitmapy a jejího canvasu
Width := SideLength;
Height := SideLength;
PixelFormat := pf24bit; //mohlo by se dát i 32bit, ale takhle to bude
//žrát méně paměti, ale při 32bit to bude asi rychlejší
Brush.Style := bsSolid;
Brush.Color := clWhite;
Pen.Style := psSolid;
//podbarvení bílou barvou
FillRect(Rect(0,0,Width,Height));
//vykreslení kruhových výsečí (azimut) na různých poloměrech (elevace)
For i := 1 to MaxAzim do
For j := 1 to MaxElev do
begin
//************************************************************************
//nevím jak se má vykreslovat elevace, jestli s jednotnou velikostí
//dílů nebo s proměnlivou ( = průmět bodu daného elevací na pokouli do
//vodorovné roviny), takže si vyberte co je vhodnější

//***
//poloměr kreslené kružnice (v px) - proměnlivý rozestup soustředných kruhů
Radius := (Cos(((j - 1) / PiDegs) * Pi) * SideLength) / 2;

//***
//poloměr kreslené kružnice (v px) - jednotný rozestup soustředných kruhů
//Radius := (((MaxElev - (j - 1)) / MaxElev) * SideLength) / 2;

//************************************************************************
//získání bodů určujících kruhovou výseč
BeginPt := GetCoordinates(i,Center,MinSafeRadius);
EndPt := GetCoordinates(i-1,Center,MinSafeRadius);
//nastavení barev
Pen.Color := GetValueColor(Values[i,j]);
Brush.Color := GetValueColor(Values[i,j]);
//vykreslení kruhové výseče
With Center do
Pie(X - Trunc(Radius),Y - Trunc(Radius),X + Trunc(Radius),Y + Trunc(Radius),BeginPt.X,BeginPt.Y,EndPt.X,EndPt.Y);
end;
end;
end;

procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var
Bmp: TBitmap;
MapValues: AoV;
begin
//načtení hodnot
LoadValues(MapValues);
//vytvoření pracovní bitmapy
Bmp := TBitmap.Create;
//vykreslení mapy do pracovní bitmapy
DrawMap(Image1.Width,MapValues,Bmp);
//přiřazení pracovní bitmapy do Timage
Image1.Picture.Assign(Bmp);
//vykreslení do souboru ve větším rozlišení - můžete vymazat
DrawMap(1024,MapValues,Bmp);
Bmp.SaveToFile('test.bmp');
//uvolnění prostředků pracovní bitmapy
Bmp.Free;
end;

Je to jenom narychlo sflikovaný. Spousta věcí by šla optimalizovat a vůbec předělat, rovnice zjednodušit (nechce se mi) atd., ale alespoň je to udělaný tak aby se ta mapa dala vykreslit v podstatě v jakémkoliv rozlišení (je to omezeno více-méně jenom dostupnou pamětí).
Popravdě kdybych se tomu měl věnovat, tak to udělám naprosto a totálně jinak - budu to renderovat po pixelech, ve velkejch rozlišeních bych to rozdělil do více vláken (podle počtu procesorů v systému), a možná bych přihodil i nějaký SuperSampling ať to líp vypadá. Pro ultra vysoký rozlišení (kdy by se výsledek nevešel do paměti) bych to renderoval po blocích a spojoval je až na disku, ale to už jsme trochu někde jinde :D.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.201.–
NightRunner
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
4. 12. 2010   #8
-
0
-

Tak tohle je naprosto super, děkuji!

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

SOUBOR.BAT>SOUBOR.EXE — založil wokena

Canvas — založil maral

Kreslenie do Canvas — založil lubo

HTML 5 Canvas kniha — založil Jiří Ketner

Wpf - combox na canvas — založil letty

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý