C nebo C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C nebo C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.comC nebo C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Martyn0
Newbie
15. 12. 2010   #1
-
0
-

Ahoj, začínám s C/C++, ale vůbec nevim, který si mam vybrat. Plno lidí říká, že pokud se naučim C, a pak bych chtěl přejít na C++, tak je to jako kdybych začínal znova od nuly. Mam doma knihu C programming language a táta ma Mistrovství v C++, kde hned na začátku tvrdí, že při přestupu na C++ je potřeba odnaučit se většinu zvyků. Programování mě docela baví, a tak bych chtěl jít na FAV v Plzni, pak se tim asi i živit. Ale opravdu se nedokážu rozhodnout. Byl by někdo ochotný mi napsat, co je víc využívá na co, jak je to s přechodem, výhody/ nevýhody a potom něco o využítí v práci a odvětvích ( pokud někdo má zkušenosti). Zkoušel jsem i něco vygooglovat, ale našel jsem pouze něco málo o tom přestupu. Předem díky za odpovědi.

A promiňte mi prosim ty začátečnický dotazy, ale fakt mě to zajímá a Google mi sice něco našel, ale ne přesně to, co mě zajímá :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
16. 12. 2010   #2
-
0
-

Když se budeš chtít živit programováním, tak nakonec zjistíš, že to není o programovacím jazyku, ale o algoritmizaci (a samozřejmě následně o zkušenostech). Vyber si jaký chceš jazyk a tvoř v něm, řeš úlohy, problémy ... a jestli začneš C nebo C++ nebo Pascalem nebo Karlem je víceméně jedno.

Jinak co se týká použitelnosti, tak C bych spíše řadil na tvorbu nízkoúrovňových věcí (mikropočítače, jednočipy, ovladače ...) a C++ na vyšší úroveň (aplikace apod.).

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 12. 2010   #3
-
0
-

C++ je skvělý jazyk pro psaní velkých, proprietálních aplikací (pro enterprise). V tomto ohledu má však relativně velkou konkurenci v Javě, C# atp. Problémem C++ je jeho (ne)portabilita http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/index.cgi/computers/cplusplus-woes.html. To znamená, že pokud píšeš nějaký multiplatformní software, je lepší ho psát v Céčku. Pro mě např. je jasná volba C (primárně programuju v Pythonu). Na závěr pár odkazů (no offense) http://lwn.net/Articles/249460/, http://yosefk.com/c++fqa/

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
Martyn0
Newbie
16. 12. 2010   #4
-
0
-

Tak asi půjdu na C++. Přece jenom mě víc láká programování aplikací, než ovládání mikročipů a tyhle technický věci. Díky za odpovědi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
sputnikone+1
Věrný člen
16. 12. 2010   #5
-
0
-

Já například v C píšu normální okenní aplikace (přes GTK). Ale jak už tu bylo zmíněno, každý jazyk dává programátorovi určité prostředky a je jen na něm, jak s nimi naloží :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.44.–
Martyn0
Newbie
17. 12. 2010   #6
-
0
-

A co je Frontend a Backend programming? A jak je to tedy s portabilitou C++? Když něco naprogramuju na Macu, tak mi to pak nemusí jít na Windowsech?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
sputnikone+1
Věrný člen
18. 12. 2010   #7
-
0
-

To Martyn : Půjde, ale pravděpodobně budeš muset některé části upravit.

A co je Frontend a Backend programming?

Jako frontend se většinou uvažuje vše co běží u uživatele, jako backend na serveru. Typické je to u webových aplikací: frontend = JavaScript, backend = Python, Ruby, PHP, Perl, Javascript...

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.201.–
m->29+6
Super člen
20. 12. 2010   #8
-
0
-

Pre C++ stačí použiť napríklad Qt FW http://qt.nokia.com/products/ a nie je potrebné nič upravovať ak to rozumne napíšeš. Samozrejme, že Java a podobne sú niekde inde, ale aj to C++ má niečo do seba ;-)
To Martyn : A ešte som chcel podotknúť, že ak pôjdeš na nejakú školu kde sa učí programovanie tak sa pravdepodobne čistému C aj tak nevyhneš a nie je teda na škodu sa podučiť niečomu skôr.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.51.–
Martyn
~ Anonymní uživatel
25 příspěvků
20. 12. 2010   #9
-
0
-

S tim C počítam, ale tak když se teprve učim programovat, tak to nechci moc míchat. ( Jinak v Plzni se učí Java, C s GTK+ a C++ s Qt a PHP+Python). Když pochopim princip a naučim se programovat v jednom jazyku, neměl by bejt problém přejít na další, ne?
A to C++ jsem vzal taky kvůli tomu, že v Mistrovství v C++ je to pěkně vysvětlený a narozdíl od knihy o C Programming Language tam jsou cvičení a příklady, který mi dost pomáhají.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
vit
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
20. 12. 2010   #10
-
0
-

V podstate je velka cast jazyku c podmnozinou c++, samozrejme su tam dake rozdiely. Jazyk c je rychlejsi a jednoduhsi ako c++ lebo neobsahuje kopu oop balastu ale zas v c++ napises vela veci rychlejsie a prehladnejsie. Dobre je vediet c aj c++ :) . Samozrejme mozes kombinovat jazyky, cast programu napises v c, inu cast v c++, dalsiu trebarz v jave/c# ...
Ako spomenuli vyzsie, hlavne je dvolezite naucit sa principy programovania (algoritmizacia, ...). Ked uz vies daky prgramovaci jazyk, tak naucenie dalsieho je radovo jednoduhsie a rychlejsie.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.128.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý