Cauko vsetci. Neviete náhodou aký typ súboru je driver do počítača ak hej tak mi pls napíšte díkes.
Fórum › Offtopic
Typ súboru ovládača
Předpokládám, že to chceš pro windows. Instalační informace jsou obsaženy v souborech *.inf, vlastní driver najdeš ve správci zařízení u každého zařízení. Jsou to soubory *.sys a *.dll.
Hmm, tak doporučuju nejdřív hodně studovat. Použij google, pár seriálů na téma vytváření vlastního OS jsem četl, ale teď z hlavy odkazy nenajdu.
ja som si ich nastudoval a napriklad. Operační systém ako taký musí mať nejaký svoj formát lenže počítač bez operačného systému nespustí nijaký typ súboru. a preto chcem vytvoriť svoj vlastný driver a "dohodnúť" sa tak s procesorom aby spustil moj operačný systém.
robím operačný systém. potrebujem driver aby sa moj os mohol spustiť. není to driver na jeden konkrétny procesor ale driver musí byť kompatibilný so všetkými aby "povedal" procesorom že spusť toto a urob toto. tak mi pls dajte nejaký link de si to najdem ako naprogramovať ten driver.
To delphak : On oto stejně asi nepomůže, ale možná by ti to alespoň něco mohlo osvětlit http://programujte.com/?rubrika=26-programovani&sekce=356-operacni-systemy
To delphak : programuju uz od roku 2000 a do staveni OS bych se nepoustel... uz dokazu odhadnout co zvladnu a co ne
ikdyz vlastne jeste programuju neco jako system.. akorat pro jednocipovy mikroprocesory .. delam tam jednoucelovy programy ne OS
no tak ak neratam ovládač ktorý treba v assembleri tak sa da aj v delphi, C, Java, Basic ako ceš. Len sa musia dať robiťv tom programovacom jazyku konzolové aplikácie a aplikácie pre windows ktoré je vidno (neviditelne = doplnky, DLL, ....)(viditelne = kalkulačka, textový editor, ....).
delphak napsal:
:) totálne ako jeden moj spoluziak - pesimisti. uplne
Ja myslim ze spis realisti :)
Byt tebou si sahnu do svedomi... opravdu si veris, ze naprogramujes vlastni operacni system?
Jestli te ale opravdu laka mit vlastni OS, tak mrkni na:
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/ ...mas tam dokonce odkaz na cesky preklad
To z_moravec : Ciste teoreticky...jelikoz Java potrebuje nejakou tu runtime knihovnu pro spusteni sveho bytecodu (nebo jak se tomu rika v Jave), tak si nemyslim, ze by bylo nejak jednoduse mozne napsat v jave funkcni driver. Jedine, pridat podporu javy do kernelu daneho OS (ma to nejaky pouzitelny OS nepocitaje hratky typu JNode? vazne nevim) nebo zkompilovat javu do nativniho kodu (s tim nemam zkusenosti a imho nepujde vse tak snadno) a nebo sem nasel zajimavost na wikine:
http://en.wikipedia.org/wiki/PicoJava
Na tomhle HW by to asi slo....
Tak ci tak, delat OS ciste v Delphi (nedejboze v Jave) bez pouziti radky ASM/C kodu bude akce blizici se nemoznemu....
jenze zapominas ze pokud ho chces narvat do sveho OS tak musis vytvorit i vlastni emulaci javy..
typ souboru ovladace je v pripade vlastniho OS jednoduse strojovy kod, ktery musi vedet co, kde a jak nastavit aby to dokazalo jet (resp ovladat).
Jak sem jiz zminoval - extremne zjednodusena verze vlastniho systemu i s ovladacema se da delat v jednocipech.. zkus to na nich a pokud se nechytnes s nejakym rozhranim jako I2C nebo znakovy lcd display - tak nemas ani naznak sebemensi sance udelat cokoliv pro poradnej pocitac (a kdo vi jestli i tak - tydle rozhrani sou poradne popsany.. co teprve az budes hackovat rozrani k necemu co zadnej popis nema)
jasne ze to nebude os ako naprihlad kubuntu 10, win 7/8 či dokonca mac 10. ale podla MNA SA KONEčNá VERZIA mojho os bude podobať windows 3.
P.S = robim to iba preto lebo neviem co iné mam programovať
delphak napsal:
P.S = robim to iba preto lebo neviem co iné mam programovať
Byt tebou si bud najdu praci, nebo zvolim jiny projekt. Ja nevim jestli ti to porad nedochazi(i kdyz ti to na foru rika uplne kazdy), ale s tvymi znalostmi (ted jsem se kouknul na tvoje zalozene tema v Delphi "*.dat subory") nemas ani nejmensi sanci neco takoveho vytvorit.
Myslim to v dobrem, akorad se ti to programovani znechuti, protoze proste nic nevytvoris ...urcite ted nemas ani prvni radku kodu. I kdyz mozna je dobre, aby si timhle clovek prosel a dostal pres cumak... kdyz sem poprvi cuchnul k programovani (pascal/delphi) a program mi vypisoval stromecky na konzoli, nebo nedejboze mel nejake GUI, tak sem taky uz planoval svoje cupr-cool projekty (a to zdaleka ne tak megalomanske jako tvuj OS) ... samozrejme dopadly tak jako dopadane tvuj projekt za nejakou dobu... proste vysumi pryc a tobe zbyde akorad ztracenej cas .... ted se samozrejme sam sobe smeju jakej sem byl naivni.
ucitel mi vraví ze viem programovať len tie základy som sa poriadne nenaučil a pravdaže neviem ešte nejaké tie veci naspamet a niektore vobec. ale tento os bude len taki .................................... na hovno. Síce nebude nikdy potrebovať defragmentovať disk ale nemožeš tam nič nainštalovať (v konečnej verzii) možeš tam mať iba tie programy ktoré tam ja naprogramujem hned od začiatku bude tam niečo odkukané z iných os niečo uplné nové (napr som vimislel taku hovadinu :D a nazval som ju PanDock :D). Tento moj OS si pri nainštalovaní zobere čo ja viem 3 GB z disku a po celú dobu používanie, či je to mesiac, rok či dokonca dekáda bude pracovať iba s tymýto troma gigabytmi. takže k pretaženiu nikdy nedojde z dovodu nedostatku pamete. počkaj teraz som si spomenul predsa si zobere niekedy aj viac ako 3 GB ale maximálne ďalšie tri giga. ak mate este nejaké otázky ohľadom mojho os (nevravím že by to bola nejaka očakavana noivnka - iba tak) tak rovno zalozte nove vlakno lebo sa mi nechce furt scrolovať nakoniec tohto zoznamu. (vlakno mozete nazvať delphakov OS ktorý operačným systémom asi nikdy nebude :D).
a co sa týka toho prvého riadku tak mám akurát teraz (21.12.2010 - 16:17) presne 224 riadkov (ratal som aj unit na zaciatku, slovko interface, slovo type a tie blbosti pod nim, slovko var, a slovko end na konci plus asi 5 prázdnych riadkov.) ale som len na zaciatku a vecina tlacidiel co som tam poumiestnoval este nie su funkčné
To delphak : Pises driver + OS a zacal si umistovanim tlacitek? Chlape, umis si prosimte predstavit co to vlastne ve skutecnosti je oepracni system? Je ti jasne, ze ty ikonky a okna a tlacitka co vidis po nastartovani windows vlastne neni OS jako takovy, ale jen graficke rozhrani, ktere na vetsine systemu bezi naprosto oddelene od jadra v user spacu?
Muzes prosim kouknout na tento obrazek a rict kterou oblasti si zacal? Pripadne nejak pro predstavu nas ostatnich popsat svoji architekturu?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Windows_2000_architecture.svg
To delphak : U programování sebemodernějšího OS nemůžeš začít tím, že si nataháš tlačítka v Delphi. Začít se má tím, že si sednu za assembler a napíšu pár nejzákladnějších fcí pro manipulaci s pamětí. Potom začnu uvažovat nad něčím, čemu se říká boot a tím, jak ho provést. Musíš odspodu nahoru, ne naopak.
To delphak : Teda prvně sem se až tak nepobavil ale těma 3GB si mě definitivně dostal do kolen. :-D Má to vypadat jako windows 3 a myslíš si že to bude 3GB po instalaci??? Fakt ti tu ty lidi radí dobře. Sou to lidi který programování rozumí a opravdu už napsali hodně řádků kódu. I když to bude trochu sebe chvála tak taky lecos umím a díky tomu sem pochopil že psát si OS jen proto abych nějakej napsal je prostě k ničemu. A jak vidím tak v tvým případě kdy jak sám říkáš nemáš ani pořádný základy je to až moc velkej projekt. Páč to co ty představuješ jako driver co řekne procesoru co chceš sem identifikoval snad správně jako boot loader. Když už bys teda nějak udělal ten, tak musíš pokračovat s nějakým jádrem OS (kernel) a pak ovladače a pak už se dostaneš na svoje tlačítka... Ale začít s interfacem když nic nemáš prostě nejde nebo teda de ale rozhodně nikdy OS nenapíšeš.
Taky som kedysi z kamošom robili vlastní OS ja som mal naštudované celu architektúru CPU a ovládal som assembler .
Ako prve sa treba postarať o boot tabuľku čo neni tak lachke , nech pusty časť kodu a potom prišla kamošova vec on je zas C a v nom mal spraviť ovládače. No náš maximum bolo že po spustení nášho "OS" nám nabehla modra tabuľka kde sa dalo niečo napisat a niečo odpovedalo a to bol už mega úspech a potom sme nevedeli sa ďalej pohnúť.
Takže moja rada naštuduj si architektúru a assembler a niečo sa ti podari rozbehať. takže ja to neodmietam a ano da sa to a držím palce dúfam že sa pochváliš.
No us bude tomu cca 5 rokou keď sme sa pustli doňho ale samotne štúdium nám trvalo minimálne 1 rok a to pritom každí mal už skúsenosť v obore ako ja som ovládal assembler ale len 8080 a on C/c++ ale to nám nestačilo.A zacali sme to robit na konci strednej skoly
Naš plán mal dokázať hlavne ovládať zariadenia ako boli USB a V tedy aj lpt a com porty a chcel som ten systém využiť čo najvernejšej simulácie neurónových siati čo je pekná myslienka ale taško uskutočnitelna.
To delphak : coze? asi uplne netusis co to presne OS je :)
to je prime ovladani vseho co mas v kompu.. zadny nastroje nic...vse si musis napsat .. (jedine se da pouzit sluzeb biosu - ale tomu se uz vsechny systemy soucasnosti vyhybaji)
To delphak : Nezaměňovat vnitřní strukturu (implementaci) s vnější strukturou (API, ABI)...
To crAzY^ : No nejde o prostredie v ktorom je robený OS ale o kompilar lebo môj OS bol robení v textovom editoru 2 ale bol špeciálne s kompletovaný pre assembler a CPU takže dá sa aj v delphi ak použije kompiler assembler na binárnu zložku alebo hexadecimálnu takže v klude môže aj v delphi.
PS: K tým premenam. v pravom OS pracuješ s registrami CPU a pametou ram a vga pametou žiadne premenne.
To OMG! : Jo, ale minimálně já se bavím (a nebudu sám)
To delphak : pochybuju ze je to optimista.. spis vi, ze lidi si musi nabit cenich, aby se poucili ... :D
jak rikal profesor pedagogie: zkusenost je nepredatelna - musi se zazit
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Aký typ súboru použiť na programovanie ? — založil lukas.balaz
Ako vytvoriť nový typ súboru pomocou C++ atď... — založil Mega.Lama
Ukladanie do súboru + čítanie zo súboru + mazanie prvkov a pod — založil angela
Načítavanie zo súboru do poľa /meno súboru zadáva program — založil Tvorca