ATMEGA32U2/U4 USB problém – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

ATMEGA32U2/U4 USB problém – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comATMEGA32U2/U4 USB problém – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
nasratr0
Duch
5. 12. 2010   #1
-
0
-

Zdravím všechny kdo čtou tento příspěvek.
Chtěl bych požádat o radu s USB připojením mikrokontroléru ATMEGA32 k PC.
Postavil jsem jsi si 2 vývojové desky založené na MCU MEGA32U2 a MEGA32U4.
Přikládám v příloze kompletní projekt MEGA32U2.
Dle datasheetu jsem očekával, že po připojení do PC se mi zařízení ohlásí jako "Bylo nalezeno nové USB zažízení"
a pouze nainstaluju ovladače... To se ale nestalo a momentálně jsem v mrtvém bodě...
Rád bych docílil toho, aby se mi zařízení zobrazilo (nainstalovalo) a bylo možné nahrát do FLASH paměti mnou-vytvořené .HEX
kódy přes program ATMEL FLIP.
Žádám tedy všechny, kdo mají nějaký nápad jak oživit moji vývojovou desku, aby mi poradili.
Předem děkuji za Váš čas.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.2.–
Reklama
Reklama
durmitor
~ Redaktor
0
Věrný člen
7. 12. 2010   #2
-
0
-

Omlouvám se za chybné označení tématu, samozřejmě tam má být:
"ATMEGA32U2/U4 USB problém"



Název opraven :) Rád si počkám na odpověď taky by mě to zajímalo, protože jeden USB AVR mám taky doma.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.126.–
Nejhorší není nemít práci. Nejhorší je nechtít práci...
xhans690
Návštěvník
7. 12. 2010   #3
-
0
-

zkusil bych dat odpor 2k2 mezi D+ a VCC
ja to takhle resil u SW emulace USB HID klavesnice na atmega8

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
nasratr0
Duch
9. 12. 2010   #4
-
0
-

ODPOR 2K2 vyzkoušen, NEFUNKČNÍ
Počítač mi tentokrát zahlásí: "USB zařízení nebylo rozpoznáno"..,
Nejsem poté schopen se zařízením nijak komunikovat, ani nainstalovat ovladač.
Z logického hlediska, nemůže USB pracovat správně, když má na D+ neustále log.1
Ale přesto, děkuji za radu...

Měřil jsem na osciloskopu D+ a D- po zapnutí, po resetu... neobjevil se jediný obdélník...
Vypadá to, že USB modul není funkční vůbec...

Zkoušel jsem se ptát ve škole, jestli s tím někdo nemá zkušenosti.
Jeden profesor říkal, že mu ATMEGA přišla bez Bootloaderu (obslužný program pro USB komunikaci po resetu).
tzn. AVR nemá nahraný program v FLASH paměti od výrobce (výrobce ovšem v datasheetu udává: "All supplied parts are preprogramed with a default USB bootloader"). Asi budu muset do AVR natvrdo nahrát bootloader přes jednoduchý programátor... Poté by měl údajně komunikovat normálně...
Nenapadá někoho, jak to elegantně vyřešit?

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc7766.pdf

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.2.–
xhans690
Návštěvník
12. 12. 2010   #5
-
0
-

2k2 se tam daval pro posileni sbernice
jeste bych ten 2k2 nechal a zkusil prehodit D+ a D- na procesoru, jestli nahodou nedoslo k zamene
Jinak by opravdu mely vsechny USB AVR chodit s bootloaderem. Mozna budou jenom jinak nastavene fuses, doporucuju zkontrolovat, jestli je vubec bootloader aktivni

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.248.–
nasratr0
Duch
12. 12. 2010   #6
-
0
-

O FUSES jsem se taky neco dočetl v Datashitu, ale nevim jak je nastavit aniž bych programoval processor...
A jak mam prosimte zkontrolovat spravnost booltoaderu?? Vyrobre udava, že mam po připojeni provést nasledujici reset:
push and hold HWB, push RESET, release RESET a release HWB... po teto kombinaci by mel reset vektor ukazat na pamet F#0000, cemuž odpovídá (údajně) začátek bootloaderu... podle Datashitu je všechno moc krásné... ale nic takoveho mi momentalne nefunguje...
díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.2.–
AB
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
13. 12. 2010   #7
-
0
-

1. Klasickým ISP programátorem bych přečetl flash.
2. Zkontroloval bych, jestli je zapsaný bootloader. (měl by začínat na bajtové adrese 0x7000, nižší adresy by měly být prázdné).
3. Přečetl bych fuses a porovnal s default hodnotami v datašítu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
nasratr0
Duch
13. 12. 2010   #8
-
0
-

Díky, za radu, určitě to vyzkouším...
Nemám teď sice moc času, ale jakmile na něco přijdu, dám vědět ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.2.–
nasratr0
Duch
26. 2. 2011   #9
-
0
-

Zdravím všechy,
v návrhu byla chyba! Na desku jsem navrhnul kondenzátory 15pF(vazba pro X-TAL)...
Avšak správná hodnota je 12-22nF!!! Hned jakmile jsem se odpájel (ještě ani nebyly nahrazeny správnýma- pouze odpájené!)
MCU se mi okamžitě přihlásilo k PC před default Bootloader!
Chyba vyřešena! Děkuji všem za rady!

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.2.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

Problem s USB — založil Ondřej Karanský

USB — založil Goumba

USB — založil Decide

USB — založil Thew

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý